Tanuld meg szeretni az életet! (Istennel gondolkodni)

2015 április 29. szerda  18:30

Ahogy Isztambulban voltunk, folyton az járt a fejemben, hogy mekkora áldás az, amit p. Niyazi és Irada csinál. Leírhatnád a munkájukat mindenféle szavakkal: kicsiny, sok kihívással szembenéző, támadások alatt lévő. Mert Isten munkája mindig támadások alatt van, mindig vannak benne kihívások. Mégis, amint ott voltunk, láttuk az életüket, valamennyire benne voltunk, és élveztük a vendégszeretetüket. Emlékszel, amikor jöttek haza a lányok a közép-ázsiai baleset után? Akkor a török gyülekezet volt az, amelyik akkora nagy vendégszeretettel fogadta őket út közben. Most is ugyanezzel a vendégszeretettel fogadtak minket.

Biztos lehetett volna úgy nézni, hogy vannak dolgok, amik nem annyira jók, vagy nem mennek, de egyszerűen csak annyira élveztem ezt a nagyszerű szívet, látni a szeretetüket az ország felé, az emberek felé a látást, a tanítványozást. Kérdeztem magamtól, hogy miért? Úgy értem, láthatnám a problémákat is olyan könnyen, nem? Nyilván! Mégis olyan rendkívüli értéket láttam benne. Miért? Azért, mert szeretem őket, azt a munkát, és szeretem a Gyülekezetet, szeretem a missziót.

Igazán mind ilyenek vagyunk. Amikor szeretünk, amit szeretünk, azt különleges szemmel nézzük. Amikor emberek a gyermekeikre gondolnak, akkor az értékre gondolnak. Az anyukák lenyűgözőek. Egy anyuka képes értéket látni a megkeményedett gazember, bűnöző gyermekében! Elképesztő! Miért? Mert szereti. Az anya szereti a gyermekét, és az értéket nézi. Ezért van, hogy annyira fura, amikor valaki hasonlítgatja, méricskéli a gyermekét, kiértékeli, ahelyett, hogy nagyra értékelné. Mert az nem szeretet igazán. Az a normális, hogy nagyra értékeljük, mert szeretjük.

Ugyanezt csináljuk a szeretett házastársainkkal. A problémák mind nyilvánvalóak, azok jelen vannak. Fájdalmasan jól ismerjük egymás problémáit. Ám amikor szeretem a házastársam, akkor a lenyűgöző értéket nézem. Akkor annyira nagyra értékelem a házastársamat! Biztos, hogy láthatnám másfajta fényben is, be lehetne tolni a nagyító alá, és lehetne nézni őt a kritika fényében vagy a harag fényében vagy a csalódottság fényében, mert nem teljesítette valamilyen elvárásomat. Viszont szeretem őt, úgyhogy az értéket látom. Ef 5:25-ben azt mondja a férfiaknak: Szeresd a feleséged! Ilyen egyszerű. Hölgyek! A Biblia dolga, hogy ezt megmondja neki. 🙂 Visszafelé is igaz. Ez a tisztelet.  Feleség, tiszteld a férjed! Férjek! Az az Úr dolga, hogy megmondja ezt a feleségednek. 🙂

Miért látunk értéket? Mikor látunk értéket? Akkor, ha szeretünk. Ha nem szeretek, akkor nem látom az értéket. Valaki megmutatja nekem az olimpiai aranyérmét, de – és őszintén bocsánatot kérek mindenkitől – ránézek, és csak annyit látok benne, hogy csillog. Biztos lehet kapni valahol ugyanilyet, ami csillog. Persze tudom, hogy van mögötte teljesítmény. Kérlek, ne érts félre! A teljesítmény mögötte nagy dolog. Én azonban nem szeretem, úgyhogy nem annyira látom az értékét. Ez van. (Sportszeretők! Bocsánat! Őszintén bocsánatot kérek. 🙂 Egyszerűen csak nem látom benne annyira az értéket, mert nem szeretem annyira a dolgot.) Vagy például az, hogy valakinek a neve előtt Dr., PhD, Prof. … vagy akármilyen jelölés van… Ha nem szeretem ezt a dolgot, akkor hogyan látnám benne az értéket? Volt egyszer egy csibész, egy csaló a gyülekezetben. Megváltoztatta a nevét, elé tett egy D. betűt, mintha egy D-vel kezdődő nevet rövidítene. Aztán kezdte ilyen módon aláírni a nevét. A D. írásakor a pontot kissé elcsúsztatta, aztán egyre tovább és tovább, míg végül Dr.-nak nézett ki. Az ember elképesztő volt ebben, nyilvánvalóan nagyon szerette önnön fontosságát, a saját jelentőségét. Nem tudott az lenni, de akarta, hogy annak látsszon, szerette ezt.

