Mindenkor a Szent Szellem szolgálatában lenni

2015 január 4. vasárnap  18:00

ApCsel 2:42-47-ben látjuk a korai gyülekezet életét. Ami azért érdekes nekünk, mert ez új valóság volt a számukra. Manapság kicsit félvállról vesszük a gyülekezetet, az egyházat. „Már itt van kétezer éve! Annyira magától értetődő dolog, hogy létezik az egyház.” Viszont nem az. Ezen a ponton, ApCsel 2-ben eljött a Szent Szellem, és az, amit Krisztus ígért, valóra vált: a Szent Szellem bejött a hívők életébe. Mindenki, aki rábízza magát Jézus Krisztusra, azzal megtörténik ez a csoda, hogy a Szent Szellem bejön az életébe, Ján 14:17.

Amikor megtörtént ez a csoda, akkor ez egybekovácsolta őket. Új egységük volt. Olyan, amit azelőtt nem ismertek. Lehet, hogy volt barátságuk, lehet, hogy mind Jézus követték, Jézuson keresztül kapcsolódtak egymáshoz. Ekkor viszont eljött a Szent Szellem, és új szívből, új szívvel kapcsolódtak új szívhez. Egységük volt. Miért? Mert Isten természete megszületett bennük.

Ez a csoda vadonatúj volt nekik. Nem olyasmi, amit valaki előre meghatározott volna nekik, nem olyasmi, amiről tudtak volna előre. Kicsit olyan volt, hogy amint mentek az úton, nekik kellett megírni a könyvet, az Apostolok cselekedeteit. Így is történt. A Szent Szellem vezette őket, nagyszerűen jártak és éltek, és még a Szent Szellem megíratta ezt a könyvet nekünk. Azért, hogy lehessen valami objektív, amire támaszkodhatunk ma. Nekünk nem kell újra feltalálni. Mi elolvassuk, aztán felkavarodik a szívünk, aztán járunk benne a Szent Szellem által. Ugyanúgy, ahogy ők is tették.

Mit látunk itt? Azt, hogy a Szent Szellem szolgált hatalmasan, dicsőségesen, csodálatos módon, és történt nagyon sok dolog. Mik ennek a legnagyobb jellemzői? Mi jut eszedbe elsősorban az apostolok cselekedeteiről? Azt hiszem, hogy legtöbb ember a csodákra gondol, mert nagyon sok csoda történt az Apostolok cselekedeteiben.

Ma délután csak nagyon felületesen átfutottam az ApCsel-t. Kb. huszonöt olyan eset van, amikor csodák történtek, kicsit több mint száz vers beszél erről ApCsel-ben. Mit gondolsz, miről szól a legtöbb vers az ApCsel-ben? Több mint háromszáz vers a missziókról szól. Az imáról – a verseket nem néztem meg –, de legalább huszonnégy alkalommal ír. Majdnem annyi, ahány csodaesetet sorol fel. Miért mondom ezt? Azért, mert Isten sokkal többet tett az ApCsel-ben, mint csodákat. Szeretném megnézni, hogy a Szent Szellem szolgálata mit eredményezett.

A Szent Szellem szolgálatának egyik eredménye Isten Igéje. Azt olvassuk, hogy kitartottak az apostolok tudományában. Azt olvassuk, hogy összegyűltek minden nap a templomban. Mit csináltak ott? Ez volt az egyik, hogy tanították Isten Igéjét. Ez az, amit a társadalmunk nagyon bátran gúnyol.

Azt mondják: Agymosott vagy! Azt felelem rá: „Ja, tudom, miről beszélsz. Ez agymosás, igen. És akkor minek hívod a napi két óra TV nézést? Minek hívnád azt, hogy nagyjából minden romantikus filmben a házasságtörés gyönyörű buli, amire mindenkinek joga van? Szerinted mi az, hogy ezt tanítják, ha nem agymosás? Szerinted az mi, hogy nagyjából minden akciófilm azt mutatja be, hogy a véres bosszúállás az egyetlen megelégítő megoldás egy sértésre? A megbocsájtás pedig fel sem merül.” Mert arról nem lehet filmet forgatni, hogy egy sértett akcióhős megbocsájtott mindenkinek, és hazament. 🙂 Az nem érdekes. Úgyhogy arra tanítanak: Ha te megbántottál engem, véged van.

