Tudod-e, mi a lényeg? & Az életed végtelenszer nagyobb, mint gondolnád

2015 január 21. szerda  18:30

 

P. Kende: Tudod-e, mi a lényeg?

Mát 23-ban látunk egy nagyon kemény tanítást, ami a farizeusoknak szólt. Jézus azt mondta nekik:

Mát 23:23 Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, …

Ha megkérdeztél volna egy farizeust: Megteszel mindent, amit Isten parancsolt?; akkor mit válaszolt volna? Az lett volna a válasza: „Mindent megteszek 100%-ban.” Jézus azt mondja nekik: „Tizedet adtok a pénzetekből, de nem csak abból, hanem még a fűszerekből is. Mindenből tizedet adtok, még az összes apróságból is! Biztosra mentek abban, hogy megteszitek azt, amit meg kell tennetek.” Aztán továbbmegy:

Mát 23:23 … de elhanyagoljátok azt, ami a törvényben ezeknél fontosabb: az igazságos ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget! Pedig ezeket kellene cselekedni és azokat sem elhagyni.

Jézus azt mondta nekik: „Úgy gondoljátok, hogy ez az aprólékos tizedről szól. Ti azt hiszitek, hogy az összes apróságnak rendben kell kinéznie. Ez teljesen felszínes, mert nem ez a lényeg.” Mit mondott Jézus? „Az igazságos ítélet az, hogy rendbe hozni a dolgokat, aztán irgalom, leereszkedni ahhoz, aki túl gyenge, törődsz azzal az emberrel, és utána a hit. Ez a szívről szól. Nem úgy van, ahogy ti gondoljátok.” Szerintem ez nekünk eléggé kihívó gondolat.

Ez egy nagyon egyszerű mondat: Lehet, hogy az igazi teszt nem ott van, ahol te gondolod. Az igazi vizsga lehet, hogy nem ott történik, ahol te gondolnád – ezt nagyon fontos megérteni.

Mát 22:17 jöttek Jézushoz, és feltették Neki ezt a kérdést: Kell adót fizetni a császárnak? Vagy pedig a templomban kell tizedet fizetni? Igazából ezt kérdezték: Akkor most melyiket tegyük? Jézus kért tőlük egy pénzérmét, és azon ott volt a császár arcképe.

Mát 22:21 … Akkor azt mondta nekik: Adjátok meg azért a császárnak azt, ami a császáré, Istennek pedig azt, ami az Istené!

Mire gondolt itt Jézus? Azt mondta: „Az egész nem arról szól, hogy adóztok-e, vagy adtok-e tizedet a templomban. Nem Engem kéne ezzel támadnotok, hanem igazából ez a hűségről szól. Ez a hűségről szól!” Ez a gondolat megdöbbentette őket. Mit mondott nekik Jézus? Azt mondta: „Figyeljetek! Nem a megfelelő helyen keresitek a próbát. Nem a tized a lényeg.”

Van még egy történet Luk 12-ben. Jézushoz odament egy ember, és azt mondta Neki:

Luk 12:13-14 … Mester, mondd meg az én testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget! Ő pedig azt mondta neki: Ember, ki tett engem köztetek bíróvá vagy osztóvá?

„Ez nem jogi ügy, testvérek vagytok. Különben is, próbáljátok Istent belerángatni a mocskos kis ügyetekbe. Nekem ebben nincs részem. Az egészre rosszul nézel. A teszt nem ott van, ahol te gondolod.” Megtörténhet ez velünk is. A testvéremmel van egy problémánk. Tudod, mit? Lehet, én úgy gondolom, hogy ez az akaratunk csatája, és harcolunk ezen. Lehet, hogy én sétálok el győztesként, és azt mondom: az én akaratom győzött.

Isten pedig azt mondja: „Ez egyáltalán nem az akaratotokról szólt. Hanem ez a szeretetnek volt a tesztje. Úgy gondolod, hogy nyertél, de nem látod, hogy hol volt az igazi vizsga, és el is buktál benne. Mert az egész arról szólt, hogy felül tudsz-e kerekedni a problémán, ami közöttetek van, hogy tudjátok-e szeretni egymást teljesen más szinten, Velem.” Ez az igazi vizsga.

