Jézus a mi hősünk, Aki messzebb ment

2009 augusztus 26. szerda  18:30

A gyülekezet várakozása, az imáitok benne van abban, amikor kenet van egy Istentiszteleten. Amikor Isten szolgál, és hatalom van az üzenetben, azért van, mert Isten miatt jöttök ide.

Két hiba amit elkövetünk:
azt gondoljuk Isten olyan mint mi: amikor a rosszindulatunkról, gyengeségünkről van szó. Zsid 4:15 azt mondja: Isten mindenben hozzánk hasonlatossá lett kivéve a bűnt.

A másik hibánk: azt hisszük Isten nem olyan mint mi. Ő nem érti amikor meg vagyok kísértve, amikor gyenge vagyok, amikor szeretetre vágyom, amikor magányos vagyok. De 1Móz 9:6 mi az Ő képére lettünk teremtve. Krisztus olyanná lett mint mi. Másként mondhatnám így: valahogy úgy gondolkodunk, Isten túl kicsi, hogy segítsen  vagy túl nagy, hogy figyeljen a bajomra. Ismerősen hangzik? Gondolkodtunk már így? De nincs igazunk.

Isten emberré lett Jézus Krisztusban, olyanná mint mi. Eggyé lett közülünk és ért minket. De nem olyan mint mi. Mégsem. Nem olyan, hogy ne tudná merre vezet, nem olyan, hogy ne bízhatnánk benne.

Luk 7:39 Mikor pedig ezt látta a farizeus, a ki őt meghívta, monda magában: Ez, ha próféta volna, tudná ki és miféle asszony az, a ki őt illeti: hogy bűnös.

Annyira nagyszerű, hogy olvashatjuk ezeket. Mert a Biblia szól hozzánk! Ez a Biblia Szól, mert hisszük, hogy a Biblia szól. Ez fontos, mert könnyen félreértjük, eltévelyedünk, könnyen rosszul  látjuk a dolgokat, magunkat, másokat, a világot, Istent, szavakat, rosszul mérünk fel helyzeteket. Szükségünk van, hogy Isten beszéljen hozzánk újra meg újra.

Amiről előbb olvastunk, egy félreértés: ha ez próféta volna, akkor olyan szent lenne mint én és tudná, hogy az asszony bűnös és nem hagyná, hogy hozzáérjen. Amint ez az ember erre gondol, látjuk, hogy Jézus nem csak azt tudta milyen ember az asszony, hanem azt is, hogy mit gondol a farizeus. Kicsit továbbment annál mint amit a farizeus elvárt. Zsid 4:13 minden mezítelen azelőtt akivel nekünk van dolgunk. Isten annyival túlmegy.

Mi azt mondanánk: ha ez próféta lenne legalább. De Jézus nem csak egy próféta. Ő Isten maga. Ezért messze túlmegy azon amit várnánk tőle. Emberek azt mondják Istenről: ha Isten olyan nagyszerű lenne, akkor ezt tenné, vagy azt. Ha olyan nagyszerű lenne, nem lenne háború, szenvedés. Ha olyan nagyszerű lenne, akkor mindent rendbe tett volna. Ha Jézus tényleg Isten lett volna, nem halt volna meg egy kereszten. De Isten azt mondja: tényleg? Te tudod, hogy nekem hogyan kellene cselekednem? Te meg tudod mondani mi lenne a helyes útirány? Fel tudod mérni? Te ennyire nagy vagy, hatalmas, bölcs? Isten azt mondhatná: örülök, hogy ketten vagyunk. De azt mondja: Simon van valami mondanivalóm. Jézus rámutat az ember szívének álnokságára Luk 7-ben és azt mondja: tényleg? Figyelj: a világtörténelem az én történtem. Én tudom mit csinálok, hova viszem. El is mondok pár dolgot, ha elég alázatos vagy , hogy tanulj róla. De ha csak azt mondod, ha Isten ilyen lenne, olyan lenne, akkor ezt tenné vagy azt, akkor Isten így felel: ha akarsz élhetsz így is.