Nagyjából minden sorozat azt tanítja, hogy hazugság az egyetlen normális kommunikációs mód. Ennyi! Tele van ezzel a világunk. Mi ez, ha nem agymosás? Mi az, ha nem agymosás, hogy minden valaha készült filmben, amiben benne van Jézus, Ő a legszükségtelenebb, legmellékesebb, legnevetségesebb személy?

Mi az, ha nem agymosás, hogy minden filmben a pap az idióta, hogy minden filmben a keresztény az erőtlen és faragatlan figura? Mi ez az ábrázolás, ha nem agymosás? „Hát ez normális.” Nem! Ez az agymosás. „Az agymosás az, amikor a Bibliáddal foglalkozol.” Egyetértek. A Bibliám megváltoztatta az értékeimet. A Biblia újrakalibrálta a céljaimat, megváltoztatta az összpontosításomat, és nézd meg az eredményt. Amint ez megtörtént, mi lesz a fejemben?

Fil 4:8 … amik igazak, amik tisztességesek, amik igazságosak, amik tiszták, amik szeretetreméltók, amik jó hírűek, ha van valami erényes, és ha van valami dicséretes.

Ezek azok, amik a fejemben vannak. Igen, sokkal egyszerűbben gondolkodom. Ami azt jelenti, hogy több „processzoridőm” van más dolgokra. Nem a hazugságaimra kell figyelnem: Neked mit is mondtam a múltkor? Hanem lehetek egyszerű. Ami könnyebben megy. Komolyan! Sokkal egyszerűbb az életem, és annyira hálás vagyok ezért. Ez Isten Igéje – nagyon szeretem ezt. Azt gondolom, hogy annyira nagyszerű így gondolkodni!

Úgyhogy az első dolog, amit látunk, hogy a Szent Szellem szolgálata a fiatal gyülekezetben arra vezetett, hogy rengeteg volt ott Isten Igéje. Tényleg ez történik, hogy Isten Szelleme Isten Igéjéhez vezet minket. Ján 14:26 Jézus azt ígérte, hogy a Szent Szellem abból vesz, amit Ő tanított, és megtanítja nekünk. 1Kor 2:10 a Szellem által értjük meg ezeket a dolgokat. 1Kor 2:12 a Szent Szellem az, Aki bevezet bennünket ezekbe. Úgyhogy szerezz sokat a Bibliából!

Tudod, hogy milyen hiba lehet? Nem csak papíralapú Bibliám van, hanem van mobil Bibliám is. Amivel nincs semmi baj, de lehet ezzel kapcsolatban egy hiba. Tudod, mi ez? Az, hogy néhány percen belül kevés keresésből megtalálok bármely verset. Megtalálom az összes verset, amit keresek, és akkor azt hiszem, hogy ismerem a Bibliámat, azt hiszem, hogy a szívemben van. Ezt a hibát ne kövesd el! Arra van szükséged – Kol 3:16 –, hogy a szívedben legyen az Ige gazdagon, bőségesen.

Valaki azt mondja: „Hé! Te agymosott vagy!” Azt felelem: „Igen. Ugyanúgy, mint te, csak nekem valami tisztával mosták meg az agyamat. Az én agyam tisztával van megmosva. A tiéd pedig mocsokkal, és szükséged lenne a tisztára, mert különben csapdába esel.” Viszont nem ez a témánk.

Mi a témánk? ApCsel 2. Mit jelentett a Szent Szellem szolgálata? Még egy dolog, amiről sokszor beszélünk. Azt látjuk, hogy imádkoztak, ApCsel 2:42. Sokat imádkoztak. Együtt voltak nap mint nap, és imádkoztak.

