Három királyi udvar (KETA, ABT)

2014 november 3. hétfő  17:30

Nem csak a missziós mezőn, hanem a házasságban és a gyereknevelésben is emlékszem arra, amit a bibliaiskolában tanultam. Sokat segített nekem. Ahogy nevelem a gyermekem, azt találom, hogy ez annyira értékes számomra. A bibliaiskola külön áldás. Miért is?

1) Ahogy jössz, amiért jössz, az különleges. Amikor jöttem, nem tudtam, hogy mit fogok itt találni. Csak tudtam, hogy Isten elhívott engem. Rengetegen kérdeztek: „Minek mész? Mit fogsz ott kapni? …”; és valójában nem volt válaszom. Már akkoriban is egyszerű ember voltam. Ugyanakkor tudtam, hogy mi az, ami miatt nem jöttem. Nem a pénzért, nem pozícióért, nem zsíros állásért. Te sem ezért vagy itt.

Szeretném, hogy akkreditált lehessen az iskolánk, de igazából nem bánom, hogy nincs akkreditáció. Mert amikor körülnézek itt, ismerem a szíveteket. Az ok, amiért itt vagyunk, az a nyilvánvalón túlmutat. Miért vagyunk itt? Azért, mert keressük Istent. Különleges hely.

2) Amit vágyunk itt – ez még egy dolog, ami különlegessé teszi. A reményünk, hogy amikor itt végzünk, nem információ letöltésre vagyunk kiélezve, mert arra ott vannak a weboldalak a neten. Ha egy dolgozatban 20%-ot értél el, attól az értéked nem csökken le, ha 120%-ot érsz el, az értéked nem lesz több. Azt viszont vágyjuk látni a bibliaiskolában, hogy legyen növekedés.

Ef 4:13 míg mindnyájan eljutunk a hitnek és az Isten Fia megismerésének az egységére, az érett férfiúságra, a Krisztus teljessége szerinti nagykorúságra,

Növekszik a megértésünk. Közelebb kerültem Krisztushoz olyan értelemben, hogy többet látok Belőle, jobban értem, jobban látom Őt, kapcsolatom van Ővele, de ugyanakkor jobban ismerem a világot is. Jobban értem, hogy az emberek szíve miért ilyen csalárd és gonosz, értem a saját szívem. Amikor ez a növekedés megtörténik, jobban eléred a dolgokat és nagyobb megértésed lesz.

Ugyanakkor a növekedéseddel nagyobb lesz az ellenállásod. Az életed nagyobb, ezért nagyobb ellenállásod lesz. Ha valaki el akar lökni téged, akkor nagyobb stabilitásod lesz. Nagyobb nyomásnak ellene tudsz állni.

Ef 4:14 hogy többé ne legyünk kiskorúak, akiket ide-oda dobál és hajt bármiféle tanítás szele az emberek megtévesztése és a tévelygés ravaszsága és csalárdsága által.

3) A harmadik, amiért ilyen különleges ez a hely: Isten túl akar vinni magadon. Olyan helyekre visz el, amikről nem is gondoltad, hogy oda el fogsz jutni. Akár missziós mezőre, akár egy munkahelyre, ahol lesznek emberek, akiknek szükségük van arra, hogy Krisztus szeretetét tudjad feléjük kommunikálni.

Isten már temérdek olyan helyre elvitt, amire nem számítottam. Pl. elvitt Türkmenisztánba, vagy a HIV+ osztályra a László Kórházba, vagy a BAH csomópontnál éjfélkor megosztani az evangéliumot, vagy csecsen katonákkal egy vonaton, vagy negyven Jehova tanúja előtt temetést tartani – hallottam, ahogy csikorgatták a fogaikat mindenegyes alkalommal, amikor Jézus nevét kimondtam, úgyhogy sokszor mondtam 🙂 –, vagy egy motoros … ehm, csapattag esküvője, vagy Kijevben angyalnak lenni. Ezt soha nem gondoltam volna, amikor a bibliaiskolában ültem.

