Válaszd inkább a hitet, válaszd inkább az életet!

2014 január 1. szerda  18:30

Nagy áldás volt az Újévi Konferencia. Ézs 10:27 a kövérség miatt letörik az iga. Hogyan lépünk be a kenetbe? Tudatában vagyunk Isten jelenlétének az Ő népe között, és annak, hogy Ő megváltoztathat bennünket. Nem majd egyszer, hanem most. Van várakozásom, hogy megteszi ezt, hogy ez megtörténhet velem. Ha ilyen a hozzáállásom, akkor a várakozásom miatt Zsolt 133. beállok az olaj alá, ahogy árad. Az alázatom miatt és a várakozásom miatt beállok arra a helyre, ahol Isten szolgálhat felém, és változtathat. Legyen ilyen várakozásunk most és sokszor ebben az évben!

Erről az évről, előre nézve szeretnék beszélni kicsit. Ki a tanítónk? Mi tanít bennünket? Hogyan hozzuk a döntéseinket? 1Kor 1:18-25. Ki a tanítónk, mi tanít minket – ez olyan téma, amiről sokat beszélünk. Használni fogok néhány nagy szót az üzenetben, de ne engedd, hogy ez megraboljon. Elmagyarázom, hogy melyik mit jelent.

1Kor 1:18-20 Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik megtartatunk, Isten ereje. Mert meg van írva: Elvesztem a bölcsek bölcsességét, és az értelmesek értelmét elvetem. Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világnak vitázója? Nemde bolondsággá tette Isten e világ bölcsességét?

Itt látunk egy gondolkodásmódot. Erre azt mondhatnánk, hogy ez a racionalizmus, az észérvekkel való élet. Mi tanít engem? A logikám? Ezt látjuk itt. Voltak emberek, akik el voltak merülve a filozófiájukban, az okoskodásukban. „Mi működik a logika szerint? Aztán az, hogy mennyire valós ez az életben, az egy dolog, de engem az érdekel, hogy logikus, racionális legyen, össze tudjam kapcsolni a dolgokat.”

A másik gondolkodásmód az empirizmus, az élmény alapján való élet. „Az élményeim határozzák meg az életemet, és így élem az életemet. Az, amit megéltem, az, amit megtapasztaltam.” Ezek – a racionalizmus és az empirizmus – rendben vannak, ezek hasznosak, de nem abszolútok.

A logikám nem tökéletes. Annyiszor tapasztaltam, hogy haragszom valakire, és a logikám azt mondja nekem, hogy ezt és ezt kéne csinálnom. A haragom azonban eltorzította a logikámat. Felismerted ezt? Találkoztál már ezzel? Ha férfiból vagy, valószínűleg tudod, hogy miről beszélek. A harag, vagy az, hogy szentimentális vagyok, eltorzítja, elfordítja a logikámat. A logikám nem abszolút, nem tökéletes, nem elég az életre. Nem fog megválaszolni minden problémát.

A másik oldal az én megtapasztalásom. Az első empirikus döntés, a tapasztalatokra alapozott döntés 1Móz 3:6-ban van. Éva ránéz a fára, amelyikre nem kéne, aztán látja a gyümölcsöt, amit nem szabadna megenni, és olvassuk, hogy hogyan gondolkodik: „Már ettem különböző gyümölcsöket, és ez a gyümölcs is jónak néz ki az evésre. Úgyhogy ennek alapján hozok egy döntést: meg fogom enni.” Hogyan? Az élmények alapján.

Ez azonban olyan, mint amikor vezetek, és áthajtok a kereszteződésen, mert egy hete sem jött senki jobbról. „Úgyhogy át fogok hajtani a kereszteződésen, mert tavaly sem jött senki. Ez belefért a múltkor is.” Így van Éva. Helytelen döntést hoz. Mert se a tapasztalati döntések, se a logikai döntések nem tökéletesek, nem teljesek, nem elegendőek. Nem így működik.

P. Stevens azt tanította nekünk, hogy háromféle gondolkodás van:

–        empirikus, azaz tapasztalatokra alapuló,

–        racionális, azaz logikára alapuló és

–        a hitre alapuló.

Van haszna az első kettőnek? Persze. Ugyanakkor a hit az, ahol működik az életem. A szabad akaratomat arra kaptam, hogy eldöntsem, a három közül melyiket választom.

