Vágyni Istenre & Ismerhető a megismerhetetlen Isten

2016 szeptember 11. vasárnap  16:30

P. Alexej

Csodálatos belegondolni abba, hogy az Istenünk annyira vágyik mindannyiunk iránt. Van egy kifejezés a Bibliában, amiről szeretnék beszélni, és ez a „sokkal több”. Lenyűgöző látni is: nemcsak hogy Isten milyen sokat adott, hanem hívőkként sokkal többet adott nekünk. Erről szeretnék beszélni.

Róm 5:8 Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt.

Lenyűgöző látni, nem kell küszködnünk ahhoz, hogy kiérdemeljük Isten szeretetét. A Biblia nagyon egyértelmű abban, hogy még mielőtt üdvözültünk volna, hogy amikor még bűnösök voltunk, Isten már szeretett minket. Ez könnyebbség nekünk, nyugodhatunk emiatt.

A következő versben ott van ez a kifejezés: sokkal inkább. Erre szeretném felhívni a figyelmet. Nagyon sok éven át tudtuk, és tudjuk ma is, hogy Jézus a mennybe vezető út. Ő fizetett meg a bűneinkért, és biztonságban vagyunk. A Biblia arra is hív minket, hogy Istent mélyebb módon ismerjük.

Róm 5:9 Minekutána azért most megigazultunk az ő vére által, sokkal inkább megtartatunk a harag ellen ő általa.

Itt felfedezhetjük a Krisztusban lévő helyzetünket, amit a kegyelem tett. Isten a mi igazságunk. A 10. vers még valamit feltár előttünk.

Róm 5:10 Mert ha, mikor ellenségei voltunk, megbékéltünk Istennel az ő Fiának halála által, sokkal inkább megtartatunk az ő élete által minekutána megbékéltünk vele.

Hogy őszinte legyek, ezen a kifejezésen gondolkodtam: sokkal inkább; és szerettem volna meglátni, hogy mit jelent ez a gyakorlatban. Mit jelent az, hogy sokkal inkább megtartatunk az Ő élete által?

Úgy gondolom, mindannyian tudjuk, hogy amikor elkezdünk valamit csinálni, és izgatottakká válunk – például, amikor van egy új projektünk –, néhány nap vagy hét elteltével az izgatottságunk alábbhagy, és aztán a ködbe vész a projekt. Azt mondjuk: Igen, úgy gondoltam, hogy így fog alakulni, de nem jött be. Nagyon sok ilyen van az életünkben. Ez azért van, mert nagyon sok mindent a saját erőnkből próbálunk elvégezni. Ezért van itt, hogy bár meg vagyunk váltva, sokkal inkább megtartatunk az Ő élete által, sokkal inkább megismerhetjük azt akkor, amikor Ő cselekszik értünk.

Szeretném a személyes bizonyságomat megosztani. Néhány nappal ezelőtt volt egy kis problémánk macskakölykökkel. Túl sok kismacska született. Még megmaradt egy, és azon gondolkodtunk, hogy hogyan szabadulhatnánk meg tőle. Igazából nagyon frusztráltak voltunk emiatt. A szívemben azonban békesség volt.

Arra gondoltunk, hogy elvisszük a közeli piacra a kiscicát, és valaki talán majd elviszi ingyen. Ám senki nem akarta. Fogtam a kismacskát, beraktam a hordozóba, és annak ellenére, hogy nem túl sokat beszélek magyarul, odavittem a macskát. Mélyen bennem olyan nagy békesség volt, és a szívem mélyéből egy ima szállt fel. Azt mondtam vezetés közben: „Uram, Te vagy a teremtés Atyja. Képes vagy vágyat helyezni valakinek a szívébe, és ez a macska áldás lehet valakinek. Kérlek, tedd meg nekem ezt a kedvességet. Mert mi már nem bírjuk.”

Odaértem a piacra, elkezdtem beszélgetni az emberekkel, de senki nem akarta a cicát. Kicsit arrébb láttam két embert ülni, és felajánlottam az egyiknek a kismacskát. Mondta, hogy köszöni, nem kéri, neki már van, de a barátja azt mondta, hogy ez egy gyönyörű kiscica. Azt gondoltam magamban: „Milyen furcsa! Eddig mindenki azt mondta, hogy neki nem kell kismacska.” Beszélgetni kezdtem vele, mert kicsit beszélt oroszul. Mondtam neki, hogy odaadom a cicát a hordozóval együtt, mutassa meg a feleségének.

Elment, és fél óra múlva mosolyogva jött vissza. Én is mosolyogtam. Mély érzés volt bennem arról, hogy Isten megválaszolta az imámat. Akkora felszabadulást jelentett ez, és az Ő szeretete, az Ő jelenléte annyira ott volt! Sokkal inkább! Tudom, hogy sokkal inkább megtapasztalhatjuk Istent személyes módon.

