Ki mondja?

2013 november 6. szerda  18:30

A mai napon beszélgettem egy barátommal, és nagyon kemény dolgot kellett mondanom. Megint felismertem, hogy mennyire fontos, hogy ki mondja, amit hallunk. Ez a barátom el tudta fogadni, amit mondtam, mert ismer engem, és tudja, hogy szeretem őt. Ha nem tudná, hogy szeretem, akkor nem tudná elfogadni, és ha mondanék neki valami keményet, akkor ő reakcióban visszavágna. Így viszont nagyszerű közösségünk volt, és Isten szolgált felénk a dologban.

Ki mondja? – ez fontos kérdés.

1Thess 2-ben Pál hálát ad a thesszalonikai gyülekezet miatt.

1Thessz 2:13 Azért pedig szüntelen hálát adunk Istennek, hogy amikor befogadtátok az Isten általunk hirdetett beszédét, nem úgy fogadtátok, mint emberek beszédét, hanem mint Isten beszédét, aminthogy valóban az, …

Hiszem, hogy Isten szól hozzám az üzenetben. Személyesen énhozzám. A pásztoron keresztül. Bárki prédikál, hiszem, hogy Isten szólni akar hozzám.

A minap Enikő fordította az üzenetet, és azt mondtam: Mint amikor egy fiatalember ránéz Enikőre, és aztán bárhol nyitja ki a Bibliát, mindenhol az ő nevét olvassa (2013.10.30.). Aztán egyik nap beszéltem Enikővel telefonon, és azt mondta nekem: „Képzeld, mielőtt ezt mondtad, egy srác odajött hozzám, és mondta nekem: Isten megmutatta nekem, hogy te leszel a feleségem.” 🙂 Annyira nevettem a dolgon! Ha a srác úgy hiszi, hogy Enikő elmondta nekem, és én ezért mondtam, akkor úgy veszi, hogy ez embernek a beszéde. Ha elfogadja Istentől, akkor lehet, hogy segít az életében valamennyit.

Emlékszem egy fiúra, aki idejárt már évek óta – ez még az internet előtti napokban volt –, és egyszercsak azt mondta nekem: „Rájöttem! Ti pásztorok úgy csináljátok, hogy felhívjátok egymást, és elmondjátok egymásnak, hogy miről fogtok beszélni.” Miről szólt ez? Arról, hogy ez emberek beszéde, nem Isten szól hozzánk, hanem van egy magyarázatom és ember szól hozzánk. Mert akkor nem kell komolyan venni, akkor nekem kell elfogadni. Ezért mondja Péter:

2Pét 1:19-21 És igen biztos nálunk a prófétai beszéd – prédikálás – is, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, … az Írásban egy prófécia sem származik saját magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia – prófétai szó –, hanem Isten szent emberei a Szent Szellemtől indíttatva szóltak. 

Mi nem mondjuk, hogy amit prédikálunk, az ugyanazzal a tekintéllyel bír, mint az Írás, de hisszük hogy Isten vezet bennünket, hogy Isten szolgál bennünket, hogy Isten szól hozzánk, az életünkhöz. Annyi bizonyságot hallok arról, hogy az Ige személyes. Van viszont egy figyelmeztetés: vigyázz a személyes értelmezéssel. Ne vedd ki a szövegkörnyezetből!

Vannak hívők, akik fognak egy verset, – mert nem jártak hermenautikára a bibliaiskolában – kiragadnak egy verset, feltűzik egy lobogóra, és azzal élnek. Csak elfelejtették elolvasni, ami előtte és utána van.

Ezt teszik a riporterek, amikor szenzációt akarnak csinálni valamiből. Kiragadnak egy részt, és azt mutatják csak be. Emlékszem, láttam egy ilyen interjút egy emberről. Angolul volt. A cikk szerint azt mondta a fickó: I am God. (Én Isten vagyok.) Bejárta az USA-t ez az iromány. A teljes mondat így hangzott: If I can do that I am God. (Ha ezt meg tudom csinálni, akkor én vagyok Isten.)

Ezt csináljuk könnyen. Fogunk egy részt: Hú, ez tetszik!; és kiragadjuk, mert ami előtte vagy utána van, az nem tetszik. Erre azt mondjuk: erre figyelni kell a Bibliával, az üzenettel. Az üzenettel is, tényleg! Időnként elmondjuk ezt is, hogy könnyű fogni egy üzenetet, és azt mondani: Ez az!