Az egyik, ami történhet az imával, az az, hogy komolyan veszem, de igazából kötelezettségként. „Muszáj csinálni! Ez az elvárás. Így kell, hogy legyen!” Ahelyett, hogy szívvel, hogy szeretettel csinálnám, hogy magamra venném a terhet. Mert lehet imádkozni a másikért így is: „Uram, áldd meg őt!” Ez nagyszerű, de van jobb módja is. Az, hogy belegondolok, milyen volt, amikor én annyi idős voltam, mint az a fiatal, és: Ó, Uram, segíts neki! Máris egészen más módon imádkozom érte. Miért? Mert magamra veszem a terhét.

Vagy most egy kisfiúért sokat imádkozunk, de úgy tűnik, hogy meg kell műteni még egyszer. Mondhatom: Uram, áldd meg ezt a kisfiút, gyógyítsd meg! Ez nagyszerű, mert hittel kérem Istent. A másik azonban az, hogy belegondolok, voltam-e kórházi ágyon. „Ó, Uram, segíts ezen a kisfiún! Kérlek, mentsd meg őt! Kérlek, Uram!” Ez másféle ima a szívemben. Erre van szükségem, hogy felvegyem a terhet. Ami kihívás, mert nem tudom, hogy akarok-e így lenni. Ám ha megteszem, akkor az több, akkor másról beszélünk. Nem az érzelmekről van szó, hanem a teherről. Magamra veszem azt a súlyt, és: „Uram, kérlek, enyhítsd ezt az állapotot! Uram, kérlek, változtass!”

Sokat imádkoztak. Spurgeon azt mondta – nem emlékszem pontosan az idézetre – „Az, hogy egy gyülekezet élő-e, azt nem onnan lehet tudni, hogy vasárnap mennyien vannak – persze ezt olyan korban mondta, amikor nagyjából mindenki járt templomba vasárnap, de ma már ez is sokat jelent –, hanem az, hogy hányan jönnek el az ima-összejövetelre hét közben.”

Ezzel azt mondta, hogy ha a kereszténységem vasárnapról vasárnapra van csak, akkor könnyű engem megállítani, akkor könnyű engem elcsendesíteni, akkor könnyű megfojtani, könnyű engem félrevezetni. Többre van szükségem hívőként, hogy ne lehessen megállítani. Arra van szükségem, hogy ne lehessen megállítani, hanem menjek tovább. Legyen ott az ima az életünkben!

Aztán még egy ApCsel 2:42-ben: a közösség. Rengeteget voltak közösségben, nap mint nap. Van, hogy emberek azt mondják: „Figyelj! Túl sok az, amit csináltok a gyülekezetben. Miért csináltok ennyi mindent? Miért van ennyi szolgálat?” Éppen mesélt Attila a bábszolgálatról a Palánta Misszióval. A karácsonyi időszakban iskolákat is látogattak. Azt mondta, hogy ez az év csúcsa neki. Még egy szolgálat és még egy szolgálat meg még egy szolgálat.

Hányszor jövünk össze egy héten? Van három istentiszteletünk, van négy bibliaiskolás napunk, aztán van egy-két bibliatanulmány itt-ott, aztán van az ezüst-klub, aztán vannak az iskoláink, aztán… és vannak a vidéki szolgálataink. „Túl sok!” Az első, amit erre szeretnék mondani, az az, hogy semmi nem kötelező. Ez mind önkéntes. Azt csinálsz, amit szeretnél, amire Isten hív, amire Isten vezet. Senki nem fog lenézni, ha nem jössz el. Hiányozni fogsz, de nem fogunk lenézni emiatt, hanem szeretünk.

A másik az, hogy őszintén remélem, ha egy héten két istentiszteletre eljössz, és eljársz még egy evangelizációra, akkor nem ez a kereszténységednek a nagy része. Bátorítalak arra, hogy ez a kicsi része legyen. Arra bátorítalak, hogy ez legyen az apróság, ez legyen a hab a tortán. Ez legyen a jéghegy csúcsa. Ez legyen a kicsi rész!

