Ne légy megvezetve! Nehogy már a világ mondja meg, mi számít!

2014 szeptember 10. szerda  18:30

Mekkora csoda az, amit Isten tesz az életünkben! Milyen csodálatos ez a gyülekezet! Most lesz huszonöt éve, hogy megalapult, és az evangélium kivirágzott innen. Budapest után sok gyülekezet született, és mind itt kupálódtunk.

Valakivel beszélgettem, Budapestre költöztek egy éve hosszabb idő után, és azt mondta: ez a szellemi otthonom. Nem Budapest, hanem a gyülekezet. Milyen jó így gondolkodni: egy gyülekezetnek a szerves része vagyok. Nem egy akármilyen gyülekezetnek, hanem olyan gyülekezetnek, amelynek látása van, irány van, amelynek küldetése van. Hálásak vagyunk ezért!

Üdvözlet Szegedről! Tizenkét éve lakunk ott. Látjuk Istennek a hűségét, Isten munkáját. Az egyik legjobb „drog” ez, hogy látod Isten munkáját. Szolgák vagyunk mindannyian, és a szolgák látják Isten munkáját – ez annyira jó! Emberi életek átformálódnak, örök sorsok megváltoznak, emberek gyógyulnak.

Fil 3:4-14 Pedig nekem test szerint is van miben bizakodnom. Ha valaki úgy véli, hogy a testben bizakodhat, én még inkább: körülmetéltek nyolcadnapon, Izráel nemzetségéből, Benjámin törzséből való vagyok, zsidó a zsidók közül, törvény tekintetében farizeus, buzgóság tekintetében az egyházat üldöző, a törvénybeli igazság tekintetében pedig feddhetetlen voltam. De amik nekem egykor nyereségek voltak, azokat kárnak ítéltem Krisztusért. Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének gazdagsága miatt, akiért kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem, és benne olyannak bizonyuljak, mint akinek nincs saját igazságom a törvényből, hanem a Krisztusban való hit által van igazságom, Istentől való igazságom a hit alapján, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét és az ő szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához, ha valamiképpen eljuthatnék a halottak közül való feltámadásra. Nem mintha már elértem volna, vagy már tökéletes lennék, hanem igyekszem, hogy megragadjam, mert engem is megragadott Krisztus Jézus. Testvéreim, én magamról nem gondolom, hogy már elértem volna, de egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van.

Ez Isten Igéje. Vannak dolgok, amelyek nem fontosak az életben. Sőt, a legtöbb dolog nem fontos. Aztán vannak olyan dolgok, amelyek nagyon fontosak. Pál apostol az első versekben itt olyan dolgokról beszél, amelyek neki nagyon fontosak voltak régen. „Körülmetéltek nyolcad napon…” – ez egyszerűen csak nem érinti meg a szívünket. „Miért olyan nagyszerű dolog ez?” – kérdezheted.

Viszont a kultúra, ahol ő felnőtt, az a közeg, ahol nevelkedett, ott ő tényleg volt valaki. Ő tényleg letett valamit az asztalra. Élhetett úgy: „Vagyok valaki! Elértem valamit. Letettem valamit az asztalra.” Igazából ez Sátánnak a becsapása. Kétezer évvel később, 2014-ben, a mi kultúránkban, a mi közegünkben vannak dolgok, amiket csak el kell érned. Mindenki azt mondja, hogy el kell érned, vagy azt: meg kell, hogy legyen. „Ha nincs meg, akkor nyomorult vagy.” Sátán tudja ezt jól, becsap bennünket.

2Kor 2:11 hogy be ne csapjon minket a Sátán, mert nem ismeretlenek előttünk az ő szándékai.

A kép itt egy stratégáról beszél; mester sakkjátékos, akinek stratégiái vannak. Jól tudja ő, hogyan csapjon be bennünket. Jól tudja, hogy hogyan adja el számunkra jól a semmit. Olyan, mint az „itt a piros, hol a piros”. Emlékszel? A ’90-es években a belvárosi aluljárókban játszották: a kis piros golyó a gyufás skatulyák alatt. Ha ott álltál, és figyelted, nőtt benned a feszültség, és érezted: Most tudom, hol van a piros! Volt valamennyi pénzed, és bedobtad. Aztán felemelték a skatulyát, és nem volt ott. Pedig te meg mertél volna rá esküdni. Viszont stratégákkal álltál szemben.

