Isten éneke velünk (KETA, Diákgyűlés)

2014 november 27. csütörtök  17:30

Drága Urunk, dicsérjük a Te nagy nevedet! Olyan nagyszerű Benned megpihenni, letenni a terheinket azért, hogy felvegyük a Te kegyelmedet. Drága Jézus, köszönjük azt, hogy Nálad békesség van és tanács és erősség és bölcsesség és hatalom. Köszönjük, Uram. Köszönjük, hogy befogadtál minket.  Dicsérjük a Te nagy nevedet. Imádunk, Jézus! A Te drága szent nevedben, Uram, ámen.

Az énekről szeretnék beszélni. AZ ÉNEKRŐL. Lehet, hogy ez furcsán hangzik elsőre: AZ ÉNEK. Istennek van egy éneke. Amikor az énekről beszélek, akkor nem a „Süss fel nap”-ra gondolok :-), hanem arra, hogy Istennek van egy éneke. Az Írás is beszél erről. Előbb megnézünk néhány verset.

Zsolt 42:8 [42:9] Nappal kiküldte kegyelmét az Úr, éjjel éneke volt velem, imádság az én életem Istenéhez.

Itt azt mondja: Éjszaka volt éneke velem. Lehet, hogy olyan időszakban, amikor alszom, de Istennek van egy éneke.

Jób 35:10 De egy sem mondja: Hol van Isten, az én teremtőm, a ki hálaénekre indít éjszaka;

Éjszaka nyugalom van, és az nagyszerű idő arra, hogy az ember személyesen legyen Istennel. Azt mondja itt, hogy Ő hálaénekre indít éjszaka.

Zsolt 77:6 [77:7] Megemlékezem éjjel az én énekeimről; szívemben elgondolkodom és azt kutatja lelkem

Előtte arról beszél: Elmélkedem a régi napokról, a hajdankor éveiről, Zsolt 77:5; és megemlékezik az éjszakai énekekről.

2Móz 15:2 Erősségem az Úr és énekem, szabadítómmá lőn nekem; ez az én Istenem, őt dicsérem, atyámnak Istene, őt magasztalom.

„Ő az én Erősségem, Ő az életem ereje. Ő az én énekem is, és szabadítómmá lesz.” – ezt Mózes mondja. Ez csodálatos!

Zsolt 40:1-3 [40:1-4] [Az éneklőmesternek; Dávid zsoltára.] Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, és meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, és sziklára állította fel lábamat, megerősítvén lépteimet. És új éneket adott szájamba, a mi Istenünknek dicséretét; sokan látták és megfélemlettek, és bíztak az Úrban.

Ézs 12:2 Ímé, az Isten az én szabadítóm! bízom és nem félek; mert erősségem és énekem az Úr, az Úr, és lőn nékem szabadítóm!

Zof 3:17 Az Úr, a te Istened közötted van; erős ő, megtart; örül te rajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked.

Van ebben az egészben valami különleges. Az, hogy Isten minket egy énekre hív igazán. Nem azt mondja itt: Belőlem fakad ez az ének; hanem amint ebben az utolsó versben mondja: Istennek van egy éneke velem kapcsolatban. Van egy éneke!

Ne szavakra gondolj, ne dalszövegre, és ne is dallamra, hanem többre. Egy ének, aminek mély kifejeződése van. Az érdekes az, hogy a világunkban nagyon sok dolgot definiálhatunk úgy, hogy van dala. Néha az interneten is megjelenik: Hallgassuk meg ennek a csillagnak az énekét! Stelláris univerzum. Mint a Napunk. Valamely égitesteknek vannak bizonyos fajta rezgései. Igazából lehet értelmezni dalként. Ez nagyon érdekes.

Mert nagyon sok dolog a világunkban úgy ad ki hangot, hogy bizonyos hatás éri. Például a hangszerek így működnek. Nem szoktak maguktól hangot kiadni, hanem amikor hatás éri. Például egy húrt mechanikai hatás ér, és emiatt rezegni kezd. Ilyen a dob is. A fúvós hangszereket az áramló levegő szólaltatja meg. Tehát van valami, ami kiváltja a hangot. Ez gyönyörű! Mert Istennek van egy dala, és ez kivált bennem valamit. Mit? Azt, hogy megszólalok én is. Ez Istennél kezdődik. Neki van egy dala. Azt is olvastuk: Isten az én dalom. Ő az! Ő az én dalom. Adja nekem ezt a dalt. Velem együtt van dala.

Tudod, vannak romantikus filmek – musical –, és azokban mindenki tud énekelni. Az utcán is megy ez mindenkinek. Valaki elkezdi, és az utcán mindenki operaénekessé válik. 🙂 A lényeg az, hogy van egy dal, amibe mindenki bekapcsolódik. Van a férfinek dala, bekapcsolódik a hölgy, és van egy közös daluk. Ehhez hasonló van itt is. Istennek van egy dala, van egy rezgése, és válaszadás van a szellememben. Először a szellememben, aztán a lelkemben. Aztán közös ének van.

Miről beszélek itt? Azon kívül, hogy szerintem ez a kép elképesztően gyönyörű, amikor megértjük. Kezdve azzal, hogy Isten kezdeményez az életünkben. Ez a kezdeményezés gyengéd. Amikor azt mondjuk, hogy Isten énekel, akkor nem a heavy metal jut eszünkbe. Gyengéden kezdeményez, és még hozzá nagyon érdekes, ahogy ez történik. Mert ez a kezdeményezés egy módon rám van szabva. Mert amikor gitározni akarsz, nem dobverővel közelíted a gitárt, hanem a megfelelő módon teszed. Akkor van válasz.

