Ne akadj fenn – kövesd a tűzoszlopot!

2014 szeptember 3. szerda  18:30

P. Kende

Ma különleges napunk van, az ima napja, ami hasznos nap. A szolgálatunkban – GGWO – minden hónap első szerdája imanap. Sokszor imádkozunk, de igazán ez a nap arra hasznos, hogy emlékeztessen bennünket erre a szükségünkre. Mert könnyen szem elől veszítjük, mert annyira elfoglaltak vagyunk, annyira aggódunk, annyira félünk… A végeredmény az, hogy nincs ima az életünkben. Pedig ez nagyon fontos a szívünknek. Vagyunk néhányan, akik böjtölünk is ezen a napon, és remélem, mind imádkozunk.

Fadgyas András

Sokszor imádkozunk, de igazából szavaink nincsenek, hanem csak a szívünkkel fohászkodunk. Ez a vers jutott eszembe:

Róm 8:26-28Ugyanakkor a Szellem is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, amint kellene, de maga a Szellem esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Szellem gondolata, mert Isten szerint esedezik a szentekért.Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van, mint akik az ő végzése szerint elhívottak.

Én nem tudom, hogyan kell imádkozni. Ugyanakkor tudom, mert nem annyira nehéz. A régi bűnös természet nem tud. Illetve megtanult egy bizonyos módon imádkozni, de igazából nem tud imádkozni. Itt azt mondja, hogy a Szent Szellem segítségünkre jön.

Aztán arra gondoltam, hogy Isten az, Aki kezdeményezi az imát a szívünkben, és mi csak válaszolunk imával. Ott kezdődik, hogy mi igazából önmagunktól nem tudunk, hanem Ő kezdi, Ő motivál bennünket. Arra gondoltam, hogy ez a bevégzett munka ima. Innen indulunk, ahol megvannak az ígéreteink, és Isten azt akarja, hogy emlékezzünk rájuk, és azokon a területeken, amiket nekünk adott, ott megálljunk. Az ima csodálatos dolog!

 

P. Kende

Egyfolytában különleges istentiszteleteink vannak! Egy héttel ezelőtt (2014.08.27. du. P. Kende: Istennel megragadni az életet) a KETA volt a témánk. Megvolt, hogy mit csinálunk, jó előre megterveztük. Aztán vasárnap este volt a regisztráció, húsz új diákunk van. Halleluja! Tartsuk őket imában, hogy Isten megőrizze őket.

Aztán hétfőn megvolt az első bibliaiskolás óra. P. Bartha arról beszélt, hogy Isten bölcs, Isten mindenható, Isten szeret téged. Ha ezt a hármat tudod, akkor igazán békességed lehet. Isten bölcs, azaz tudja, mi a terv, Isten mindenható, azaz nem túl gyenge, hogy meg is csinálja, és a motivációja pedig a szeretete felénk.

Ez az alkalom az imáról szól. Nemrég volt egy lenyűgöző üzenet az imáról (2014.08.17. de. P. Kende: Nem kell koldusnak maradnod!), ami mindnyájunkat meglepett, főleg engem, mert annyira áldott, annyira nagyszerű volt! A felkészülésem arra az üzenetre szörnyű volt. Próbáltam készülni, és a figyelmem csak csapongott erre-arra. Egyszerűen képtelen voltam fókuszálni. Aztán Isten megáldotta az üzenetet.

Legyen ez most egy rövid gondolat az imáról.

2Móz 13:21 Az ÚR pedig nappal felhőoszlopban ment előttük, hogy vezesse őket az úton, éjjel pedig tűzoszlopban, hogy világítson nekik, hogy éjjel és nappal mehessenek.

Ez a gondolat jelentős a szívünknek. Ment előttük a tűzoszlop és a felhőoszlop. Ami természetfeletti, nem természeti dolog. Ezt mind értjük. Isten jelenléte ment előttük. Nem csak csoda történt, hanem Isten jelenléte ment velük. Isten Maga vezette őket. Személyesen nyilvánvaló volt a számukra.

Ami nagyszerű valóság nekünk. Jézus nem azt mondta: „Elmegyek, magatokra hagylak titeket. Többet nem látjuk egymást.” Hanem azt mondta, Ján 16:7 „Jó nektek, hasznotokra van, hogy elmegyek. Mert akkor eljön a Szent Szellem, és Isten jelenléte veletek lesz mindenkor.” ApCsel 2. eljött a Szent Szellem. Miért? Ugyanezért, hogy minden napon vezessen bennünket, hogy minden nap velünk legyen, hogy minden nap kövessük Őt.

