Isten képét hordozod (Istennel gondolkodni)

2015 május 17. vasárnap  16:00

Néhány hete arról beszélünk, hogy újratanulni dolgokat Istennel, Istennel gondolkodni dolgokról, helyzetekről. Most is ezt fogjuk tenni.

1Móz 1:27 Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten a maga képére és hasonlóságára teremtette: férfiúvá és asszonnyá teremtette őket.

Most tanulunk még egy kicsit arról, hogy milyen az ember Isten szempontjából.

A KHARISZ-ban hétfőn a reggeli istentiszteleten végeztünk egy kísérletet, minden gyereknek ugatni a kellett. Megdöbbentő módon egyikük sem vált kutyává. 🙂 Ez az üzenetünk, ilyen „mély”. 🙂 Ez azért volt érdekes, mert arról beszéltem nekik: Amit csinálsz, meg tudja-e változtatni azt, ami vagy? Olyan sok minden van, amit az emberek tesznek, és ezt gondolják róla.

Amit csinálsz meg tudja-e változtatni azt, ami vagy? Sok ember tesz dolgokat, hogy megváltoztassa azt, ami. Emberek azt képzelik: Ha vallásos dolgokat teszek, akkor az megváltoztat. Vannak, akik azt képzelik, hogy ha vallásosak, akkor az Isten szerint valókká teszi őket. Ez nevetséges azonban. Vannak, akik azt gondolják, hogy ha jót cselekszenek, az megváltoztatja a szívüket. Ézs 1:5-ben azt olvassuk, hogy minden fej beteg, minden szív erőtlen. Nincsen benne erő a cselekvésre, nincs benne erő a hűségre, nincs benne erő, hogy kövesse Istent.

Sokan úgy gondolják, hogy ez a kereszténység üzenete: „Tegyél jót! Legyél vallásos! Viselkedj ilyen vagy olyan módon! Akkor majd más leszel.” Ez ostobaság. Nem hisszük, hogy ez így működik. Nem hisszük, hogy ettől valóban megváltozna az ember. Amit teszel, az könnyebbé vagy nehezebbé teheti az életed, magányossá tehet téged, eltávolíthat Istentől, sikeressé tehet téged, de nem változtatja meg azt, ami vagy.

1. Ennek a jó hír oldala az, amit az előbb olvastunk. 1Móz 1:27 Isten a Saját képére és hasonlatosságára alkotott téged. 1Móz 9:6-ban is azt olvassuk, hogy az emberölésért amiatt jár halál, mert az ember Isten képét hordozza. Az ember Isten képét hordozza, az emberi élet nagyon drága emiatt. Az nem olyan, mint amikor elpusztítanak egy kutyát, vagy egy csirkét… vagy valamilyen állatot. Hanem az egy ember, aki hordozza Isten képét, és az drága és különleges.

Ez azért érdekes, mert ez igaz mindaddig, amíg itt élsz. Amíg itt élsz a Földön, addig Isten képe megvan benned. Addig mindenképpen megvan ez benned. Élhetsz démoni életet, pusztíthatsz embereket, barátokat, otthonokat, lophatsz, megtámadhatsz mindent, ami drága, a barátaidat, a gyülekezetedet, az országodat eltárulhatod, még mindig meglesz neked Isten képe. Mert Isten így alkotott téged. Addig hordozod ezt a képet, amíg élsz.

Azt olvasod Jel 22:11-ben, hogy aki igazságtalan, az legyen igazságtalan ezután is, aki mocskos, legyen mocskos ezután is. Sokan úgy gondoljuk, hogy ez éppen erről szól, hogy amikor meghalok, amikor belépek az örökkévalóságba, ha Krisztus nélkül halok meg, akkor valójában a szívemben olyan leszek, mint egy démon. Akkor ez a fajta lehetőség, ez a fajta kapcsolat megszűnik. Ezért pokol a pokol.

