Motivációink – a rendszerekben, a kapcsolatokban, a csodákban – vagy Jézusban

2014 május 4. vasárnap  10:30

Luk 24:44 Majd azt mondta nekik: Erről beszéltem nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, ami megíratott felőlem Mózes törvényében, a prófétáknál és a zsoltárokban.

Ez a három – Mózes törvénye, próféták, zsoltárok – a Bibliánknak jelentős része. Az első öt könyv, Mózes öt könyve Mózes törvényére hivatkozik. Nagyon fontos rész, ezért sokan azt is gondolják, hogy a kereszténység törvényalapú vallás, sok-sok szabály, amit összegyűjtöttek, és ezek alapján kell viselkedni, így kell élni – erről szól a kereszténység.

Van erre jó példánk a Bibliában, de ők nem keresztények voltak, hanem a farizeusok. Ők egy vallási csoport voltak. Nagyon szigorúan ragaszkodtak a törvényhez. Ha volt bármi, ami a legfontosabb volt nekik, ha volt bármi, amit a legmagasabbra emeltek az életükben, akkor ez a törvény volt, Mózes törvénye.

Miért hozom fel ezt? Mert ez nem csak az első században történt így, és nem csak a farizeusok voltak így, hanem ez az emberi szív egyik alapvető motivációja. Szeretném ezt illusztrálni. Vegyünk három széket.

– Az első legyen a törvény, az, hogy a törvény alapján viselkedem. Ebben a székben nem dőlhetek hátra. Ebben a székben viselkedni kell. Ebben a székben egyenesen kell ülni, és úgy kell enni, hogy a könyököd nem érinti az asztalt. Amikor éppen hozzád beszélnek, akkor jó, ha hátrateszed a kezed. Nem tudom, hogy köztetek bárkinek kellett-e ezt tenni az iskolában, nekem még kellett. 🙂

Ez a szék egy rendszer, a hatékonyság, a szabályok és a rend. Ehhez a székhez tartozik egyfajta csalogatás. Az ötlet mögötte ez: így majd hatékony tudsz lenni. „Az életedben minden rendben lesz így. Csak ülj le ide, és az életed rendben lesz.” Amikor az emberek ránéznek a kereszténységre, akkor érezhetik úgy: „Lehet, hogy erről szól. Mert a házasságom rendben van. Nagyon sok éve szeretjük egymást a házastársammal, és ezt tervezzük az életünk hátralévő részére is. Tehát az életünkben nincs zűrzavar.”

Egy értelemben rendben van. A gyermekem családban nőhet fel. Néha úgy, hogy nincsen túl sok pénzünk. Voltak ilyen idők is, de attól még családban nőhetett fel. Rend van és rendszer. Ez érdekes számunkra. Mi is érdekeltek vagyunk ebben. Ezzel azonban van egy probléma. A probléma az, hogy a törvény motivációja nem elég számunkra. Annak ellenére, hogy hatékony valami magasabb dolog nélkül is. Talán ne is gondoljunk szellemire, elég egyszerűen a szeretetre gondolni.

A törvény hatékony is, rendszer is, működik is, de nincs benne szeretet. Néha volt, hogy emberek ilyenfajta hozzáállással jöttek Jézushoz. Mát 19:16-ben a fiatal uralkodó azt mondta Jézusnak: „Mondd meg, mit tegyek! Mit csináljak? Mi az a rendszer, amiben élsz? Mi a módszered? Mik a lépések?” Néha a keresztények is kérdezhetik ezt.

Lehet, hogy fiatal hívő vagy, és arra gondolsz: „Mondjátok már el a lépéseket! Kérlek, mondjátok el, hogy mik a lépések!” Az emberek ilyesmiket válaszolnak neked: „Járj Jézussal! Járj a Szellemben!” Te pedig mondhatod: Gyerünk már! Mi nem így gondolkodunk. A kereszténység nem ez. A kereszténység nem kizárólag erről szól.

Amikor a farizeusoknak problémájuk volt, sokkal jobban törődtek a rendszerrel, mint magával a személlyel. Fogtak egy nőt, akit házasságtörésen kaptak, és ahelyett, hogy segítettek volna neki, meg akarták ölni. A törvény szerint ez rendben volt, igazuk volt, nem találtál volna hibát ebben. Igazából igazuk volt, de nem volt ott szeretet. Ebben volt a probléma.

