Ne rendezkedjünk be!

2014 február 9. vasárnap  18:00

Gal 1:4 (Krisztus) aki önmagát adta a mi bűneinkért, hogy kiszabadítson minket e jelenvaló gonosz világból az Istennek, a mi Atyánknak akarata szerint,

Itt azt olvassuk, hogy ki lettünk szabadítva ebből a gonosz világból. A bűneset után kénytelenek vagyunk ebben a világban élni, ami az ördög uralma alatt van, de Jézus eljött, és kiszabadított minket ebből a világból. Mit jelent ez nekünk? Ez azt jelenti, hogy nincs kapcsolatunk a világgal. Nem kell szeretnünk a világot. Semmi közünk a világhoz.

Nekünk a világ, ez a földi élet csak átmeneti állapot. Nekünk a mennyben házunk van, nem kézzel készült házunk van, hanem örökkévaló mennyei házunk van. 2Kor 5:1 mi oda tartozunk. Ezért a földi életünket úgy éljük, hogy nem az idelenn valókkal foglalkozunk, hanem az odafenn valókkal. Kol 3:1-2 az odafenn valókkal foglalkozunk. Legalábbis azzal kellene foglalkoznunk.

Az odafenn valókkal kellene törődnünk, de olyan gyakran beleesünk ebbe a hibába. Ahogy Márta is – Luk 10. – beleesett abba a hibába, hogy a földi dolgokkal foglalatoskodott, ügyködött, és elhanyagolta a lényeget. Mi is beleesünk ebbe a hibába, hogy próbálunk minél jobban berendezkedni itt a Földön. Habár tudjuk, hogy átmeneti állapot, habár tudjuk, hogy mennyei állampolgárok vagyunk, habár tudjuk, hogy mennyei helyeken ülünk, mégis a törekvéseink jelentős része arra irányul, hogy minél jobban berendezkedjünk itt a Földön.

Erről már beszéltünk, hogy folyik a világban egy verseny, ami arról szól, hogy ki tud több kacatot összegyűjtenie. Az lesz a győztes, aki a halála után nagyobb kupacot hagy itt. 🙂 Mert, ahogy semmit nem hoztunk a világba, semmit nem is vihetünk ki. Mégis arra törekszünk, hogy minél jobban berendezkedjünk itt.

Gondolkodtam, hogyan lehetne ezt jól illusztrálni. Képzeletben válassz magadnak egy helyet, ahova szívesen elutaznál nyaralni. Odaérsz erre az álomhelyre, ott vagy a szállodában. Tudod, hogy két hetet fogsz eltölteni ott, de ahelyett, hogy pihennél, ahelyett, hogy nyaralnál, ahelyett, hogy napoznál, az idődet azzal töltöd, hogy megpróbálod a szállodai szobádat otthonossá tenni. Kidobálod a bútorokat, veszel új bútorokat, aztán hitelt veszel fel, és átalakítod a szobát.

Mire épp elkészülsz vele, addigra letelik a két hét és jöhetsz haza, és maradt belőle jó sok adóságod. Mosolygunk ezen, de valójában ezt csináljuk. Tudjuk, hogy ez átmeneti állapot, de azért mégis mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a saját szánk íze szerint a lehető legjobban berendezkedjünk.

Itt viszont azt olvassuk, hogy Krisztus kiszabadított minket ebből a gonosz világból. Nem kell azzal foglalatoskodnom, hogy minél jobban berendezkedjek, hanem tényleg tölthetem az időmet azzal, hogy odafenn való dolgokkal foglalatoskodom. Olyan dolgokkal töltöm az időmet, aminek örökkévaló értéke van, amit tudok magammal vinni az örökkévalóságba.

Csak gyorsan szeretném megjegyezni, ha dolgozol, és hitben teszed Isten dicsőségére, azt viszed magaddal az örökkévalóságba. Nem arra bátorítalak, hogy csak Isten dolgaival foglalatoskodj, és ne dolgozz. Ez nem erről szól.

Mivel azonban tudjuk azt, hogy a láthatók elmúlnak, és a láthatatlanok megmaradnak, és tudjuk azt, hogy kiszabadított minket ebből a gonosz világból, élhetünk olyan életet, aminek örökkévaló értéke van. Ámen.

Kategória: Egyéb