Zsolt 9:10a [9:11] Azért te benned bíznak, a kik ismerik a te nevedet;

„Akik ismerik a nevedet…” Ez többet jelent annál, hogy tudjuk, hogyan kell leírni, és hogyan hangzik Isten neve. Ez azt jelenti, hogy ismerjük Istent a saját személyes tapasztalatunkban. Úgyhogy ne korlátozzuk Istent, hanem ismerjük meg Őt, amint Ővele járunk. Amikor teljes szívünkből beszélünk, és megosztjuk az engedelmességünket Vele. Isten vágyik erre, Ő ezt várja, úgyhogy adjunk Neki lehetőséget. Ámen.

 

P. Kiss Laci

Sajnos nem ismerek mindenkit, de legalább a gyülekezet egyharmadát személy szerint ismerem. Lehet, hogy többet is, nem tudom. Tényleg jó látni itt mindenkit. Istennek nem kell feljönni színpadra, hogy lásson benneteket. Amikor itt vagyok, akkor tényleg gyönyörködöm bennetek. Egyrészt azért, mert tényleg megáld az életetek, amit láttam, amit tapasztaltam, másrészt mindig arra gondolok, hogy vajon Isten hogyan néz rátok. Tudom, hogy Isten név szerint ismer mindannyitokat. Pontosan látja, hogy mi van a szívetekben, mi van az életetekben, és kimondhatatlan szeretettel néz rátok. Azért Ő ki is mondja az Igéjében, és azzal, amit megtett értünk, meg is mutatta. Szóval, ti nem akárkik vagytok, hanem Istennek a szeme fényei.

Isten rád néz, gyönyörködik benned. Nem tudom, hogy éppen hol tart az életed. Nem tudom, milyen boldogságok vannak az életedben, vagy milyen nehézségek, de azt tudom, hogy az Úr szeret téged személyesen. Az Ő terve az igazi, bővelkedő élet. Annak nem biztos, hogy van köze a pénzhez, mert Isten annál sokkal gazdagabbat szeretne adni. Természetesen, ha a pénz hiányzik a boldogságodhoz, az is meglesz.

Szóval Isten rád néz most, gyönyörködik benned, és van egy tökéletes terve veled. Személy szerint mindenkivel. Az én vágyam, és az én imám az, hogy gazdagabban menjetek el innen, mint ahogy jöttetek, és az az imám, hogy Isten gazdagítson meg titeket. Remélem, hogy ezt meg tudja tenni.

Időnként, amikor megkérnek egy szolgálatra – ez inkább régebben volt érvényes –, akkor azt feleltem: „Ó, én ezt nem tudom megtenni. Ez lehetetlen.” Amikor a gyermekeim kicsik voltak, akkor a vasárnapi iskolában hiány volt tanítókból. Ahogy most is hiány van. Az egyik hölgy tartott egy egynapos tanfolyamot – ő vezette a vasi isit, de nem ismeritek, mert már régen elment innen –, és én nyugodtan hátradőltem a nap végén: „Belőlem nem lesz vasárnapi iskolai tanító. Semmilyen formában nem felelek meg a követelményeknek.” Ez tényleg így volt! Azért már fejlődtem azóta. 🙂

Mivel nagyon nagy volt a szükség, azt mondtam az Úrnak, amit a magyar mondás is mond: Ha nincs ló, jó a szamár is. Nem gondoltam, hogy én ló lennék, de szamárnak egészen jó. Úgyhogy azt mondtam: „Uram, akkor használj szamárnak. Azt úgy is olyan jól tudod.” Azóta is szeretek „szamár” lenni. 🙂 Ez nekem dicséret.

Ez ugyanolyan dicséret, mint amit egyszer nekem egy utcai evangelizáció során mondott nekem valaki egy parttalan vitatkozás végén. Már nem tudott mit mondani, ezért azt mondta – bocsánat, én egyébként nem használtam ezt a szót soha – „Te egy gyökér vagy!” Utána bejöttem a gyülekezetbe. Kicsit szomorú voltam, és mondtam p. Csabának: „Képzeld, p. Csaba! Azt mondták nekem, hogy gyökér vagyok.” P. Csaba, miután egy kicsit gondolkodott, azt válaszolta: „Figyelj, ez nagyon jó! Ez nagyszerű! Neked vannak gyökereid, de a többi ember gyökértelen.”

Büszke lettem: Igen, nekem tényleg vannak gyökereim! Ezek a gyökerek mélyen beleivódnak Istennek a szeretetébe, és onnan táplálkozom az éltető vízzel minden nap. Viccen kívül, mennyi gyökértelen ember van, akiknek nincs honnan felszívni az életnek a vízét! Úgyhogy soha ne bátortalanodj el, ha azt mondják rád, hogy gyökér vagy. Feleld azt: Igen, az vagyok, és Isten szeretetébe vagyok belegyökerezve. Nem csak gyökér vagyok, hanem már fel vagyok növekedve, és én az igazság fája vagyok, olyan fa vagyok, ami az Isten gyümölcseit termi.

Gyerekkoromban egyszer én is megmentettem egy kismacskát. Horgásztam, és egyszer csak macskanyávogást hallottam. Két oldal nádfal volt, én egy stégen ültem, és arra gondoltam: Honnan jöhet ez a macskazaj? Egyszer csak a vízben megláttam egy kis nádszigeten – úgy hívják ezt Szegeden, hogy torzsa –, de arról, hogy hogyan került oda a cica, fogalmam sem volt.