Viszont amíg élsz, addig hordozod ezt a lenyomatot. Amíg élsz, addig hordozod ezt a képet. Amíg élsz, addig megvan ez a hasonlóság. Addig, amíg élsz. Ami nagyszerű hír. Mert ez azt jelenti, ha ezt hallgatod (olvasod), akkor van lehetőséged, van esélyed követni Istent. Nem számít igazából, hogy hogyan éltél, van lehetőséged követni Istent. Nem számít, hogy ki mindenkit bántottál. Júdának volt egy királya. 2Kir 21:16-ban olvasunk Manasséról, aki zsidó volt, de olyan volt, mint a leggonoszabb diktátor, aki irtotta a zsidókat. Elképesztően mocsok ember volt, és aztán megtért. Én azt mondanám, hogy annak az embernek minden büntetés kijárna, de Isten megkönyörült rajta. Merthogy nem számít, hány embert bántottál eddig, ma megvan a lehetőséged, hogy kövesd Istent, ha hallod, amit mondok, mert az azt jelenti, hogy élsz, és ma megvan neked Isten képe. Nem számít, hogy mennyire kevés időd van már. Luk 23-ban ott volt az a gazember a kereszten Jézus mellett, órái voltak hátra, és eldönthette, hogy követi Jézust. Akkor ott ő azt mondhatta: követem, megyek Ő utána, ez lesz az életem, ami még maradt. Miért? Azért, mert Isten kezének a lenyomata ott volt abban az emberben. Az az ember Isten képére lett alkotva.

Ez azt jelenti a mai nap, hogy követheted Őt. Ha eddig nem is tetted, dönthetsz úgy, hogy mész Vele. Lehet, hogy ez a te időd, nem tudom. Ha nem vagy hívő Jézusban, szeretném felkínálni ezt neked. Annyira nagyszerű, hogy Jézus hív téged! Ő az, Aki meghalt a kereszten érted, fizetett érted. Új életet kínál, ha Őrá bízod magad. Ő megfizetett a bűneidért a kereszten, és kínálja neked az Ő igazságát. Tiszta lehetsz Isten előtt.

Vannak, akik azt mondják majd neked: „A kereszténység a balgáknak van. Ezt olyan emberek hiszik, akik elutasítják a haladást, a tudományt.” Ez azonban nem igaz. Szoktam emlegetni tudósokat, pl. Blaise Pascal eléggé ismert. Nem kellett neki hitetlennek lenni ahhoz, hogy jelentős haladást érjen el matematikában és a fizikában: Pascal-háromszög, hidraulikus sajtó… Fiatalkorában csinált egy négyfunkciós számológépet az apjának. Persze nem elektronikust :-), hanem mechanikust fából. Ez az ember nagyszerű hívő volt.

Newtonnak nem kellett ateistává lennie amiatt, hogy felfedezte az egyetemes gravitációt. Nem kellett ateistává lennie, hogy az optikában szintén találhasson nagyon fontos dolgokat. Maxwell, amikor tanulmányozta az elektromosságot, a mágnesességet, megértette az elektromágneses hullámok terjedését, és leírta az egészet, nem kellett ateistává lennie. Keresztény volt, hitt Jézusban. Azok az emberek, akik azt mondják neked, hogy ezt csak az ostobák hiszik, ők óriások vállán állnak. Azok az óriások pedig 1Kor 3:11 Krisztus alapján álltak.

2. Nem csak nagyszerű hír, hogy Isten képe van benned, hanem ez nagyon sok kérdést megválaszol az emberre nézve. Olyan kérdésekre ad ez választ, amit mindenki feltesz az emberrel kapcsolatban: „Miért zavar minket a halál? Miért szeretnénk, ha lenne élet halál után is? Úgy értem, az legalább olyan természetes, mint a születés, nem? …”

Voltam olyan nem keresztény temetésen, ahol az önkormányzattól megfizettek valakit, hogy mondjon valami szépet. Szörnyű volt! Arról beszélt: „Ez természetes. Ez már csak így megy. Ez normális. Semmi remény. Semmi tartalom. Semmi örökkévalóság. Ez van.” Arra gondoltam, hogy ez borzalmas, ezeket mondja, és igazán senki nem hiszi. Mindenkit zavar a halál, mindenkinek gondja van vele, mindenkinek problémát jelent.