Remélem, hogy nem mondunk ostobaságokat egy üzenetben sem, de arra bátorítalak, hogy hallgasd egy hónapig, egy fél évig, egy évig, egy évtizedig, és aztán tudni fogod, hogy mi az üzenetünk. Viszont ne fogj egy üzenetet, és kiegyensúlyozás nélkül ne szaladj úgy vele. Mert a Szent Szellem beszél a gyülekezethez Jelenések 2-3-ban, de újra meg újra mond dolgokat, és figyelni kell, és tanulni kell. Miért? Mert sok múlik azon, hogy ki mondja.

Sok múlik azon, hogy ki mondja. Gondolkodtál már ezen?

–        „Próbálj ki egy szippantást!” – nagy különbség, hogy a parfümárus mondja-e, vagy a drogdíler.

–        „Milyen cuki kisfiú!” – más, ha a nagymama mondja, és más, ha a farkas.

–        „Milyen szép autó!” – más, ha a kollégám mondja, és más, ha az adóellenőr.

Attól függ, hogy ki mondja! Például, ha egy testvér, aki nézi a szolgálatodat, azt mondja: Soha nem láttam, hogy valakinek ilyen szíve lenne!; ez egészen más, mint amikor a kardiológusod mondja a monitort nézve. Egész más, ha az edződ mondja: Milyen gyorsan tudsz futni!; mintha az ellenőr mondaná a tömegközlekedésben. 🙂

Nagyon fontos, hogy ki mondja. Rengeteget számít, hogy ki mondja. Ján 16:8-ban a Szent Szellem szavairól beszél. Olyan érdekes, tudtad, hogy Sátán beszél a bűnről? Amikor Sátán beszél a bűnről, akkor az leterít a földre. „Feküdj le, és maradj ott! Halj meg! Add fel, itt a vége! Nézd, mekkora ez a bűn! Ismerd fel, mekkora bűnöd van! Add fel, hagyd abba, felesleges követned Istent.”

Itt azt mondja, hogy a Szent Szellem is beszél erről. Megfeddi a Szent Szellem a világot a bűn tekintetében, Ján 16:9. Amikor a Szent Szellem megfeddi a világot a bűnnel kapcsolatban, akkor arról beszél: „Miért nem hiszel Jézusban? 1Ján 2:2 Ő megfizetett a bűnödért. A bűnért megvan a fizetség.” Isten is beszél a bűnről, és az emberek kiakadnak rajta. Isten azonban nem kárhoztat, hanem megment.

Sátán is beszél az igazságról, amit kaphatunk. Sátán azt mondja: Dolgozz! Zsid 9:14. Az Ellenség is beszél az igazságról: Dolgozz érte! Attól függ, hogy ki mondja. Sátán azt mondja: Dolgozz érte! Jézus pedig azt mondja – Zsid 10:14 – Én megszenteltelek téged. Attól függ, hogy ki beszél róla!

Nagyon-nagyon fontos, mert ha Isten beszél nekem ezekről, az megváltoztatja az életem. Ott szeretet van, ott törődés van. Amikor azonban az Ellenség, akkor semmi más, csak vádolás van ebben.

Ján 16:11-ben van még egy kifejezés, az ítélet. Amikor Sátán beszél az ítéletről, azt mondja: „Nincs reményed! Nincs esélyed. Nézz magadra. Nézz a tükörbe! Reményetlen vagy.” Jézus pedig azt feleli: „Nincs kárhoztatás, Én megfizettem érted, Róm 8:1. Én elintéztem ezt neked.”

A kérdés az, hogy ki beszél róla. Az a kérdés, hogy ki mondja. Ha Jézus beszél róla, akkor Ő másként beszél róla. Mint ebben a dalban:

Nyájasan, gyengéden szól Jézus szava,

Elveszett üdvödre hív;

Kívül az ajtódnál, csendesen állva

Várja, hogy nyíljon a szív.

 

Óh jöjj, óh jöjj haza, haza,

Megfáradt lélek jöjj már!

Halld, amint Megváltód kedvesen

szólít. Hozd szíved, jöjj haza már!

 

Tűnnek az évek, az órák, a percek,

Lassan az időnk lejár.

Ránk tör az alkony, és nőnek az

árnyak, eljön az ítélet már.

 

Óh jöjj, óh jöjj haza, haza,

Megfáradt lélek jöjj már!

Halld, amint Megváltód kedvesen

szólít. Hozd szíved, jöjj haza már!