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit csináljak. Megsajnáltam, levetettem a ruhámat, és bementem a vízbe. A nyakamig ért. Lépkedtem a mély iszapban, sikerült elérnem a macskát, kiszedtem, és kivittem a partra. Csak leraktam, és ott maradt. Nem ment el. Fogtam még néhány kishalat, megetettem vele a cicát. Aztán, mivel nem volt több fogás, összepakoltam, és hazamentem. Érdekes az, hogy a cica jött utánam. Nem kellett neki mondani: Cicc, cicc! Csak jött, és ez nekem tetszett. Ez a macska követett engem! Nem azt mondom, hogy mi macskák vagyunk, de Jézus is szeretné, ha követnénk Őt.

Nekem tetszett ez a kismacska, de a nagymamámnak nem. Úgyhogy gyorsan megoldotta a problémát. Amint kitettem az udvarról a lábamat, ő megfogta, és áthajította a szomszédba. Többet nem láttam. Azért jó érzés volt megmenteni egy macskát, de nem voltam még keresztény. Azt sem tudtam, hogy Isten létezik.

Fontos dolgokról szeretnék most beszélni, úgymond nagy dolgokról, az élet nagy dolgairól. Tulajdonképpen két fontos dologról: az élet és a halál. Valójában egyik sincs a kezünkben. Érdekes módon a Példabeszédek könyvében azt írja:

Péld 18:21 Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és a miképen kiki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét.

Tehát mind az életnek, mind a halálnak vannak gyümölcsei, és valamilyen módon a beszédünkben, a nyelvünkben van ennek a hatalma. Mondhatjuk az élet beszédeit, és mondhatjuk a halál beszédeit. Hozzá kell tenni, hogy ezt a hatalmat nem mi kaptuk. Úgy értem, a gondolkodásunk képességét, a kommunikációnak a képességét… ezeket mind Istentől kaptuk. Nem csak képességeket adott nekünk Isten, hanem megosztotta a gondolatait. A Bibliában úgy ismerjük Istent, mint az életnek és a halálnak az Urát. Tudjuk, hogy Ő az élet teremtője, létrehozója, és Neki van uralma a halál felett.

Eredetileg Istennek a tervében nem volt benne a halál. Amikor bibliai értelemben beszélünk a halálról – nem árt, ha ezt megjegyzed, mert a halál sokszor olyan misztikusnak tűnik, de a Biblia nagyon leegyszerűsíti bizonyos módon –, a halál az az istennélküliség. Merthogy Isten minden élet forrása, és amikor valaki elszakad ettől a forrástól, akkor a halál állapotában van. Nincs kivétel, tehát minden emberen hatalmaskodik a halál.

Az utóbbi napokban, hetekben hallottam tragikus híreket. Mindig lehet hallani ilyeneket. Ezen a hétvégén is, és a múlt hétvégén is imádkoztunk egy apukáért, hogy Isten tartsa őt életben. Mert ennek az apukának egy hétéves ikerpárja van. A feleségét, a gyermekek édesanyját lelőtték. A férfit is fejbe lőtték, de ő életben maradt, és küzdenek az orvosok az életéért. A dunaharaszti gyülekezetünkben az egyik testvérünk távoli rokonáról van szó. Kérlek titeket is, hogy imádkozzatok, ne kelljen a gyerekeknek árván felnőni. Ha már az édesanyjukat elveszítették, az édesapjuk maradjon. Egyelőre úgy tűnik, hogy élni fog.

Ennek a családnak az életére gondoltam. Élik az életüket, mint bárki más közöttünk. Házasok, lehet, hogy vannak nézeteltéréseik időnként. A férfi vállalkozó, az asszony neveli otthon a gyermekeket, közben ő is dolgozik. Egyszercsak besétál valaki a lakásukba, és teljesen felborul minden. Semmiben nem különböznek tőlünk, mégis most hatalmas próbatétel alatt vannak. Úgy értem, az asszony már átment a másik világba, a férj pedig küzd az életéért. Ilyen az életünk itt a Földön. Látszólag rendben vagyunk, de sokszor megoldhatatlannak tűnő problémák előtt van az életünk.

Tegnap egy nagyon vidám társaságban voltam a feleségemmel. Vettél részt már valaha lecsófőző versenyen? Nekem egy évre elég a lecsóból! Huszonöt bogrács különböző lecsó, és minden bográcshoz tartozott egy csapat. Nekünk is volt egy csapatunk, főztünk lecsót. Vidámak voltunk, örültünk, sokat ettünk. Láttunk sok pálinkát, bort, sört, sok mosolygós embert, sok szalonnát, sok hagymát, sok paprikát és paradicsomot. Beszélgettünk is az emberekkel.