Visszatérve a zsidókhoz a pusztában, egyszerű volt a dolguk, nem? „Csak menj a felhőoszlop után! Menj a tűzoszlop után.” Mennyire egyszerű ez! Viszont nem tudom, hogy észrevetted-e, hogy mi küszködünk ezzel a mindennapjainkban. Egy értelemben annyira egyszerű követni az Ő akaratát! Csak teszem, amit mond nekem. Megyek Vele, keresem Őt. Járok Ővele. Mégis küzdünk ezzel, küszködünk ezzel.

Isten cselekszik ebben a világban. Ha nézed a híreket, olvasod a hírportálokat, ez lehet az egyik problémád, hogy ott erről nincsen szó. Nem azt mondom, hogy baj van a hírekkel, nem azt mondom, hogy rossz tudni, hogy mi történik a világban. Viszonylag egyszerű, egy-két havonta elolvasod, és azt találod, hogy még mindig ugyanolyan rossz minden. Van benne azonban egy hazugság, és az ez, hogy ezek a nagy dolgok a világban: a háborúk, a járványok, a gyilkosságok…

Ezek nagy dolgok, lehet, de a legnagyobb dolog az, amikor egy ember megtér. Amikor valaki megismeri Jézust. Amikor valaki azt mondja: „Jézus, vágyom Rád, meg akarlak ismerni Téged. Gyere a szívembe, legyél az én Megváltóm.” Az a legnagyobb dolog, mert az örökkévaló. Az örökkévalóságban nem hiszem, hogy emlékezni fogunk arra, hogy mit mondott bármelyik politikus egy bizonyos napon, még akkor sem, ha nő az illető. Őszintén, nem hiszem. Azt azonban hiszem, hogy örökkön örökké emlékezni fogunk, ha azon a napon megtért valaki, vagy ha esetleg mi vezettünk valakit az Úrhoz. Ez az, ami fontos benne, hogy Isten cselekszik a világunkban.

Afrikában van ebola – ez szörnyű, rettenetes –, de történik más is. Megtérnek emberek, megismerik Jézust. Isten cselekszik ebben a világban. Megment lelkeket, meggyógyít betegeket, alapít gyülekezeteket. Isten dolgozik ebben a világban. Vagy az iszlám világban az Iszlám Állam. Rettenetes, amit csinálnak. Persze! Ez az iszlám. Mit hittél? Olvasd el a Koránt, és tudhatod. Isten azonban cselekszik, és Isten megment lelkeket.

A hibám viszont lehet az, hogy elfordul a szemem, és nem az oszlopra nézek, nem Isten jelenlétére nézek. Nem a felhőoszlopra, nem a tűzoszlopra, hanem nézek a félelmeimre, vagy a büszkeségemben kezdem az embereket nézegetni, ítélgetni, hasonlítgatni, és aztán nem nézek Isten jelenlétére, és nem látom meg. Lehet ez a félelem miatt a szívemben. Félek, aggódom: „Mi lesz az életemmel? Mi lesz a számláimmal? Mi lesz, ha az oroszok elzárják a gázcsapot? Mi lesz akkor?” Fázni fogunk télen!

Mi a baj ezzel? Nem az, hogy nem történhet meg – megtörténhet, nincs ígéret arra, hogy minden rózsaszínű lesz az életünkben –, de van fontosabb dolog. Tekintünk az oszlopra: a tűzoszlopra, a felhőoszlopra. Merre megy Isten? Mi az Ő célja? Mi az Ő szíve vágya? Mit szeretne Ő? Merre forduljunk? Hogyan gondolkodjunk? Hol szolgáljunk? Keressük ezt! Nézzük ezt!

Nem mind vagyunk elhívva, hogy valahova elköltözzünk misszióba. Van, aki el van hívva erre. Viszont mind el vagyunk hívva arra, hogy imádkozzunk. 1Thess 5:17 Imádkozzatok mindenkor. Ez mindnyájunknak megvan. Miről szól ez? „Összeteszem a kezem, és elmondom a mondókám.” Nem! Ez arról szól, amiről András beszélt. Van rejtély benne, hogy nem tudom pontosan, de keresem Istent. Keresem Istent, és akarom Őt követni. Merre megy a tűzoszlop? Merre megy a felhőoszlop? Én is arra akarok menni, és nem akarom, hogy a gondjaim, a félelmeim, az aggodalmaim, az, hogy összevesztünk a barátommal, ez letérítsen engem arról, hogy nézzem azt az oszlopot, és kövessem azt.

