Ő az, Aki megteszi & Három lufi – Isten személyesen törődik veled

2016 augusztus 31. szerda  18:30

P. Shane

Bocsássatok meg, ha kicsit álmos vagyok. Újdonsült apuka vagyok, dicsőség az Úrnak, és kutyatulajdonos is, ami nem annyira dicsőséges. 🙂 Tegnap este háromszor kellett felkelnem azért, mert a kutya beteg volt, és ki kellett vinni. Van egy gyerekem, egy kutyám – érdekes idők ezek. Úgyhogy, nagyon óvatosnak kell lennem, amikor imádom az Urat, hogy ne csukjam be hosszú időre a szememet. 🙂 Eddig nem tűnt fel, hogy állva is tudok aludni.

Isten csodálatos. El sem tudom hinni! Isten annyira hűséges! Dicsérjük az Urat! El sem hiszem, hogy édesapa vagyok! Isten olyan sokat adott nekem! Megváltott engem, van egy ilyen gyülekezetem, ahol emberek szeretnek engem, bátorítanak, befektettek az életembe. Ez az élet! És csodálatos! Tyű!

Ránézek a fiamra, annyira törékeny, és annyira nagy szükségben van, és azon gondolkodom, hogy valamennyien ilyenek voltunk. Hogyan gondolhatja az ember, hogy valaki, amikor ilyen volt? Soha nem tudta volna túlélni, ha nincs, aki megkönyörül rajta, ha nem fektet be senki az életébe álmatlan éjszakákat és mindenféle mást. Hogyan gondolhatjuk valaha is, hogy vagyunk valamik?! Nincs semmink, amit ne úgy kaptunk volna.

Aztán nagyon hálás vagyok Krisztus Testéért. Nagyon hálás vagyok, hogy vannak itt emberek, akikkel együtt örvendezhetek, hogy megoszthatom veletek az örömömet. Nem csak a feleségem és a családunk – hálásak vagyunk –, hanem rengeteg emberrel megoszthatom. Csodálatos Krisztus Teste! Megoszthatjuk az örömeinket, a terheinket, és azt, ami bánt. Az életünk nagyobb magunknál. Ez csodálatos!

Luk 22:31-32 Simon! Simon! Íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited. Azért ha majd megtérsz, erősítsd testvéreidet!

Sátán kikért benneteket, hogy megrostáljon, megrázzon. Sátánnak sok vágya, kérése van, de nem kaphat meg minket. Nem csinálhat az életünkben, amit csak akar. Csak úgy, ahogy azt előző alkalommal is hallottuk p. Briantől (2016.08.28. P. Brian: Megint másik edényt készített – Isten munkája az életünkben). Akkora áldás volt abban az üzenetben! A fazekas és a korong.

Igen, megvan Sátán munkája, Isten a munkájában Sátánt használja, de minden Isten korongján történik, Isten határvonalain belül. Isten munkát végez, és még Sátánt is tudja használni. Sátánnak megvannak a maga vágyai, és szeretne megrostálni minket. Igazából a rostálás jó dolog, mert az az, ami eltávolítja az összes szennyeződést, az összes pelyvát, mindazokat a dolgokat, amik a gabonában haszontalanok. A rostálás igazából jó. Nem buli, nem örömteli, de jó. Ez Isten munkája.

Ezért költöznek emberek messziről, távoli országokból… akárhonnan a bibliaiskolába, mert ez Isten munkája. Erről szól a bibliaiskola, hogy Isten munkát végezzen bennünk. A bibliaiskola csodálatos, de vannak időszakok, amikor nehéz. Csak úgy, mint az apaság. El sem hiszem, hogy ezt kimondhatom! 🙂 Megtapasztalhatom az álmatlan éjszakákat, az aggodalmat: Rendben van a gyermek? (Vigyáznom kell, hogy ne térjek mellékvágányra.)

Igen, megvannak a fentek és a lentek, de az egész csodálatos: az álmatlan éjszakák a bibliaiskolában, amikor fennmaradsz és tanulmányozol, a különböző kihívások, amikkel szembesülsz. Bámulatos! Azt akarom mondani csak, hogy Isten végzi ezt, Isten teszi ezt. Isten veszi ki azokat a dolgokat, amik nem illenek ahhoz, akik Krisztusban vagyunk, amik nem illenek az új-emberhez. Nem illenek az új-emberhez, úgyhogy kiveszi a régit, ahogy hallgatjuk Isten Igéjét, ahogy hitbeli döntéseket hozunk, ahogy kimegyünk evangelizálni, mert az a diákszolgálatunk.