Miért? Mert imádkozom, hogy a reggeli áhítatod legyen gazdag. Azért imádkozom, hogy a hitbeli gondolataid mélyek legyenek. Azért imádkozom, hogy a bizonyságod egyértelmű legyen minden nap, hogy a győzelmeid rendszeresek legyenek az életedben. Mert nem hiszem, hogy az, amit itt csinálunk, az sok. Úgy értem, hogy nekem oldalszámra vannak jegyzeteim, gondolatok, üzenetek, amiket valószínűleg soha nem fogok tudni elprédikálni. Mert egy héten csak tíz-tizenkétszer prédikálok, és az erre nem elég.

Érted, hogy miért mondom ezt? Amit itt látsz, ez a kicsi rész. A nagy része az, ahogy járok a mindennapokban Istennel. Az, hogy itt közösségben vagyunk, az nagyszerű, de találjuk meg ezt másutt is. Például, fiatal srácok hárman hétfő reggelenként hétkor összejönnek, olvassák a Bibliát és beszélgetnek róla. Iskolába nyolcra mennek, de felkelnek egy órával korábban. Miért? Azért, mert a kereszténységemnek nem ez a nagy része. Még akkor sem, ha minden nap eljövök. Mert olyan sokat azért nem vagyunk együtt!

Úgy értem, nagyon élveztük az elmúlt három-négy napot, a konferenciát. Legtöbben voltatok itt valamennyit. Miért élveztük annyira? Emiatt. Mert a Szent Szellem egyik munkája az, hogy közösséget ad nekünk, hogy rámutat nekünk a Krisztus Testére, hogy felismerjük, hogy a gyülekezet több. Ugyanúgy, ahogy a pohár és a kenyér több, mint egy pohár ital és egy kenyérdarab, mert az Krisztusról szól nekünk, ugyanígy ez is több, hogy együtt vagyunk.

Látom a testvéreket. Mit jelent ez? „Nekem? Ezek az emberek? Miért lennének fontosak?” Felismered-e, hogy Krisztus közöttünk van a Szent Szellem által, hogy olyan bátorítás van a gyülekezetben, amit megkaphatsz. Van olyan segítség, olyan növekedés, amit a gyülekezetben kaphatsz meg. Van olyan támogatás imákon keresztül, a szereteten keresztül, az Igében való gazdagságon és tanácson keresztül, amit megkaphatsz a Krisztus Testében.

A lelkipásztorokhoz fordulj bizalommal. Miért? Azért, mert a pásztor mindent tud? Nem, de Isten ad felismerést a pásztornak Krisztus Testében. Ez gyönyörű! Lehet azonban, hogy elmulasztod, hogy nem ismered fel. Bejön valaki: „Ah, micsoda nagyszerű kis klub! Milyen mókás, kedves emberek!” – és itt a vége. „Még az is lehet, hogy a kereskedésemhez találok valamit. Találok egy balekot, aki belerak némi tőkét, és aztán gratulálhatok neki.” Vannak emberek, akik ezért jönnek. Jön, és rövid időn belül már van egy üzleti ajánlata a számodra. Ne legyél ostoba, csak azért, mert hívő vagy! Legyen eszed! A lényeg: felismerni a Krisztus Testét, és látni ennek a mélységét, aztán járni abban.

1Kor 16:15 Kérlek pedig titeket, testvéreim, hiszen tudjátok, hogy Sztefanász házanépe Akhája zsengéje, és a szentek szolgálatára szánták magukat,

Az angolban (KJV) azt a szót használja, hogy függők lettek a szentek szolgálatától. Azt mondja, hogy odatették magukat, arra a helyre, ahol szolgálhatták a többi hívőt. Ez egy ismert nemesi, gazdag család volt. Mi volt a különleges bennük? Felismerték Krisztus Testét. Felismerték, hogy ez nem egy klub, ez nem egy filozófia, nem egy politikai gyűlés, vagy egyéb furcsaság. Hanem ez mélyebb, Jézus Krisztus van közöttünk. Gyönyörű, csodálatos! Aztán odaadták magukat a szolgálatra.