„Miért van az, hogy vágyom az örökkévalóságra?” A válasz Préd 3:11-ben: az örökkévalóságot Isten beletette az ember szívébe, és nem tudjuk megtalálni, nem tudjuk megfogni. „Miért vágyom többre? Miért vágyom életre a halál után?” Válasz az, hogy azért, mert Isten képe bennem van, és az nem a halálra lett teremtve. Ez nem olyan.

„Miért van szükségem másokra? Miért vágyom közösségre?” Azért, mert az igaz Isten közösségi Isten. „Miért vágyom a házasságra? Miért van, hogy ez normális egy ember esetében?” Azért, mert meghittségre vágyom. Mert az igaz Istennél meghittség van. A Szentháromság meghittséget jelent. Azt jelenti, hogy Nekik megvan ez a közösségük, ez a közvetlenségük, az a bizalmuk, az a szeretetük. A Szentháromság közvetlenséget, meghittséget jelent. Az ember vágyik erre. Ezért normális, hogy az ember vágyik a házasságra.

Ez nemcsak nagyszerű hír, hanem választ ad sok kérdésre az életünkben. Ez nekünk azt jelenti, hogy lehetsz olyan csendes, mint egy hal (hogy a KHARISZ-os alkalomból idézzek. 🙂 ), attól még mindig emberi lény leszel. Isten képére lettél teremtve. Lehet, hogy csendes vagy, lehet, hogy elrejtőzöl, de szükséged van arra, hogy tanulj kommunikálni. Mint a siketek, akik létrehozzák a saját nyelvüket jelekkel, mert szükségük van a kommunikációra. Mindannyian ilyenek vagyunk. Lehet, hogy elrejtőzöl, lehet, hogy megsérültél, lehet, hogy nem bízol, de szükséged van a kommunikációra. Lehet, hogy itt ülsz a gyülekezetben csendben, mindenkitől elhúzódva, de szükséged van a közösségre. A nyár nagyszerű lehetőség a közösségre. Bátorítalak, hogy használd ki ezt a lehetőséget. Mert szükségünk van rá.

Isten képe benned van. Az azt jelenti, hogy mindent magad mögött hagyhatsz, ami drága. A gyerekeknek úgy mondtuk: Mint ahogy a macska elkóborol otthonról, te is otthagyhatsz mindent, ami értékes. Megcsinálhatod. Otthagyhatod a meggyőződéseidet, a hitedet, a házasságodat, a szüleidet, a gyülekezetedet… mindent! Ahogy akarod. Megteheted, de ettől még mindig emberi lény leszel Isten képére alkotva. Ami azt jelenti, hogy szükséged van egy otthonra. Szükséged van szellemi otthonra, mert szükséged van stabilitásra. Mert vágysz stabilitásra. Tudod, miért? Azért, mert Zsolt 45:7-ben azt olvassuk: a Te trónod örökké áll a mennyben. Istennél stabilitás van. Mivel benned megvan Isten képe, te is vágysz a stabilitásra. Te is arra vágysz, függetlenül attól a zűrzavartól, ami van a világunkban, és amit csinálunk az életünkben. Mindnyájunknak szükségünk van rá. Miért is vágyunk a stabilitásra? Ezért, mert Isten trónja örökké biztosan áll a mennyben. Ez az Ő természete. Ez hozzátartozik Istenhez. Éppen azért mi is vágyunk rá. Szükségünk van rá.

Élhetsz úgy, mint egy állat. Lehet olyan a szexuális életed, mint egy kutyának, de attól még mindig ember leszel, és még mindig hordozod Isten képét, és még mindig többre vágysz. Az a gyönyör sose lesz elég, mert amire igazán éhezel, az Gal 5:22 a Szent Szellem öröme az életedben.