Fontos nekünk, hogy mit szeretünk. Az Úr nagyon sokat beszélt nekünk erről. Mert amit szeretünk, abban értéket látunk. Azért az Úr azt mondja nekünk: „Szeresd a fontos dolgokat! Szeresd az értékes dolgokat.” „Rendben, de hogyan?” Úgy, hogy szeresd először az Urat! Ami kizárná Őt a képből – a bűn –, az elvesz tőled, mert akkor nem az Urat szereted, és akkor nem a megfelelő dolgokat fogod szeretni.

Mert például megtörténhet, hogy egy fiatal szerelmes lesz valakibe, és az a valaki értéktelen. Úgy értem, hogy az az ember problémás valamilyen értelemben. Rossz irányba megy. Megtörténhet, nem? Meg is történik. Mi van ilyenkor? Mivel szereti, azért értéket lát bele. Látja az értéket, pedig nincs is meg. Egy nap majd felébred, amikor a szeretet elmúlik, és rájön, hogy mi a valóság.

Ezért Isten azt mondja: Szeress bölcsen, válaszd meg te, hogy mi az, amit érdemes szeretni! „Rendben, Uram, de honnan tudjam? Hogyan csináljam ezt?” Isten azt feleli: „Szeress először Engem! Ismerj meg Engem! Mert Én vagyok a legnagyobb érték.” Isten azt mondja: Én vagyok a legnagyobb érték. Jézus azt mondja: Én vagyok a legnagyobb érték. A Szent Szellem azt mondja: Én vagyok a legnagyobb érték.

„Szeress Engem! – mondja az Atya – Szeresd a tervemet!” „Mi Atyánk, Aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, … Szeretem a Te tervedet, Atyám.” Tanuld meg szeretni az Atya tervét. Aztán Jézus azt mondja nekünk: „Figyelj! Akarod tudni, hogy mi az értékes? Akkor szeress Engem, Aki szerettelek téged. Aki annyira szerettelek téged, hogy mindent odaadtam érted, feladtam a mennyet érted.”

A kereszt egy értelemben – úgy mondhatnánk akár – talán nem is volt akkora dolog, hanem Fil 2-ben azt olvassuk, hogy a nagy dolog az volt, hogy feladta az istenségét, félretette érted és értem. Az volt a nagy dolog, hogy emberré lett, hogy félretette az isteni előjogait. Azután még megalázta Magát, és meghalt érted és értem. Jézus azt mondja: Szeresd az Én munkámat, az Én áldozatomat, az Én igazságomat.

Ha így választasz, akkor megtanulod szeretni a megfelelő dolgokat, és nem fogsz értéktelenül választani, mittudomén, szeretni egy titulust a neved előtt. „Ah. Egészen beleborzongok! Úgy hívnak, hogy Dr. Majoros Kende!” 🙂 Persze, ha van ilyen titulusod, nem leértékelni akarom, ne érts félre! Én arról beszélek, amikor ez az egész üres, amikor nem jelent semmit, amikor igazán értéktelen, vagy amikor ezt képzelem az értéknek az életemben.

A Szent Szellem azt mondja nekünk: „Szeresd az Én vezetésemet. Szeresd az Én gyümölcseimet. Tanulj meg Velem járni, tanulj meg követni Engem. Szeress Engem!” „Ha Engem szeretsz – mondja Isten –, akkor megtanulod szeretni a megfelelő dolgokat, az értékes dolgokat, a fontos dolgokat, a drága dolgokat.” Ennek van értéke. Azért Isten azt mondja: Tanulj Velem szeretni.