 

Istenünk szívének csodás szerelmét

Jézusban elküldte, lásd!

Nem tudod ember, hogy megmenthet

téged, Megváltód a hű barát!

 

Óh jöjj, óh jöjj haza, haza,

Megfáradt lélek jöjj már!

Halld, amint Megváltód kedvesen

szólít. Hozd szíved, jöjj haza már!

 

Szela, azaz lehet gondolkodni ezen.

Jézus hív minket. Ha nem vagy hívő Őbenne, akkor nem én hívlak a gyülekezetbe, hanem Jézus hív téged arra, hogy megismerd Őt. Mát 11:28 jöjjetek Énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és megterheltettetek, és Én megnyugvást adok nektek.

Volt egy eset, amikor Sátán azt mondta: Milyen szép gyümölcs! 1Móz 3:6. Elég nagy bukás lett mindannyinknak ez a dolog! Aztán van egy másik Gal 5:22-ben, amikor a Szent Szellem azt mondja: „Nézd ezt, milyen szép gyümölcs: szeretet, öröm, békesség…” Ez csodálatos helyreállás mindannyinknak. Nem mindegy, hogy ki beszél hozzánk.

A kísértésnek az a lényege, hogy úgy néz ki, mintha szükségem lenne arra a dologra, de igazán az a dolog csak az, amit akarok, de nem az, amire szükségem van. A Szent Szellem azt mondja nekünk: „Járj ebben! Ez a gyümölcs az, amire szükséged van.”

Nem tudom, hogy mivel van problémád, de mondhatnék bármit, ami kísértés, az nem lesz válasz az életedre. A pornográfia nem válasz az ember szexualitására. A virtuális valóság nem válasz az ember kikapcsolódására igazán. Nem teljes, nem ez az, amire szükség van. A pia biztos, hogy nem válasz a kikapcsolódásra, az ellazulásra. Garantálom neked, soha nem tölti be ezt.

Lehet, hogy azt hiszed, hogy a házasság lenne az életed végcélja, de bátorítalak, hogy nem. Nem így működik. A házasság egy vadonatúj verseny kezdete. Ezért mondja 2Kor 6:14-ben: Ne legyetek felemás igában. Miért? Azért mert ez egy kezdet. Ha ez lenne a végcél, akkor nem számítana, hogy hívővel házasodsz-e, vagy sem.

Ez nagyon fontos nekünk, mert Sátán még mindig mondja: Nézd, milyen szép gyümölcs! A Szent Szellem is mondja: Nézd, milyen szép gyümölcs! Miért ne mondanám azt – 1Tim 6:17 –, hogy minden, amim van az életben, azt élvezem Istennel. A Szent Szellem gyümölcsét keresem az életemben.

Ha ez megvan, akkor minden alkalom, amikor ehetek egy jót, akkor Isten előtt élvezem. Minden barátságot élvezek Isten előtt. Miért? Azért, mert a Szent Szellem gyümölcsét keresem.  A közösséget élvezem Isten előtt.  A szexualitást a házasságomban élvezem Isten előtt.  A kikapcsolódás időit élvezem Isten előtt. Ez gyönyörű dolog az életünkben.

Ám ha a másik gyümölcsöt keresem, azt, amit Sátán tesz elém, akkor nincs mit élveznem. Üres. Amikor megtalálom, amikor elveszem, amikor eszem belőle, akkor üresen találom magam, és nem elégít meg engem. A világ azt mondja – 1Ján 2:16 – „Tedd ezt a te ambícióddá! Legyen ez a célkitűzésed.”

Pál is mond valamit. Eféz 4:1-ben azt mondja: legyen ez a célkitűzésed, hogy járj az Úr előtt. Kol 1:10 az Úr teljes tetszésére. Isten előtt járni. A világ is mondja, és a Bibliám is mondja: legyen ambíciód. A világ sem azt mondja: Csak kapcsolj ki, ne csinálj semmit!; és Isten sem mondja ezt, de az más. Isten azt mondja: Legyen ez az ambíciód, legyen Isten az első.

Annyi barátom volt a hitben, akik egyik nap még Istent szolgálta teljes erőbedobással, aztán kapott egy kiváló ajánlatot a világtól, eldobott mindent, és azt tette az ambíciójává. Az életedben így is, úgy is lesz misszió, csak az a kérdés, hogy ki mondja neked, hogy mi az a misszió. A világ vagy az Ige? – csak ez a kérdés. Így is, úgy is küldetéssel fogod élni az életed, csak az a kérdés, hogy örökkévaló küldetés, vagy időleges küldetés. Az a kérdés, hogy ki mondja neked.