Sátán stratéga. Nemcsak hogy a szellemi háborúban ő van és a démonok, hanem a kozmoszt, a világrendet, a világrendszert, aminek ő a fejedelme, ő az istene, azt ő építette ki. Minden oldalról jönnek az üzenetek, hogy 2014-ben hogyan kéne a te életednek kinéznie, hogy mi lenne a normális élet. „Itt Magyarországon nem lehet megélni. Itt nem lehet élni. Menjünk el mind! Menjünk nyugatra, valahova. Mert itt nem lehet élni.” Vagy: Ez és ez meg kell, hogy legyen! Valamelyik fiatal azt mondta: Ennyi pénzből nem fogom fenntartani a családomat! Tényleg? Isten hűséges – hallottál erről?

Hadd mondjak egy másik gondolatot, mert mindenhol bombáz ez bennünket: többet, többet, többet… Ez szellemi háború. Itt nyugaton ez a szellemi háború. Tozer azt mondta: A Bibliában meg van írva, hogy elégedjünk meg azzal, amink van, de soha ne legyünk elégedettek a szellemi életünkben. Mindig akarjunk többet Istenből, és még többet. A legtöbb keresztény elégedetlen azzal, amije van. Ránéz az életére, az anyagi javaira, amit elért, és azt mondja: Több kéne nekem! Ismered ezt? Mindig csak icipicivel több, mindig csak picivel több, picivel több. Aztán van szellemi élete, és tökéletesen elégedett a sivár szellemi életével.

1Tim 6:6 De valóban nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel,

Szeretnél nagy nyereséget az életedben? „Mi van? Ismered az ötös lottó nyerőszámait?” Szeretnél nagy nyereséget? Megelégedettség. Amikor azt mondom: „Ez elég! Ez nekem elég! … Isten! Belőled azonban soha nem elég!  Mindig többet akarok Belőled! Vágyom Rád jobban.”

Viszont az egész közegünk fel van építve. Kozmetikázva van. Így van? Nézzük a TV-t, és bemutatnak egy sokszobás villát minden extrával felszerelve. Észrevetted, hogy ilyen műsorok van? Csak ülsz ott, és azt gondolod: Valamiről lemaradok! Vagy bemutatnak egy garázst, amiben több autó áll, és mind gyönyörű, csillog-villog. Úgy beszélgetnek előtte, mintha valami nagy dologról lenne szó.

Pál azt mondja, hogy ez szemét. Szemét! Ezek nem nagy dolgok. Ezek nem nyerő dolgok az életben! Ezek veszteségek. Ez kár. Kár ezért élni. Ez szemét! Ez nem élet. Megvezetnek azonban bennünket. Jel 12:9 Sátán az egész világot megtéveszti. Minket is meg akar vezetni, azért, hogy menjük csukott szemmel. Menjünk, mondjunk igent, és álljunk be a sorba. „Többet! Többet! … Jaj, nagyon borzalmas az élet!” Menj el Irakba! Most az már borzalmasabb, igen!

Érted? Ez a szellemiség. „Ebbe a boltba járok, mert itt fontos vagyok. Mert megérdemlem. Rólam szól az egész.” Szegeden, ahogy jár a busz, az egész oldalán ezt látod: … (egy bevásárlóközpont) szeret téged. Még el is hiszem! Ki az a …? Csak a pénzemet akarja, dehogy szeret!  Megszédítenek. Nem szeret. A bankban sorszámot húzol, egy szám vagy. Nem szeret. Jézus szeret! Ő adta az életét. Ő jött el érted. Ő ment utánad. Ő ment a gödörbe. Ő jött utánunk. Ő adta az életét.

Ne legyünk megvezetve! Ez szellemi háború. Szellemi háború a 21. század Európájában. Erről szól: hitegetés. Egy instant kakaó megbolondított a hétvégén. Olvasom a csomagoláson – olyan szavak, amiket nem értek –, hogy milyen szintetikus anyagok, vitaminok vannak benne. „A csontozat erősítésére.” „Vedeld csak a kakaót, gyerek, erős lesz a csontod!” Alatta: A gondolkodás támogatására. Eladják nekünk, mi pedig beállunk a sorba. Soha többet nem iszom ilyen kakaót!

