Isten meglepő ötlete – a gyülekezet (Pünkösd)

2013 május 15. szerda  18:30

Az elmúlt néhány istentiszteleten a Húsvétról volt szó. Megnéztük

–          Krisztusnak az imáját,

–          Krisztusnak a perét, azt, hogy kinek a kezében vagyunk,

–          a keresztet,

–          hogy Sátánt a saját pályáján kellett legyőzni,

–          a próbatételeket.

Most előttünk van Pünkösd, a Gyülekezet. Sokféle módon lehet erről beszélni. Kol 1:9-29-ben, ebben a szakaszban 6-7 utalás van az Egyházra, a Gyülekezetre. Igazán a mai üzenet is innen ered.

Amikor Istennek a valóságára nézünk, akkor felkavaró ráébredni, hogy Isten mennyire izgalmas Személy. Isten izgalmas Személy! A teológiában nem írnak fejezeteket erről általában. Aki nem hisz, az nem gondolkodik így Istenről. Csak gondolj bele kicsit: Isten fogta a nemzetet, Izraelt és kivezette egy ember által Egyiptomból. Egy embert beküldött, és:

–          Hozd ki őket!

–          Kit hozzak ki?

–          Egy népet.

–          Mennyien vannak?

–          Néhány millióan.

–          Én egyedül? Miről beszélsz?

–          Igen – mondja Isten –, te egyedül menj be, és hozd ki őket. Ez az elhívásod.

Vagy nézzünk egy másik dolgot: megmentett bennünket. „Hogyan?” A kereszt által. „Micsoda? Halál, szenvedés, vér, bűn, az elválasztás, a magány, és a fizetség? Ez mentett volna meg téged és engem? Ez mentett volna meg minket?” Isten azt mondja: „Igen! Ezen a módon mentelek meg téged.” „Sosem gondoltam volna. Azt gondoltam volna, hogy Isten belém nyúl, és átprogramozza a génjeimet, ha azt akarja, hogy elfogadható legyek Neki.”

Nem ezt csinálta azonban, hanem azt mondja: „Higgy Bennem. A kereszt – Én megfizettem érted.” Mennyire más ez, mint amit mi gondoltunk volna! „Azt hittem, Isten, hogy adsz nekem egy listát, és azt mondod: Csináld ezt, sok sikert!” Nem így, hanem Isten azt mondja: Én másként csinálom a dolgot. Miért? Mert Ő egy igazán izgalmas Isten.

Ő a kereszt által mentett meg minket. Hit által mentett meg minket. Kegyelemből mentett meg minket. „Azt hittem, benne lesz az én kezem is, az én érdemem, az én cselekedeteim.” Isten azt mondja: „Nem! Nem lesz benne. Kegyelemből mentelek meg téged.” Mennyire meglepő a mi Istenünk!

Aztán látod ApCsel 2-ben, hogy Isten létrehozza a Gyülekezetet, az Egyházat. Azt mondjuk erre: „Micsoda?! Az mi? Mi az az Egyház?” Annyi meghatározás van rá! Emberek fejében rövidlátó meghatározások, a történelemben hibás meghatározások.  A gyülekezet valami egészen más, mint amihez szokva vagyunk. Miért? Mert Isten izgalmas. Isten meglepő. Isten kreatív.

Isten kitalál dolgokat, amikre mi nem számítanánk. Ha belegondolsz ebbe, ha megnézed a valóságunkat, láthatod. Úgy értem, hogy tele van dolgokkal, ami nem olyan, mint a többi, nem hasonlítható máshoz. Nézzünk meg egy emberi sejtet! Nem olyan, mint a többi dolog, amit találsz. Vehetsz egy atomot, összerakhatsz egy csomót és lesz belőle egy molekula, de az nem olyan, mint egy sejt. A sejt egészen más. Mint egy kis világ. Gépek vannak benne. Tart valahova. Kijavítja magát. Más, mint a többi, világban fellelhető dolog.