A feleségem mellett ült egy asszony, aki néhány percen belül sírt. Pedig tényleg vidámak voltunk. Valahogy kijött belőle az, hogy neki nagy problémája van. Ez a nagy probléma az volt, hogy elveszítette az édesanyját három évvel ezelőtt. Amikor az édesanyja élt, akkor is volt probléma, mert súlyos beteg volt az édesanyja. Miután meghalt, az még nagyobb probléma lett, és nem volt neki válasza. Próbáltunk választ adni neki. Próbáltuk őt Isten felé irányítani, hogy Tőle fogadjon el vigasztalást és vezetést.

Ott láttam azt a sok-sok embert. Tudtam, hogy egyik sem fogja elkerülni a halált, és tudtam, hogy a nagy részük nincsen felkészülve erre a találkozásra. Tényleg nagyon jó volt, hogy ott lehettünk. Mert egy jó értelemben még nagyobb teher lett a szívünkön, hogy valami módot kéne találni, hogy ezekhez az emberekhez eljuttassuk az örömhírt, mert arra van szükségük. 2Kor 5:14 Krisztus szerelme szorongat minket, ami egyfajta kényszerítés. Jó értelemben való kényszerítés arra, hogy oszd meg azt a kincset, azt az életet, amit kaptál Istentől. Ez nagyon fontos, mert ezért küldött el bennünket Jézus ebbe a világba, hogy világosság legyünk ebben a sötét világban, hogy Isten reménységét átadjuk az embereknek. Remélem, hogy ti is, én is jó bizonyságai leszünk Istennek.

A következő versben egy erős figyelmeztetést olvasunk Pál apostoltól. Ez egy olyan figyelmeztetés, ami a valóságba ráz bele bennünket. Mi gyakran a valóságon kívül éljük az életünket. Ugye, tudod? Úgy értem, hogy a mi emberi nézőpontunk sokszor nem a valóság, hanem csak egy álom, amibe beleringatjuk magunkat. „Minden rendben van. Persze, vannak problémák a világban, a Földön, de ezek nem velem fognak megtörténni.” Csak idő kérdése, és meg fog történni.

Ef 5:14 … Serkenj föl, a ki aluszol és támadj fel a halálból, és felragyogott tenéked a Krisztus.

Az az élet, amit élünk itt a Földön, bibliai értelemben a halálnak az állapota. Kicsit fura ez, de halva születettek vagyunk. Ami azt jelenti, hogy már amikor megszülettünk, el vagyunk szakadva Istentől, és semmilyen lehetőségünk nincs a saját oldalunkról, hogy ezt megváltoztassuk. Persze van felfogásunk, tudunk beszélni, gondolkodni, tudunk egyfajta módon élni – ez a testi élet –, de Róm 8:6-ban azt mondja, hogy ez a test a halálra törekszik. Tehát alapvetően mi nagyon jól megvagyunk Isten nélkül. Mindaddig, amíg nem jönnek nagyobb dolgok az életünkbe. Viszont Istennek a törekvése az élet és a békesség. Ezt ugyanott, Róm 8-ban olvassuk.

Biztos nem felejtetted el, de mondom: istentiszteleten vagyunk. Úgy értem, a jelenlétünkkel, a figyelmünkkel, a zenészek szolgálatával szeretnénk tisztelni, dicsérni Istent. Időnként nagyon magabiztosak vagyunk Istennel kapcsolatban, hogy Isten ilyen, Isten olyan, de valójában, ha mindenkit egyenként megkérdeznénk, hogy kicsoda Isten, akkor nagyon valószínű, hogy mindenki más választ adna.

Úgy értem, honnan tudod, hogy kicsoda Isten? Egy biztos, az, hogy van Isten, de a Bibliában több hely van, ahol azt olvashatjuk, hogy Istent senki nem látta, és senki nem ismeri. Találkoztál már ilyen írásrésszel? Pl. Ján 1:18. Jézus ugyanerről beszél Mát 11-ben: az Atyát nem ismeri senki, csak a Fiú, és a Fiút sem ismeri senki, csak az Atya. Azt is mondta ott Jézus, hogy akinek akarja, annak kijelenti az Atyát.

Aztán ugyanerről tesz bizonyságot Timóteus:

1Tim 6:15-16 … ama boldog és egyedül hatalmas, a királyoknak Királya és az uraknak Ura, Kié egyedül a halhatatlanság, a ki hozzáférhetetlen világosságban lakozik; …

Senki nem tud odamenni. Senki nem fér Isten világosságához.

1Tim 6:16 … a kit az emberek közül senki nem látott, sem nem láthat…

Ez eléggé komoly! „Akkor most milyen Istenről beszélnek itt az istentiszteleten?” Úgy értem, Isten nem megismerhető, nem látható emberek számára. Akkor most én milyen Istenről beszélek? „Mindenki arról beszél, amiről akar.” Nem egészen! Persze ilyen is van a világban.

Ez a rész nagyon vigasztaló a megismerhetetlen Istennel kapcsolatban:

Mát 11:25 Abban az időben szólván Jézus, monda: Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és az értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted.