Azt gondolom, hogy itt van a veszély. Ott lehetsz a bibliaiskolában – ezen a héten van a beiratkozás –, minden vizsgád kitűnő, kitűnően végezted a múlt szemesztert, de megeshet, hogy az igazi vizsga ez a hét igazából, hogy újra beiratkozol-e. Lehet, hogy ez az igazi vizsga. Lehet, hogy az igazi vizsga március végén történik, amikor fáradt vagy, lehet, hogy ott lesz a hűség tesztje.

Ez nem olyan vizsga, amit ha megírsz, kaphatsz rá 100%-ot. Lehet, hogy itt van az igazi vizsga. Ez a veszély, hogy úgy gondolod, azt hiszed, hogy a vizsga azon múlik, hogy kinek van igaza. Viszont lehet, hogy Isten azt mondja: Inkább nézzük meg, hogy ki tud először megbocsájtani.

Jak 3:14a Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben,

Akkor miről is beszélünk? Lemaradtok az igazi lényegről. Ott keresed a vizsgát, ahol nincs: Kinek van több? A gyönyörű nőknek megvan ez a problémája: „Vajon ki a szebb? Kinek vannak szebb ruhái? Kinek vannak drágább kiegészítői?” Keserű irigység. Lehet, hogy rossz helyen próbálsz vizsgázni. A gondolkodásodban ez rossz helyen van. Nem ez a lényeg. Isten azt mondja: Az igazi vizsga az, hogy vajon úrrá tudsz-e lenni a irígységen.

Szeretném mondani, hogy Isten igazából figyelmeztet minket a kicsi dolgokkal kapcsolatban. Törődünk-e az emberekkel? Törődünk-e azzal, aki ezt majd nem tudja visszaadni? Segítünk-e olyan embereknek, akiktől igazából semmit nem várhatunk vissza? Tudom, hogy teszitek ezt. Úgyhogy kérlek, ne érezd kárhoztatva magad! Láttam, hogy P. Kornél két nagy zsák ruhát vitt Sepsire. Tudom, hogy Karádra is gyűjtötök ruhákat, és külditek oda. Persze, segítünk az embereknek, és ez nagyon jó. Az Újszövetség azt mondja: Tegyétek szabadon!

Zsid 13:2 legyetek vendégszeretőek, még idegenek felé is! Fogadjátok be az embereket, akik jönnek a gyülekezetbe, és örüljetek. Mert nem tudjátok, de lehet, hogy ez nagyon fontos. 1Pét 4:9-ben is ugyanez van, a vendégszeretet. Amikor elmúlt nyáron a közép-ázsiai baleset után jöttek haza a lányok, mesélték nekem, hogy amikor a gépük leszállt Isztambulban, a gyülekezet annyira szívesen fogadta őket, és teljesen gondjukat viselték. Azon gondolkodtam, hogy mennyire jó ez. Mert lehet, hogy ebben van a valódi vizsga.

Nagyon szeretem a Bibliát, szeretem tudni, hogy mi van benne. Viszont csak az, hogy sok verset tudok bármilyen témában, nem ez az igazi vizsga. Úgy tűnik, hogy nem ez az igazi vizsga. Hanem a valódi vizsga valószínűleg ez:

Gal 6:10 Azért amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, kiváltképpen pedig azokkal, akik hozzátartozóink a hitben.

Ez tényleg csodálatos! Megvizsgálom a szívem, mert a vizsga az, amit Jézus felsorolt: az igazságos ítélet, az irgalmasság és a hűség, az alázat és a szeretet, a gyengédség és a kedvesség és az öröm vizsgája. Nem pedig a másik oldal.

Nem sokára itt az EuroCon, és ez is lehet egy próba. Tudom, hogy már nagyon sokszor láttunk vendégül embereket, most is remélem, hogy legalább ezerkétszáz ember lesz itt. Szívesen látjuk őket. Lehet, hogy ez az igazi próbája az alázatnak, a szeretetnek, a kedvességnek, amikor nem is tudják visszaadni. Ez tényleg nagyon jó! Ámen.