Amikor az életünkre nézünk, akkor is így csináljuk, az értékre nézünk. Elmondhatom, honnan lehet megtudni, hogy öreg vagy-e vagy sem? Nem, nem a ráncokból. Nem, nem abból, hogy mennyi kozmetikumot vásárolsz havonta. Nem, nem! Még csak abból sem, hogy hány éves vagy. Hadd mondjam el, hogy miért gondolom így.

Azért, mert az értékre nézünk. Azért, mert szeretjük az életet. Nyilván, nem? Szeretjük az életünket, úgyhogy az értékre nézünk benne. Aki a világ tetején van, aki abszolút elérte a sikert, aki a csúcson van, aki ránéz a pillanatnyi sikerére, és azt mondja: Mennyire jól megy!; az azt a pillanatot élvezi. Miért? Azért, mert szereti az életét, értéket lát benne, azt látja, hogy ő sikeres. Nyilván, megértem. Persze!

Van azonban egy figyelmeztetés, Pél 23:5 ha ezekre a dolgokra nézel, ezek a dolgok egyszerűen csak szárnyat növesztenek és elrepülnek. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy használd addig, amíg még van lehetőséged, és használd, hogy örök értéke legyen. Ne vesztegesd el!

Egy fiatalember előre néz. Miért? Azért, mert úgy gondolja, hogy az életének az értékes része még előtte van. Úgy gondolja: Majd még jön a legjobb! Szereti az életét, és úgy gondolja, hogy az értékes része még előtte van. Ismerem ezt az érzést. Homályosan emlékszem rá. 🙂 Jób 14:2-ben van azonban egy figyelmeztetés, ha fiatal vagy: Ne élj annak a reményében, hogy örökké fog tartani. Ez azt jelenti, hogy az órák, a napok, a hetek számítsanak, használd őket. Legyen értékük! Fiatalok! Használjátok, mert nem tart örökké. Ne élj abban, hogy megmarad, hanem használd ki, élj vele. Ef 5:16 vásárold meg és használd.

Egy idős ember visszafelé néz. Úgy hiszi, hogy az életének a legértékesebb része már mögötte van igazából. Ettől öreg egy ember, szerintem. Mert az az ember úgy gondolkodik: Már mögöttem van minden. Azt gondolja, hogy már túl van rajta. Nincs semmi már, amire még várni lehetne, csak a halál. Nem véletlen, hogy idős emberek annyira rettegnek, annyi félelemben élnek emiatt. Ez azonban hazugság. Préd 7:10 ne nézz visszafelé a múltra és a múlt dolgaira! Ne nézz visszafelé, hogy milyen jók voltak azok a napok, hogy milyen értékesek voltak azok az idők. A nosztalgiázás – nyavalyogni a régi napok felől – nem bölcsesség. Megnézni a régi fotókat, az jó dolog, de ne pocsékold el az életed arra, hogy mást sem csinálsz, hanem csak fotókat nézegetsz. Azért élsz még, mert Istennek célja van veled. Szerintem, ha nem lenne célja, már nem élnél. Úgyhogy nézhetsz másként az életre: „Hol van az érték? Előttem. Isten tartogat nekem valamit.” Csak beszéljünk egy szót erről.

Szereted az életet? Remélem, igen. Van egy tanács, nemrég beszéltünk róla (2015.04.12. P. Kende: Istennel gondolkodni az életünk irányáról). 5Móz 30:19-ben azt mondja: „Eléd tettem az életet és a halált, válassz! Válaszd az életet!” A gyengébbek kedvéért: Válaszd az életet! 🙂

1Pét 3:10 Mert aki szereti az életet, és szeretne jó napokat látni, …

A görögben azt olvassuk: aki szeretni akarja az életet, aki vágyik szeretni az életet. Ki ne akarná? Nagyon érdekes a legelső dolog, amit mond:

1Pét 3:10 … tartóztassa meg a nyelvét a gonosztól, és ajka ne szóljon álnokságot;

„Ne szóljon csalást, átverést, ne beszéljen így!” Micsoda gondolat! Péter azt mondja: Ha szeretni akarod az életet, akkor legyen ez az első dolog, hogy vigyázz a nyelveddel, a csalárdsággal, a hazugsággal, azzal a fajta átveréssel. Ne legyen álnokság az életünkben! Ne legyen álnokság a szánkban! Vigyázzunk ezzel! Hogyan és miért? Ezek tanácsok. Ha szeretni akarod az életet, akkor így kell csinálni.