Tehát vannak bizonyos elrejtett dolgok a bölcsek előtt, és azok előtt, akik értelmesnek gondolják magukat, és ezek a titkok, amik el lettek rejtve, ezek ki lettek jelentve. Mondhatnám úgy is, hogy Isten kisdedjeinek.

Mát 11:26-27 Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted. Mindent nékem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.

Tehát egy részről a Biblia bizonyságot tesz egy láthatatlan, megismerhetetlen Istenről. Más részről a Biblia azt is mondja, hogy ez a láthatatlan, megismerhetetlen Isten, Aki az uraknak az Ura, és a királyoknak a Királya, Aki mindeneknek a Teremtője – és Aki a Megváltó is, tegyük hozzá –, és Aki mindeneknek bírája, élőknek és holtaknak, ez az Isten ki akarja, és nem csak akarja, hanem ki is jelentette Magát.

Ez után a kijelentés után Jézus azt mondja Mát 11-ben: Jöjjetek Énhozzám mindnyájan, akik meg vagytok terhelve az élet dolgaitól. Én nagyon sokszor meg voltam már terhelve. Ha te még nem voltál megterhelve, csak várj. Nem kell nagyon öregnek lenned, rengeteg megterhelt fiatalt láttam szeptember elején. Megterheli őket az iskola és az iskolatáska. A lényeg, hogy Jézus hív mindenkit. Lehet, hogy Isten megismerhetetlen, láthatatlan számunkra, de Isten azon munkálkodik, hogy kijelentse Magát.

Isten kijelentette, kinyilatkoztatta Magát. Öt dolgon keresztül nyilatkoztatta ki Magát. 1) Fűben, fában. Tehát a természetben, a teremtésben. 2) A lelkiismeretedben, ami támogat vagy elítél téged. Pontosan tudod, hogy mikor teszel nem helyes dolgot, és ezt Isten helyezte bele a lelkedbe. 3) Az Írásokban. 4) Az utolsó időben a Fián keresztül, és 5) az utolsó idők végén a Szellemén keresztül, Aki ma bizonyságot tesz Istenről. Úgyhogy itt vagyunk Isten bizonyságtételében, egy nagy felhőben, és egyrészt Isten megismerhetetlen számunkra, másrészt Isten nagyon is meg akarja ismertetni Magát.

Ján 8-ban Jézust körülveszik a zsidók, és nagyon biztosat akarnak Jézus Krisztussal kapcsolatban. „Ki vagy Te, Jézus?”

Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.

Jézus azt is mondhatta volna: Én vagyok a világ világossága, Nélkülem a sötétségben jársz. Ám nem ez Isten terve, hogy a sötétségben járjuk az életünket, hogy Isten nélkül járjuk az életünket. Hanem Isten terve az, hogy miénk legyen az élet világossága, hogy miénk legyen az élet.

Jézus beszél itt az Ő bizonyságtételéről, és biztosítja ezeket a zsidókat, akik nem hisznek Jézusnak: „Figyeljetek Rám, zsidók! Amit Én mondok, az az igazság. Ha Én mondanám egyedül, akkor is az igazság lenne. Persze, ti nem tudjátok, hogy Én vagyok az Igazság és az Élet, de elmondtam nektek sokszor. Ti azonban nem hisztek Nekem. Ha Én egyedül mondanám, akkor is igaz lenne, mert Én vagyok az Igazság, de Én nem csak egyedül mondom ezt, hanem az Én Atyám is mondja ezt.” Amikor ezt mondta, akkor feltettek Neki egy kérdést, és nem is értem, hogy miért ezt a kérdést tették fel Neki:

Ján 8:19a … Hol van a te Atyád?

Nem értem, miért nem azt kérdezték: Ki a Te Atyád? Kit érdekel ez: Hol van a Te Atyád? A keresztényeknél a legnagyobb dolog az, hogy a mennybe mennek. Akkor mondják: Én a mennybe megyek. Ám ez is csak egy hely. Vagy egy állapot? Nem tudom. Mindenesetre nekem mindegy, hogy a Mennyben vagy a Földön, vagy az új Földön, a kérdés az, hogy Kihez, hogy Kinél, és ez a lényeg a kereszténységben, azt hiszem. Ne elégedjünk meg azzal, hogy ismerjük Istennek az akaratát, hogy tudjuk, mi az, ami helyes, mi az, ami nem helyes, amikor Ő lehetőséget adott nekünk arra, hogy megismerjük Őt személyesen.

Ezt hallottam, és olvastam is, hogy az iszlám vallásban nem lehetséges, hogy személyes kapcsolatba kerülj Istennel, mert Isten annyira kívül áll az emberektől, hogy lehetetlen Őt megközelíteni. A legtöbb, amit megtehetsz, hogy megismered Allah akaratát, és a kötelességed az, hogy teljesítsd az ő akaratát. „Ne is álmodj arról, hogy te valaha Istennel kapcsolatba kerülsz!” A „jó” hír, hogy ha még be is teljesíted az akaratát, Allah annyira szuverén, hogy még a Menny kapujából is azonnal a pokolba vethet.

