Nincs nagyobb Jézusnál & Légy sós, ne poros!

2015 március 8. vasárnap  18:00

P. Brian

Az 1970-es években sokan kerestek, én is egyike voltam ezeknek. Olyasvalakit kerestem, akit követhetek, akinek jó az életfilozófiája. Olyasvalakit kerestem, akinek az élete megegyezett az életfilozófiájával.

Ez a keresgélés nagyon sok helyre elvitt engem, és nagyon sok emberrel találkoztam. Találkoztam buddhista szerzetesekkel, találkoztam a ’70-es évekbeli drogkultúra vezetőivel, találkoztam amerikai indián vezetőkkel, akik a legszellemibb emberek voltak a törzsön belül. Mentem egyiktől a másikhoz, de nem igazán találtam meg egyikben sem azt, amit érdemes lett volna követni. Nem voltak eléggé nagyszerű emberek számomra. Nem gondolom, hogy tudtak volna engem elég messzire vezetni.

Úgyhogy kicsit kétségbe estem, hogy nem találtam senkit. Tényleg nem volt túl sok okom arra, hogy éljek. Azon tűnődtem, hogy véget vetek az életemnek. Arra gondoltam: „Ha úgysincs értelme élni, akkor véget vetek az életemnek akkor, amikor még egészséges vagyok. Miért várnék addig, amíg megbetegszem?” Így van ez, ha nincsen célunk.

Egy nap a Jehova Tanúi kopogtattak az ajtómon, és nekem adták az egyik kicsavart bibliájukat. Olvastam benne erről a férfiről, Jézusról, és azt mondtam: „Ő az az ember! Ő 100%-ban igazi ember!” Emlékszem, azt mondtam: Ha ott lettem volna, akkor tizenhárom tanítványa lett volna, mert én biztos, hogy követtem volna Őt.

A csodálatos az, hogy attól kezdve, amikor először találkoztam az Úrral, egészen máig Ő egyre nagyobb és nagyobb lett. Sokkal csodálatosabb, mint ahogy azt valaha elképzeltem volna. P. Ben azt mondta: Először látjuk Isten Igéjét, aztán meglátjuk az Ige Istenét. A Biblia vezetett el engem a Biblia Istenéhez. Az Ő neve Jézus.

Amikor Jézus odament, hogy János bemerítse Őt, János azt mondta a tanítványainak: „Ti vagytok a tanúim, hogy megmondtam, nem én vagyok a Krisztus, hanem én Őelőtte jöttem, Ő a vőlegény, és az Övé a menyasszony. Neki növekednie kell, nekem pedig alább szállanom.” Pál azt mondta: „Nincs senki ember és Isten között, csak egy, Akinek a neve Jézus. Jézus által teremtetett minden. Minden Tőle származik, minden rajta keresztül lett, minden Neki teremtetett, és minden az Övé. Ő a kezdet és Ő a vég. Ő minden.”

Ez az életet nagyon leegyszerűsítette számomra. Mert amikor egy ember kerül közénk és Isten közé, akkor az nagyon tud minket zavarni, mert az nem Jézus. Azért, mert hibát követ el és csalódást okoz. Jézus azonban ezt nem teszi soha. Nagyon hálás vagyok, hogy a pásztorunk mindig Jézushoz vitt minket, és nem saját magához. Mert Jézus minden. Ő minden! Ő annyit szeretne csak tenni, hogy közelebb von Magához.

P. Schaller ezt a kérdést tette fel (2015.03.04. P. Schaller: Ő azért alszik, hogy felébreszd): Miért aludt Jézus a hajóban a vihar közepén? Nagyon tetszik a válasz, soha nem gondolkodtam így ezen ezelőtt. Olyan sokszor van, hogy p. Schaller mond valamit, amin azelőtt soha nem gondolkodtam. 🙂 Azért alszik ott, mert szeretné, hogy felébreszd. Szeretné, ha ismernéd Őt, és szeretné, ha tudnád, hogy jöhetsz Hozzá. Nem csak annyi, hogy Ő jelen van, hanem azért van ott, hogy veled legyen a próbádban, a bajban. Csak egy közbenjáró van közted és Isten között!

