Jézus szemei & A kereszténység csodás hatalma

2013 augusztus 28. szerda  17:30

P. Jukka Borg

Gondolkodjunk Jézus szemeiről!

Gondolkodtál már ezen, hogy Jézus hogyan néz rád? Milyen szeme van? Milyen szemmel néz rád Jézus?

Jézus szemeiben könyörület van. Az én Jézusomnak kegyelme van ma. Ma szeretettel néz rám. Ma az én Jézusom reménnyel néz rám. Ha elbukom – ahogy te is, minden egyes percben, egy nap akár ezerszer is – mit kell, hogy vadásszak? Keresnem, kutatnom kell Jézus szemeit. Nem az alkoholból kapom a segítséget, hanem attól az Istentől, Aki ismer engem. A 139. zsoltár arról az Istenről beszél, Aki ismer engem.

Ma hallgattam egy dalt: I Run For You (Futok Érted). Semmilyen más szemet nem akarok kutatni, hanem csak a Te szemeidet akarom látni az életemben. Hány szem van, ami figyel engem? Politikai szemek, foglalkozások, Mr. Finnország, Miss Hungary,… Hány szem figyel téged? Sok.

Eféz 6. nem test és vér ellen van tusakodásunk; de igenis, háborúságban állunk a fejedelemségekkel és hatalmasságokkal a színfalak mögött. Ezek démoni szemek. Engem viszont csak az érdekel, hogy Jézus szemeibe nézzek, mert Ő ismer engem. 139. zsoltár! Olvasd el magadnak! Gyönyörű zsoltár.

Ezt szerettem volna elmondani, mielőtt Finnországba elutazom. Kilenc napot leszek távol, és – nem hazudok – hiányozni fogtok. Ez nem vicc! Ez komoly igazság. A szívem vérzik. (Ez tudományos igazság, hogy a szíved vérzik. :-))

Gondolj bele egy pillanatra! A te életed ebben a futóversenyben – Futok Érted – nagyon is fontos, mert Jézus figyel téged. Jézus vár minket a célvonalnál.

Az elmúlt évben többször meglátogattam a KHÁRISZ iskolánkat, és mondtam a diákoknak: „Szeretnék veletek találkozni a mennyben! Találkozni akarok veletek a mennyben. Hozd meg a jó döntést ma, mert szeretnék ott veled találkozni.” Láttam a könnyeket a tanulók szemében. Volt egy tizenöt éves lány, akinek csak úgy záporoztak a könnyei. Mondtam neki: szeretnék veled találkozni a mennyben. Jézus azt mondja neked is, és nekem is: Találkozzunk a mennyben!

Nézz Jézus szemeibe!

P. Kende

2Sám 12:12 Noha te titkon cselekedtél, én egész Izráel előtt és napvilágnál cselekszem ezt.

Ez nem túl bátorító vers! Ez a szakasz Dávid bűnével kapcsolatos, amit Betsabéval tettek meg. Paráznaság, gyilkosság, házasságtörés egyben. Isten azt mondja Dávidnak: Noha te titkon cselekedtél, én egész Izráel előtt és napvilágnál cselekszem ezt.

Miért rejtegetjük a bűnünket? A bűn rejtegetése – ebben jók vagyunk.  Ebben mindannyian jók vagyunk igazából.

Van egy kedvenc TV műsorunk a családban: Amerika legviccesebb amatőr videói. Az egyikben az apuka filmezi a kisfiút, amint életében először havat lapátol. Ahogy lendíti a lapátot, mellette áll a kis húga, akit hókon talál ezzel. Az apa a video mögül ráripakodik: Ezt miért csináltad? „Én nem csináltam.” – felel a kissrác. „De! Most csináltad.” „Nem! Én nem.” 🙂

Automatikusan mind így reagálunk: „Én?! Semmit.” Ilyenek vagyunk teljesen. Annyira profik vagyunk ebben: a bűnöm elrejtése azonnali, automatikus, villámgyors. Gyorsabb vagyok ebben, mint a pislogásban. Nem kell semmi ehhez, csak azonnal elrejtem a bűnömet. Miért?

Gondolj bele, amikor Isten így mondta Dávidnak: „te titokban csináltad, Én meg felteszem az internetre”. A szégyen! Az a rettenetes szégyen, hogy mindenki tudni fogja, amit csináltam. Ezért el kezdem rejtegetni, kezdem eldugni a bűnömet. Ebben nagy veszély van.