Amikor Jézussal volt gondjuk Ján 11:50-ben, a főpap minden egyes farizeust és papot így tanított, hogy azt mondta nekik: „Bolondok vagytok. Nem látjátok, hogy jobb, ha egy ember hal meg?” Van egyébként logika az ilyen fajta rendszerben, amiben ők gondoltak.

Ehhez a rendszerhez a szívünk könnyen ragaszkodik. „Adj nekünk rendszert. Adj nekünk szabályt. Mondd meg, hogyan működjünk! Mondd, hogy mit tegyek. Jézus, milyen rendszerben működsz Te? Csak add ide!” Itt ebben van egyfajta szolgálat. Igen, de ez a rend szolgálata, a rendszer szolgálata. Ez azonban kegyelem nélkül működik.

Légy óvatos az internetes prédikátorokkal, mert ott a törvénykezés, és nagyon keményen beszélnek a bűnről, amivel egyetértünk, de utána nem adnak kegyelmet. Ezen a héten beszélgettem erről valakivel, aki azt mondta: „Ismerem azt a hangot, tudom, hogy hova vezet, és az nem csábít engem, nem érdekel. A kegyelemre van szükségem.”

Egyetértek ezzel, mert van itt egy probléma: ez a „szék” megfojtja a szívem, és az összes motivációm elveszik. Leülök ide, és azt mondja: „Én megadom neked ezt a rendszert és a szabályokat. Adok egy rendes, tiszta életet.” Igen, megteszi, de ugyanakkor az összes motivációmat megfojtja. Mert azt találom, hogy van egy probléma, a törvény, maga a rendszer, és ez a hatékonyság úgy, hogy a saját erőmből próbálok tökéletessé válni. Ennek nagy összeférhetetlensége van a szívemmel.

Teljesen összeférhetetlen velem. Ebben nem élhetek. Róm 7:8 itt, ezen a helyen a bűn még inkább megtalál engem. A bukásaim is még inkább megtalálnak majd engem. Régebben úgy gondoltam, hogy ha leülök ide, akkor rendben vagyok. Ám a problémák itt túl nagyra nőnek. Itt nem találok szentséget, nem találok igazságot, és nem találok szabadítást sem. Csak bűntudatot és képmutatást, és utána játékokat kezdek játszani Istennel és mindenki mással.  Ez Mózes törvénye, és ezzel van egy probléma.

Tehát mi a megoldás? „Az első számú szék nem érdekel, nem akarom ezt. Nem akarok szabályokat, nem akarok törvényeket, és nem is akarom a kereszténységet. Felrúgom a dolgot, semmilyen vallás nem kell nekem, mert hiszen semmi más, csak szabályrendszer. Nem érdekel. Inkább bármilyen más motivációval fogok élni, ami a szívemben van. Ha mindennap más nővel vagyok, az rendben van. Szerintem ez rendben kell, hogy legyen.” Peeersze! Nagyon „rendben” lesz! „Bármilyen hülyeség, drogok, alkohol, vagy bármi más őrültség, az teljesen rendben lesz.” Hát igen! Minden bizonnyal az „rendben” lesz.  Nem! Ez nem megoldás.

Van azonban egy másik is: megsokszorozzuk a törvényt, hogy még inkább megpróbáljuk alárendelni ennek magunkat. Ez a törvénykezés a kereszténységen belül.

Értem a motivációját. Gondolkozhat így valaki: „Minél inkább részletezem a törvényeket, annál inkább, annál részletesebben be tudom tartani. Valahogyan ezt majd megtehetem, és a lelkem erre majd ráveszi magát. Ha ezt behozom az otthonomba, és ezt adom a gyerekemnek, és a feleségemnek – a rendszer, a szabályok, minden rendben, ahogy kellene lennie –, akkor ez így is fog történni.”

Ám ez a problémákat kizárólag felnagyítja. Egyszerűen még inkább nyilvánvaló lesz. Róm 8:3 még inkább látható lesz, hogy ez képtelen engem megváltoztatni. Így, ezen a módon nem fog működni. Nem fog ez így megtörténni. Nem ez a módja.