Nem azt mondom, hogy a bűnnek nincs hatása az életedre, ne érts félre! Úgy értem, Jak 1:14-15-ben azt olvassuk, hogy amikor jön a kívánság, és hiteget, hívogat, csalogat, megfogan és bűnt szül az életünkben. Akkor az halált hoz az életedbe, mert Róm 6:23 a bűn zsoldja a halál. A bűnt halált hoz az életembe. A hazugság halált hoz életembe. Az árulás halált hoz az életembe. A lopás, a gyűlölet halált hoz az életembe. Ezek meg fognak ölni engem. Ezért mondja Jak 1:16-ban: Ne tévelyegjetek atyámfiai, ne higgyétek, hogy a bűn rendben van! Ne legyetek becsapva!

Amit én mondok, az az, hogy Isten sokkal drágábbat helyezett az életedbe. Isten a bűnnél sokkal nagyobbat helyezett az életedbe. Sokkal-sokkal nagyobbat, mint a bűnöd. Sokkal nagyobbat, mint a rossz döntéseid, mint a múltad, mint a korlátaid, mint a körülményeid. Isten beléd helyezte az Ő képét. Mennyire különleges ez! Ezért nem tudunk igazán sosem otthon lenni a bűnünkben. Ezért nem érdemes a bűnt választani az Úr helyett. Megcsalhatod a házastársad, de attól még az nem lesz otthon. Elverheted a fizetésed szerencsejátékon vagy valamelyik kaszinóban, elihatod az agyadat, de attól még nem lesz stabilitás, nem lesz öröm, nem lesz meg a kapcsolatod, amire éhezel, és amire vágysz. Mert Isten képe benned van, és a bűn soha nem tud megelégíteni. Soha! Ez az emberiség nagy problémája.

3. Eddig arról beszéltünk, hogy ez nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy amíg élek, megvan a lehetőségem, hogy járjak az Úrral. Azt mondtuk, ez nagyszerű válasz, mert sok kérdést megválaszol az emberiséggel, az emberrel kapcsolatban. Van még egy, az, hogy ez nagyszerű lehetőség. Nem tudom, hogy látod-e?! Amikor itt prédikálunk, akkor hívunk benneteket. Nem viselkedésmódosításra hívunk titeket, nem erről szól, és nem arról, hogy vallásosak legyetek. Hanem arra hívunk titeket, hogy friss módon lássatok Istennel.

Mert mit készített el Isten nekünk? 1Kor 2:9 Amiket szem nem látott, fül nem hallott, az ember elméje meg sem gondolt, azokat készítette el Isten az Őt szeretőknek. Hogyan láthatom ezt? Ezekkel a szemekkel nem. Mert ezekkel a szemekkel nagyon sok embert látok. Valaki ránéz erre természetileg, és azt mondja: Ez egy klub, vagy valami hasonló. Ha rám nézel, lehet természeti ítéleted. Figyelj azonban! 1Kor 2:11-12 mi új szellemet kaptunk. Nem e világnak a szellemét, hanem Istenből való Szellemet. Ez azt jelenti, hogy te megkaptad Isten Szellemét, mert hívő vagy. Miért? Mit kellett tenni ehhez? Róm 8:9-ben azt olvassuk, hogy ha valakinek nincs meg az Ő Szelleme, akkor nem is az Övé. Az azt jelenti, hogy Ef 1:13 a hívő megkapta a Szellemet, amikor újjászületett, és Ef 4:30 el lett pecsételve a teljes váltság napjára a Szent Szellemmel. Miért fontos ez? Mert így érthetem meg. Mert így vehetem be.

Hogyan láthatom, amit Isten elkészített nekem? Ez a csoda. Ha Isten képe bennünk van, ha mi így lettünk alkotva, akkor az azt jelenti, hogy „kompatibilisek” vagyunk. Mit jelent ez? Azt mind értjük, hogy egy teherautó akkumulátora nem megy bele egy kisméretű személyautóba. Miért? Mert nem kompatibilis, nem fér össze, nem olyan, nem akkora. Nagyobb, mint az autó. 🙂 Ez miért érdekes? Azért, mert ugyanígy van velünk is. Mert Isten képére lettél alkotva. Az azt jelenti, hogy a Szent Szellem összeillik a te szellemeddel.