Egyik délután a pásztorokkal beszélgettünk, és nagyon élveztük. Egyrészt azért, mert túl sok pizza lett rendelve, úgyhogy onnan kezdve jó volt az élet. 🙂 Másrészt azért, mert beszéltünk arról: Mit engedhetünk meg magunknak. Mire vagyunk képesek gyülekezetekként? Mit tudunk megcsinálni, mi az, amivel szolgálhatjuk az országunkat Isten akaratában? Mit engedhetünk meg magunknak anyagilag? Mire vannak erőforrásaink?

Aztán egy ponton olyan öröm volt a szívemben, mert mindarra gondoltam, amit nem engedhetünk meg magunknak, nem tudunk megcsinálni, és mégis csináljuk. Ha nagyon racionálisan gondolkodnék, akkor húzogatnám ki a listáról ezeket a dolgokat, amiket nem szabadna csinálnunk, és csak egyre lejjebb mennénk, egyre kevesebbet csinálnánk. „Ez már nem fér bele az életembe. Ez már nem megengedhető. Ennek már nincs helye.” Nem így működik az életünk.

Egyébként a logikára csak magában, abszolút a logikára nem tudsz támaszkodni. Mindig be fogod hozni a tapasztalataidat a képbe. A tapasztalataidra sem tudsz támaszkodni csak magában. Az tönkretenné az életed.

Volt azonban egy ember, aki képes volt mindkettőt összehozni. Kiváló logikája volt, nagyon nagy bölcsessége volt, és aztán rengeteg tapasztalata. Mindent kipróbált, amit lehetett. Nem úgy, mint te meg én. Nekünk időnként Sátán, illetve a világ azt hazudja: „Hé, ha azt kipróbálnád, akkor aztán az életed ott lenne, ahol lennie kell! Ha azt a karriert kipróbálnád… Ha abba az autóba ülhetnél… Ha olyan számítógéped lenne… Ha megnéznéd azt a filmet…, akkor…!”

Salamon viszont mindent kipróbált, tényleg. Azt is, amit nem kellett volna. Kipróbált mindent. Kiváló logikája volt, de hit nélkül csinálta. Mire jutott a végén? „Minden hiábavaló!” Hit nélkül kiváló lehet a logikám, rengeteg lehet az élményem, de minden hiábavaló marad. Ez nem hozza össze az életemet. A hit az, ami összekapcsolja a dolgokat. Tanulhatok a hitben. Lehetnek tapasztalataim, lehet logikám, de egy másik környezetben, a hit környezetében. Erre van szükségem.

Hogyan fogunk élni ebben az évben? Ez a te döntésed. Szabad akaratod van rá. Tudod, mit? Ha akarod, élhetsz közösség nélkül, élhetsz szolgálat nélkül, élhetsz Biblia nélkül, élhetsz ima nélkül. Persze. Mi azonban azért vagyunk itt, Isten azt mondta:

5Móz 30:19b elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess, te is, és utódaid is.

Élet és halál, áldás és átok. Annyira jó ez a vers, mert utána Isten hozzáteszi: „Ha össze lennél zavarodva, hogy a halált vagy az életet érdemes választani, hogy az áldást vagy az átkot érdemes választani, akkor válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod.” Válaszd azért az életet!

Mindenki dönthet magának, mindenki mehet, amerre akar, persze, de mi azért vagyunk itt 2014-ben, az a közösségünk, hogy azt mondjuk: lehet élni hit alapján, és lehet a hit az én tanítóm, és érdemes így élni! A hit alapján lehet így élni, és ezért vagyunk itt, hogy azt mondjuk az embereknek: válaszd az életet! Válaszd azért az életet!

Még egy nagy szó: egzisztencializmus. Ezek a nagy szavak hasznosak néha. Mhm. Néha beszélgetsz valakivel, aki nagyon intellektüelnek érzi magát, akkor hozzávághatsz ilyen nagy szavakat, csak hogy tudja, te sem vagy elveszve. Lehet, hogy hajlandó veled szóba állni, ha kiderül, hogy nem vagy annyira alacsony szinten. Akkor mondhatsz ilyen nagy szavakat: Krisztus preegzisztenciája…  Idegen szavak, amikre van tökéletes magyar szavunk, de lehet nagyokat is használni helyette, és akkor már hű de okosnak tűnik az ember. 🙂

ApCsel 17:18 epikureus filozófusok. Ami azt jelentette nagyon egyszerűen, hogy élj a mának. „Élj annak, amit ma akarsz. Csináld csak, amit akarsz!” Ez a hollywoodi minta: „Szenvedély, érzelmek, öröm… most, most, most. Szerezd meg most! Élvezd most! Élvezd a pillanatot, ennyi az egész.” Lehet így élni. Nyilván. Van azonban ezzel egy probléma:

ApCsel 17:21 Az athéniek ugyanis és az ott lakó jövevények valamennyien mással sem töltötték idejüket, mint hogy valami újdonságot mondjanak vagy halljanak.