Isten munkát végez az életedben. Kiveszi azokat a dolgokat, amikre te azt mondod, hogy soha nem tudnád megtenni, azokat a gondolatokat, korlátokat, amikről azt mondod: Én ezt nem tudom megcsinálni. Aztán mész hitben, és rájössz: Nem tudom megcsinálni!; de aztán arra is rájössz, hogy Isten viszont megcsinálja benned. 1Thessz 5:24 hű az, Aki elhívott, és Ő meg is cselekszi azt. Ez a bibliaiskola.

Péternek nagy volt a magabiztossága. Ő lett volna az, aki elsőnek áll a bibliaiskolai beiratkozáskor a sorba, és azt mondja: „Az összes órát felveszem, ami csak van ebben a félévben. Nem gond! Csinálom.” Ő lenne az, aki a másik lapjára pislantva azt kérdezi: Csak ennyi órát veszel? Jézus miért kérdezte meg tőle: Jobban szeretsz te Engem ezeknél?  „Jézus, én jobban szeretlek, mint ők. Én többet fogok csinálni. Majd megmutatom Neked, hogy mire vagyok képes. Még a börtönbe is utánad megyek. Meg is halok Érted.”

Nagy magabiztossággal volt, de az Úr azt mondta: „Sátán kikért téged, hogy megrostáljon, és megengedem neki, de az Én határaimon belül leszel. Aztán imádkozom is érted.” Isten imádkozik értünk. Jézus imádkozik érted, amíg itt vagy a bibliaiskolában, és a bajodban is, amint éppen folyik a rostálás. Amint forog a korong, Jézus imádkozik értünk, hogy ne fogyatkozzon el a hitünk. Nagyszerű, hogy Isten soha nem fog elhagyni minket. A hitünk lehet, hogy elfogy. Lehet, hogy úgy döntünk, többé már nem hiszünk Benne, de Ő soha nem fog elhagyni minket.

Szeretem ezt: Azért ha majd megtérsz, erősítsd testvéreidet! Az életünk annyival több, mint önmagunk! Amikor bibliaiskolába mentem, csak az volt a célom, hogy én megismerjem Istent. Nem volt semmi más célom, tervem. Nem úgy gondolkodtam: Elmegyek bibliaiskolába, hogy majd tudjak szolgálni az emberek felé, hogy lefektethessem az életem az emberekért, hogy feladjam az életem értük. Nem azért jöttem, hogy adjak bármit is, hanem azért jöttem, hogy kapjak. „Istenem, én csak Téged akarlak megismerni.”

Ott voltam a bibliaiskolában, és csupa olyan ember volt körülöttem, akik valamivel kiakasztottak, akik miatt néha olyan kicsinek éreztem magam. Nem szándékosan tették ezt, de nekik már mindenféle előre kigondolt terveik voltak: Ha befejezem a bibliaiskolát, ezt fogom csinálni, oda megyek. Ez nagyszerű sem baj vele, de én úgy voltam ezzel: Én senki sem vagyok itt! Tényleg senki vagyok, és erre jöttem rá a bibliaiskolában, hogy senki vagyok, de Isten szeret engem, és Istennek van terve az életemmel.

Aztán, Istent megismerni. Azt mondja itt: amikor majd megtérsz – gr. episztrefo, ami azt jelenti, hogy valami felé fordulni. Péter már hívő volt, de a saját erejében élt, saját magában bízott, nagyon magabiztos volt. „Tudom én, hogy mit csinálok. Tudom, hova tartok. Tudom, hogyan csináljam meg, és meg is fogom csinálni.” Tele volt ambícióval.