Nem tudjuk, hogy az angyaloknak megvan-e ez. Úgy értem, ők látják Istent, mi nem. Viszont nekünk ilyen illeszkedésünk van, mert az Ő képére lettünk alkotva. Ami csoda az életünkben. Az azt jelenti, hogy láthatok, van mögöttes szemem. Van szem a szem mögött. Másik módon nézek. 1Kor 2:13-15-ben ezt olvassuk: Mi másként értjük a dolgokat. Mert Isten Szelleme kijelent nekünk dolgokat, Isten Szelleme megvizsgálja a mélységeket, és megmutat nekünk dolgokat. Amikor prédikálunk, akkor erre hívunk, és ez az, amit keresünk.

Amikor közösségben vagyunk… Tegnap együtt ültünk néhányan majdnem éjfélig. Együtt voltunk, nevettünk és viccelődtünk, és mély dolgokról beszéltünk, és komolyak voltunk, aztán megint nevettünk valamin. Miért? Mert amikor azt mondjuk, hogy közösség, akkor nem azt értjük ezalatt, hogy az egyik arc szemben a másik arccal, hanem a mögöttes arcról beszélünk. Az arc, ami a látható mögött van. Krisztus arca. Mélyebb közösségünk van a testvérekkel.

Annyi különböző életből jövünk! Annyi különböző társadalmi helyzetből vagyunk itt! Annyi különböző nyelvet beszélünk akár! Mi a közösségünk? Hogyan működik? A válasz az, hogy van egy mögöttes arc, arc az arc mögött. Van egy Szellem a szellemünk mögött. Új Szellem, az Ő Szelleme. Isten Szelleme. Ezért lehet közösségünk. Így működik. Van egy másik elme az elmém mögött. Ef 4:23 újuljatok meg a ti elmétek Szelleme szerint!

Hívő, figyelj! Ne “régülj meg” a régi útjaid szerint! Ne válj a régivé! Ne menj vissza a régi elméhez, annak a vágyaihoz. Hanem írd le magadnak ezt, Ef 4:23, és olvasd el: Újuljatok meg a Szellem szerint. Legyen elmétek az elme mögött! P. Stevens beszélt nekünk erről. Csatornákról beszélt, és igazából arra utalt, hogy szellemi elménk kell legyen.

Létezik a természeti gondolkodásom, ám lehet szellemi is. Isten erre hív minket. Ez az, amire szükségem van. Gondolj bele egy pillanatra, mennyire nagyszerű, amikor minden bizonytalanságom és magabiztosságom mögött van egy másikfajta meggyőződés. Az, amit a Szent Szellem ad nekem, Róm 8:16. Ott a mögöttes meggyőződés. Mivel Isten képe ott van bennem és benned hívőként, ezért ez a lehetőség. Ez az, amit mi úgy hívunk: szellemiség, tanítványság. Ahogy tetszik. Ez a lehetőség mindenkié … hívő vagy? Akkor neked megvan ez a lehetőséged. Nagyon meghatározó az életünkben. Amikor azt mondjuk, hogy kövesd Krisztust, akkor nem azt mondjuk: Kövesd Krisztust, mert ez így helyes, ez a jó, így kell viselkedni! Hanem azért mondjuk, hogy kövesd Krisztust, mert erre lettél alkotva. Az az egyetlen hely, ahol otthon lehetsz, az az egyetlen hely, ahol békességed lehet. Az az egyetlen hely, ahol szereteted lehet. Az az egyetlen hely, ahol igazi örömöd lehet.

A világ is ad békét, igen! Jézus azt mondta: Én az Én békességemet adom nektek, de nem úgy adom, ahogy ez a világ adja. A világ is ad békességet, de időlegest, feltételest. A világ is adhat neked örömet, de feltételest, időlegest, persze. Viszont Isten adhat neked olyat, ami örökkévaló. Isten adhat neked olyan vizet, ami után soha nem szomjazol meg (János 4). Ez csodálatos. A szolgálat, szolgálni, az nem arról szól, hogy a gyülekezetnek szüksége van arra, hogy te szolgálj, hanem neked van szükséged a Krisztussal járásodban arra, hogy szolgálj.