Mit jelent ez? Nem tudtak stabilak lenni. Nem tudtak állhatatosak lenni. Csapongóak voltak. Mentek egyik dologról a másikra. Miért? „Élj a jelennek!” Viszont akkor nincs hűség, akkor nincs kitartás, akkor nincs maradandó kapcsolat, akkor nincs igazán épülés. Akkor semmi nem épül az életemben. Hogy fogok élni ebben az évben? Ez az egyik mód. Lehet ezt választani. Mi azonban azt mondanánk: Válaszd inkább az életet!

Mát 4-ben Sátán megszólítja Jézust. Mát 4:3 bizonyítsd be, hogy ki vagy! Mát 4:6 szerezd meg, amit akarsz! Mát 4:9 megadom neked, amit akarsz. Sátán próbálkozik velünk: „Élj magadnak! Élj a mának! Élj annak, amit te akarsz! Legyen ez az életed.” Nem ez az életünk azonban. Hanem Isten azt mondja: „Figyelj! Ez egy átok. Ez a halál útja. Lehet, hogy jónak tűnik, hogy szerezd meg magadnak, amit akarsz, de nem ez az út.” Jézus nem ezt választotta, hanem azt mondta: „Én az Atyával akarok járni. Én az Atyával fogok járni. Én az életet választom.” Válaszd azért az életet! Ez jó választás 2014-ben.

Hadd mondjak még egy csapdát: valaki, aki épít a jövőre nézve. (Erre nincs jó nagy szavam – futurizmus?) Ez felelős gondolkodás, és ez tetszik is benne. Ez jó. Ezzel nincs baj. Nincs baj a felelősségével, de ez az a gondolkodás, amelyik azt mondja: „Fektess be a jövőbe! Fektess be a jövőbe!… Aztán egy nap majd összeáll a kép, lazíthatsz, és élheted az életed.” P. Brian úgy írta le ezt: „Ez a világ hazugsága: szerezz egy jó képzettséget, szerezz egy jó állást, szerezz jó fizetést, dolgozz sokat egész életedben, és aztán nyugdíjas korodra leköltözhetsz Floridába, és ott fogsz élni örökké.” Ezzel van egy apró probléma: nem fogsz örökké élni Floridában. Hanem el fognak kaparni téged Floridában.

Nem ez a válasz az életre. A felelősséggel nincs hiba ebben a képben. Nincs probléma azzal, hogy építsünk az életünkben. Nem ez a gond. Hanem azt mondjuk, hogy válaszd az életet! Kell, hogy ennél valami több is legyen: a hit, az hogy járok az Úrral. Mert ha így nézek – a mai napra nézek, vagy a jövőre nézek –, akkor elkövetek egy nagy hibát: nem nézek vissza. Az egyik nagy haszna a Bibliánknak az, hogy visszanézhetünk emberek százainak az életére, akik éltek, és nagyon őszintén leírja: Isten nélkül, Istennel, Istennel jól gondolkodva, Istennel hibásan gondolkodva, megcsúszva, helyreállva, megcsúszva és nem helyreállva. Olvashatjuk ezeket, és ez nekünk van leírva, hogy tanuljunk ebből.

Az egyik drága meggyőződésünk a gyülekezetben az, hogy a történelem, ami mögöttem áll, az Isten kezében van, és nem volt véletlen. Azt olvassuk, hogy ez a javunkra van. Róm 4-ben azt olvassuk Ábrahámról, hogy ez nem csak őérte történt.

Róm 4:23-24a De nem egyedül őérte íratott meg, hogy beszámította neki igazságul, hanem értünk is

Visszanézhetünk, nem csak a saját történelmünkre. Ha visszanézel tizenegynéhány évre, van elég tapasztalatod? Van elég múltad? Lehet, hogy zseniális vagy, de attól még az nagyon rövid.

Zsolt 119:9 Az ifjú hogyan őrizheti meg tisztán az útját? A te beszéded megtartása által.