Tudod, ezek a buddhista szerzetesek vagy a guruk – van valami üresség ebben, megtaláltam a titkos életüket. Vagy például Afrikában egy törzsi vezető tényleg spirituális, de ugyanakkor büszke is, és irányítja az embereket a félelmen keresztül. Én nem akarok olyan lenni.

Jézus! Ő csodálatos. Én pontosan olyan akarok lenni, mint Ő. Semmi nincs Őbenne, ami számomra ne lenne vonzó. Ő tökéletes személy, a világmindenség leghatalmasabb Embere, és Ő az, Aki megmossa a lábunkat. Ennyire hatalmas Ő. Nem kéri, hogy szolgáljuk Őt. Hanem azért jött, hogy Ő szolgáljon minket. Amikor Pál a damaszkuszi úton volt, és Jézus megjelent neki, azt kérdezte Tőle: Kicsoda vagy, Uram? Ő azt felelte: Én vagyok Jézus! Ez elképesztő!

Ezt mondta nekem is: „Én vagyok Jézus, és tanulni fogsz Rólam. Nemcsak hogy tanulni fogsz Rólam, hanem te leszel Én, része a Testemnek. Minél többet tanulsz, annál több nyugalmad lesz, annál több célod lesz. Annál több reményed lesz, minél többet tanulsz Rólam, minél inkább ismersz Engem.” Annyira jó volt felnőni az Úrban itt sokatokkal. Ismerhetjük ugyanazt a Jézust, imádhatjuk Őt, és dicsérhetjük Őt azért, amit tett értünk, és azért, Aki Ő. Hála Istennek!

 

P. Schaller

P. Brian arról prédikált, hogy mi megtaláltuk Jézust. Megtaláltad Jézust? Tudod, ki Jézus? Szereted Jézust? Jézus szeret téged? Megvan neked a Szent Szellem? Isten gyermeke vagy? Igen! Ismered Jézust. Jézus benned van, és megvan neked a Szent Szellem, és bátorodunk. Annyira jó hetünk volt (EuroCon)! Itt voltak az oroszok. 🙂 Képzeld el, itt voltak az oroszok! Voltak itt ukránok, lengyelek, franciák, németek, románok, albánok… Nagyszerű időt töltöttünk együtt.

P. Binu Indiából tényleg nagyszerű szolgálója Istennek! Valóban használja őt Isten. Az indiaiak mehetnek Baltimore-ba és jöhetnek Budapestre, de ő ide jön, hogy velünk legyen. Ezt nagyon nagyra értékelem.

Arról szeretnék beszélni, hogy mi is történt itt az elmúlt héten. Miért jöttek ide az emberek? Miért költötték erre a pénzüket? Miért töltötték azzal az idejüket, hogy ide jöjjenek? Szeretnék beszélni rólad, hogy mi történt a te életedben. Mi történt velünk?

Ma reggel Szegedre mentünk, csodálatos gyülekezet van ott. Miért annyira csodálatos? P. Brian azt mondta: Nincs senki olyan, mint Jézus. Ő Isten és Ember. Nincs más olyan, mint Ő. Amikor találkozol Vele, akkor Ő sós. Mit jelent ez, hogy Ő sós? Nem ehetsz meg egy egész maréknyi sót, valamivel össze kell keverned. Veszel egy picit, és például beleteszed a levesbe, vagy a húsra, vagy a zöldségekre szórod. Krisztus azt mondta:

Mrk 9:49 Mert mindenki tűzzel sózatik meg.

Érdekes kombináció, nem? Tűzzel sózatunk meg. Amikor Krisztus eljött, volt célja, az, hogy nagy Ember legyen. Senki más nem tehette meg azt, amit Jézus készült tenni. Senki más nem tudta Isten követni az apró részletekig. Senki sem tudta megváltani az embereket. Senki sem tudott teljes mértékben engedelmes lenni. Senki sem tudott alázatos lenni és mégis erőteljes ugyanabban az időben, kivéve Krisztust.