1Pét 3:8-9 Végezetül mindnyájan legyetek egyetértők, együtt érzők, testvérszeretők, irgalmasok, alázatos szívűek. Ne fizessetek gonosszal a gonoszért vagy szidalommal a szidalomért, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.

Ezek a versek a kommunikációról szólnak, ami a szívből indul. Olyan szívről beszél, Krisztus szívéről – ami lenyűgöző gondolat. Azt mondja: legyetek egyetértők, egyféleképpen gondolkodók. Ez csak egyféleképpen lehetséges. Nem, nem úgy, hogy mind engedelmeskedtek nekem, úgy nem fog működni. 🙂 Hanem mindannyian Krisztussal gondolkodunk. Ez az egy módunk van, nincs más módunk. Van egy mód: Krisztussal gondolkodunk. Másként nem működik.

Aztán azt mondja: együtt érzők. Ez azt jelenti, hogy valakinek a nyomorúságával együtt érezni. Aztán: testvérszeretők – ez a gr. philadelphosz, ami a testvéreknek a szeretete. Ez a testvérek felé való szeretet, ami különleges szeretet a testvérek felé a családban, amibe néha belefér a testvérek között kisebb ellentét. Van viszont szeretet, ami mélyebb annál. Ez nagyon fontos nekünk. Remélem, tudod, hogy miről beszélek.

Isten azt mondja nekünk: „Figyelj! Szeress Engem! Tanuld meg szeretni a megfelelő dolgokat. Szeresd az Atyát, szeresd a Fiút, szeresd a Szent Szellemet, szeresd a testvéreket.” Mutat nekünk még valamit. Kiterjeszti a kört, és azt mondja: Ez értékes, ez drága. Látod az értéket? Ha látod az értéket a testvérekben, ha látod az értéket a gyülekezetben, akkor nem a hibát fogod látni. A szeretet az, ami megmutatja az értéket. Az érték segít örömben élnem.

Ezek a versek elmondják nekünk, hogy hogyan szeressük az életet. Nagyon könnyű, hogy a testvérem beszól nekem, kapok tőle egy szóbeli fülest, és nyilvánvaló a következménye: visszaütök. „Majd én megmondom neki!”  Habár ha lány, akkor ő nyilván jobb szóban. 🙂 Ez nagyon könnyen menne, de itt azt mondja: „Látod-e az értéke? Tudsz-e Velem szeretni? Tudsz-e úgy szeretni, ahogy Én?”

Ne fizessetek gonosszal a gonoszért!” Tudod, mi ez a szó? A görögben ez a lejáratás, a rágalmazás. Az, amikor odamegyek a másikhoz, és azt mondom: „Tudtad, hogy az a pásztor veri a feleségét? Tudtad? Lopja a gyülekezet pénzét. Eretnekségeket beszél…” (Természetesen a másik, akihez odamentem, félbeszakít: „Most hagyd abba! Különben véged! Kidoblak az ablakon, nem hallgatom ezt”; és megszakítja velem a kapcsolatot.) Mit csinál az érintett? Ő „okos” ember, odamegy egy harmadikhoz: „Hé! Hallottad (erről a pletykálódó) pásztorról, hogy…?” Azt mondanám erre: kezdődik a harmadik világháború, de igazán ilyen háború millió szám van, és gyülekezetek szétszakadnak, családok szétszakadnak, rokonságok szétszakadnak, házasságok szétszakadnak… Igaz? Ez történik, mert rágalmazásra rágalmazással fizet. Mert tudjuk, „szemet szemért, fogat fogért”! Senkit nem érdekel, hogy  ószövetségi, mert mindenkinek tetszik. 🙂 Úgyhogy itt a kérdés: Mit keresel?