 

P. Csaba: Az életed végtelenszer nagyobb, mint gondolnád

Szoktál-e gondolni arra, hogy az életed jóval nagyobb, mint a saját kis életed? Ez egyfajta látásmód, gondolkodásmód. Ez olyasvalami, amit Isten tanítani akar nekünk, hogy ne a természeti szemeinkkel nézzünk magunkra, ne így nézzünk a körülményeinkre, hanem magasabb módon tegyük. Nehémiás azt mondta: nagy munkát végzek!; és a szívében gondolta így.

Tetszik, amit p. Kende is mondott, hogy amint éljük az életünket, a Szent Szellem által a helyi gyülekezetben ott lehet a szívünkben a Szent Szellem bizonyságtétele: nagy munkát teszek. Nyilván nem így mondjuk, de ez nagy dolog, hogy az életem több, mint az én kis életem, vagy mint a látható dolgok összessége.

Ennek több oka van. Az egyik az, hogy Isten megmentett bennünket. Utánunk jött, leütött a lóról téged is, engem is. Ez az életünk legáldottabb pillanata. Azt sem tudjuk, hogyan történt, de hálásak vagyunk Istennek, hogy megmentett bennünket. Aztán belehelyezett minket Krisztusba, felette minden névnek, felette minden problémának, felette minden ellenségnek. Krisztusban mennyei helyekre ültetett minket, és Krisztusnak részévé tett minket. Aztán Krisztus pedig belénk költözött. Ez a két dolog: mi Krisztusban, és Krisztus bennünk. Krisztus bennünk!

Amikor Mózes befejezte a szent sátor építését – 2Móz 40. –, Istennek a jelenléte befedte az a helyet, és aztán Isten jelenléte beköltözött, és betöltötte a szent sátrat. Amikor Krisztus bevégezte a munkát a kereszten, és mi hittünk Krisztusban, akkor Isten jelenléte körbevett bennünket, bele lettünk helyezve Krisztusba, és Krisztus él bennünk. Isten dicsősége, Isten jelenléte bennem van.

1Kor 3:16 Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Szelleme lakik bennetek?

Az életed sokkal több, mint amit látsz, sokkal több, mint amit össze tudsz rakni. Ez egy rejtély, megmérhetetlen, megszámlálhatatlan. Rejtély, amit élvezhetünk. Élvezhetjük azt, amit nem tudunk. Nem csak azt, amit tudunk, hanem azt is, amit csak kapizsgálunk. Az életünk jóval nagyobb!

A másik az, hogy Isten fogott bennünket, és belerakott egy helyi gyülekezetbe. A nagyobb életről beszélünk most! Belehelyezett minket Krisztus Testébe, egy helyi gyülekezetbe. Ez izgalmas. 1Kor 12:27 ti a Krisztus Teste vagytok. Ti a Krisztus Teste vagytok, és tagjai rész szerint.  Ez izgalmas! Ez azt jelenti, hogy a te életed és az én életem messze túlmegy a személyes életünkön.

Milyen lenne, ha a kisujjam olyan tudatosságban élne: én a kisujj vagyok. „A kisujj vagyok.” Lehet buzgó felőle, vagy nem buzgó felőle. Reggel felkel, és: Kisujj vagyok. Így megy végig a napon: Kisujj vagyok. Így fekszik le. Nem hiszem, hogy így gondolkodik – ha érted a képet. Úgy gondolkodik: „Én a test vagyok. A test vagyok, jóval több, mint én! Nekem részem van a fejben, részem van a fülben, részem van az orrban. Mindenben részem van. Amerre megy a test, arra megyek. Amit tesz a test, azt teszem.” Ez a mi kiváltságunk.

Ehhez más szemüvegek kellenek. Nem az individualizmus szemüvege, hanem a Krisztus Teste tudatosságnak a szemüvege. A Krisztus Teste tudatosságnak a szemüvege: „Több vagyok, mint én. Egy csodának vagyok a része, rejtélynek a része vagyok. Krisztusnak a része vagyok. Az Ő Testének vagyok a része.” Ez az a test: Én felépítem az Én egyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat; Máté 16:18. Én ennek a része vagyok. Én ebben benne vagyok. Messze minden túlmegy azon, amit látok, vagy direkt módon megtapasztalok. Mert tag vagyok, és van helyi gyülekezetem. Mert része vagyok egy helyi gyülekezetnek.