Ám nem ezek a helyek a lényeg. Ez csak kellék, de emlékszem ezekre, mert Isten túlvitt saját magamon. Emlékszem azokra, amikor Isten a bibliaiskolában túlvitt saját magamon. Megtanultam túllépni a határaimon, az életemen, a kultúrámon, a szívemen, a képességeimen itt, a bibliaiskolában.

P. Schaller sokszor beszél arról, amikor egy óvodában volt az egyik bibliaiskolás óra. Kis székeken ülve kis asztalok mellett hallgatták P. Stevens-t, amint a világméretű látásról beszélt: El fogtok menni széles e világra, és gyülekezeteket fogtok alapítani. Csak néztek egymásra az emberek. A rejtett pillantások arról beszéltek: lehet, hogy ez a csapat nem az a csapat. 🙂

Isten túlvisz magadon, a szíveden a bibliaiskolában eltöltött évek alatt. Ezeket használni fogja később az életedben, bárhova is mész, és teljesen mindegy, mennyire érzed magad képesnek, vagy alkalmasnak arra a feladatra.

Három királyi udvar – még egy „3 pontos” üzenet 🙂

„Bátorítás”-nak hadd írjam fel a táblára az alapgondolatunkat: Nem vagy idevaló! Vannak helyek az életünkben a világban, amiről tudjuk, hogy nem vagyunk odavalóak. Teljesen mindegy, hogy jó családba születtél, teljesen mindegy, mennyire vagy képzett, teljesen mindegy, hány ember mondja: ide tartozol; azért te csak tudod, hogy nem vagy odavaló.

1) Az első udvar. Eszt 4:11 nagyon jól leírja a helyzetet Eszter és a férje, a király között. Eszternek be kéne menni a királyhoz, és beszélnie kellene vele, de van egy probléma.

Eszt 4:11 A király minden szolgája és a király tartományainak népe tudja, hogy minden férfi és asszony, aki hívatlanul megy be a királyhoz a belső udvarba, az mind halállal lakol, kivéve ha a király kinyújtja feléje aranypálcáját: akkor életben marad. Engem pedig már harminc napja nem hívtak, hogy bemenjek a királyhoz.

Nagyon jó ez a kép. Ez a világ módja, a kizárólagosság. Eszter királynénak megvan a joga, hogy bemenjen a királyhoz, hiszen a férje, de van egy problémája, bizonytalanság a szívében. Miért? Mert a király már harminc napja nem hívatta. Ha hívatlanul érkezik, akkor kivégzik, kivéve, ha a király megirgalmaz neki. Mert hát bűn, ha valaki hívatlanul érkezik a királyhoz.

Eszternek megvan minden joga, kivéve, hogy már harminc napja nem hívta a király. Ez nem apróság. „Vajon a király elveszítette a szerelmét irántam?” Eszt 1-ben látjuk, hogy Vasti királynővel mi történt. Egy hibát vétett – igaz, elég nagy hiba volt – és senkivé lett azonnal. Az udvar nagyon kizárólagos hely volt, és Eszternek be kéne mennie.

Valójában így működik a világ, vannak kizárólagos helyek. „Te platina kártyás tag vagy?” Vannak ilyen hotelek, klubok…, egyszerűen csak nem tartozunk oda. „A söpredék nem tartozik ide! Ennyi! Ezt meg kell értened.” Vannak mércék, amik szerint nem tartozol oda. Ez a világ módja, hogy értékessé akarnak tenni valamit azáltal, hogy kizárólagossá teszi. „Ha elég keményen küzdesz, akkor talán bejuthatsz oda.” Az tenne téged értékessé, ha megvan a különleges belépőd.

Mehetsz a színfalak mögé, és találkozhatsz bizonyos emberekkel szemtől szembe. Akkor majd mesélheted a gyerekeid gyerekeinek: „Ilyen közelről láttam ezt az embert! Az volt a legszebb nap az életemben.” A gyerek erre megkérdezi: És amikor én születtem? „Á, a közelébe sem érhet! Az volt a nagy dolog!” Miért? Mert senki nem juthatott oda be! Ez ennyire nagyszerű? Nem! Csak azért nem értékes, mert kizárólagos.