Ugyanígy, a Gyülekezet más, mint bármi más. Nem hasonlíthatod. Néha beszélünk erről, hogy a gyülekezet nem egy üzleti egység. Ezért mondjuk, hogy ne hozd be az üzletet a gyülekezetbe, mert gondok lesznek. A gyülekezet nem bank. Mondunk ilyeneket. Miért? Azért mondunk ilyeneket, mert a gyülekezet annyira más. Olyan, mint az ember szabad akarata. Más.

Foghatod az állatok ösztöneit, és aztán megszorzod kétszázzal, és azt mondod: ez a szabad akarata egy embernek. Nem! Nem olyan. Más. Mert Isten adta a szabad akaratot. Isten adta a Gyülekezetet. Vagy a házasság, például. Nem lehet hasonlítani máshoz. Nem olyan, mint egy élettársi viszony.  A házasság más. Különbözik. A gyülekezet is más. A gyülekezet nem egy klub. Miért? Azért, mert Isten meglepő. Isten izgalmas.

Gondolj bele kicsit. Kivel indult a gyülekezet? Egy mérnök jól kiképzett ember, tud sok mindent, ügyes, van tapasztalata. Nem! Isten fogott egy halászt. A gondolat ez, hogy Isten foghatott volna valami nagy tisztességű fontos embert, és Isten inkább fogott egy egyszerű embert és azt mondta Péternek: „Péter, te vagy az. Te leszel az.”

Fog egy halászt, és ő lesz egy értelemben az alapítója ennek az új fejezetnek: a gyülekezetnek. Miért? Azért, mert a mi Istenünk izgalmas, a mi Istenünk meglepő, a mi Istenünk tesz dolgokat, amiket mi nem tudunk kikalkulálni. A mi Istenünk képes megváltoztatni a dolgokat. Fog átlagos embereket és különlegessé teszi őket. Fog unalmas embereket, beletesz valami izgalmast a szívükbe, és megváltoztatja az életüket. A mi Istenünk izgalmas Isten.

Kol 1:9-29 szakaszban, ami lenyűgözi a szívemet, ami annyira nagyszerű, annyira különleges, az első:

Kol 1:12 Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett minket a szentek örökségében való részvételre a világosságban

Örökségünk van. Tudtad? Te vagy az örökös? Ha elvégezted a bibliaiskolát, akkor valószínűleg tudtad. Ha olvastad a Bibliát, valószínűleg tudtad.  Ha hívő vagy, akkor te vagy az örökös. Miért? Azért, mert Róm 8:17 ha fiak, akkor örökösök. Ha fiak vagyunk, akkor örökösök vagyunk. Ján 1:11-12 az Ő gyermekeivé lettünk. Ha fiak vagyunk, akkor örökösök is vagyunk.

Jó lenne-e, ha kiderülne, hogy egy gazdag amerikai nagybácsi rád hagyott néhány olajkutat Texasban, és tulajdonképpen dollármilliomos vagy? Nagyszerű lenne! Ha befizetnéd belőle a tizedet, meg lennének oldva a gondjaink. 🙂 Isten tartogat nekünk valamit. Azt mondja 1Pét 1-ben, hogy a te örökséged romolhatatlan, megfertőzés nélküli, és olyasvalami, ami nem halványul el. Amikor valami elhalványul, régivé válik, még megvan, de már unalmas.

Azt mondja Isten, hogy nem! A te örökséged izgalmas dolog. Az csodálatos dolog, és rád vár Istennél. Van valamid, amire előre nézhetsz. Azt mondhatod: „Isten eltett nekem valamit, és én számíthatok erre. Ő tartogat nekem valamit.”