Őt tűzzel sózták meg, szellemi tűzzel, a Szent Szellemmel. Ez az Ő neve: a Felkent. Tűz volt az életében. Ő tűzzel sózatott meg. Ha valaki megkísértette Krisztust, akkor Ő nem vetette alá Magát annak. Ha valaki hazudott Jézusnak, akkor Ő azt felismerte. Tudta, hogy mi a hazugság, és nem vett részt benne.

Péld 1:11 néha az emberek megkísértenek minket, és rossz társaságba vonnak. Volt már olyan, hogy rossz társaságba keveredtél? Megesett már, hogy rossz társaságba kerültél? Volt már, hogy mentél a tömeggel? Volt olyan barátod, aki rossz kapcsolatba vitt? Ez soha nem esett meg Krisztussal. Ő mindig tiszta volt, és mindig volt felismerése. Ő tűzzel sózatott meg, Szellemmel volt betöltve, Ő szent és igaz volt.

Engem már vontak bele rossz társaságba, és elveszítettem a sósságot. Emlékszel Jónásra? Az ő életrajza majdhogynem az ellentéte Pál apostolénak. Pál apostolt a Szent Szellem vezette, bárhova is ment, engedelmes volt. Jónás éppen az ellentéte volt. Próféta volt, de nem akart menni. Bedobták a vízbe, és a hal elnyelte. Nagy bajban volt. Tudod, mire lett volna szüksége? Arra, hogy megsózzák. Elveszítette a sós ízt.

Mondhatnánk: Ha nincs só, akkor jó lesz a por. Az emberek a porban járnak. A só azonban megváltoztatja a kapcsolatainkat, megváltoztatja az életünket. A só megváltoztatja a szavainkat. Miért jöttek el ide az emberek az elmúlt héten? Azért, mert ők sós emberek. Sós emberek szeretnek más sós emberekkel együtt lenni. A sós emberek tudják, hogy mit jelent azt mondani: „Az helytelen, ez pedig helyes. Az hazugság, ez pedig igaz. Ez Istentől van, a másik pedig nem.” Jónás története azzal fejeződik be, hogy ő depressziós lesz. Nem túl jó a vége. Jónás történetének a vége az, hogy nincs semmi, csak depressziós. Poros, koszos, közönséges. Nem pedig sós.

Mert mindenki tűzzel sózatik meg. Minden áldozatot is besóztak. Csak képzeld el, hogy a te életedet is besózzák! Honnan jön ez? Azt hiszem, hogy ez a próbákon át történik. Figyeld meg, ez ilyen. Jön a kísértés, én Istennel élek, az Úr pedig megkérdezi: Bízol-e majd Bennem? Azt felelem: Igen, Uram, bízom Benned. Keresztülmegyek ezen, és sósan jövök ki. Már sós vagyok. Előtte csak poros voltam, mint az emberek általában.

Egyik este azt mondtam itt, hogy a férfi, aki megy egyik nőtől a másikra a szexualitás miatt, az olyan, mint amit a kutyák csinálnak, de nem mi. Vannak emberek, akik úgy élnek, mint az állatok, ti azonban sósak vagytok. Van kísértés, és azt mondod: Istenem, én Jézust követem, Jézus az életem. Követed Őt, és sós lettél. Honnan jött ez a só? Az engedelmességből jött. A tűz Istentől jön, és ez megváltoztatott téged.

Mrk 9:50 Jó a só,…

Jó a só! Emlékszem Eszterre, a legnagyobb Eszter :-), P. Kende, P. Bendegúz… Gábor és sokan mások közöttünk. Egyszerű emberek, de a só az jó. A só jó, és ezért. Ha van egy szelet hús, és rászórsz egy kis sót, akkor jobb lesz a hús. Nem a só, hanem a hús lesz attól jobb. Ha vannak zöldségek és megsózod a zöldségeket, akkor a zöldségek lesznek jobbak.  Ha én, Tom követem Jézust, sós vagyok. Ettől sokkal jobb vagyok. Jobb az ízem. Jobb Tom leszek. Jobb, mert a só az jó. Kell meggyőződés, igazság, szeretet.