Mondhatnám azt: Próbáljátok meg valahogy kihúzni a nyarat az Úrral!; de inkább ezt mondanám: „Mi lenne, ha előre törnél a nyáron? Mi lenne, ha előremennél a nyáron?” Mi lenne, ha elfogadnád ezt az üzenetet, és azt mondanád: „Isten képe bennem van. A pásztor mondta, utána olvastam, és tényleg azt mondja a Biblia. 1Móz 1:27, 1Móz 9:6 – igazán ott van. Bennem van Isten képe. Szeretnék ebben járni. Szeretnék növekedni.”

1Sám 14:6 Jonatán azt mondta a fiatalembernek, aki a fegyverhordozója volt: „Gyere, menjünk át a körülmetéletlenek előőrséhez, lehet, hogy az Úr tesz értünk valamit. Mert az Úrnak nem nagy dolog kevés vagy sok által tenni valamit.” Ami azt jelenti, hogy lehet, nincs nagy hitem, nincs sok időm, nincs nagy energiám, nem vagyok túl motivált, nem vagyok túl nagy szám, nem vagyok jelentős, nincsenek nagy ajándékaim… de mindez nem érdekes. Ha emberi lény vagy – mind azok vagytok –, és ha hívő vagy, akkor neked megvan ez: Isten képe és a Szent Szellem. Az azt jelenti, hogy a te életedben is igaz: az Úrnak nem nagy dolog kevés vagy sok által szerezni szabadulást. Lehet, hogy nem érzed magad nagy számnak, de nem baj. Nem az a kérdés. Az a kérdés, hogy te azt mondod-e: „Járni akarok ebben. Szeretnék, Uram, Veled járni ebben.”

Szeretnélek bátorítani. Ismerjük fel, hogy ez lehetőség, ami a miénk, és senki nem veheti el tőlünk. A mai nap, és holnap, és holnapután… életünk végéig ez a mi lehetőségünk. Ez a mi időnk, hogy járjunk az Úrral. Nem tudom, meddig tart az életed. Gondolunk testvérekre, akik előttünk mentek: H. Évi – a minap dolgozatokat néztem a bibliaiskolában, valahogy ő benne volt, és gondoltam őrá –, M. Éva, Nándi… Nem tudom, mennyi időd van, de azt tudom, hogy a mai nap van lehetőséged járni az Úrral, és szolgálni Vele. Mert neked megvan az Ő képe, és járhatsz ebben. Használjuk ki ezt a nyarat! Számítson az életünkben Istennel! Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked ezt a lehetőséget, hogy felismerjük azt, amit adtál nekünk, akivé tettél minket. Annyira hálásak vagyunk! Kérünk Téged, hogy szolgálj felénk továbbra is, ahogy megyünk ezzel az üzenettel. Urunk, segíts elfogadnunk a Te válaszodat a kérdéseinkre. Segíts elfogadnunk a Te lehetőségeidet, amiket elénk tettél, és szeretnénk Veled járni ebben. Benned bízunk, Jézus!

Ha még nem ismered az Urat – lehet, hogy vallásos vagy, lehet, hogy nem, lehet, hogy jó embernek tartod magad, lehet, hogy nem, de nem ez számít –, hívd Jézust! Ő azt ígérte, azt mondta: Ha valaki Énhozzám jön, azt biztosan ki nem vetem. Azt is mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki nem mehet az Atyához, csak Énáltalam. Bízd Jézusra az életed. Indulj el egy új úton a mai nap. Mondd azt Neki a szívedben: „Jézus, követni akarlak Téged, ismerni vágyom Téged. Jézus, kérlek, gyere be az életembe, legyél az én Megváltóm. Ments meg engem a bűneimtől! Adj nekem új életet! Szabadíts meg! Jézus, ments meg engem!”

Ha életedben először kéred ezt, ha most szólítottad meg először Őt ilyen módon, kérlek, küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled!

Kategória: Egyéb