A gyülekezet nagyszerű hely, mert ApCsel 20:32 itt halljuk az Ő kegyelmének a beszédét, és az a beszéd képes arra, hogy felépítsen bennünket, és még valami: az, hogy nekünk adja azt az örökséget. Azt az örökséget nekünk adja. Hogy történik ez? Képzeld ezt el! Hallod az Igét, és felépít a szívedben az igazságban. Aztán jársz Istennel. Miért? Mert az Ige felépített a szívedben. Valaki mesélte nekem: „Eljövünk, és aztán más a családom. Mások vagyunk egymással.” Mert felépültünk az igazságban, és a Szent Szellem szól hozzánk. Ez megtörténik.

Mesélte valaki: „Itt ültem, fáradt voltam. Arra gondoltam, hogy el akarok menni misszióba, de nincs pénzem. Hogyan mehetnék el? Nem is tudom. Nem is figyeltem az üzenetre. Akkor a pulpitusról az hangzott el: Ha azon gondolkodsz, hogy misszióba akarsz menni, de nincs meg a pénzed, ne aggódj rajta, bízzál Istenben.” 🙂 Persze én a pulpitusnál nem is tudtam, hogy mi történik.

Isten szól hozzánk, bátorít bennünket az igazságban és felépít minket. Ahogy a szívünk felépül, képesek vagyunk járni ebben. Ahogy járunk ebben, úgy raktározunk el dolgokat az örökkévalóságra. Az örökségünk olyasmi, ami növekszik. A jutalmaink növekednek. Ez annyira fontos nekünk.

Eféz 1:18-ban Pálnak ez volt az egyik fontos imája a testvéreiért: lássák, a szemük a felnyíljon arra, hogy lássák, hogy mi az örökségük. Mert olyan könnyű magunkra, egymásra nézni és azt mondani: teljesen közönséges. Könnyű így nézni magamra.

Egész más dolog, ha így nézünk egymásra: „Isten azt mondja, hogy van egy örökséged. El van téve a mennyben, és van egy jó hírem: nem lehet megfertőztetni, nem lehet elrontani, nem lehet tönkretenni. Az a tiéd. Az örökkévalóság a tiéd. A menny a tiéd. Az Én szeretetem a tiéd. Nem foglak elhagyni téged. Soha el nem távozom tőled.  Ez a tiéd ez a te örökséged, és járj másként.”

Nem vagy közönséges. Lehet, hogy azt hiszed, lehet, hogy belenézel a tükörbe és azt mondod: „Mi vagyok én? Nulla vagyok.” „Nem, nem! Énnekem van egy örökségem a számodra. Az életed más, az életed különbözik.” Ezért olyan fontos a gyülekezet. Mert az Ige bátorít engem, kinyitja a szemem, és rájövök, hogy van valami több az életemben.

Miért beszélünk a missziókról? Miért beszélünk arról, hogy legyen közösséged az Igével? Miért beszélünk a mennyről? Ez valami elvont dolog? Nem. Éppen, hogy nem! Fontos azonban, hogy a szemünk nyitva legyen a nagyobb valóságra. Mert, ha nincs nyitva a nagyobb valóságra a szemem, akkor hogyan bánok el a mindennapi gondjaimmal, a csalódásaimmal.

„Megkértem a lány kezét, és kosarat kaptam. Hogyan bánok el azzal, hogy kirúgtak a munkámból? Hogyan bánok el azzal, hogy fáradt vagyok? Hogyan kell járni Istennel ilyenkor?” Ha Isten bátorít engem a fájdalmamban, a magányomban, akkor azt mondhatom: „Állj! Van valami több az életemben. Igen, van egy nehézség ezen a szinten, vannak bukások ezen a szinten, elégedetlen vagyok, nincs siker. Nem jutok egyről a kettőre, még mindig ugyanazon a projekten dolgozom, amit már be kellett volna fejeznem régen, és nem megy sehova.”

Isten Igéje pedig azt mondja nekünk: „Ácsi! Ébresztő! Van az életednek egy másik szintje. Túl a testépítésen, túl a vacsorán, túl az új autón, túl a …” Azok felett van valami az életedben. Van egy örökséged, ami a tiéd.