– A második szék a próféták. A próféták a Bibliánkban, az tényleg csodálatos. Beszéltek a jövőről évszázadokkal előbb, és teljesen pontosak voltak. Nem úgy, mint a mai „próféták”, akik próbálnak próféciákat mondani a jövőről, de igazán csak a saját vágyaikról beszélnek. Vagy általánosságokról beszélnek: „Holnap fel fog kelni a Nap. Jézus egy nap el fog jönni.” Igen, ezt a Bibliában is olvastam. Ez igaz. Viszont az ő próféciáik pontosak voltak és váratlanok. Tényleg csoda volt. Csodálatos.

Ez egy másik nagy motiváció az ember szívében, hogy várjuk a nagy felkavarodást, a nagy érzelmeket, a nagy eseményeket. Mindennek ezt a csodálatos oldalát. Vágyjuk azt, amikor teljesen ámulatba esünk valamitől. Az emberek keresik ezt. Az embereket ez ma piszkálja. Például az ufók rejtélye. „Ez mi lehet?” Vannak olyanok is, akik csodákat tesznek kézrátétellel. „Ez vajon mi lehet?”

Vagy pedig egy elragadó szerelmi történet, amit gyönyörűen elmond valaki, teljesen rabul ejti az embereket. Vagy van valami, amit csodaként tartunk számon magunk között. Például egy csodálatos esemény: valaki csodálatos módon megszabadul egy tűzvészből vagy földrengésből. Azon gondolkodunk, hogy ez mi lehet. Vagy pedig egy áldozat, amikor valaki feláldozza magát másokért, önmagával nem törődve. Vagy például amikor látjuk a törődést és a szeretetet, az emberek elámulnak. Ez megtörténik.

Jézus körül is megtörtént ez. Luk 9:42-ben Jézus azt mondta egy bizonyos embercsoportnak: Nem azért követtek Engem, mert hisztek Bennem, nem azért követtek, mert Istenként tiszteltek, hanem azért mert láttátok a csodákat. Ez olyan, amit keresnek az emberek. Szeretik a produkciót, szeretik az érdekességeket.

„Jézus, unalmas ez a nap. Nem tudnál meggyógyítani valakit? Jézus, nem tudnál mutatni valamit? Jézus, a feleségem elaludt, csinálnál egy kis tűzijátékot? Jézus, csinálj valamit, gyerünk! Csak csináld! Ugrálj. Csinálj szaltót! Csinálj valami különlegeset nekünk! Tedd meg ezeket a csodákat, Jézus!” Ez is csalogat minket, mert vágyunk a természetfelettire. Szeretnénk ezeket a hihetetlen dolgokat látni, és érdekelnek minket a misztikus dolgok.

Mi ezzel a probléma? Ha valaki ebben él és csak az izgalmat és a természetfelettit keresi, hogyha csak a csodálatos dolgokat keresi, akkor  az fog történni, hogy nagyon izgatott lesz, és utána földre esik, megint izgatott lesz, és megint leesik. Bármikor, amikor földet ér, akkor megint szeretne izgatott lenni, szeretne feldobódni. „Gyerünk! Kérlek, tedd újra. Dobj fel! Megint akarom látni. Megint szeretnék ámulatba esni.”

Mi fog történni? Nem lesz határozott iránya. Mert ez lesz a megoldás, hogy csak más dolgokat fog keresni, el fog menni az egyik zarándoklatra, aztán a másik zarándokhelyre. Elmegy ezekre a helyekre, egyikre a másik után. Utána elmegy, és megnézi, hogy kik azok, akik csodákat tesznek. Lehet, hogy egy nap az agykontrollos könyvet olvassa, a következő nap pedig a transzcendentális meditációról olvas. Aztán elfut egy guruhoz, és utána megy a pásztorhoz, akinek gyógyító szolgálata van. Aztán a kezébe vesz egy könyvet az angyalokról az egyik New Age-es könyvesboltból. Valószínűleg ezt fogja tenni. Mi ezzel a probléma? Itt nincsenek meghatározások. Mindenhova futkosni fog, de valójában sehova sem tart. Egy ponton megakad, nem fog tanulni és nem talál válaszokat.