Látjuk, hogy Isten annyira másképpen működik! 1Kor, 2Kor… látjuk, hogy Isten mennyire befogadó.  A világban mindig így működik, hogy egyre szűkülnek a körök, és te egyre kijjebb szorulsz. Isten éppen a másik irányban működik, be akar vonni téged, el akar fogadni téged. Ez az evangélium, hogy Isten be akar fogadni. Ezt mondjuk az embereknek. Azt hiszik, hogy el akarunk adni nekik valamit, de igazából nem. El akarjuk nekik mondani: Isten be akar téged fogadni az örökségébe, az Ő tervébe. Ez az Ő vágya.

Kol 1:13 aki kiragadott minket a sötétség hatalmából, és átvitt az ő szeretett Fiának országába.

Befogadott bennünket. A világ nem ilyen, de Isten világa, a mi Istenünk világa más. Ő üdvözöl téged. Ennek is van kizárólagossága, mondhatjuk így. Ján 3:17-18 ha nem hiszel, akkor kívül vagy, de

Ján 12:32 Én pedig, ha fölemeltetem e földről, mindeneket magamhoz vonzok.

Milyen széles a kör? Azt mondja itt, hogy mindenkihez elhat. 1Ján 2:2 az egész világ bűneiért halt meg. A kör olyan széles, mint az egész emberiség. Ez elképesztő számunkra.

Van viszont a hang – Nem vagy idevaló! –, amit magunkban hordozunk. Mert a világból jövünk. Ismerjük a világ hangját: Nem vagy idevaló! „Miért jöttél munkásruhában? Nem tudtál volna átöltözni? … Milyen a hajviseleted?! Nem vagy idevaló! Milyen az akcentusod?…” Ismerjük ezt a hangot, de ez mocskos hazugság.

2Pét 1:11 gazdagon megadatik nektek a bemenetel az Ő királyságába. Ján 10:10 bővölködő életetek legyen. Ez Isten királysága számunkra. Nincs ez a kísértő érzés: Tényleg ide tartozom? Annyiszor hallottam az emberektől: „Túl öreg vagyok ahhoz, hogy bibliaiskolába jöjjek! Túl sokáig nem jártam iskolába! Túl buta vagyok! Sose voltam jó tanuló!” Ez hazugság, hogy nem vagy idevaló. Ez nem igaz. Ez hazugság. Ez csak a világ módja, amint kizárólagosságot alkalmaz.

Mert drága dologról beszélünk. Szolgálat Debrecenben, Pakson, Pécsett… Bármelyik szolgálat annyira drága dolog! „Nem vagyok odavaló!” Ezt annyiszor hallottam már. „Túlságosan visszacsúsztam ahhoz, hogy megint menjek a gyülekezetbe! Túlságosan hiányzik belőlem a szeretet, hogy szolgáljak! Ballábbal keltem, úgyhogy nem tudom olvasni a Bibliát.” Ez hazugság!

„Nem vagy idevaló! Nem vagy való a Bibliához! Ne menj be oda, mert nem vagy odavaló!” Ez hazugság! Ez a világ, de ezt a gondolkodásmódot hordozzuk magunkkal a gyülekezetben, a kereszténységben, az imánkban. Hogyan imádkozunk? Csak gyorsan elhadarjuk, félve attól, hátha Isten közben agyoncsap: „Istenem! Ne haragudj, hogy itt vagyok. Köszönöm, hogy szeretsz. Ámen.” 🙂 Ez az imaéletünk. Miért? Mert a szívemben hozom ezt a hazugságot.