Miért ne mondanám, hogy Istennel akarok járni az Ő teljes tetszésére? Aztán, élek ebben a világban, és amit Isten ad, azzal megyek előre. Ami képességet kaptam, azt kihasználom, és csinálom, amit tudok, de ezt teszem az elsővé. Ez az első. Ez a fő, hogy van küldetésem, ami örökkévaló: lelkek, tanítványok, az Ige megismerése, Jézussal járás ezekben a napokban, gyülekezetalapítás, bátorítás egy testvér felé a mindennapokban…

Vagy megjavítani valakinek valamit a lakásában, ahogy ezt Iván is tette nálunk. Olyan hálás vagyok ezért, hogy nem az volt az ambíciója, hogy pénzt szedjen ki belőlem, hanem szolgált ezzel. Ez olyan egyszerű, olyan kicsi, de ugyanakkor olyan hatalmas. Az a kérdés, hogy ki adja meg nekem.

Még egy. A régi bűnös természetem azt mondja: én olyan fontos vagyok! Jak 4:16. „Majd én megmondom, hogy mi lesz itt! Így és így fog történni. Ide megyünk, ezt csináljuk. Oda megyünk, azt csináljuk. Én fontos vagyok.” A régi bűnös természetem is ezt mondja, és Isten is azt mondja.

Isten azt mondja: Én fontos vagyok. Ézs 42:8 „Én vagyok az Úr, és az Én dicsőségemet másnak nem adom.” A kettő ugyanúgy hangzik. Isten azt mondja, hogy Ő is önző, és a régi bűnös természetem is önző. Ugyanúgy hangzik, de igazából az egyik, a régi bűnös természetem az önző mániákus, a másik pedig az, Aki mindent odaadott értem és nekem.

Amikor Isten azt mondja nekem, hogy Ő a legfontosabb, hogy tegyem Őt előre az életemben – tudom, hogy ez kihívó –, de amikor Ő ezt mondja, akkor az a legjobb dolog az én számomra. Az a legjobb dolog, ami történhet velem, hogy előre teszem Istent. Az a legjobb dolog, ami történhet az életemben. Ez a leggyönyörűbb.

Miért? Az Atya odaadta értem azt, Aki a legdrágább volt, az Ő Fiát. Jézus odaadta Önmagát értem. A Szent Szellem folyamatosan ad nekem: a gyülekezeti életet, a Krisztus Teste életét; adja nekem az ajándékokat, ad nekem imádatot. Ez az Isten azt mondja, hogy tegyem Őt a legfontosabbá, és akkor az, amit kapok, az annyira gyönyörű lesz, és élvezni fogom.

Így is, úgy is előre fogok tenni valakit az életemben. Vagy azt mondom, hogy a régi bűnös természet, önmagam, én vagyok a fontos, az én terveim, az én szándékaim, az én irányom, az én büszkeségem, az én jogaim, az én szépségem, az én erőm, az én tekintélyem; vagy: „Uram, a Te dicsőséged! Nem is merném elvenni.”

Ki kell ezt mondanom időről időre, hogy eldöntöttem, hogy kit teszek előre. Róm 8:12 nem vagyok adósa a régi bűnös természetemnek semmivel. Nem tartozom neki semmivel. Nem kell adnom neki időt, figyelmet, energiát, pénzt… semmit. Nem, semmi szükség rá! A Szent Szellem az, Aki vezet minket. Vele akarok járni, és – gondolj ebbe bele – amikor Istennek adom a legnagyobb jelentőséget, akkor Ő jelentőséget ad nekem. Úgyhogy ez a kérdés, ez a fontos dolog: Ki mondja?

Ha Jézus mondja, akkor tedd le.

Ha Jézus mondja, akkor vedd fel.

Ha Jézus mondja, akkor kövessük Őt.

Ha Jézus mondja, akkor legyen ez a küldetésünk.

Ha Jézus mondja, akkor éljük így az életünket.

Ha Jézus mondja, akkor merjük elfogadni a jelentőségünket!

Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked ismét, újra meg újra, hogy annyit adtál nekünk, és annyit adsz nekünk. Köszönjük, Istenünk. Áldunk Téged, magasztalunk Téged, örvendezünk Benned. Ámen.

Kategória: Egyéb