A Bibliában látjuk a csodákat. Valakit ezek vonzanak. Vannak, akik erre nagy szolgálatokat építenek fel, hogy csodák történnek. Igen, történnek csodák. Isten ma is végzi a munkáját, ma is gyógyít embereket. Igen, Isten megválaszolja az imáinkat az Ő akaratában, az Ő idejében, az Ő módján. Bízunk Istenben, imádkozunk és hiszünk. Látjuk, hogy történnek csodák, és ezért nagyon hálásak vagyunk.

Emlékszem, amikor egyik hölgy közöttünk állapotos volt, sokat imádkoztunk, mert voltak problémák. Láttunk más helyzeteket is, sokat. Látunk valakit három gyermekkel, akinek amúgy egy sem lehetett volna.  Ez tényleg csoda. Hálásak vagyunk ezért Istennek. Viszont nem erre építjük a szolgálatunkat, mert nem gondoljuk azt, hogy ez lenne maga a kereszténység. Ez nem foglalja magába, hogy mi a kereszténység.

– Amikor olvasom a zsoltárokat, mindig annyira bátorítanak. Mert ezek hihetetlenül őszinték. A zsoltárok annyira őszinték. Még a hibákról, bukásokról is annyira őszintén beszélnek. A gyűlöletről is, a meg nem bocsájtásról is, arról is, hogy valaki kétségbe esik. Ugyanakkor találunk bennük élményt is. Megtaláljuk Istent, és gondolkodhatunk az igazságról. Hihetetlen mélységük van. Úgy mondhatnám, hogy számomra a Zsoltárok talán a legszemélyesebb része a Bibliának. Ez is olyan, amit keresünk.

Ez a harmadik szék, a kapcsolatok, nagyon fontos rész. Szeretnénk kapcsolódni emberekhez, szeretnénk támogatást, „kéz kezet mos” – így működik az élet. Úgy gondoljuk, hogy ezen a módon kell működnie. Lehet, hogy valaki számára a három közül leginkább ez a harmadik a csalogató.  Lehet, hogy te másik székre ülnél le. Teljesen mindegy, hogy melyikre ülsz le, ott nincsenek válaszok, de szeretnénk.

Sokszor jöttek az emberek ezekkel Jézushoz. Hittek abban, hogy volt kapcsolatuk. Igazából volt is, de volt valami nagyobb is. Jakab és János anyja volt az, aki odament Jézushoz: Kérlek, ígérd meg, hogy a fiaim a jobb és bal kezed felől fognak ülni a mennyben!; Mát 20:21. Próbálkozott ezzel: „Megvan az a kapcsolatom Jézussal, hogy ilyesmit kérjek. Megkérhetem, hogy ilyesmik történjenek, mert ilyen a kapcsolatunk.”

Igen, volt kapcsolatuk. Volt azonban több is? Igen, Jézussal lehetett több, de annak az asszonynak a szívében ez nagyon korlátozott volt. Az csak egy kapcsolat volt, ez a „kéz kezet mos” elv: én teszek érted valamit, és ezért én is megérdemelnék valamit.

Ezen a helyen ez is csalogat minket, érdekes számunkra. Ebben kapcsolódásban is van csábítás: „Az életed nagyobbá válik azáltal, hogy kapcsolataid vannak. Az emberek ismernek téged, és te is ismerheted őket. Elfogadnak és jóváhagynak dolgokat.” Jóváhagyás utáni vágy. Mi ezzel a baj?

A baj az, hogy emberekre nem lehet építeni. Jer 17:5 az, aki emberben bízik, átkozott. Miért? Azért, mert olyan helyre teszi a bizalmát, ahova nem tartozik. Csak gondolj az első emberre. Ártatlan volt, tökéletes környezetben volt, személyes kapcsolata volt Istennel. Számtalan lehetősége volt arra, hogy hogyan mehetne Istenhez. Nagyon sok döntése vihette volna Istenhez, de csak egyetlenegy döntés volt, ami Istentől távol vitte őt. Melyiket választotta az ember? Azt az egyet. Na, ennyire bízhatunk emberekben! Ez itt a probléma.