Kol 1:13 aki kiragadott minket a sötétség hatalmából, és átvitt az ő szeretett Fiának országába.

Juhéj! Mennyire jó hír ez! Mennyire izgalmas ez! Új királyságban vagyok. Másik királyság része vagyok, mint azelőtt voltam. Van azonban egy kihívás számunkra. Róm 14:17 Isten országa nem evés és ivás. Ezt a verset mi, fiúk nem szeretjük :-), és néhány lány, akik mernek enni bűntudat nélkül. Ez nagy különbség fiúk és lányok között, és őszintén részvétünk ebben a dologban. 🙂 Isten országa nem evés és ivás.

Ez kicsit olyan, hogy a gyülekezetet nem tudod megfogni. Nem tapintható. Viszont, ha együtt vagyunk, például ha ketten-hárman együtt vagyunk és Bibliát olvasunk, akkor nekünk ott van egy gyülekezetünk. Annyira élvezem! Jó hallani egymás szájából az igazságot. Ez csodálatos dolog. Látod a „lábnyomait”, de megfogni nehéz. Ez csodálatos dolog, hogy az Ő országában vagyunk mi egy új módon.

Róm 8:23 nem csak ők, hanem mi is, akiknek megvan a Szellemnek zsengéje. Miről szól ez? Arról, hogy Isten berakott minket ebbe a királyságba a Szent Szellem által. Egy bizonyos értelemben megízleljük ezt. Kóstolót kapunk belőle. Mint amikor végigmész a bazáron, akkor azt mondják: kóstold meg, kóstold meg,… aztán vegyél egy kilót. Van egy kóstoló előre: Kóstold meg! Ez is ilyen.

Isten azt mondja: „Figyelj! Ez egy kóstoló. Ez egy ízelítő.” Gal 5:22-ben amikor a Szellemnek a gyümölcsei teremnek az életünkben: a szeretet, az öröm, a békesség; akkor ez egy előzetes. Bemutató. Megmutatja nekünk: ez ilyen lesz, csak még sokkal inkább! Mert ez csak egy ízelítő belőle. A Gyülekezet ilyen.

A Gyülekezet előzetes a mennyből. Nem minden lesz ilyen. Nem lesz ott a régi bűnös természetünk. Ez nagy különbség lesz! 🙂 Izgatottak vagyunk efelől. Akkor is csodálatos, akkor is nagyszerű! Lenyűgöző.

Kol 1:18 Ő a feje a testnek, az egyháznak, Ő a kezdet, elsőszülött a halottak közül – ez nyilván a feltámadásról szól –, hogy mindenekben övé legyen az elsőség.

Eféz 2:3-15-ben sokat beszél erről, hogy Krisztus a fő, Ő az első. Van itt viszont egy csodálatos dolog. Az, hogy a Gyülekezet igazából annyira lenyűgöző dolog, hogy Eféz 1:23 egyenesen azt mondja, hogy ez az Ő Teste, az Ő teljessége. Nem tudom kifejezni annyira jól ezt, de a Gyülekezet Krisztus teljessége. Ez van itt közöttünk.

Hogyan? Foghatsz egy nagyítót, megnézhetsz egy hívőt, nem látod Krisztus teljességét. Végigmehetsz a hívőkön ezt vizslatva, és nincs. „Lehangoló.” Eféz 1:23 a Gyülekezet az Ő teljessége. Az Ő teljessége közöttünk van. Amikor dicsőítünk, akkor megtapasztaljuk Őt egy másik módon, mint amikor egyedül teszem.

Amikor figyelünk, amikor közösségünk van abban, hogy hallgatjuk az Igét, akkor megint másik módon éljük meg az egészet. Amikor imádkozunk, például az imaestéinken, akkor az másféle tapasztalat. Van tapasztaltunk Krisztus teljességéről, ami hiányzik, ha a gyülekezet nincs az életemben. Ami kimarad, és szűkölködni fogok e nélkül, ha a gyülekezet nincs meg nekem.