Luk 12:1 Miközben többezres tömeg gyűlt össze,… tanítványainak kezdte mondani: Óvakodjatok a farizeusok kovászától, amely a képmutatás,

Mi volt a kovász? Az ő tanításuk. A tanításuk fertőző volt, és a képmutatás volt a fertőzés benne. Ha egy farizeus tanított téged, megtanultál képmutatóvá válni, megtanultad, hogyan kell jól elrejteni a dolgokat, és megtanultad, hogyan maradj ugyanolyan, miközben kívülről egyre jobban nézel ki. Belül nem változik semmi, de kívül egyre jobban nézel ki – ez a képmutatás.

Amiről a kereszténység beszél, az nem a bűnnek a takargatása. Nem azért beszélünk a bűnről, hogy megtanuljuk szégyellni magunkat és takargatni. (Ha erről lenne szó, én nem jönnék a gyülekezetbe, valószínűleg. Már meguntam volna régen ezt az egészet.) Valami mást tanulunk.

Azért takargatjuk a bűnünket, mert szégyelljük, mert nem akarjuk, hogy mindenki tudja. Még egy: Péld 9:17 a lopott víz édes, és a titkon való étel gyönyörűséges. Szeretném titokban folytatni. Szeretném titokban továbbcsinálni. Szeretném folytatni a bűnömet, mert a bűnnek gyönyörűsége van ideig-óráig. Rövid ideig tartó gyönyörűség van benne. Utána súlyosan fizetsz érte, és kemény ára lesz, de rövid ideig gyönyörűség van benne. Azért rejtegeti az ember, mert szeretné tovább csinálni. Isten azonban azt mondja: Viccelsz Velem?

Jer 23:24 Vajon elrejtőzhet-e valaki rejtekhelyen, hogy Én ne lássam őt? Azt mondja Isten: „Betöltöm a mennyet és a Földet. Én mindenütt jelenvaló vagyok, mennyen és Földön. Hova tudsz elbújni, hogy ne lássalak? Persze, hogy látlak téged. Persze, hogy tudom a bűnödet. Tudom a titkos bűnödet és van egy tanácsom neked, ne maradj meg benne, mert képmutatóvá válsz. Ha képmutató válsz, akkor nem tudok mihez kezdeni veled.”

Mert Isten azt mondja: „Én nem beszélgetek álarcokkal. Én örökkévaló vagyok, az Enyém minden idő, minden hatalom, de nem fecsérlem az időmet álarcokra. Nem törődöm azzal, hogy mi mögé bújsz. Én veled akarok beszélni, Én veled akarok törődni. Úgyhogy, kérlek, gyere ki!”

Luk 12:2  Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.

Egy nap nyilvánvaló lesz minden. Az összes: a titkos büszkeség, a lustaság,…, az összes titkos bűn, minden, amink van. Mikor lesz az? Róm 2:16 amikor Isten megítéli az emberek titkait. Isten megítéli az emberek titkait. Ami a szívemben el van rejtve, amit eldugok oda, amit nem mutatok meg senkinek, ami felől képmutató vagyok, azt Isten egy nap előveszi. Mikor? Jel 20:12 – de használhatnánk bármilyen verset az ítéletről – egy nap Isten nyilvánvalóvá teszi. Egy nap egyértelmű lesz.

Luk 12:3 Azért amit a sötétben mondtatok, fényes nappal fogják hallani, és amit zárt ajtók mögött fülbe súgtatok, azt a házak tetejéről fogják hirdetni.

Amikor Isten előtt állok, az Ő világosságában, akkor az, amit sötétben suttogtam, az, amikor valakit lejárattam, az, amikor valakit gyűlöltem, az, amikor valakit hátba támadtam a sötétben, egy nap Isten világosságában lesz kétségtelenül, egyértelműen. Isten azt mondja: „Figyelj! Ne rejtegesd! Nem az a megoldás.”

Felszínes módon azt hisszük, hogy így lehet elbánni vele: „besöpröm a szőnyeg alá”. Mi történik?  Egyre nagyobb a kupac a szőnyeg alatt. Ha ábrázolnám, akkor lerajzolnám a Himaláját és annak a tetején egy pici pöttyöt, ami a szőnyeged. A hegy mind a bűn, amit besöpörtem alá. „Frankón eltakartam. Tényleg. Jól sikerült elrejteni.” – ilyen a képmutatás. Nem teljesíti azt, amit várok tőle.