Ha emberekben bízom, emberektől függök: „Te a barátom vagy, ugye? Te soha nem fogsz engem elárulni, igaz? Te soha nem fogsz rólam pletykálni, igaz? Semmi rosszat nem mondasz rólam, ugye? Számíthatok rád, igaz?”; akkor mi fog történni? Csalódni fogok. Mert emberek vagyunk, és mindent elrontunk újra és újra.

Nem bízhatunk az emberek igazságában, szeretetében, támogatásában. Ha arra nézel, hogy hány embernek tetszik, amit egy internetes közösségi oldalon megosztasz, ha ez alapján éled az életed, akkor felettébb csalódott leszel. Ez fog veled történni. Így nem élheted az életed, hogy mekkora nézettséged volt a video megosztó oldalon. Kérlek, ne élj ebben, mert tényleg nyomorult életed lesz. Mert emberekre nem számíthatsz. Mi a megoldás?

„Még több barátot szerzek, és remélem, hogy a többség rendben lesz. Vagy legalább lesz egy, aki normális.” Vagy pedig: „Eldöntöm, hogy megszakítok minden kapcsolatot az emberiséggel. Azért, mert kétfajta embert csoport van: azok, akik már bántottak, és azok, akik bántani fognak. Tehát mindannyian kiestek a köreimből. Ez a válaszom az életre.” Péld 29:25 itt nem lehetek, így nem élhetek.

Figyelj! Ez a legjobb az egészben, hogy a kereszténység egyik sem ezek közül. Mindez itt van a Bibliánkban: a személyes kapcsolat, a csodák, amik ámulatba ejtenek minket. Vannak dolgok a Bibliában, amit egyszerűen nem értünk. Teljesen mindegy, hogy milyen hosszú életet élsz, vagy hány évig leszel keresztény, akkor is lesznek ezek a csoda-dolgok, amik csodálatba ejtenek. Amire azt mondjuk: ez hihetetlen! Ugyanakkor ott van az igazság is. Ezek azonban önmagukban nem válaszok.

Mi a válasz valakinek, aki ezen a helyen, az első székben él? Isten mentsen, hogy a keresztény életed csupán szabályokból álljon! Nem lehetsz törvény által motivált ember a szívedben. Lehet, hogy az vagy, de kérlek, ne legyél. Nem kell, hogy az legyél! Róm 7:12 nem köphetünk a törvényre, nem ez a válasz. Nem úgy van, hogy csak felrúgod az egészet, mert nem ez a válasz. Azért, mert a törvény jó.

Szükség van a szabályokra, szükség van a rendszerre, igen. Igazából 1Tim 1:8-ban azt mondja, hogy a törvény hasznos, ha megfelelően élsz általa. Mire való azonban? Gal 3:24 az a törvénynek a vége, hogy én a végemhez eljussak, és azt mondjam: „Nem élhetek így. Van másik út?” Isten azt mondja: „Igen, van. Jézus! Nem lehetsz tökéletes, de Ő tökéletes volt érted.”

Figyelj! Te, aki hívő vagy, ne élj törvénykező rendszerben, és ne csábítson el az a hazugság, hogy akkor majd hatékonyság és rend lesz, és lesz egy szépen fényezett rendszer. Hanem keresd Krisztust! Mert azért van, hogy elmondja nekem, hogy én mára nem vagyok elég, és ezt soha nem tudom majd betartani.

A következő, a második szék a csodák. Jézus ezt mondta az embereknek:

Ján 6:26 … Bizony, bizony mondom nektek, nem azért kerestek engem, mert csodajeleket láttatok, hanem azért, mert ettetek a kenyerekből, és jóllaktatok.

Utána azt mondta, hogy ez nagyon könnyen kiürül. A csodák nagyon gyorsan eltűnnek. Ezek nem válaszok. Nem ez a megoldás. Ez nem fog segíteni. A törvény és a kapcsolatok, ezek egyike sem elég, és a csodák gyorsan eltűnnek. Zsid 13:5 Jézus, az Úr soha nem hagy el minket, és soha el nem távozik. Ő hűséges örökkön örökké. Ő soha nem változik.