Anikó beszélt nekem arról az egyik istentisztelet után, hogy Isten azt mondta neki: Adj hálát egy héten át! „Kezdtem volna imádkozni másokért, más dolgokért, aztán Isten csak eltérített: Adj hálát!” Aztán hálát adott, és hálát adott. Egy hét után jött istentiszteletre, ment a dalszolgálat, és neki nyitva volt a menny. Miért? Mi ez? Recept? Nem, ez nem recept. Ez arról szól, hogy követni a tűzoszlopot, követni a felhőoszlopot. „Merre vezetsz, Uram? Arra akarok menni. Az a vágyam.”

Mind el vagyunk hívva, hogy 2Pét 3:9 lelkeket nyerjünk, mert ez Isten akarata, hogy minden ember eljusson az üdvösségre. Ez Isten akarata mindnyájunknak, hogy adjunk Isten munkájára, hogy imádjunk, hogy énekeljünk, akár jó a hangunk, akár nem. Miért mondom ezt? Mert az arcunk a tűzoszlop felé, a felhőoszlop felé fordul, és keressük Istent. Keressük Őt, ez kihívás.

Ezért olyan hasznos az imanap. Ezért olyan hasznos az istentisztelet. Ezért olyan hasznos a bibliaiskola. Ezért olyan hasznos közösségben lenni. Miért? Mert kell nekem az, hogy valaki azt mondja egy bizonyságban, egy imában, egy bátorításban: „Nézd csak! Ott a felhőoszlop. Nézd csak! Ott a tűzoszlop. Nézd, Isten megy valamerre.”

Ne hidd el a hazugságot, hogy ebben a világban semmi nem történik Istennel, mert nagyon is történik. Ezért fontosak a bizonyságok. Ezért jó, hogy a misszionáriusaink írnak hírleveleket, és olvashatjuk azokat, és felkavarodhatunk. Miért? Mert ugyanazt a jelenlétét akarjuk követni Istennek. Ez a szívünk vágya.

Sok minden elterelheti a figyelmünket, sok dologgal foglalhatom le magam, de Isten azt mondja: „Kövesd az Én jelenlétem. Kövesd az Én akaratom.” Van egy egyszerű dolog ebben, nem? Volt az evangelizációs nap. Egyszerű, azt mondjuk: Van egy közös napunk gyülekezetként, gyere, és kövessük együtt Istent. Lesz szeretetvendégségünk; vagy lesz gólyabálunk, ahol örülünk az új diákoknak a KETA-n. Legyünk együtt, és élvezzük azt. Lesz egy házas hétvégénk, és keressük Istent együtt, és menjünk Ő utána.

Egy másik kép. Amikor egy zsidó ember bement a szent hajlékba, akkor mivel találkozott először?  2Móz 30. és 40. az első az oltár volt. Ránézett az oltárra, és az oltáron túl volt a szent hely. Azon túl a szentek szentje, és Isten élő jelenléte odabenn. Ám amikor bejött, akkor egy értelemben belefutott az oltárba. Az volt a hely, ahova ő jött, oda hozta az áldozatot. Ez volt a hely, ahol megállt. Igazán ennyi volt, de tudhatta – mert benne volt a törvényben –, hogy mi van tovább. Elolvashatta, és érthette, hogy odabenn van több. Ez fontos kérdés nekünk.

Azt mondhatod nekem: „Ó, pásztor! Csak mondod ezeket, hogy imádkozzunk, hogy böjtöljünk, hogy adjunk – értem, azt akarod, hogy fizessük a villanyszámlát –, hogy menjünk evangelizálni – értem, azt akarod, hogy nagyobb számok legyenek.” Figyelj, ebben van egy hiba. Amikor az a zsidó ember bement, akkor az oltárral találkozott, ahol égett egy állat. Ez volt az áldozat. Azt mondhatná: „Ezért minek jöjjek ide? Ez olyan, mint egy konyhai baleset. Ez miért jelentene bármit?” Mi a hiba ebben?

A hiba az, hogy nem néz túl, és nem látja azt, ami ezen túl van. Nem látja azt, ami odabenn van. Ha a pillantása megáll ezen a helyen, és nem néz keresztül rajta, és nem látja Istennek a tervét: „Nekem, a bűnösnek meg kell tisztulnom. Ez az áldozat, de utána Istennek további terve is van az életemmel, és az nagyobb terv.” Az szent terv, az rejtélyes terv. A mai nap így vagyunk.