Nem oldja meg a problémámat. Lehet, hogy jól nézek ki, lehet, hogy minden rendben van velem, lehet, hogy tökéletesnek nézek ki, de belül mélyen nem. Aztán valaki azt kérdezi tőlem: „Mi bajod van? Minden rendben van veled.” Belül azt gondolom: Ó, ha tudnád! Tényleg!  A képmutatásban, a rejtegetésben, az eltakarásban nincs válasz a bűnre.

Isten azonban tanít bennünket. Azt mondta a tanítványainak: Óvakodj a farizeusok kovászától! Mindig jön egy ember, aki keményen tanít a bűnről, de nem ad választ rá, és nem mondja azt: „Jézus Krisztus! Az Ő vére. Ő megfizetett érte. Szabad vagy és biztonságban vagy.  A munka elvégeztetett. Nem kell fizetned érte.”

A bűntudatos lelkünk hallja ezt az üzenetet, azt mondja: „Igen… igen … igen” – és zsugorodik össze. Megpusztulok bele, megmaradok ott, és azt gondolom, hogy a kereszténység az, hogy őszinte vagyok a bűnöm felől, és megmaradok ott. A kereszténység nem ez! A kereszténység az, hogy őszinte vagyok a bűnöm felől, és aztán nem maradok ott, hanem továbbmegyek. Nem a bűnöm rejtegetése felé, hanem 1Ján 1:9. Itt mire tanít minket Isten? Ha megvalljuk a bűneinket, Ő hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket, és megtisztítson minden hamisságtól.

Ez a csodánk, hogy Isten azt mondja nekünk: „Ez az! Tanulj erről. Gyere Hozzám a bűnöddel. Gyere Hozzám és tanuld meg elengedni a bűnödet. Ahogy tanulod elengedni a bűnödet, úgy tanulsz elengedni nagyon sok dolgot. Megtanulod, hogy mit jelent az Én vérem, megtanulod, hogy mit jelent az Én áldozatom, megtanulod, hogy mennyire szeretlek téged. Ahogy megtanulod elengedni a bűnt, jönnek le a terhek rólad.”

Gondolj bele, amikor Ádám és Éva engedetlenek voltak Istennek! „Akkor most mi van?” Soha nem volt még áldozat, soha nem volt még bűn az emberiségben. Most lett, és nincs válasz. Ott bujkálnak a bokorban. Miért? Azért, mert rejtegetik a bűnüket, mert nincs válasz a bűnre. Nincs igazi válasz a bűnre, úgyhogy rejtőzködnek.

Az emberek így élnek. Rejtőzködnek folyton. Bujkálnak. Tudom, hogy ez velünk is megtörténhet a gyülekezetben, hogy rejtőzködünk, bujkálunk, eldugjuk, mert nem találjuk a megoldást. Közben Isten azt mondja: „Az Én megoldásom tökéletes, térj vissza az Én megoldásomhoz. Az Én megoldásom teljes. Az Én megoldásom végtelen. Az Én megoldásomat fel sem lehet mérni.”

Elég a te bűnödre? Néha azt gondoljuk: ez a bűn túl nagy, erre nem elég. 1Ján 2:2 Ő az egész világ minden bűnéért fizetett. Az egész világéért, az összesért. Azokért is, akik nem hisznek Benne, Ő mégis fizetett. Annyival többért fizetett, mint amit mi hinnénk! Amikor minden azt mondja neked: Ez a bűn megbocsájthatatlan!; akkor ne hidd el! Jézus megfizetett a bűnökért. Minden bűnért. Ne rejtegesd, ne bújj el!

Gondolj bele: Ádámnak és Évának Isten megmutatta az áldozatot, és aztán azt mondják: „Mit ér egy állatnak a halála a mi bűnünkért? Mit ér ez, Isten? Milyen értéke van ennek?  Hogyan oldhatná meg ez?” Isten azt mondja: Majd jön a Megváltó. Aztán ezer éveken át az emberek áldoztak és áldoztak és áldoztak… Micsoda hit kellett ehhez!

Mennyivel könnyebb nekünk?! Mert ők könnyen mondhatták, Zsid 10:4 a bakok és a bikák vére nem volt elég soha. Isten mondta ezt az Ószövetségben, Zsolt 50:13-ban: Szerintetek Én kívánom az áldozatok vérét? Nem, ez egy ígéret. Ez egy jelkép, előre mutat a Messiásra.