Vagy jövünk közösségbe, miközben bujkálunk: „Szia! Örülök, hogy találkoztunk! Bár nem vagyok idevaló! Nem akarom, hogy láss, nem akarom, hogy ismerj engem!… Nem is értem, hogy miért nem megelégítő a kapcsolatunk!” Miért csináljuk ezt? Azért, mert elhittünk egy hazugságot: Nem vagyok idevaló! Ha cipelem magammal a világnak a módszerét, ez nem Isten szíve. Ezért mondja:

2Kor 4:2 hanem visszautasítjuk a szégyenteljes, titkolt dolgokat, nem járunk ravaszságban, és nem is hamisítjuk meg Isten igéjét, hanem az igazság nyílt megvallásával ajánljuk magunkat minden ember lelkiismeretének az Isten előtt.

Lemondtunk a szégyen takargatásáról, és szolgálunk.

2) A második udvar:

2Sám 9:6-7 Amikor Mefibóset, Jónátánnak, Saul fiának a fia megérkezett Dávidhoz, arcra borult, és tisztességet tett neki. Dávid megszólította: Mefibóset! Ő így felelt: Íme, a te szolgád. Dávid azt mondta neki: Ne félj, mert hűséggel tartozom neked apádért, Jónátánért, és visszaadom neked nagyapádnak, Saulnak minden földbirtokát, és mindig asztalomnál fogsz étkezni.

„Odavittek engem annak ellenére, hogy úgy érzem, nem vagyok oda való. Mégis odavittek engem, és a kárhozat helyett az irgalom helyét találom ott.” Nem volt egyértelmű, mert az előző király leszármazottja volt. Az új király az ilyen embereket lemészároltatta, amikor uralomra került. Nem akartak vetélytársakat. (Olvashatunk erről 2Sám 21-ben, és ez nem annyira szép dolog.)

Méfibóset azonban itt irgalmat talált. Erről beszél Zsolt 85:10, 86. és 89. zsoltár.

Ef 2:4-6 De az irgalomban gazdag Isten az ő nagy szeretete által, amellyel minket szeretett, minket, akik halottak voltunk vétkeinkben, Krisztussal együtt megelevenített – kegyelemből van üdvösségetek –, és vele együtt feltámasztott, és vele együtt ültetett a mennyekbe Krisztus Jézusban,

Irgalmat adott, és elfogadott bennünket. Ez Isten jelenléte. Emlékszem, milyen néha Isten elé jönni, amikor nyomorultul elbuktam. Oda megyek Isten elé, és bizonytalan vagyok afelől, hogy tényleg ide tartozom-e.

Emlékszem, hogy volt valaki, aki három évig nem járt a gyülekezetbe, aztán egyszer csak eljött. Az alkalom után teljesen meglepetten mondta: „Senki nem kárhoztatott! Senki nem azt kérdezte, hogy hol voltam mostanáig.” Hát, tudod, ez nem az ítélet helye! Sose volt, és szeretnénk, ha nem is lenne. Mert ez az én helyem – a gyülekezet. Létezik persze bizonytalanság, amit az emberek próbálnak elrejteni testépítéssel, diplomákkal, viccelődéssel vagy a haragjukkal.

Mégis, ez a helyem a gyülekezetben Isten előtt van. Ez az a hely, ahol az irgalom találkozik az igazsággal. Ez az én helyem, noha nem ez lenne az én helyem. Behívtak engem, noha nem gondolom azt, hogy ide tartoznék. Ahogy Méfibósetre gondolunk, valószínűleg ő ott hordozta magában azt a gondolatot: én csak egy nyomorék vagyok. Egész életében meglehetett ez. Ott van a király udvarában, de: Oda tartozom valóban? Mindig benne volt, hogy nyomorék. Mindig a bizonytalanság. Nem csak a világ mondja, hanem a saját bizonytalansága is ezt mondja: Nem vagy idevaló!

1Kor 15:8 végül mindenki után, mint egy torzszülöttnek, nekem is megjelent.

Pál azt mondja: én a nem megfelelő személy vagyok. Jézus azonban megjelent neki, és apostol lett. 1Kor 15:9-ben annyi év után még mindig úgy mondta: Nem vagyok apostolnak való, mert Krisztus gyülekezetét üldöztem. Lehet, te is itt vagy, Isten akaratában vagy, jársz az elhívásodban, lehetsz prédikátor, misszionárius, szolgálhatsz a gyülekezet felé, Isten felé, hűséges lehetsz, de még mindig meglehet a hang: „Te csak egy nyomorék vagy. Idétlen vagy, nem vagy idevaló.” Valójában ilyen a lelkiismeretünk. Ez a hitetlenség gonosz szíve, Zsid 3:12.