Nem tudom, hogy ez pontosan mit jelentett, de tudom, hogy ma mit jelent, és látom sokszor. Annyira hálás vagyok ezért, hogy megvan ez a gyülekezetben. Arra gondolok, amikor Húsvétkor napfelkelte istentisztelet után elmentünk reggelizni mindig az egyik családhoz, ott volt az otthonuk erre a célra. Vagy arra gondolok, hogy P. Farkas bibliatanulmányt tart valakinek az otthonában. Vagy egy másik családra is gondolhatunk, akiknél ott lehetünk a kisgyerekes anyukák találkozójára.

Mit jelent ez? Azt, hogy odaadják magukat a szentek szolgálatára. Vannak, akik adnak ruhákat vagy ételt a szegényebb családoknak. Szolgálni a Krisztus Testét. Ma reggel odajött hozzám valaki, és azt mondta: Szeretnénk a baba-mama szobát felújítani ajándékba a gyülekezetnek. Odaadták magukat a szentek szolgálatára. Erről beszélünk: felismerni a Krisztus Testét. Ha nem tudod, miről beszélek, kérd meg P. Bendegúzt, és elküldi neked e-mailben az üzenetet az utóbbi csapatvacsoráról. Ott erről beszéltünk: felismerni Krisztus Testét.

Még egy: a kihirdetés. A Szent Szellem szolgált feléjük, és mi volt az eredménye? Az eredménye az volt, hogy kihirdették Jézus Krisztust, és aratás volt. ApCsel 2:12-ben azt kérdezik: Mi ez az egész? Sokan megkérdezik ezt: Mi ez az egész? Aztán elmondjuk. ApCsel 2:37-ben megkérdezik: „Akkor én most mit tegyek? Mit tegyünk akkor?” Elmondjuk: „Kövesd Jézust. Ő a válasz az életedre. A szégyenedre, a félelmeidre, a hazugságaidra, a reménytelenségedre Ő a válasz.

Ezért olyan hasznos a bibliaiskola, mert szükségem van arra, hogy tanuljak válaszolni. Mert különben nem tudok szelíden válaszolni, 1Pét 3:15. Kell, hogy ez elhangozzon. Kell, hogy látszódjon. Kell, hogy nyilvánvaló legyen.

Annyira megáld, amikor látom ezt. Olyanokra gondolok, amit általában nem sokan teszünk. B. Zsolti jut eszembe. Autóversenyzett, és kiírta az egyik Igeverset. Egy egész oldalas cikket hozott le róla valamelyik sportújság. Miért? Azért, mert ezt kérdezik, amit itt ApCsel 2:12-ben kérdeztek: „Mi ez az egész? Mi ez? Mért fontos ez neked? Miért csinálod ezt?” A másik ilyen az W. Janinak a mikrobusza, amin rajta vannak azok az óriási matricák a Passióból, és másfélék. Azt mesélte, hogy ahol megáll, idős nénikék odajönnek, és ott imádkoznak. Zarándokhely az autója. 🙂

Miért értékes ez? Azért, mert az emberek feltehetik a kérdést: Mit jelent ez? Aztán elmondjuk. Miért adok szórólapot az utcán valakinek? Miért adok evangelizációs karkötőt az utcán valakinek? Azért, hogy megkérdezhesse: És ez mi? Akkor azt mondom: „De jó, hogy megkérdezted! Hadd beszéljem el, hogy mit jelent ez! Aztán elmondhatom neked azt is, hogy mit tegyél, hogyan találd meg Jézust.” Szükség van erre.

P. Scibelli emlegeti ezt a statisztikát, hogy az USA-ban minden tíz hívőből egy az, aki valaha egyszer valamilyen léleknyerésben részt vett. Nálunk ez kicsit jobb, mert vannak karácsonyi koncertek, színdarabok, és arra meghívunk embereket. Azt mondják, hogy talán százból egy az, aki rendszeresen tovább is adja. Erre szükség van, hogy ki legyen hirdetve. Merjük tenni ezt.