Ma nekünk annyival könnyebb, mert ránézünk a keresztre, Jézus áldozatára! Mi már látjuk a Messiást, mi már visszanézünk Őrá, és azt tudjuk mondani: „Igen! Jézus megfizetett. Ámen.” Amikor azt mondta: Elvégeztetett! Teljesen be van fejezve a munka, akkor azt mondhatjuk: „Ámen. Halleluja! Van válasz a bűnömre.” Mert a bakok és bikák vére, ez mire jó? Mi ez? Ám egy Ember tökéletes áldozat értünk.

Richard Dawkins – szinte rossz kimondani a nevét egy istentiszteleten – azt mondta: a kereszténység leggonoszabb tanítása az a helyettesítő áldozat. „Jézus Krisztus helyettesítő áldozata a leggonoszabb tanítás.” Értem, hogy miért mondja ezt. Nem ismerné be, de azért mondja ezt, mert ez a legnyilvánvalóbb kijelentése Isten jóságának mifelénk.

Ha bármi vonz bennünket a kereszténységhez, akkor az ez, hogy Jézus megfizetett a bűnökért. Úgyhogy nem csodálom, hogy ez az ember utálja. Persze, hogy utálja, mert ez a legvonzóbb a kereszténységben. Ez gyönyörű, hogy Ő fizetett értünk!

Tudod-e, mi a kereszténység csodálatos hatalma? Az, hogy vesz egy bűnöst, és a kereszténység képes őt kettéosztani. Hogyan? Képes őt elválasztani a bűnétől – ez a kereszténység óriási hatalma. A hívő erre azt mondja. HALLELUJA! Mert így azt mondhatja: „Igen, bűnös vagyok, de Isten képes elválasztani tőlem ezt. Ő képes különválasztani tőlem ezt. Úgyhogy nem kell rejtőzködnöm többé. Vagyok, aki vagyok. Vagyok, ami vagyok Isten kegyelméből.”

Ez a csoda a kereszténységben. Ez az óriási hatalma a kereszténységnek, hogy kettéválasztja a bűnöst, elválasztja a bűnöst a bűntől. Hányszor rontjuk el a dolgokat?  Nagyon-nagyon sokszor. Sokszor.

Valaki odajött hozzám:

–        Szeretném elmondani neked, hogy mi az, amit rosszul csinálsz.

–        Ne haragudj, de nincs erre egy hetem. – feleltem.

–        Nem. Én csak két dolgot akartam mondani.

–        Akkor sorolhatnék neked naphosszat dolgokat. Felesleges beszélnünk arról, mert valószínűleg benne vannak a listámban.

Az életem nem erről szól, halleluja! Nem azért, mert felelőtlen vagyok. Nem azért, mert nemtörődöm vagyok, hanem azért, mert Isten képes elválasztani a bűnt a bűnöstől. Ez a csoda. Ezért jöhetünk Istenhez. 1Kor 11:31 ítéljétek meg magatokat, és akkor Istennek nem kell – saját szabadfordításomban :-). Mit jelent ez?

Legyen erre egy illusztráció. Itt vagyok én. Elbuktam. Két választásom van. Van egy bűnöm: rózsaszín Bibliát vettem  :-), tartom a kezemben. Isten megkérdezi:

–        Mi az?

–        Semmi. – felelem.

–        De mi van a kezedben?

–        Mikrofon – én arról a dologról beszélek, ami a másik kezemben van, elterelve a szót a „bűnömről”.

–        Nem. A másikban mi van?

–        Abban is mikrofon van. – mert közben a hátam mögött rejtve megcseréltem a kezeimben levő dolgokat.

Így játszom a gyerekes játékaimat. Isten azt mondja: „Mit hülyéskedsz Velem? Komolyan? Miért rejtegeted?”

Itt a másik lehetőség. Felismerem: Vétkeztem a világegyetem ellen! :-); és azt mondom: „Rendben, Uram. Igazad van. Bocsáss meg nekem! Félreteszem.” Nem akarok tovább járni ebben. Soha többé nem akarom felvenni, nem akarok visszatérni a bűnömhöz. Megvallom és megbánom és helyreállok. Azt mondom: nem megyek ebben tovább. Megítélem a bűnömet.

Azt mondom a régi bűnös természetemre: „Igen, ez a régi bűnös természetem. Igen, Istenem, Te és én egyetértünk: ez halott, és nincs joga hozzám. Nem ott élek. Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.” Ez jelenti azt, hogy megítélem a dolgot. Azt mondom, nem megyek tovább arra. Ez az én új életem. Azt mondja Isten: Rendben, akkor nem kell Nekem elbánni ezzel.