Gondolkodtam ezen a helyi gyülekezeten. Annyira hálás vagyok! Hálásak vagyunk. Most fogjuk ünnepelni a 25. születésnapot, hogy a magyarországi munka és budapesti gyülekezet elkezdődött. Nézd, hogy mit tett Isten! Nem is gondolnánk, hogy egy részünk Peruban van, a másik részünk Kínában, a harmadik részünk Berlinben, a negyedik részünk Stockholmban… és folytathatnánk, egy részünk Szegeden, és másik helyen Szegeden, és Székesfehérváron…

Várj! Fil 1:5-ben Pál azt mondja: hálát adok, hogy közösséget vállaltatok az evangéliummal. Tudod, mi történt? Pál apostol ment előre, hirdette az evangéliumot, apostoli elhívása volt, a filippibeli hívők része voltak a helyi gyülekezetnek, és támogatták Pál apostolt sokféleképpen. Volt, aki ment vele, de legtöbben maradtak, és hűségesek voltak a kisujj-részükben. Pál azt mondja: közösséget vállaltatok az evangéliummal.

Fil 1:7 az evangélium védelmében és megerősítésében részestársaim vagytok. – mondja Pál. „Igazából én a frontvonalon vagyok, és ti velem vagytok, és az én jutalmam a te jutalmad is. Tényleg a tied.” Mert ahova a test megy, oda megy a kisujj is. Értjük ezt a másfajta gondolkozást?  Értjük, hogy elveszíthetjük magunkat Krisztusban? Krisztusban vagyok, és Ő énbennem, és elveszíthetem magam Krisztus Testében.

Fontos az, hogy hol van a helyem és a részem, de nem csupán az. Mert több vagyok, mint én magam. Ez rejtély. Rejtély, és ez csodálatos. Amikor a hívő kezdi megérteni azt, amit Isten az Igében kijelent számunkra, akkor kezdi lecserélni a szemüvegét, kezd másfajta megvallással élni, csak azt mondja: Elképesztően áldott vagyok!

Van, aki azt kérdezi: „Miért? Nézz rá arra, amit látsz. Nézd meg a problémáidat. Nézd meg a nehézségeidet, a kérdőjeleidet. Nézd meg!” Az ördög azt kérdezi: „Ki vagy te ebben a gyülekezetben? Nincs is részed. Nem is fontos a hűséged. Nem is fontos, hogy megállj a lencseföldön. Nem fontos a te részed.” Ez hazugság! Hatalmas hazugság. Azt feleljük: „Dehogynem. Azt se tudod, hogy ki vagyok.” (Persze, ezzel nem azt mondom, hogy beszélgetnünk kell az ördöggel.)

Magunkban azt kell mondanunk: „Azt sem tudom, hogy ki vagyok. Még nem lett nyilvánvalóvá, hogy ki vagyok. Isten Igéje viszont beszél róla, és én szeretnék, vágynék ebben a hit-rejtélyben élni.” Az Újszövetségben és az Ószövetségben Isten emberei mind hit-rejtélyben éltek. Amikor Ábrahám hitte az ígéretet, hit-rejtélyben élt. A napkeleti bölcsek, akik jöttek, hit-rejtélyben éltek. Mindannyian, akik hittünk Krisztusban, végtelenül győztesek vagyunk örökre. Csatákat veszíthetünk, bukdácsolunk, de a háború meg van nyerve. Igen!

Úgyhogy, hála Istennek a Krisztusért, hála Istennek, hogy élvezhetjük, és Ő a mi osztályrészünk. Hála Istennek a helyi gyülekezetért. Csak élvezd! Kisujj vagy, és része a Testnek, a Krisztus Testének. Alávetettség. Nincs nagyszerűbb dolog, mint amikor tudom, hogy hol a helyem, és tudom, hogy mi nem a helyem. Isten úgy alkotott bennünket, hogy az alávetettségben szabadulunk fel, hogy az alávetettségben teljesedünk ki.