Zsolt – hálás vagyok érte. Hat évvel ezelőtt jött. Követte Krisztust. Jött Baltimore-ba. Jöttek próbák, mégis követte Krisztust. Még több próba, még több tűz, és még több só. Még több próba, még több tűz… Ismerek Zsoltokat. Sok Zsolt van Magyarországon, de aztán ott van Zsolt, a sós ízű Zsolt. Ez azért van, mert a só az jó. Vannak azonban olyan emberek, akiknek ez nincs meg.

Mrk 9:50 … de ha a só ízét veszti, …

Ez megtörténik velünk úgy, mint Jónással. „Hogy is van azzal a fickóval, aki lenn van a hajóban? Azzal a zsidó prófétával mi van? Ki az? Valami Jónás? Sok Jónás van. Ez senki. Lehet, hogy ki kéne dobni a hajóból. Úgyis sok Jónás van, szabaduljunk meg ettől! Ki ez? Senki!” Jónás elveszítette az ízét. A hívőkkel is megtörténhet. Amikor elveszíted, akkor hol tudod megtalálni? Hogyan lehetsz újra sós?

Mrk 9:50 … mivel adtok ízt neki? …

Ha elveszíted a sós ízt, akkor hogyan tudod azt visszaszerezni? Vegyünk néhány példát. „Már nem vagyok többé sós, úgyhogy egyetemre megyek.” Ott visszakaphatom? Vagy kapcsolódom az internetre? Vagy elmegyek a boltba? Vagy megkeresem a régi barátaimat? Hogyan tudom visszaszerezni ezt az ízt? Hol találom meg?

A keresztény elveszítheti a sós ízét, és ül a lakásában. Visszavonul. Fáj. Megbántódott. Depressziós. Egyedül van. Szomorú. Valakinek el kéne menni, és kopogtatni az ajtón, vagy valakinek fel kéne hívni. Azért, mert elveszítette a sós ízt. Egyszer fel kellett hívnom valakit, és azon gondolkodtam: „Ha felhívom, úgyse fogja felvenni. Nem hívom fel, mert úgyse veszi fel. Nem hívom fel, mert úgysincs otthon. Nem hívom fel, mert úgysincs szüksége rám.” Megtörtént ez már veled?

Elveszítették a sós ízt, és szenvednek. Lehet, hogy én is elveszítem az ízem. Ám ez a csodálatos hatása Krisztusnak az életedben. Mert amikor Krisztus hatással van az életedre, akkor Ő hatással van a szavaidra, arra, ahogy beszélsz. Mint ahogy p. Brian mondta: Krisztus hatással van a kapcsolatainkra, hatással van a célunkra, és hatással van az életünkre.

Ezért jöttek el ide az emberek. Miattatok, mert sósak vagytok. Hiszitek-e ezt? Átmentetek néhány próbán, és sósak lettetek. Jézus azt mondta: „Ott van! Ez az! Sósak vagytok.” Nem vagytok mostmár közönségesek. Az emberek nem járnak mostmár rajtatok, és nem is dobnak ki a hajóból. Van valamid.

Ám ha ezt elveszítjük, akkor hogyan lehet visszaszerezni? Vannak, akik Kínába utaznak, vagy elköltöznek Fehérvárra, vagy elmennek Németországba. Lehet, hogy munkát váltanak, vagy lehet, hogy lecserélik a feleségüket, vagy a barátnőjüket… ezt vagy azt teszik. Nem ez a problémájuk azonban, hanem az, hogy nem sósak. Nem találták meg Krisztus életét. Nem találták meg a szívükben Krisztusnak ezt a rendkívüli hatását, és ezért más az életük.

Van feleségem, és tanulom, hogyan szeressem őt, a barátaimat, és azt tanulom, hogyan bocsássak meg nekik, és újra megbocsássak nekik, és szeressem őket. Sósak vagyunk ezen az oldalon. Ez az életünk. Ha ezt elveszítjük, hol tudjuk ezt megtalálni? Mert ott nincs más, csak a por maradt. Ott a szavaink is por, az életünk is por, és közönséges lesz. Egyik partiból a másikba, egyik napról a másikra, egyik baráttól a másikhoz… de nincs igazán ott semmi.