Még egy csodálatos dolog. „A testvérem elrontotta a dalszolgálatban. Hallottam, elrontotta.” Mi történik, amikor elrontotta?  Azt mondom: Bűnös! ; vagy képes vagyok ránézni, és Isten szemével látni? Ha ismerem a bevégzett munkát, és Krisztus munkájának a nagyságát, és Krisztus munkájának a jelentőségét, akkor azt tudom mondani: „A bűnöd és te – ez két külön dolog. Szeretlek téged. A testvérem vagy. Menjünk tovább. Bánj el a dologgal. Ez a te dolgod, bánj el vele.”

P. Schaller mesélte a történetet. Volt egy testvér, akire a gyülekezeti épület kulcsa volt bízva, hogy odahozza.  Elfelejtette. Többször. Emlékszem ilyen alkalmakra, és a parkban volt az istentisztelet. Aztán furcsán hangzott a felajánláshoz ez: Adjunk a bérleti díjra! Az ember elfelejtette a kulcsot egyszer, többször; aztán valószínűleg másnak lett adva a kulcs.

P. Schaller azt mondta: „Akkor most gyűlölni fogom az embert? Megvetem őt? Akkor azonosítom a bűnével? Így köszönök neki: Ja, te vagy az a kulcsfelejtő!” A bűneik alapján fogom megnevezni az embereket? „Te vagy az elalvós… Te vagy a hangosan nevető … Te vagy a szóvicces … Te vagy a …” – mindenkivel párosítok egy bűnt? Isten ments!

Ez a csodálatos dolog. A leggonoszabb ember ebben a világban, az, aki a legjobban gyűlöli a kereszténységet – pl. Dawkins, akiről csak azt gondolom, hogy egy félrevezetett bolond –, szüksége van Krisztusra. Jézus meghalt a bűnéért, és szeretem azt az embert. Imádkozom érte, és utálom a bűnét, a büszkeségét, a hülyeségét, amivel tagadja az egészet. Felismerem, hogy Eféz 6:12 nem test és vér ellen küzdök, nem ő az ügy, hanem ami mögötte van.

El tudom választani a bűnt a személytől. Ez a kereszténység legnagyobb hatalma Krisztusban. Visszatérhetünk ehhez. Térjünk vissza ehhez magunkkal, a testvéreinkkel, a kívül valókkal egyaránt! Mert Isten így néz ránk. Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked, hogy nem kell elrejtőznünk, nem kell eldugnunk a bűneinket, hanem Eléd jöhetünk. Köszönjük, Urunk, hogy nem valaki más előtt kell őszintéknek lennünk. Köszönjük, hogy nem embereknek kell megvallanunk a bűneinket, hanem Neked. Köszönjük, Istenünk. Jövünk Hozzád újra meg újra. Csak szeretnénk tanulni ezt: elbánni, elbánni, elbánni,… és megszabadulni. Köszönjük, Urunk. Köszönjük, hogy Jézusban megadtad nekünk erre a jogot.

Ha még nem hittél soha Jézus Krisztusban, ha még soha nem bíztad Őrá az életedet, akkor hozz egy döntést Őmellette, hívd Őt a szívedbe most. Ő egyedül kifizette a bűneid árát. Ő az áldozat, Ő az, Aki fizetett, Ő az, Aki megmentett téged. Csak fogadd el, és mondd azt a szívedben: „Jézus Krisztus, kérlek Téged, gyere az életembe, légy az én Megváltóm! Hiszek Benned, adj nekem új életet, új kezdetet, új szívet, új szellemet. Tégy mindent újjá! Jézus, ments meg engem! Szabadíts meg engem! Bízom Benned, hiszek Benned.” Ha életedben először meghoztad ezt a döntést, küldj egy e-mailt, hadd örüljünk veled.

Köszönjük, Urunk! Mindannyian, akik hívők vagyunk, Te látod a szívünket, ha van valami, amit rejtegetünk, azt szeretnénk kihozni a fényre, odaadni Neked, és aztán megszabadulni. Bocsásd meg nekünk Urunk a keserűséget, a haragot, a meg nem bocsátást, a büszkeséget, a nemtörődömséget, a megszokottságot, Istenünk. Jézus nevében, ámen.

Kategória: Egyéb