Nem csak az a jó bizonyság, amikor minden jól megy. Mert mondhatnám: „Minden jól megy az életemben. Rendben van az életem. Normális ruhákat hordok. Láthatóan eleget ettem Karácsonykor. Mosoly van az arcomon.” Mi van azonban, amikor baj van? A válaszunk az: Jézus akkor is velem van. Ha kiteszem az autómra a halacskát, az nem csak akkor hasznos, amikor jól mennek a dolgok, hanem akkor is, amikor rosszul mennek a dolgok. Akkor nem kell levenni, hanem lehet azt mondani: igen, a dolgok nem mennek olyan jól, de Jézus velem van. Beszélni Őróla, és hirdetni Őt.

Fil 4.13

Ez az egyik kedvenc fotóm, az irodámban van a falon. Egy nagydarab fekete fickó rohan teljes erejéből, a hóna alatt van egy rögbi labda. Mögötte ott a levegőben egy védő, de látszik, hogy már nem fogja elérni. A fickó mellkasára az van írva: Filippi 4:13. Miért jó ez? Mert az emberek feltehetik a kérdést.

Csak a következőt szeretném mondani még befejezésül. Amikor a Szent Szellem eljött, akkor Ő adott nekünk csodálatos dolgokat, és ezt élveztük az elmúlt néhány napban, akik itt voltunk a konferencián.  Tudom, hogy sokan betegek voltak. Tudom, hogy sok akadály volt. Viszont nagyon élveztük ezt: közösség, ima, Isten Igéje. Ez az, amiről beszélünk, hogy a Szent Szellem dolgozik közöttünk, és kihirdetjük ezt, és beszélünk erről.

Ne gondold azt, hogy a Szent Szellem szolgálata az, amikor van egy ajándékod, és éppen szolgálsz vele. A Szent Szellem szolgálata sokkal nagyobb ennél. Az az egészről szól. Arról, hogy megyek mindenhova, és viszem ezt mindenhova. Ez az egész életem. Minden bajom, minden rossz dolog, minden jó dolog, minden áldás, minden öröm, „Isten velem van!”, és a Szent Szellem felken minket. Aztán élvezzük ezt.

Igen, együtt vagyunk sokat, hallgatunk tanítást sokat, beszélünk Jézusról sokat, igen, imádkozunk sokat – szerdán imanapunk lesz –, de túl azon, amit együtt teszünk, hatalmasabb dolog az, ami a személyes életemben van. Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked a Te csodálatos munkádat! Lenyűgöz minket, amit képes voltál megtenni bennünk a Te Szellemed által. Pontosan tudjuk, hogy nem volt semmi érdemünk, semmi jóságunk, ami méltóvá tehetett volna minket Terád. Istenünk, köszönjük Neked, hogy ennek ellenére bejöttél az életünkbe, elpecsételtél minket a Szent Szellemmel, és tanítasz minket járni Veled, tanítasz minket élvezni az életet Veled, tanítasz bennünket szabadnak lenni Veled. Köszönjük, Istenünk! Annyira hálásak vagyunk ezért az életért, ezekért az évekért, a Szent Szellemedért!

Ha még nem ismered Jézus Krisztust, szeretném felkínálni neked ezt a lehetőséget. Ez nem a mi ajánlatunk, hanem Isten ajánlata neked. Isten az, Aki hajlandó volt fizetni a kereszten a bűneidért, azért, hogy nyitva legyen az út, hogy mehess Hozzá szabadon. Bátorítalak, hozz döntést Jézus mellett most. Nem lesz jobb alkalom. Mondd azt Neki a szívedben, egyszerűen a szíved csendességében szólítsd meg Őt: „Én Istenem, kérlek Téged, gyere az életembe, legyél az én Megváltóm! Adj nekem új kezdetet, új életet! Jézus, ments meg engem. Bízom Benned, hiszek Benned. Kérlek, gyere az életembe, és legyél az én Megváltóm!”

Ha életedben először imádkoztál így, küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled!

Kategória: Egyéb