Isten azonban azt mondta: „Majd megtérsz, és megtanulod, hogy hogyan ne magadban bízzál ezután. Megtanulsz Bennem bízni. El fogod veszíteni az életedet. Amint ahelyett, hogy magadban bíznál, abban kezdesz bízni, hogy Én ki vagyok, amikor megtanulsz nem bízni a saját erődben, és aztán megerősödsz a kegyelemben, 2Tim 2:1, amikor Én kegyelememberré teszlek, akkor többé már nem lesz benned akkora versenyszellem. Nem fogod magad másokhoz méricskélni, és nem fogsz ugyanúgy nézni másokra többé. Nem fogsz azért másokra nézni, hogy ettől magadat jobban érezd a bőrödben, hanem Én meg fogom lágyítani a szívedet, és megváltozol. Rákerülsz arra a korongra.”

Bibliaiskolás diákok! Isten Krisztus képére formál benneteket. Csak menjetek tovább előre! Lesznek nehézségek, de meg fogod tanulni, hogy hogyan legyen szolgálatod. Nem kell igazán keresned ezt, csak nézz Jézusra! Csak hallgasd Őt! Csak fogadj el Tőle, és Ő meg fog változtatni téged, és meg fogsz térni. Más emberré leszel.

Azt mondja itt: Azért ha majd megtérsz, erősítsd testvéreidet! Lesz egy szolgálatod. Nem kell bibliaiskolába járni ahhoz, hogy legyen szolgálatod, de lesz szolgálatod, és szeretni fogod az embereket. Nem ugyanúgy fogsz nézni rájuk, mivel találkoztál Jézussal. Ez Isten munkája. Sátán is csinálja a maga dolgát, de az igazán nem számít. Jézus imádkozik érted. Ő munkálkodik az életünkben, és ez dicsőséges. Ki tudja, Isten mit fog elvégezni az életedben a következő évben! Aztán a következő négy évben. Ámen.

 

P. Bartha Atti

Nagyszerű Isten jelleméről gondolkozni! Csak egy gyakorlati jó tanács, hogy amikor találkozol egy hívő testvéreddel, megkérdezheted azt is tőle: Hogy vagy?; és megkérdezheted azt is: Kicsoda Isten most az életedben? Biztosan épülni és frissülni fogsz.

Jónás 4. Ez azután volt, hogy Ninive megtért. Isten elküldte Jónást Ninivébe, hogy térjenek meg, mert a város nagyon nagy gonoszságban élt. Jónás éppen az ellenkező irányba futott, hatalmas viharba keveredett, és lenyelte egy nagy hal. Ott Jónás az Úrhoz imádkozott, aztán eljutott Ninivébe, és a város megtért Jónás legnagyobb bánatára és csodálkozására.

Jón 4:1-3 Ez azonban nagyon nem tetszett Jónásnak, és megharagudott. Így imádkozott az ÚRhoz: Ó, URam, hát nem ezt mondtam, amikor még otthon voltam? Azért siettem, hogy Tarsísba fussak, mert tudtam, hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, késedelmes a haragra, és nagy a kegyelmed, és a gonoszt is megbánod. Most azért, URam, kérlek, vedd el az életemet, mert jobb meghalnom, mint élnem!

Aztán kiment Jónás a városból. Leült, nagy volt a hőség, Isten teremtett egy bokrot, az elszáradt, és Jónás megharagudott.

Jón 4:9 Akkor Isten azt kérdezte Jónástól: Vajon méltán haragszol-e a ricinusbokor miatt? Ő azt mondta: Méltán haragszom, mindhalálig!

Szerda este van, lehet, fáradtak vagytok a munka után. Hadd mutassak valamit! Ez egy lufi – Jónás. Lehet, hogy egy másik lufi Jónás, amin van egy csomó. Később lesz jelentősége.

Vannak előttem lufik. Mondjuk, hogy az egyik vagy te. Felfújom. … A levegő, ami bement, az olyasmi, ami zavar téged. Még kerül beléd, még jobban zavar. Ha van házastársad, legyen az egy másik lufi. Abba is fújok levegőt – őt is zavarja valami. Mi emberileg a megoldásunk a zavaró problémákra? Úgy is kérdezhetném: Hogyan bánsz a haragoddal?

A lufik, amik előttem vannak, különböző módokat képviselnek. Az egyik fajta a problémájával a házastársát ingerli, amitől az is felfújódik. … Aztán még tovább… és egyszer csak eldurran. … Lehet, hogy mindkettő eldurran. Valahol ismerős ez nekünk. Igazából elképesztő mennyiségű terhet hordozunk a lelkünkben, és mindenki máshogy bánik el a problémájával. Van, aki kiadja azonnal, és leordibálja a másik fejét. Van, aki csak gyűjtögeti. Mint a lufi: ha elég ideig fújod – túl sok a levegő, túl nagy a nyomás benne –, kipukkad.