Nyilván Isten közelít minket az Ő szeretetével és kegyelmével, és arra hív minket, hogy vegyük fel az Ő dalát. Azért, hogy közös legyen a rezgés. Abban van ennek a csodája, hogy Isten az, Aki létrehozza a szívemben Saját Magát és az Ő dalát. Azt hiszem, hogy ezekben az írásrészekben az írók ezt próbálják így leírni. Ez a dolog annyira gyönyörűséges, hogy amikor válaszolok Isten kezdeményezésére, az olyan, mint egy dal!

Tudjuk, mi a szép. Szombaton Kecskeméten lesz VAV konferencia, ott fogunk beszélni. Ernővel ma együtt töltöttünk több órát, és ezen gondolkodtunk. Annyira rendkívüli volt meglátni ezt, hogy szépség van ebben a világban. Szépség van a teremtésben. Valahonnan onnan indult ez, hogy valaki az egyik közösségi portálon kiírt egy idézetet, ami azt mondja: A design az a dolog, ahol a tudomány és a művészet fele-fele arányban osztozik.

Az egyik oldalon van a tudomány, a másik oldalon a művészet. Úgy is mondhatnám, hogy az egyik oldal a technológia és a másik oldal a szépség. Igazából ez az, ahol mindkettő jelen van. Azt vesszük észre, hogy a mi tervezett világunk így néz ki. Nemcsak hogy működik, hanem szép. Ez rendkívüli. Mert vannak dolgok, amik működnek, de iszonyatosan rondák.

Az érdekes ebben az, hogy mindnyájunknak van egyfajta megítélése a szépséggel kapcsolatban. Amikor szétnézel a világban, és látsz egy gyönyörű virágot, az igazából neked az. Az ember az egyetlen teremtmény, aki a naplementén el tud ámulni. El tudod képzelni, hogy összegyűlnek az egerek és a naplementét csodálják? 🙂 Nem! Ez ránk van ilyen hatással.

Azt vesszük észre a világunkban, hogy – habár minden technológiailag szépen meg van tervezve és jól működik – szép, gyönyörű! Úgyhogy azok, akik festenek, mit csinálnak? (Az impresszionisták a kedvenceim.) Csak próbálja visszaadni azt, amit lehet látni a természetben. Persze lehet, hogy bizonyos részleteket kiemelnek valamilyen módon.

Azt szeretném mondani, hogy Isten szépségbe hív minket. A Vele való járásra lehetne talán azt mondani, hogy az olyan, mint egy tánc. A férfiak kedvéért viszont nem azt írták :-), hanem azt, hogy dal. Ebbe hív minket Isten. Ahogy visz minket előre az Ő járásában, ott ének van. Lehet, hogy nem is tudom kiénekelni, mert kimondhatatlanok a szavak, kiénekelhetetlenek a dallamok, de a lelkemben ott van. Isten az igazán. Ő hozza létre, ahogy Ő énekel felőlem. Aztán visszaadom Neki ezt az éneket.

Miről szól ez igazán, azon kívül, hogy Isten csodálatos életre hív minket Ővele? Arról, hogy ez nekünk szól.  Ez nekünk szól! Ne menj el a mindennapok mellett úgy, hogy ne halld meg ezt az éneket! Hanem keresd ezt a közösséget Istennel! Keresd ezt a lágy hangot, azt a kezdeményezést, azt a bölcsességet!

Néha, főleg ha nagy erővel csinálja valaki a bibliaiskolát, akkor egy módon szárazzá lehet az egész. Igazán akkor tanít téged a bibliaiskola, ha Istennel van kapcsolatod, és akkor úgy ülsz be az órákra, hogy hallod azt, amit Isten igazán akar mondani azon az órán. Mert annyi mindent akar nekünk tanítani! Készíthetjük a szívünket nap mint nap.

Itt annyira jó helyen vagy, mert ez az elfogadás helye. Eldöntötted, hogy kiteszed magad annak a lehetőségnek, hogy ömöljön rád Isten Igéje, és te elfogadod. Ez a legjobb! Megteheted, hogy lecsendesíted a lelkedet, és várakozással jössz. Istentől van várakozásod igazán. Lehet, hogy előre megbeszéled ezt, hogy közösen figyeltek. Régen ezt úgy csináltam, hogy amikor sétáltam az utcán elképzeltem, hogy Jézus velem sétál. Beszélgettünk, és Jézus mindig bátorított. Jöhetsz így, hogy előre megbeszélitek: „Ma nagyon sok dolog a bibliaiskolában hozzáadhat az életemhez! És az örökkévalóságban!”

Drága Jézus! Dicsérjük a nevedet, és köszönjük ezt a dalt, azt hogy Te énekelsz felettünk éjszaka is, és indítod a lelkünket, hogy Veled együtt énekeljünk. Köszönjük a nevedet, Jézus! Imádkozunk azért, hogy taníts minket mélyen a szívünkben, amint halljuk az Igédet. Higgyük azt, amit hallunk, és így igazán mély tanulás jöjjön létre a szívünkben. Köszönjük Jézus! A Te drága szent nevedben, Uram, ámen.

Kategória: Egyéb