Ha nem vagy hívő Jézusban, akkor ez a hely, ahova jöttél, Jézus, Ő az áldozat érted, Ő fizetett a bűneidért. Ha hiszel Benne, Ő megment téged. Bátorítunk, hogy bízd Rá az életed. Ha hívő vagy, akkor nagyon fontos, hogy túlnézz ezen. Nézzünk túl a pulpituson, túl a prédikátoron, és látni Istent. Kérlek, nézz keresztül rajtam, mert nem vagyok annyira fontos. Nem vagyok jelentős igazán, bárki más állhatna itt, és szolgálhatna ezzel. Nem az ember számít. Az számít, hogy Isten szolgál feléd.

Viszont meg lehet állni, és nem nézni tovább. Látni a kosarat, ahogy körbemegy, és azt mondani: Á, ez a pénzről szól! Tévedsz. Látod, hogy nevetünk az istentiszteleten, és azt mondod: Ezek bolondok! Tévedsz. Van benne némi igazság, de van több is. Ránk nézel, és azt kérdezed: Hol van az ékesszólás? Rendben, lehet, hogy nem vagyok ékesszóló, de van több: Isten. Nézz keresztül, és lásd meg a többet. Ne akadj meg a pulpitusnál, ne akadj meg a szolgálónál. Ne akadj meg az imaalkalomnál, hanem ismerd fel, hogy azt keressük, hol van Isten dicsősége, hol van a felhőoszlop, hol van a tűzoszlop; Őt keressük. Át tudunk-e menni ezen, és tudjuk-e látni?

Szeretnélek bátorítani, hogy keresd a szívedben. Ne állj meg olyan messze kinn egy akadály miatt. „Ez az ember megbántott engem. Úgyhogy megállok itt.” Menj keresztül! Istennek van egy terve. „Az a pásztor nem köszönt nekem, amikor kifelé ment. Tudtam, hogy nem számítok ebben a gyülekezetben.” Nézz keresztül, merj bízni, és lásd meg a többet. Mered-e, és hajlandó vagy-e keresni azt, és azt mondani: „Uram, hiszem, hogy tartogatsz nekem valamit, és meg akarom találni ezt. Vágyom a többre. Istenem, kérlek, mutasd meg nekem, hogy mit szeretnél az életemben.”

Egy hívő azt mondta nekem ma reggel: „Azt láttam, hogy az áldás az életemben az elmúlt években onnan jött, hogy eldöntöttem, azt akarom, amit Isten akar nekem. Rendszerint azok a dolgok nem kezdődtek igazán jól. Ma viszont tudom, hogy Isten akaratában jártam.”

Milyen könnyű megállni, és azt mondani: „Nincs több. Ennyi az egész!” Tévedsz, van. Nem mondjuk azt, hogy tökéletesek vagyunk – nyilván, ostobaság lenne –, de azt mondjuk: van több, a tökéletes Isten. A bibliaiskola nem tökéletes, de van több: a tökéletes Isten, Akinek a tökéletes Igéjét ismerjük meg. A Biblián keresztülnézni. Olvasom, és ezen keresztül meglátom Istent. A testvérem, és aztán azon keresztül meglátom Istent.

Miért fontos az ima? Mert az ima erről szól, hogy túlmegyek az első dolgon, és keresem Istent. Az ima erről szól, hogy a szemem a felhőoszlopon, a tűzoszlopon van. Erről szól az ima, hogy Zsolt 32:8 a szívemben megtanulok együtt mozdulni Istennel. Amikor Ő arra megy, akkor én is úgy érzem, hogy arra kéne menni. Amikor Isten szíve megindul valakin, aki elesett, akkor az én szívem is megindul. Ez a rejtélyrésze az imának, hogy megtanulok együtt mozogni Istennel. Óriási szükségem van rá. Mi volt András mély üzenete? „Imádkozni jó!” Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked! Hálásak vagyunk azért, hogy együtt lehetünk a Te nevedben, Terád nézhetünk, Te benned bízhatunk.

Ámen.

Ha még soha nem bíztad Jézusra az életed, hívd Jézust a szívedbe. Ez nem vallás, ez nem viselkedés, ez kapcsolat az élő Istennel. Ez nem meditáció, ez nem önmegjobbítás. Ez az, hogy Istent behívod a szívedbe. Mondd azt Neki, egyenesen Jézusnak a szívedben – ezek egyszerű szavak – mondd azt: „Én Istenem, kérlek Téged, gyere az életembe. Legyél az én Megváltóm! Meg akarlak ismerni Téged. Ments meg engem! Adj nekem új szívet. Adj nekem új kezdetet. Jézus, tisztíts meg a bűneimből! Hiszek Benned. Bízom Benned. Ments meg engem. Meg akarlak ismerni Téged.”

Ha életedben először mondtad el ezt az imát, ha most először döntöttél Őmellette, akkor küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled.

Kategória: Egyéb