A másik amit emberek könnyen ítélnek: a gyülekezet “Ja, ja, tudom, persze. Ilyen, meg ilyen. Ha azok ott tényleg tudnák, hogy milyen ember valaki, akkor soha nem engednék be a gyülekezetbe.” Tényleg? Lehet, hogy valaki tudja. Én nem tudom, de valaki esetleg igen. Ám mi ezen túl Ismerjük Isten munkájának a nagyságát egy ember szívében. Kol 1:29 Isten az én szívemben is dolgozik és tudom, mit kigyomlált onnan ki, s ha erre képes volt, akkor bármelyik utolsó bűnössel képes megtenni, mert nincs különbség. Mi tudjuk és többet is tudunk.

Jézus tudta, hogy az asszony egy prostituált, és megengedte, hogy szolgáljon felé. Miért? Mert Isten túlmegy azon amit én várnék el tőle. Emberek gyakran mondják egymásról, lehet még a gyülekezetben is néha: micsoda képmutató. Láttalak, tudom, az előbb is láttam felemelted a kezed, úgy tettél mintha imádnád Istent, pedig én tudom mit tettél.
Figyelj, lehetséges esetleg, hogy ő azóta helyreállt? Mi van ha ő helyreállt, ha Istennel jár? Ha Isten gyermeke? Ha nem a te szolgád Róm 14:4, hanem Istené és Őelőtte áll és nem a te dolgod megítélni, hogy milyen ő vagy milyen nem. Ki vagy te hogy ítélj?

Azt mondom én, a kis ember Isten munkájára: ugyan mi ez? Ezt csinálta ez a farizeus. De nem látja jól. Ján 10:24 Jézusnak azt mondták: ha te vagy a Krisztus tényleg, akkor mutasd meg magad nekünk, hogy tényleg az vagy. Világosan mond meg. Jézus válasza: én már megmondtam, de ti nem akarjátok hallani, nem hiszitek. „De mond meg nekünk.” Miről szól ez? Sokszor van egy elvárásom, hogy hogyan kell Istennek cselekednie, mi az amit megtehet , mi az  amit nem, meddig vihet el és meddig nem. Van egy elvárásom és ez sokszor muris. Várj egy kicsit: kivel van dolgunk? Ő olyan korlátolt mint én, olyan rövidlátó? Lehet hogy jobban tudja, lehet hogy messzebb vihet mint én hinném? Lehet, hogy amikor azt mondta: elhívtalak, adtam egy ajándékot, van egy szolgálatom a számodra, ami a te részed lesz, akkor tudta mit csinál? Lehetséges, hogy te nem tudtad, hogy meddig mehetsz el? Lehet, hogy Isten jobban tudta. Lehetséges, hogy amikor Isten keményen mondott valamit, akkor tudta mit csinál és nem volt ok a megsértődésre, hanem hogy helyreállj?! Persze, hogy lehetséges.

Fel kell ismernünk, hogy Isten döntései, gondolatai, magasabbak a mieinknél és jobban tudja: ha elvesz valami nagyon drágát, akkor tudja mit csinál. És ha ad valamit, akkor is tudja mit csinál. Mindkettővel gondunk van a büszkeségünk miatt. Amikor elvesz valami drágát, akkor azt mondjuk: hogy tehettél özveggyé, miért halt meg a gyermekem? De a büszkeség mondatja velem, hogy jobban tudom mint Isten . És amikor ad valami drágát akkor gondunk van vele: Róm 8-ban azt mondja, annyit tettem érted, annyi mindent, el bírod hinni?
Tudod mit? Azt mondjuk sokszor: biztos valaki másról szól, nem nekem szól, nem rólam. Amikor Isten azt mondja: megelevenít ahogy Krisztust. A Szellem elmondja, hogy Isten az Atyánk, hogy a teremtett világ sóvárogva várja, hogy megjelenj Krisztussal. Hogy a Szellem segítségére van az erőtlenségednek, hogy elhívott, megigazított, megdicsőített. Azt mondom a büszkeségem miatt: ez másról szól.