Zsid 10:22 járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint akiknek a szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől,

Ő befogad minket is, üdvözöl bennünket. „Annyira értéktelen vagyok!”; mégis azt mondja:

Luk 12:7 Nektek pedig a fejetek hajszálai is mind számon vannak tartva. Ne féljetek azért, sok verebecskénél drágábbak vagytok.

Azt mondja Isten: „Ne aggódj a szíved, a lelkiismereted miatt. Ne aggódj a hazugságok miatt, bármit mondanak is.”

3) A harmadik udvar Ézs 6-ban van, annyira ámulatos! Ez az a hely, ahova annyira nem illek oda, hogy nincs rá szó. Mégis beleillek! Ez Isten jelenléte. 1. vers: Isten tekintélye és uralma, látjuk Isten dicsőségét. 3. versben az igazság beszéde, ahogy kommunikálva van felénk. 4. versben a hatalom és az Ő jelenléte. Utána az 5. versben: Jaj, nekem, elvesztem!; és ott a szégyen. Ez Isten jelenléte, annyira nem illek oda! Mégis oda illek! Ámulatba ejtő! Hogyan működik ez?

Ézs 6:6-7 az egyik szeráf megérintette az ajkát. Az eleven szén Istenről és az Ő természetéről beszél. Megérint bennünket, és azt mondja: Igenis, idevaló vagy. Elképesztő! Ézsaiás bemegy, és azt mondja: „Nem vagyok idevaló! Jaj, nekem. Micsoda hely! Nem lehetnék itt, mert olyan vagyok, mint a népem, őket képviselem. Ők bűnösök, és én is.” Aztán Isten megérinti őt. Úgyhogy megy, és Istent képviseli ezek után. Onnan kezdve Isten szentségét képviseli. Ha olvasod Ézsaiást, sokkal többről ír benne, a Messiást képviseli. Leírja a Messiás szenvedését. Ámulatos könyv, mert ez Ézsaiás „evangéliuma” az Ószövetségben.

Sokat fogod ezt a hangot hallani, mindig meglesz a hazugság: „Nem vagy idevaló! Nem vagy való a közösségbe! Nem vagy való a szolgálatba. Nem lehetsz közösségben a bibliatanulmányon, nem lehetsz közösségben a Bibliáddal! Nem vagy odavaló!” Ez mocskos hazugság. Mindegy, hogy a világ sugallja, vagy a bűntudatos lelkiismereted. Szeretnélek bátorítani, hogy egyszerűen húzódj közel Istenhez!

A próbának két végkimenetele lehet. Ha a próbában bevonulsz a sarokba azzal a tervvel, hogy amikor majd jól átküzdötted magad a problémádon, akkor visszagyere a gyülekezetbe és Isten elé, akkor valószínűleg az a sarok az életeddé fog válni. Viszont lehet, hogy amikor meg leszel próbálva, és jössz, és azt kérdezed: A barátom vagy? „Mit akarsz tőlem?” 🙂 „Csak közösséget. Tudnál értem imádkozni? Mondj valamit, ami építő!” Miért? Mert idevaló vagyok. Ez az életem. Isten jelenléte az életem.

Jel 4-5. János elragadtatik, és Isten jelenlétében van. Miért? Mert oda tartozik. Az az ő helye, és a te helyed is. Oda tartozol. Ezért mondja Mát 6:6-ban: Menj a belső szobádba, és legyél közösségben az Atyával! Mert odavaló vagy. Ismerd meg, és tanulj meg ott lenni. Tanuld meg, hogy az a kijelentés – Nem vagy idevaló! – hatalmas hazugság, és ne engedd, hogy irányítsa az életedet! Ámen.

Kategória: Egyéb