Ez a csoda, hogy belenézhetek a Bibliába és azt mondhatom: ez tanít engem. Visszanézhetek az előző évre, hogy mit rontottam el, de még sokkal inkább belenézhetek a Bibliámba, és azt mondhatom: Uram, taníts engem! Ezért nyugodhatok. Azt mondhatom: Isten tanított engem. Ez a javamra van, Róm 15:4, 1Kor 9:9-10. Nem csak őértük írattatott meg, hanem miértünk. Nem csak őértük történt, hanem nekünk.

Az elmúlt napokban egy prédikátor azt mondta: „Nem bánom, ami történt, mert Isten ide hozott, és ma Istennel járok. Úgyhogy nem vagyok dühös miatta, nem rágom magam rajta, csak szeretnék továbbmenni Istennel. Szeretnék növekedni Őbenne, és szeretnék abban járni, amire vezet.” Ez a vágyunk a hitben.

Az Újszövetségben látunk embereket, Luk 11:42-43-ban látjuk a farizeusokat, az írástudókat, akik rengeteg dolgot csináltak, rengeteg hagyományos dolgot, visszanéztek a múltba, de nem tanultak a múltból, hanem abban éltek. Ez az, amire nem vagyunk elhívva.

Visszanézünk, de azért, hogy Isten tanítson bennünket. Tanulunk, és nem tagadjuk le, magunkhoz öleljük, de azt mondjuk: Uram, mindennek értéke van a Te akaratodban. Ha más nem, akkor legalább tanulni tudok belőle, hogy ne menjek többet arra az útra. Azt mondom: „Uram, Te tudod, a Te kezedben vagyok, taníts engem, vezess engem. Ami ezt a napot illeti, és ami ezt az évet illeti, – Eféz 5:16 – szeretném örök értékűvé tenni.” Ez annyira nagyszerű az életünkben!

Amikor hitben járok, akkor több történik az életemben, mint az, hogy egyszerűen tanulok. ApCsel 8-ban István prédikál, és azt mondja: „Keménynyakú nép vagytok. Akaratosak, konokok vagytok. Nem vagytok hajlandóak elfogadni.” Mi volt a helyzet zsidókkal azokban a napokban? Mindent tudtak, ismerték a történelmet, sokan még ismerték a Bibliát is, tudtak Jézusról is, de nem fogadták el. Miért? Mert csak a tudásuk volt meg.

Isten többre hív minket. Gondolod, hogy Jézus azért tudott nemet mondani Sátánnak Mát 4-ben, mert jó volt a logikája? Mert sokat tudott? Mert volt tapasztalata? Gondolod, hogy ezért mondott nemet neki? Nem! Azért, mert bízott az Ő Atyjában.

Amikor jön a kísértés, és kopogtat az életemben, akkor miért fogok nemet mondani neki? Miért fogom azt mondani, hogy nem a tudás fogja megoldani? (Nem a tudás ellen vagyok, tudod.) A hit az, amire szükségem van, az, hogy járjak abban. Mert a hiten keresztül Isten tanít engem a lelkiismeretemben, tanít engem a szívemben. Nem csak a fejemben, hanem a szívemben, a lelkiismeretemben mélyebben, és odaírja a dolgokat. Ott mélyebb dolgok jönnek létre az életemben.

Nem tudás, nem szabályok, hanem többre van szükségem. Akkor nem fogom azt mondani minden ismeret ellenére: „Engem nem érdekel! Én akkor is teszem, amit akarok.” – hanem Istennel fogok járni. Ehhez azonban alázat kell, és döntéseket kell hoznom.

Válaszd azért az életet! Válaszd azért az életet 2014-ben! Válasszuk azért az életet, és mindazt, ami az életre vezet: a közösséget, az Igét, az imát, a testvéreket, a hitet, a szolgálatot! Válasszuk azért az életet! Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked, hogy többet adtál nekünk a nagy szavaknál, többet adtál nekünk a nagy logikánknál, többet adtál nekünk a nagy tapasztalatunknál, a nagy vágyainknál. Többet adtál nekünk: új szívet Jézus Krisztusban, újat adtál nekünk: a Te Szent Szellemedet.

Istenünk, kérünk Téged, mert ez az új év pont olyan lesz, mint a régi, pont olyan régi és vacak lesz, mint a régi, hogyha nem az új életben járunk. Kérünk Téged, hadd járjunk Veled az új életben, az új szívből új szeretetben, új közösségben, új hitben, új örömben. Istenünk, köszönjük Neked! Jézus, Rád van szükségünk. Urunk, Terád gondolunk! Urunk, Jézus, Érted vagyunk hálásak. Köszönjük Neked!

Ámen.

Kategória: Egyéb