Nyilván a világ azt mondja: „Menj felfelé! Ha máshogy nem tudsz, akkor legalább a szívedben. Légy kritikus. Mutogass ujjal! Találd meg a hibákat!” Ez az, ahogy az ördög, Lucifer élt a mennyben. Büszke szíve lett. Nem találta a helyét, pedig elképesztő helye volt a teremtettségétől fogva. Ahelyett, hogy az örök győztes csapat része lett volna, az örök vesztes csapat része és vezetője lett. A szívemben való alávetettség a helyi gyülekezetben az egyik szellemi kulcsa a szellemi életemnek. Csak azért, mert Isten a büszkének ellenáll – ez katonai kifejezés 1Pét 5:5-ben –, de az alázatosnak nagyobb kegyelmet ad.

Megtörtség. Miről beszélek? Hogyan tudjuk élvezni mindazt, amiről eddig beszéltem? Megtörtség, ahol azt mondom: legyen a ti beszédetek a Földön kevés, mert Isten a mennyben van, ti pedig a Földön; Préd 5:2. A helyi gyülekezetben gyülekezeti tagként, rész szerint való tagként lehet megtörtségünk. Ahol irgalmasak vagyunk, ahol építjük egymást, ahol nem igyekszünk gyorsan ítélni. Ahol élvezhetjük azt, hogy lakat vagy zár van a szánkon, és olyan dolgokat mondunk, amire áll: a ti beszédetek legyen mindig sóval fűszerezett.

A beszédetek legyen kellemetes, kegyelmes és sóval fűszerezett. Mert a férfiú a saját szavaiból fog táplálkozni. És ez élvezetes. Az Isten szerintiség élvezetes. A Szellemmel való betöltöttség élvezetes. Amikor lecserélem ezt a szemüveget, amiről beszélünk, a Krisztus és Krisztus Teste szemüvegre, és alázatunk van, akkor ez élvezetes.

Aztán – amit p. Kende is mondott – buzgóság, hűség, tegyetek jót mindenkivel. Jobb kézzel és bal kézzel. Most van lehetőségünk. A meccs már elindult. Nem tudom, hányadik percben van a te meccsed és az enyém, lehet, hogy félidő környékén, lehet, hogy második félidőben, de a meccs már megy, és ez a mi meccsünk, a mi generációnk meccse. Ez most a mi időnk itt. ApCsel 17-ben Isten adta meg azt, hogy az emberek hol éljenek a Földön és mikor.

Tudod, hogy nem véletlen az, hogy itt élünk és most élünk, 2015-ben, és az, hogy te ekkor élsz, és itt vagy a helyi gyülekezetben? A labda nálad van. A labda nálunk van. Ez a mi meccsünk. Tanúk vagyunk. Tanúskodunk. Megállunk. Krisztus Teste vagyunk, és az ajándékunk sokkal több, mint elképzelnénk. A jutalmunk sokkal több, mint elképzelhetnénk. Mert része vagyunk egy végtelenül hatalmasabb csodának, mint a saját kis természeti életünk lenne. Ez kegyelemből van számunkra. Úgyhogy menjünk tovább ebben, ezzel a megértéssel, ezzel a szemüveggel, ezzel a szívvel. Ámen.

Köszönjük, Urunk, hogy egy mérhetetlenül hatalmasabb csodának vagyunk részei, mint amit el tudunk képzelni. Szeretnénk ebben megnyugodni. Szeretnénk ezt elfogadni. Köszönjük a részünket. Köszönjük ezt a méltóságot. Köszönjük ezt a gyülekezetet, és azokat a gyülekezeteket, amelyek ebből a gyülekezetből születtek, és azokat a gyülekezeteket is, amelyek mindezekből a gyülekezetekből fognak születni. Köszönjük, hogy részestársak vagyunk az evangéliumban. Köszönjük, hogy ez nem egy embernek a munkája, sem nem bizonyos embereknek a munkája, hanem ez a Te munkád, Úr Jézus, és Krisztus Testének a kiváltsága. Köszönjük, hogy része vagyunk Krisztus Testének. Hálásak vagyunk. Jézus nevében, ámen.

Kategória: Egyéb