Isten annyira drágát ad nekem és nem bírom elfogadni, mert túl drága. És fordítva is így van: a büszkeségem megállít. Mát 27-ben egy másik eset, ahol azt mondták Jézusról: ha ez lenne vagy az, akkor nem így csinálná.

Mát 27:42 Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk néki.

Tudjuk, hogy ez Sátán szíve. Mert Sátán gyűlöli a keresztet és nem akarja, hogy Krisztus odamenjen, és nem akarja, hogy mi odamenjünk. Mát 16:22 amikor Péter azt mondta Jézusnak: a kereszt nem történhet meg veled. Krisztus azt mondta erre: távozz tőlem Sátán. Sátán szíve, hogy távoltartson a kereszttől. Krisztusnak mondták: Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk néki. Micsoda gondolat ez. “Krisztus, ha te vagy Izrael királya…” Amikor Krisztus először jött el, Ő volt Messiás, Izrael megígért királya, mégis elutasították. Nem volt még itt az ideje, hogy király legyen. Értjük ezt. De egy nap erővel és hatalommal jön el. Mát 16:27 De ma Jézus azt mondja: már megmutattam. Hallom, hogy hívők ilyesmit mondanak: mikor fog végre Isten… adni nekem valamit, szólni hozzám. Úgy hiszem, hogy Isten válasza ez: már adtam neked, már szóltam hozzád. Már odaadtam neked. Járj abban amit már odaadtam és még adok neked, de először járj abban amit már adtam. Járj az Igében, amit kaptál, forgasd a szívedben!

Hallottam egy idézetet: Hudson Taylor mondta: egy zenész mikor hangolja fel a hangszerét a koncert előtt vagy után? Tehát mikor jobb olvasni a Bibliát? Reggel, mielőtt elkezdődik  a „koncert”. Mert szükségem van erre. Isten adott nekem, és azt feleli: adtam a gyülekezetet. Ezért vagyunk itt egy szerda este. Mert tudjuk, hogy Isten adott gyülekezetet, Bibliát, Megváltót, testvéreket, prédikátort, pulpitust, ahol imádhatjuk Őt. Ez nagyszerű. Járunk ebben és Isten többet fog adni. Elhívtalak, megigazítottalak, ne aggódj rajta. Bízz bennem a tiéd vagyok és te az enyém. Amikor ebben jársz, a bizonyosságában, akkor Isten adni fog és még ki fog jelenteni.

Azt mondják: ha te vagy Izrael királya gyere le a keresztről. Isten nem egy idomított cirkuszi állat, hogy azt mondod „hopp” és ugrik. Ő bölcsebb annál. Nem azt teszi amit te mondasz, mert bölcsebb és jobban szerete minthogy megadja mindazt amit kérünk. Hányan imádkoztunk, hogy legyünk függetlenül gazdagok? Lehet van akinek Isten ezt megadta. De legtöbbünknek nem adta meg. Lehet Isten jobban tudja? Persze.

De néha, ott van ez a hang, a világban mindig jelen van és a mi szívünkben is néha: Isten, mutasd meg úgy ahogy én szeretném. Nem gondolod komolyan, hogy így és így csinálod. De hát Ő a mindenható Isten.

Luk 23:35 egyebeket megtartott, tartsa meg magát, ha Ő a Krisztus, Isten választottja.

Annyi mindenkit megmentett, de mentse meg magát. Micsoda kérdés: miért maradt Krisztus a kereszten? Ez a három pontunk ma:

  1. Isten hatalmasabb mint gondolnád
  2. Isten nem mindig úgy csinálja ahogy mi szeretnénk
  3. Istent szeretete tartotta ott a kereszten.