A Bibliában láthatunk embereket, akik ismerték Isten akaratát, úgy értem, Isten akaratának a szakértői voltak, de soha nem jutott volna eszükbe, hogy Istennel személyes kapcsolatuk legyen. Pedig Isten erre hív bennünket: személyes kapcsolat a megismerhetetlen, láthatatlan, minden hatalommal rendelkező Istennel. Az egyetlen Istennel. Mert csak egy Isten van, Rajta kívül nincs más. Csak egy Szabadító van, Rajta kívül nincs más. Ez az Isten jött el a Fiában, Jézus Krisztusban, és ez az Isten kopogtat minden nap minden ember életében.

Arra kérlek, hogy ne elégedj meg azzal, hogy ismered Istennek az akaratát, amikor megismerheted Istent. Ne elégedj meg azzal, hogy ismered Istennek a szavát. Úgy értem, hogy mondjuk, már olvastad az evangéliumokat, vagy olvastad Mózes I. könyvét, és utána eljutottál egészen a Mózes III. közepéig, és utána becsuktad. Ne elégedj meg azzal, hogy olvastad életedben egyszer a kisprófétákat.

Amikor olvasod az Írást, akkor az Íráson keresztül Isten szólhat hozzád. Istennek minden vágya az, hogy szóljon hozzád. Úgyhogy sok írástudó volt, sok törvénytudó volt Jézus idejében is, de ezek közül az emberek közül sokan elutasították Jézust, és azt mondták: „Jézus, Te nem mondasz igazat. Mi nem hiszünk Neked.” Jézus ezeknek a zsidóknak azt mondta: Ha ti nem hiszitek, hogy Én vagyok… „VAGYOK, AKI VAGYOK” – mondják, hogy ez Istennek a neve, Jahve. Nem akarok belemenni az isten-nevekbe, de ennek a megnevezésnek, amit Isten mondott Mózesnek 2Móz 3:14-ben, ennek a jelentése ilyesmi: Az Úr mindeneknek éltetője. Az, Aki mindenek felett Úr, és Ő mindeneknek életet ad. Ezzel a névvel ment el Mózes, hogy kihozza az egyiptomi rabszolgaságból a népet.

Szóval, nekünk több van meg, minthogy tudjuk Isten akaratát. Isten személyesen akar szólni hozzád az Ő Igéjéből. Az a vágyam, és az az imám, hogy a személyes kapcsolat Isten és teközötted (és ideveszem magamat is) – miközben olvasod az Igét, Isten egyszerűen csak szóljon azon keresztül hozzád –, ez megtörténjen. Mert Isten erre hívott el bennünket. Ő az Ő életét adta és adja, az Ő Szelleme itt van most ebben a világban, az Ő Szelleme volt, Aki életre keltette Jézust a sírból, és képes arra, hogy megelevenítsen bennünket is.

Ef 5:14 … Serkenj föl, a ki aluszol – úgy értem, az Isten nélküli állapotodból, ami a halálnak az állapota – és támadj fel a halálból, és felragyogott tenéked a Krisztus.

Krisztus Isten Felkentje, Akit Isten örök idők óta arra rendelt el, hogy megszabadítsa az embereket. Róm 8:2 meg akar szabadítani a bűn és a halál törvényétől, mert az Ő életét parancsolja belénk.

Ef 5:15-16 [Új Fordítás] Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.

Ma olyan alkalmas az idő, hogy itt vagytok a gyülekezetben. Van fületek a hallásra, valószínűleg nyitott a szívetek, van szemetek a látásra, de ez nincs garantálva a holnapi napra. Úgy értem, ki kell használnunk az időt. Ami elmúlt az életünkből, azt nem tudjuk visszahozni. Láttam embereket, akik nagyon éhesek voltak lelkileg, és a szemükön és a fülükön keresztül próbálták befogadni az egész világot. A mai nap is ez megy, amikor valaki bekapcsolja a TV-t. Láttam embereket, akik a Biblia nélkül élték le az életüket. Pedig nem vagyok annyira idős. És láttam, amint betegség hatására a szemük megromlott, vagy a fülükkel volt gond. Amikor már szerették volna olvasni a Szentírást, nem látták. Amikor szerettek volna imádkozni Istenhez, mert előtte nagyon sok évig nem tették, akkor csak sírva fakadtak.

Bocsánat, egy személy volt az, aki ezt tette. Hatvankilenc éves volt. Megkérdeztem tőle, hogy imádkozhatom-e vele. Azt felelte, hogy persze, imádkozhatok vele. Akkor én imádkoztam, és egyszer csak látom, hogy sír. Megkérdeztem, hogy miért sír. Azt felelte: „Azért sírok, mert nem tudok imádkozni. Pedig szeretnék, de nem tudok.” Mondtam neki: „Nem probléma. Majd Isten megtanít imádkozni.” Azóta tanítja az Úr, mert azóta odaát van az Úrnál. Hatvankilenc évig tartotta az ördög a markában. Úgy tűnt, hogy megfogta. Nem akarta elengedni, de Isten megszabadította az utolsó heteiben. Nem kell várni az utolsó hetekig. Sőt, ti nem vártatok az utolsó hetekig.