Ismerd fel, hogy ez zsákutca. Persze, nem hagyományosan. Azért lesz ez zsákutca, mert egész életedben futkosol őrült módjára, de igazából sehová sem tartasz. Keress valamit, ami sokkal inkább kézzelfogható, valamit, ami valós, aminek van tartalma és mélysége: az igazság, Isten Igéje, Isten valósága.

A harmadik szék a kapcsolatok. Jer 17:7 és Péld 3:5 egyedül az Úrban bízz! Őt keresd, Őt találd meg, és Őbenne legyen örvendezésed. Amikor csalódsz a házastársadban, vagy a szüleidben, vagy a gyerekeidben, vagy abban, akit szeretsz, akkor keresd Őt. A rendszer nem működik. (Úgy érzem, mintha már prédikáltam volna ezt az üzenetet, de nem tudom, hogy hol és mikor.)

Jézus azt mondta Mát 5:17-ben: „Nem azért jöttem, hogy elpusztítsam a törvényt vagy a prófétai beszédet, hanem azért, hogy betöltsem azt. Én ezeket mind felülmúltam. Ezek fölött állok. Én sokkal nagyobb válasz vagyok, mint ezek. Nem tagadom ezeket, de ezeket Én mind-mind betöltöttem. Ez a válaszom nektek. Ez teljesen másfajta válasz.”

A csodák mind Istenre mutatnak. Jézus azt mondta: Higgyetek Bennem a csodák miatt, amiket tettem. Amikor Jézus csodákat tett – Márk 4:41 olvassuk –, az emberek tisztelték, félték Istent. Ha láttak egy csodát, nem azon tűnődtek: Vajon mi lehetett az? Hanem egyből Istenre néztek, a valós Istenre. Ebben volt meghatározás számukra.

Figyelj, keresztény! Van nagyon sok csoda a világban, amik nem Krisztushoz vezetnek, és valahol mellesleg megemlítik Jézus nevét, hogy a keresztények számára is emészthető legyen; de kérlek, ne engedd, hogy ez becsapjon téged.

–        Add ide a kezed! Hadd mondjam el a jövődet!

–        De én keresztény vagyok!

–        Ó, én is tisztelem Jézust. Ez rendben van.

Ne legyél buta! Ez teljesen démoni. Ez másik királyságból származik. Ez hazugság és bolondság. Ne menj arra! Az összes hülyeség: a horoszkópok… Kérlek, ne élj ott! Ne tedd csak azért, mert megemlítik Isten nevét: Mi Isten nevében gyógyítunk! Ez csak azért van ott, hogy téged is odacsábítson, azért, hogy becsapjon. Ne legyél bolond!

Ugyanúgy keresztényként látjuk a csodákat, és hálásak vagyunk. Még lehetetlen helyzetekben is imádkozunk. Imádkozunk gyógyulásokért. Imádkozunk, hogy Isten érintsen meg helyzeteket. Ezeket megláthatjuk néha-néha, és ezért dicsérjük Istent. Ezekben viszont kell, hogy legyen meghatározás.

Jézus azt mondta: „Higgyetek Bennem a csodák miatt. Azért, mert csodákat láttatok, gyertek Hozzám.” Ján 15:15-ben azt mondja: „Én a barátaimnak hívlak titeket. Nektek valami sokkal nagyobbat, másik választ hoztam.” Ez másik szint. Valami más. Nem zárja ki a többit, hanem Jézus azt mondta: Én sokkal nagyobbat adtam nektek. Luk 24:4-ben Ő azt mondja: „Bennem beteljesedett minden, ami a törvényben, a prófétákban és a zsoltárokban megíratott. Ez mind Bennem teljesedett be.” Amikor Jézushoz megyünk, ezt találjuk.

Hívő vagy? Higgy Jézusban, ha még nem tetted. Ha hívő vagy, ha elfogadtad Őt, akkor Ő az erejét adta neked:

Ján 1:12 De mindazoknak, akik befogadták, akik hisznek az ő nevében, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek,

Ez ajándék nekünk. Ezt Isten nekünk adta. Ez nem a szabályokból hozott erőfeszítés, hanem új élet ajándékként. Nem az én rendszereim, nem az, hogy hány kapcsolatom van az emberekkel, és nem az, hogy megérzem vagy meglátom a csodát. 2Pét 1:1 Péter azt mondta, hogy ajándékba kaptuk ezt a drága hitet. Ezt kaptuk. Megkaptad ezt a drága hitet, ami azok fölött van. Ez ajándék neked.