Nem a szögek miatt maradt ott. Hogy tarthatta volna egy szeg ott a világmindenség teremtőjét? A szeretete miatt maradt ott. Gondolj bele ebbe! Azt mondanám: Jézus, miért maradsz ott? Miért vagy ott? Nem hősies. Nem olyan mint a TV hősök, nem olyan mint amit én csinálnék. Uram én szétcsapnék közöttük! Péter is ezt mondta: előkapta a kardját, lecsapta a szolga fülét. Péter biztos nem a fülére célzott. Majd én rendet csinálok, rendberakom, megvédem Isten munkáját!
De várj. Isten munkája elég hatalmas, hogy megvédje magát, elég nagy ahhoz. Ha Ő nem védekezik, akkor okkal teszi. Ha védekezik, akkor okkal teszi. A szeretet miatt teszi ezt vagy azt. Az Ő hihetetlen szeretete miatt ott volt a kereszten. Mert ránk gondolt. Rád gondolt. Rám gondolt. Azért maradt ott. Mikor valaki elvisel valami nehezet a szeretetteiért. Krisztus így volt. Azt mondja: ránk nézett, az örömre előtte, ezért megvetette a szégyent, nem érdekelte. Zsidók 12:2 Ahogy ott függött a kereszten, meztelenül, szégyenben, fájdalomban, a szeretet miatt. Ha belegondolunk ebbe, ennek a világnak a hősei murisak. Olvastam valakitől egy történetet, Maupassanttól. Egy hősről ír, akinek a motivációja a bosszú volt. Újabban is megírták, ma úgy hívják, hogy Rambo. Bosszú és hős, aki bosszút áll. Aki megszerzi magának amit akar. Mennyire röhejes, blődli. Hülyeség. Vicces. A hatalomvágy, bosszúvágy, pénzsóvárság miatt az illető hős lesz. Ehhez képest Krisztus aki nem jön le a keresztről a szeretet miatt, a mi hősünk, aki minket megmentett, mert annyira szeretett. Ezért ott maradt a kereszten. Mennyire nagyszerű ez. Annyira hálás vagyok a gyülekezetért. Akik így élik az életüket, leteszik a jogaikat, a keresztnél vannak és ott élnek. Köszönöm nektek a szolgálatatotokat, az életeteket, mert ezt a szívet mutatjátok meg. Ha csak belegondolunk, a kereszténység történelmébe bárhol, itt Európában, Amerikában, Ázsiában, Kínában, Afrikában. Ezt látjuk sokszor. Kik változtatták meg a világtörténelmet? Meg vagyok győződve, hogy ilyen emberek, akik azt mondták: félreteszem a jogaim, büszkeségem, őrült nagy tudásom, véleményem és megalázom magam. Azt mondom: Isten, kérlek, Te használj engem, arra amire akarsz, úgy ahogy Te akarod, amikor Te akarod. Bízom benned.

Ezek az emberek változtatták meg az én életem és a tiéd is. Krisztus, a pásztorom, a gyülekezetben a testvérek akik így élik az életet. Szolgáltak felém. Nem az a hős aki bosszút állt, aki igazságot tett. Hanem aki szolgált engem, megváltoztatta az életem. Hálásak vagyunk ezért Krisztusnak. Ezért járunk ahogy járunk, élünk ahogy élünk. Ezért van szükségünk rá, hogy az Ige szóljon, frissen újra meg újra. Mint ahogy 1Móz 3:8-ban, Isten velük járt az alkony hűvösében. Kommunikált, beszélt velük.
Ez kell nekünk is. Különben félreértem és azt mondom: Isten ilyen pici. Miért nem úgy csinálja ahogy én akarom? Vagy éppen: mit akarsz még tőlem Isten, én mindent megcsináltam, amit kell. Isten azt feleli: Rendben, de hol a szeretet?

Hallgass rám, figyelj, legyél közösségben velem. Ahogy vezetlek, tanítalak, megérted, növekszel és jársz ebben.

Kategória: Egyéb