Azt olvassuk: Ne fizess a szidalomért szidalommal, hanem ellenkezőleg, mondj áldást. Mert te úgyis áldást kapsz Istentől. Róm 12:21 ne engedd, hogy a gonosz legyőzzön, hanem győzd le a gonoszságot jóval. Micsoda fura gondolat ez! Mind tudjuk, hogy nem működik :-), mégis Isten ezt mondja nekünk. Mit szólsz ahhoz, hogy járjunk hitben? „Annyira tudom, hogy nem működik!” Mit szólsz azonban ehhez, hogy járjunk hitben? Bízzunk abban az Istenben, Aki ezt nekünk adta, Aki ezt ránk bízta, Aki elhívott minket! Mit szólsz ehhez?

A 10. versben azt mondta: aki szereti az életet; az:

1Pét 3:11 forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót; keresse a békességet és kövesse.

„forduljon el a gonosztól” Hogyan forduljak el a gonosztól? Itt a válasz: Tedd a jót! „Hogyan ne átkozzam vissza az embert, aki rólam pletykál?” A válasz nagyon egyszerű: Csak úgy működik, ha áldok. Ami nagyon nagy kihívás a büszkeségünk miatt. Isten azonban azt mondja: „Ha szereted az életet, akkor keresd a békességet. Másutt nincs élet!”

Ha a „szemet szemért, fogat fogért” megy, akkor mi lesz? Hát, mozgalmas lesz az életünk, persze! 🙂 Nyilván. Egyértelműen. Nem lesz azonban sok élet benne. Lesz balhé, lesz vita, lesz harc, lesz fúrás, és ellenfúrás, és fúrás az ellenfúrás ellen… Mint a rakétaelhárító elhárító rakétaelhárító rakéta. 🙂 (Emlékszel a ’80-as évekből?) Megy az adok-kapok, aztán eszkalálódik. A dolog egyre nagyobb és egyre rosszabb. Ezért mondja nekünk: keresd a békességet és kövesd azt, ha szereted az életet!

A balhé mindig meglesz, a problémák mindig meglesznek a gyülekezetben, a családjainkban, a kapcsolatainkban, a barátságainkban, a gyerekeinkkel… mindenkivel. Ez mindig meglesz. Ám itt a kérdés: Szereted-e, amit érdemes szeretni? Ha nem, akkor a problémát fogod látni, és akkor szépen kiteszed az életedből azt, akit érdemes lenne szeretni, akit érdemes lenne megtartani: a férjedet, a feleségedet, a gyerekedet, a szüleidet, a rokonaidat… a pásztorodat, a barátodat, a testvéreidet a gyülekezetben, a gyülekezeted, az Urat. Az Urat! Miért? Mert nem a megfelelő dolgokat szeretjük.

Úgyhogy Isten azt mondja: Tanulj Rólam, tanulj Tőlem, tanulj Engem szeretni, és aztán abból tanuld meg, hogy mit érdemes szeretni, és hogyan. Ha azokat szereted, akkor lesz életed. Ha szereted az életet, akkor keresd a békességet. Keresd a békességet!

Az utolsó szó itt: kövesse. Kövesd a békességet! A görög szó azt jelenti: üldözni, zaklatni, utánaszaladni, kergetni, próbálni elkapni. Ez az a szó. Nem hagyni békén a békességet, hanem menni utána. Csak menni utána, és menni utána. Követni, és nyomulni rá. Ez az, hogy keresni a békességet. Nem az, hogy a másik csinált velem valamit, úgyhogy örök-harag. Mert ennek soha nincs vége, aztán nincs élet. Holott lehetne élet is, ha a békességet keresnénk.

Urunk! Most jól megkaptuk.
Köszönjük, hogy szóltál hozzánk. Ugyan ez nagy kihívás a szívünknek – habár ez valós és igazi és gyönyörű dolog –, azért a szívünk olyan nehezen ért ezzel egyet. Mert félünk, mert félünk a bántástól, mert félünk a sérüléstől. Urunk, taníts minket hitben járni! Taníts minket hitben járni ebben is minden kapcsolatunkban. Még a munkahelyünkön is, még az iskoláinkba is, még a gyülekezeteinkben is, még a családjainkban is. Urunk, Istenünk, kérünk Téged, vezess minket ebben, taníts minket, adj nekünk.

Ámen.

Kategória: Egyéb