Mi ebben a veszély? Az, hogy ránézek bármelyikre ezek közül – a kereszténységben ez mindhárom ott van és rendben vannak –, de a baj az lehet, ha nem látom a fától az erdőt: elveszítem az igazit, és nem látom Jézust, Magát a Személyt. A baj az, ha nem látom, hogy Isten személyes, ha nem látom, hogy Ő az, Aki a csodákat teszi, és Ő az, Aki elhozta az igazságot. Ezt nagyon szeretem és élvezem. Ez az életem. Nem az én erőfeszítésem, hanem az Ő valósága.

Nem sűrűn prédikálunk cigaretta vagy alkohol ellen, mégis történik változás, amint az igazságot tanítjuk. Emlékszem egy emberre, antiszemita volt, eljött a gyülekezetbe, és – nem beszélünk erről –, de fél év alatt ez eltűnt belőle. Leesett róla ez a dolog, mert nem volt neki érdekes, nem ez volt a kulcsfontosságú. Miért? Odaadhattuk volna neki a rendszert, nézhettünk volna rá így: „No, mi lesz már?! Szeretnénk, ha jobbá válnál!” Ehelyett azonban szeretet, igazság volt köztünk, és Krisztust emeltük fel. Ján 1:17 Krisztus igazsággal és kegyelemmel teljes. Az az ember megváltozott.

Ez megtörténik velünk is. Az emberek rendbe hozzák a kapcsolataikat, az emberek megtanulják, hogy az anyagiakat hogyan hozzák rendbe, vagy a családjukat, de nem ezen a módon, vagy azon, vagy a másik módon, nem e „székek módján”, hanem ezen a személyes módon. Így éljük az életünket. Ámen.

Urunk, kérünk! Tölts be minket a Szellemeddel, hogy Veled járjunk, hogy képesek legyünk Veled járni ebben a világban újra és újra. Dicsérünk és imádunk Téged. Te vagy a csodálatos Isten. Te vagy az, Aki megvált minket. Te vagy az, Aki mindezeket felülmúlta messze azon túl, amit gondolhattunk, vagy elképzelhettünk volna. Köszönjük, Urunk!

Kérünk, hogy teljesen más módon járhassunk, hogy a kereszténységünk ne egyszerűen közösségi kapcsolódás legyen; hogy a kereszténységünk ne csupán üres keresgélés legyen, hogy valami csodát keressünk; hogy a kereszténységünk ne szabályrendszer legyen, amiben minden rendben van; hanem élet legyen, a Te Szellemed élete, a Te életed bennünk, Krisztus. Urunk, Te vezess erre minket!

Ha nem vagy hívő Krisztusban, akkor számodra van egy jó hírem. Ez nem szabályrendszer, amit jó, ha aláírsz, vagy feliratkozol, és nem egy pillanat, nem egy csoda, ami elvakít téged, és utána vége van. Ez nem csak egy csapat barátságos ember, hanem ez lehetőség, hogy menj oda Jézushoz, Aki megváltott téged, mert Ő igaz. Ez igaz, hogy Ő meghalt azon a kereszten a te bűneidért, és az enyémekért is, hogy megváltson téged és engem a pokoltól, mert az egy valós hely. Az élet nem ér véget a halállal. Higgy Jézusban, bízz Benne arra az életre, ami majd eljön, és arra is, ami itt van most.

Bízz Jézusban! Mondd Neki a szívedben; nem kell, hogy elmond bárki másnak, de beszélj egyenesen Istenhez a szívedben, csak mondd Neki teljes szívedből: „Jézus! Meg akarlak ismerni. Gyere az életembe, legyél a Megváltóm. Hiszek Benned. Bízom Benned. Válts meg engem. Adj nekem új életet, új szívet, új szellemet, újfajta örömöt, teljesen új kezdetet. Jézus, gyere az életembe, válts meg engem!”

Ha ezt az imát most mondtad el először az életedben, ha ez az első alkalom, hogy bíztál Őbenne, akkor kérlek, küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled!

Kategória: Egyéb