Csak azt akarom mondani, hogy van egy nagy stratéga, és van egy nagy terve. El kell döntenem, hogy kinek hiszek. Elhiszem-e, amikor bolondítnak? Elhiszem-e a maszlagot, hogy erről szól az élet? Vagy pedig hiszek Jézusnak? „Keressétek először Isten országát, és az Ő igazságát, és minden egyéb megadatik. Ne aggodalmaskodjatok az életetek felől, hogy mit esztek, mit isztok, mivel ruházkodtok. A ti mennyei Atyátok jól tudja, hogy mire van szükségetek.”

Fil 3:7 De amik nekem egykor nyereségek voltak, …

Ott volt az árcédula rajta, és mindenki körülötte azt mondta: „Bravó! Ez fontos! Vagy valaki, elértél valamit!”

Fil 3:7-8 … azokat kárnak ítéltem Krisztusért. Sőt most is kárnak ítélek mindent …

Ez nem érték úgy, ahogy a világ mondja. Ez kár. Tudod, mi ez a szó? Ez egy kereskedelmi kifejezés. Amikor mennek a hajóval, vannak értékek, amiket szállítanak. Ezek sokat érnek. Aztán bemegy a hajó egy viharba. Hatalmas a vihar. Tudod, mit csinálnak? Átcímkézik a dolgokat az elméjükben, és azokat a dolgokat, amik eddig nyereség voltak, kezdik kárnak ítélni, és kezdik kidobálni a hajóból.

Erre jók a válságok. Erre jó az, amikor nincs meg mindenünk, amire vágynánk. Erre jó, amikor az életünk és a világunk meg van rázva. Mert nincs szükségünk mindezekre! „Ez nem így van!” – és kezdjük kidobálni. Azt mondja Pál: kárnak ítéltem a Krisztusért.

Fil 3:8 Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének gazdagsága miatt, akiért kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem,

Szemét – a görögben szkubalon, és azt jelenti, hogy háztartási hulladék, valami, amit a kutyáknak dobsz, mocsok. „Az annyira fontos, annyira értékes!” Pál azt mondja, hogy kár, szemét. Ha megvan, örülj neki. Ám csak azért, hogy meglegyen, ne törd magad. Ne törd magad!

Krizosztomosz, a 4. század legnagyobb prédikátora ezt mondta: Amikor a Nap felkel, az kár, az veszteség, ha egy gyertya fényénél ülünk. Van gyufám, ülök egy kis sötét szobában, mindig újat gyújtok – az emberi világosságom, az emberi erőm, az emberi bölcsességem, az, amit a világ mond, hogy fontos –, de a Nap felkel és világít. Most mi a veszteség? Mi a kár? Ennek a gyufának a fényénél ülni – ez mostmár kár.

Eddig nem volt az, de mostmár ez veszteség. Miért? Mert Krisztus eljött. Mert a Nap felkelt. Mert Jézus Krisztus ismeretének a páratlan gazdagságához képest ez kár. Ez semmi! Ez szemét. Azt mondja Pál: én ezt az ítéletet hozom meg újból és újból, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, Fil 3:9.

Van egy futásunk. Nagyon sok dolog, ami felől most aggodalmaskodunk, görcsölünk, száz év múlva semmit nem fog számítani. Semmit! Millió év múlva semmit nem fog számítani. Nekünk megvan az a kiváltságunk, hogy ne legyünk rövidlátóak, hogy ne csak itt és most éljünk, hanem élhetünk úgy, hogy olyan döntéseket hozunk az életünkben, aminek nyomán egymillió év múlva nem fogjuk megbánni, hogy Jézus Krisztusban bíztunk.

Nem fogjuk megbánni azt, hogy nem vettük be a maszlagot, és nem törtük magunkat azért, amire a világ azt mondta, hogy törjük, hanem az Ő Személyét kerestük először, az Ő királyságát. Tudod, hogy Isten hűséges? Tudod, hogy nem kell beállnunk a sorba? Nem kell. Azért, mert csodálatos Urunk van, és jó hír van: a Nap felkelt. Nem kell félnem többé. Nem kell aggodalmaskodnom többé.

A Nap felkelt, az egész világegyetem az Ő kezében van az életem minden részletével. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy rengeteg feszültséget megspórol számomra, rengeteg energiám felszabadul. Úgyhogy, mit csinálok most az energiámmal? Krisztusért és az evangéliumért van. Soha nem fogjuk megbánni! Ámen.

Kategória: Egyéb