Van, aki olyan, mint a lufi, aminek a nyakán van egy csomó. Olyan sok sérelmet kapott az életben, hogy semmi nem megy be a csomó miatt. Úgy próbálja megoldani az életét, hogy kiszorít mindent, közömbössé válik. Kizár embereket, életeket az életéből. Látjuk Jónást. Az 1. fejezetben Isten elhívja őt Ninivébe, de ő elfut Tarsísba. Nagy viharba keverednek. Mit csinált Jónás? Lement a hajófenékbe. Ő nem látja a vihart, lehet, hogy ott érzi legkevésbé a vihart, de a vihar attól még ott van.

Lehet, hogy szemet hunyok a probléma felett az életemben, vagy másfelé nézek, de attól vihar még van. Lehet, hogy nem látom a vihart, lehet, megpróbálom lecsendesíteni a körülményeket, de Jónás nem tudta lecsendesíteni a vihart a lelkében. Azt olvassuk, hogy Isten jelenléte elől futott. A 139. zsoltár szerint nincs ilyen hely, ahol ne lenne ott Isten. Lehet, hogy ki tudom zárni a zavaró tényezőket az életemből, vagy lehet, hogy úgy oldok meg egy helyzetet, hogy ráförmedek a másikra, de igazából válság van a lelkemben.

Van még egy lufi – a szellemi hívő. Felfújom levegővel, befogom a száját, de leereszt. Mert sok lyuk van rajta. Ez annak a képe, hogy ami hatás ér engem, azt átdobom az Úrra. Kell lennie egy csatornának, mert magamban nem tudom megoldani ezeket a helyzeteket. Lehet, hogy egy ideig bírom, aztán bumm!

Isten teljesen új módon mutatta meg Jónás könyvét nekem, igazából Jónásról szól. Isten törődése és Jónás. Isten nem hagyja Jónást ebben az állapotban. Ő utána megy, bárhol is van. Tudja, hogy mi van a szívében, és azzal szeretne bánni. Viszont egészen addig, amíg Jónás menekül, nincsen szabadulás a helyzetben. Amíg nem ismerem fel a problémát, vagy nem merem beismerni a problémát, addig nem lesz szabadulás az életemben.

A magyar fordításban négyszer használja ezt a kifejezést Jónás könyvében: az Úr rendelt, vagy készített.

Jón 1:17a Az ÚR pedig egy nagy halat rendelt, hogy lenyelje Jónást.

A 4. fejezetben háromszor olvassuk:

Jón 4:6a Az ÚR Isten pedig úgy rendelte, hogy egy bokor nőjön Jónás fölé, hogy árnyékot tartson a feje fölé,

Jón 4:7a De másnap hajnalban egy férget rendelt Isten,

Jón 4:8a Amikor a nap erősen sütött, tikkasztó keleti szelet rendelt Isten,

Azt lehet látni, hogy Isten gondosan előre elkészítette a helyzetet Jónás számára. Ezek nem csakúgy megtörténtek. Nem azért történt mindez, hogy kiszúrjon Jónással. Isten nem megleckéztetni szeretne minket, hanem Ő helyzeteket készít az életünkben. Azért voltam annyira ledöbbenve, ahogy hallgattam p. Shane-t, mert ő is ugyanerről beszélt. Lehet, hogy Sátán kikér, de ő csak Isten korlátain belül működhet. Nem tudom, milyen helyzetet készít Isten, de azt tudom, hogy Ő készíti. Ha őszinte vagyok: „Uram, nekem a nagy halat ne! Csak ebédre, amúgy ne! A bokor jöhet, de a tikkasztó meleg és a féreg ne!”

A fiammal szoktunk „verekedni”. Van, hogy elkapom, nagy morgások közepette a kanapéról az ágyra esünk. „Birkózunk”, de nem bírunk egymással, pörgünk összevissza, leesünk a padlóra. „A földbe verem” a fiam. 🙂 Lehet, hogy leesünk az ágyról – lehet, hogy Jónást bekapja a hal –, de a karommal körbeveszem, hogy ne üsse meg magát. Nem engedem, hogy baja legyen. Lehet, hogy Isten készít olyan helyzetet, ami nem tetszik, de nem engedi, hogy bajod essen, örökkévaló értelemben véve.