Mrk 9:50 … Legyen bennetek só, és legyetek békességben egymással.

Tyű! Legyen bennetek só! Legyen benned só! A szerencsétlen, poros emberek nem tudnak békességben lenni egymással. Mindig találnak valamit, amit kifogásolhatnak. „Miért ezt a pulcsit vetted fel? Miért mondtad ezt? Miért tetted azt?” Mindig lesz valami a só nélkül. Amikor viszont benne van a só, akkor: Lám, lám, micsoda változás!

A GGIS nagyszerű iskola, nagyszerű csapat, nagyszerű cél, nagyszerű diákok, nagyszerű tanárok, nagyszerű terv. Paivi nagyszerű! Miért? A só miatt. Ismerem Paivit, ő sós. Ismerem a GGIS-t, ismerem ezt a gyülekezetet, ismerem ezeket az embereket, itt van só. Ezért vagyunk békességben egymással. Ezért vagyunk mások. Ezért van az, hogy amikor bejönnek az emberek, azt mondák: Tyű! Ezért annyira csodálatosak az emberek Franciaországban. Száz bibliaiskolás diákjuk van a só miatt.

Ha ezt elveszítjük, akkor kinyírjuk egymást. Ha elveszítjük, akkor megesszük egymást vacsorára. Ha elveszítjük…

Jöhet egy próba, és: „Nem, ezen nem akarok átmenni. Nem! Itt a tűz – túl fájdalmas. Inkább most elveszítem a sós ízt.” Az élet azon az oldalon még nehezebb, sokkal bonyolultabb. Sokkal nehezebb. Nincs íze. „Vezetek, de unalmas.  Beszélgetek a barátaimmal, de nem beszélünk semmiről. Olvasom a Bibliám, de nem szól hozzám. Járok a gyülekezetbe, de csak kritizálok. Azt a hölgyet látom meg, akin selyemruha van, vagy azt a srácot, akinek bőrcipője van, és megkérdezem: Igazi selyem? … Valódi bőr?” Annyira kicsi lesz a világa! Azért, mert ítélkező, mert irigy, és ön-igaz, és annyira üres! Ott nincs só, nincs engedelmesség, nincs alázat, és nincs halál.

Látjuk Jézust, és azt mondjuk: Igen, Jézus!; és követjük Őt. Na, mostmár sósak vagyunk. Így más. Ez csodálatos. Úgy gondolom, hogy ezért jöttek el az emberek, és ezért folytatjuk, ezért vagyunk izgatottak. Ez megvéd minket. Meg kell, hogy tanuljunk nemet mondani az embereknek, és igent mondani Istennek. Nemet kell mondanunk azért, hogy valós kapcsolatunk legyen Istennel, és mindenegyes területen Benne kell bíznunk. Így leszünk sósak, és így leszünk egymással békességben. Ez csodálatos! Az Ő kegyelme által, ami nagy kegyelem. Ámen.

Urunk! Nagy jövő vár ránk, ha sósak vagyunk. Nagy áldást kapunk, ha sósak vagyunk, ha megvan ez a kenet az életünkön. Nem csak a pulpituson, hanem az otthonainkban, a munkánkban, a mindennapi életünkben. Ha sósak vagyunk, akkor az más, akkor ott lesz íze a szívünknek. Az ízt megtaláljuk a szívünkben. Köszönjük ezt Neked, Jézus!

Ezen a héten át szeretnénk átgondolni azokat, amiket tanultunk p. Texier, p. Ben, p. Scibelli és sokan mások által, és engedelmeskedni azért, hogy sósak legyünk. Ha két nap múlva már semmit nem jelent, akkor lehet, hogy végül csak poros leszek, és unatkozom az életemben. Vagy alkalmazom, elhiszem és élek az által. Így leszünk sósak. Sósak az anyagiak terén, sósak a döntéseinkben, sósak, amikor kimondjuk a szavakat, sósak a családjainkban. Kell, hogy legyenek meggyőződéseink! Urunk, kérünk, tegyél minket sósakká, ami Istentől jön a szívünkbe. Jézus, köszönjük a Te nevedben, ámen.

Kategória: Egyéb