Ha te Jézus nélkül éled az életed, a világ sötétségeivel jársz, ami nem az életre visz, hanem a halálra, könyörgöm, higgy Jézusban. Ha megkérdezed, melyik Jézusban, azt felelem, hogy abban a Jézusban, Aki szeret téged, Aki érted halt kereszthalált kétezer évvel ezelőtt, Akinek a szavára emberek gyógyultak meg, halottak jöttek elő a sírból, és Aki Maga is legyőzte a halált, és ma ott van az Atya jobbján. Kérlek, szólítsd meg Őt. Nem elég, hogy tudod a Tízparancsolatot, nem elég, hogy eljössz a gyülekezetbe, és itt ülsz a széken. Isten Személyes kapcsolatra hív téged. Ő szólni akar hozzád minden nap, és olyan életet tartogat számodra, amiről nem is álmodsz.

Isten azt mondja itt a népének, ugyanakkor minden embernek:

Jer 21:8 … Én most elétek adom az élet útját és a halál útját.

Szabad döntésed van. Szeretnél élni, vagy szeretnél meghalni? Nem mindig értünk egyet Istennel. Nagyon ragaszkodunk az életünkhöz sokszor, ami végül is a halálba visz minket. Időnként, de egyszer biztosan meg kell hoznunk egy döntést, hogy az életünket átadjuk Isten kezébe, és azt mondjuk az életünkkel kapcsolatban: Uram, legyen meg a Te akaratod! Én erre bátorítalak benneteket.

Egyrészt, ha megtetted már ezt, akkor adj hálát Istennek, és köszönd meg, hogy ez megtörtént az életedben. Másrészt, ha még soha nem tetted meg, és csak tartogatod, fogod az életedet, és saját magad próbálod meglelni a gyönyört, akkor engedj az élet Urának, próbáld meg Őt, és fogadd el az Ő életét. Egyébként az az élet, ami most benned munkálkodik, az sem tőled van.

Szóval, én személy szerint nem ismerlek benneteket, nem látom a szíveteket, hogy milyen állapotban van, de szükségetek van a megváltásra. Lehet, hogy tinédzser vagy, és lehet, hogy itt nőttél fel a gyülekezetben, sok bibliatanítást hallottál, akár tőlem a vasárnapi iskolában, és lehet, hogy voltak dolgok, amik tetszettek, voltak, amik nem, de ha nincs személyes kapcsolatod Jézus Krisztussal, akkor jelen pillanatban az elveszettek seregét szaporítod. Pedig életed lehetne Jézus Krisztusban. Olyan életed, aminek van hatalma a bűn felett és a halál felett.

Lehet, hogy középkorú vagy, vagy idősebb, és tetszik neked a gyülekezet, de nincs személyes kapcsolatod Jézus Krisztussal. Kérlek, szólítsd meg, és hívd be Őt az életedbe.

Emlékszem, ’92-ben amikor eljöttem a bibliaiskolába Szegedről – tényleg kizárólag csak emiatt voltam itt, nagyon nem szerettem Budapestet –, csodálatos dolgokat hallottam a bibliaiskolában. Egyszer késő este mentem haza a busszal egy másik bibliaiskolás diákkal, aki már kb. tizenöt-húsz éve nincs itt a gyülekezetben. Mentünk haza az órák után, és ez az idős ember azt mondta nekem:

– Figyelj, Laci! Jó ez a gyülekezet, jó ez a bibliaiskola, de nem kell fanatizálni.

– Laci bácsi, hogy érted ezt?

– Nem kell ezt halálosan komolyan venni. Tudod, jó itt a társaság, lehet tanulni angolul, normális emberek vannak… de nem kell fanatikusnak lenni. Ezzel a Jézus-dologgal nem kell fanatizálni.

– Laci bácsi, nem értem, miről beszélsz. Én erre tettem fel az életem. Én azért hagytam ott a családom – azért költöztem el, de persze a kapcsolatot tartottuk –, hogy Jézust megismerjem jobban, és a Bibliát megismerjem jobban. Jézus azt mondta, hogy Ő az Élet, Ő az Igazság. Ő az egyetlen út Istenhez. Jézus azt mondta, hogy Ő a feltámadás, és ha Őbenne hiszek, ha meghalok, akkor is élni fogok. Én ezt nem tudom, csak 10%-ban elhinni. Vagy az egészet magamévá teszem, vagy semmit.

Igazából elváltak az útjaink. Én folytattam a bibliaiskolában, ő néhány hónap múlva elment a gyülekezetből. Nem tudom, hogy hol van, és nem tudom, hogy hívő-e, vagy sem, de az, hogy akkor nem volt hívő, az valószínű. Pedig nagyon szimpatizált a gyülekezettel és a bibliaiskolával.