Kol 1:21-22 Titeket is, akik egykor idegenek, és ellenséges érzületűek voltatok a gonosz cselekedetek miatt, most megbékített …

Ő egységet hozott közénk. Hogyan csinálta ezt? Az előbb arról beszéltünk, hogy Isten fogott és áttett minket a sötétség királyságából az Ő szeretett Fia királyságába, de Luk 17:21-ben nem csak ezt mondja, hanem azt is: az Isten országát ne nézd, hogy itt van, vagy ott van, mert benned van. Nemcsak az, hogy te benne vagy, hanem benned is van. Tebenned van Isten királysága. Ez összekapcsol bennünket, ad nekünk újfajta egységet. Olyat, ami nem volt azelőtt.

Eféz 2:14 Ő eggyé tette a kettőt, lebontva a közbetett választófalat. Ez csodálatos! Egység nincs Krisztus nélkül. Közös cél lehet, időszakos együttműködés lehet. Tanulhatunk egy csapatban játszani, de egység csak Krisztusban van, és így, hogy Ő belehelyezte a hívőbe az Ő országát. Belém helyezte az Ő Királyságát. Olyan egységünk van, ami azelőtt nem volt meg. Azelőtt ez nem létezett. Ez csoda!

A gyülekezetben ezt tapasztaljuk meg, hogy mélyebb egységünk van. Vannak különbségek: vannak férfiak és vannak nők, vannak gazdagok és vannak szegények, van, aki épp jól érzi magát a bőrében, van, aki nem annyira, van, aki magányos, van, aki Mr. Népszerű, van, akinek látványos szolgálata van, van, akinek a szolgálatát soha senki nem fogja látni, de nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy van egy királyság a szívünkben, amivel Isten összekapcsol bennünket. Sokszor gondolok erre: nem csoda, hogy az Ellenség el akar vinni téged a helyi gyülekezetből. Nem csak ebből, hanem ha bárhova máshova jársz is, biztos, hogy el akar távolítani a helyi gyülekezetedtől. Miért? Azért, mert tudja, hogy akkor bemesélheti neked, hogy nincs neked semmid, nincs örökséged, te csak közönséges vagy, te nem számítasz, te nem vagy jelentős, te nem vagy értékes.

Bemesélheti neked: „Ha majd egyszer a mennybe mész, akkor majd látod a Krisztus teljességét. Ja, tudom, de most ez lehetetlen.” Elhiteti veled, hogy nincs nagyobb megtapasztalása az Ő valóságának. Ha nem jövök a gyülekezetbe, hol tapasztalhatnám meg ezt az egységet?

Ha elmegyek az anonim alkoholistákhoz, az nem olyan. Nem fogom ugyanezt megtapasztalni. Elmehetek bármilyen klubba is, nem fogom ugyanezt megtapasztalni. Ha elmegyek akármilyen szakkörbe, nem fogom ugyanezt megtapasztalni. Tudom, voltam ott :-), nem érdemes kipróbálnod. Elmehetek egy koncertre, nem ugyanolyan. Annyi mindent sorolhatnánk! A gyülekezet nem hasonlítható semmihez. Szükségem van rá az életemben.

Gondolj bele ebbe, amikor Krisztus elment innen, akkor elküldte a Szent Szellemet, és mi volt az ajándék, amit adott nekünk? A Gyülekezet. Tudta, hogy szükségünk van rá. Ez az a környezet, amiben élnem kell hívőként. Ez az a hely, ahol az a királyság, ami odabenn van, az Ő országa bátorodik. Amikor kifejezem, akkor van egy hasonló válasz rá. Ugyanolyan fajta válasz van rá, és ez bátorítja az életünket.

Szükségem van a gyülekezetre, mert ez különleges. Engem mindig bátorít ez, mindig izgatottá tesz, mert Isten igazán izgalmas Isten. Ámen.

Kategória: Egyéb