73. zsoltár. A zsoltárosnak problémája van a hasonlítgatással, azzal, hogy a gonoszoknak jól megy a dolguk.

Zsolt 73:16-17 Gondolkodtam ezen, hogy megérthessem, de túl nehéznek tűnt ez a szememben, míg be nem mentem az Isten szent helyére, és akkor megértettem sorsukat.

Nincs sehol máshol szabadulás. Akármennyit gondolkozhatsz, egyedül az Úr tud adni szabadulást. Az Ő jelenlétében találunk örömet.

Zsolt 4:4 (5) Ha haragudtok is, ne vétkezzetek; beszéljetek a szívetekkel az ágyatokban, és csillapodjatok! [Szela]

Menj be az Úr jelenlétébe, nézd meg, hogy Isten hogyan gondolkozik a helyzetről. Emlékezz arra, hogy Jézus készít egy helyzetet. Ján 2-ben Ő készített egy ostort azért, hogy megtisztítsa a templomot. A Szent Szellem temploma te vagy. Jézus Krisztus téged tisztít meg. Ef 5:25-27 az egész életed most arról szól, hogy téged majd feddhetetlenségben állítson Maga elé a mennyben.  Az életedet most azért töltöd, hogy felkészítsen a mennyre. Ján 14-ben ugyanezt mondja: Most elmegyek, hogy helyet készítsek neked. Csak neked készített hely van a mennyben – milyen nagy kiváltság! Törődik veled gyengéden.

Mi az én szerepem ebben? Sokat halljuk, hogy Ő végzi a munkát, de azt is halljuk: Akkor mi az én részem?

Péld 21:31 Föl van készítve a ló az ütközet napjára, de az ÚRé a szabadítás!

Az én részem azt, hogy szélesítsem a csatornát, hogy bármit át tudjak adni az Úrnak, és el tudjak Tőle fogadni. Nem az, hogy éjt nappallá téve gondolkozz, és próbáld megoldani a helyzetet. Persze, igen, de ha Isten nélkül teszed, az csak időleges megoldás lesz.

Isten készít helyzeteket, hogy felismerjük, Őrá van szükségünk, ahogy Péternél is megtette. Péter túlságosan bízott magában, és megengedett olyan helyzeteket, hogy meglássa, ő maga nem elégséges.

Kérlek, ha semmi mást nem, ezt vidd haza:

Péld 21:22 Fölmegy a bölcs a hősök városába, és lerontja biztosnak vélt erődítményüket.

A hősök városa a lelkedben olyan dolgok, amikkel nem tudsz elbánni. Biztosnak vélt erődítmény. „Nem tudom megoldani ezt a helyzetet. Nem látok rá megoldást. Nincs rá erőm. Nincs rá bölcsességem.” Tényleg nincs is rá bölcsességed és erőd, de a bölcs bemegy, és ő maga rontja le. Jézus a bölcs. Ő az, Aki bemegy, és Ő tudja lerontani. Ján 15. az Atya a bölcs szőlőműves, Aki munkálkodik az életedben.

Zsid 4:12 Mert Isten beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű kardnál, és elhat a szívnek és léleknek, az ízületeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.

Isten beszéde. Krisztus az Ige. Ha beengeded a szívedbe Isten Igéjét, Ő az, Aki lerontja ezeket a dolgokat.

Mi nem életstílusról prédikálunk, nem arról, hogy hogyan jobbítsd meg az életedet, hanem mi a Szabadítót hirdetjük. Mi a Megváltóról beszélünk. Mi Őt emeljük fel. Nem az a lényeg, hogy én tökéletessé tegyem magam, hanem az a lényeg, hogy Ő ül a trónon. Az a lényeg, hogy Ő váltott meg téged. Ő végzi a munkáját, és egy napon majd meglátom, hogy Ő kicsoda, és kivé tett engem. Addig is bátran menjünk Ő elé, tanuljunk meg elfogadni Tőle, és átadni a szívünket Neki. Mert van egy bölcs, Aki megszabadítja a várost, Aki megszabadít téged. Jézus Krisztus az.

Ámen.

Kategória: Egyéb