Szóval, bármilyen életkorban is legyél, a kérdés az: Van-e személyes kapcsolatod a feltámadott Jézus Krisztussal? Valaha megszólított-e Isten a Bibliából? Van rá lehetőség. Csak Isten adja ezt a lehetőséget. Mindenkinek adja kivétel nélkül. Jézus meghívott Magához mindenkit: „Jöjjetek Énhozzám mindnyájan! Higgyetek Bennem! Fogadjatok be az életetekbe! Én vagyok Isten, az urak Ura, a királyok Királya. Nálam van a halál és a pokol kulcsa. Én vagyok Isten, Aki meghaltam értetek, és élek, és a halál nem uralkodik Rajtam többé. Mindazok, akik hozzám tartoznak, azokon sem fog uralkodni a halál.”

Ez nem csak a túlvilágon lesz nyilvánvaló, hanem már most, ebben az életben is nyilvánvaló. Merthogy Istennek nem csak a túlvilágon van egy terve veled, hanem most, ebben az életben. Úgyhogy erre hívlak benneteket. Ha ez a kapcsolat már megvan neked Jézussal, akkor ujjongj, örülj és ugrálj, mint a kecskék a hegyeken. Ha nincs meg ez a kapcsolat, akkor engedd meg, hogy Isten bejöjjön az életedbe.

Most röviden egy-egy imát szeretnék. Először a hívőknek, és utána azoknak, akik még nem hisznek.

Úr Jézus, hálát adunk Neked, hogy Te vagy az urak Ura, a királyok Királya, Aki egyedül halhatatlan Isten vagy, Aki ugyan megismerhetetlen és láthatatlan, de mégis látható és megismerhető vagy a Fiadon keresztül. Köszönjük, hogy Te vagy az élet, hogy Te vagy az Igazság, hogy Te vagy az út, és Te voltál az, Aki visszavittél bennünket az Atyához.  Köszönjük, hogy Te vagy az, Aki örökkévaló szeretettel szeretett mindnyájunkat, Aki örök életet parancsol minden embernek, Aki minden embernek mindenhol azt parancsolja, hogy térjenek meg az Ő Fiához, Jézus Krisztushoz.

Köszönjük Neked, mennyei Atyánk, hogy mi elfogadtuk a Te vonzásodat, a Te hívásodat, és odamentünk a Fiadhoz, de az igazság az, hogy nem mi mentünk, hanem a Te Fiad vonzott minket Magához. Köszönjük Úr Jézus, hogy elfogadtuk Tőled az örök élet ajándékát. Köszönjük, hogy elfogadhattuk a bűneink bocsánatát, és biztosan tudhatjuk, hogy a Te kezedben van az életünk. Nem akarjuk megtartani az életünket.

Lerakjuk az életünket a Te kezedbe. Azért, mert hiszünk Neked. Mert Te azt mondtad, hogy aki meg akarja tartani az életét, el fogja veszíteni, de aki elveszíti az életét Jézusért, Teérted, az megtalálja azt. Köszönjük Úr Jézus, hogy megtaláltuk az életet, és ez az élet nem mibennünk, hanem Tebenned volt, de mostmár a Te életed mibennünk is ott van, és ez örökké fog tartani, és a halál mirajtunk nem uralkodik, a Te tekintélyeddel, a Te hatalmaddal, a Te szereteteddel, a Te kegyelmeddel, az irgalmaddal, a Te megbocsátásoddal élhetjük az életünket.  Köszönjük, hogy ez az élet elképesztően gazdag. Köszönjük Neked, Úr Jézus, hogy nem csak bennünket hívsz, hanem mindenki mást.

Lehet, hogy van valaki, aki nem ismeri személyesen Jézus Krisztust, az Isten Fiát, az egyetlen Megváltót, Aki az Ő szerelmét abban mutatta meg, hogy az életét adta akkor, amikor még bűnösök voltunk. Ha szeretnél Jézussal személyes kapcsolatba lépni, ha szeretnéd behívni Őt az életedbe, ha szeretnéd, hogy minden bűn meg legyen bocsátva az életedben, ha nem gyönyörködsz a halálban, hanem szereted az életet, akkor hívlak. Hívlak Jézushoz, nyisd meg az életedet Őelőtte.

Fogadd be Őt az életedbe, és mondd azt Neki: „Úr Jézus, igazából nem ismerlek Téged, de szeretnélek megismerni. Hallottam, hogy Te vagy a Megváltó. Hallottam, hogy Te szeretsz engem, hogy Te halálosan szeretsz engem, és én ezt elhiszem. Hiszem, hogy Te vagy az Isten Fia, Te vagy a Megváltó. Nem csak a keresztények Megváltója, hanem az egész világ Megváltója. Hallottam a feltámadásodról, arról, hogy feltámadtál a halálból. Hiszem, hogy feltámadtál a halálból. Kérlek, add nekem azt az életet, ami Neked van! Azért imádkozom, hogy Te vezess ebben az életben, és tegyél engem olyanná, amilyen akarod, hogy legyek. Vezess engem, ments meg, válts meg, bocsásd meg a bűneimet. Jézus nevében, ámen.

Ha most hívtad be Jézust az életedbe, ha most fogadtad el Tőle a bűnbocsánatot, az örök életet ezen az imán keresztül, kérlek, küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled, és hogy imádkozhassunk érted.

Ámen.

Kategória: Egyéb