Hagyd abba a csapkodást és fogadd el Isten éles fejszéjét

2009 szeptember 20. vasárnap  18:00

P. Péterfai

Nem lehet képmutató szeretet. Amikor valaki feladja magát az emberiségért.

Róm 12:10  Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelôzôk legyetek.

Nem egy testi gyengédségről beszél. Filo és sztorgé szavakból származik. Fileo baráti szeretet, sztorgé a szülő és a gyermeke közti szeretet, családi szeretet. Az atyafiúi szeretet, ahogy a gyülekezetben szeretjük egymást, mert atyafiak és lányok vagyok. Így szeretjük egymást. Ilyen az eredeti szeretet. Baráti és családi. Barátok vagyunk ugyanakkor egy család tagjai. Így ragaszkodunk egymáshoz. Barátok és család. Két dolog egyszerre a gyülekezetben, Kr. testében.

Mindannyian növekszünk ebben. Ennek a kifejezésében, gyakorlásában. Tanuljuk ezt  szeretetet, gyengédséget egymás iránt, de Isten végzi bennünk. Már megkaptuk az atyafiságot. Isten ezzel a szeretettel akar betlölteni bennünket, hogy így szeressük egymást.

Ján 13:34 Jézus új parancsolatot adott: egymást szeressétek, ahogy én szerettelek titeket, erről ismeri meg a világ  hogy a tanítványaim vagytok ,hogy gyülekezetbe jártok, hogy Jézus követői vagytok, hogy egymást szeretjük ezzel a baráti és családi szeretettel. 1Thess 4:9 Isten maga tanított minket erre a szeretetre. Ezt nem tanulhatod máshol, nincsenek receptek, nincs egy jó könyv – kivéve a Biblia. Nincs másik jó könyv amelyik meg tudná tanítani a szeretetet. Ezt csak Isten személyesen neked tudja megtanítani. Amikor feltétel nélkül szeret, Kr. áldozatával, akkor befogad a családjába és a barátai vagyunk. A feltétel nélküli szeretete megtanítja mi a baráti és családi szeretet, hogy tőle látva így tudjuk szeretni egymást. Így szeretjük egymást. Ez nem képmutatás. Nem tolakodás. Hanem ez Isten szeretete ami megnyilvánul bennünk. Nem jó dolog ez?

Róm 12:11  Az igyekezetben ne legyetek restek; lélekben buzgók legyetek; az ùrnak szolgáljatok.

Ez a szolgálat kulcsa. Nem az, hogy mit csinálok és mennyit és hol, kivel, kinek a vezetésével. Nem ez a szolgálat kulcsa. Hanem ezzel amiről beszéltünk: az Atyafiúi szeretetben legyetek gyöngédek és a tiszteletadásban egymás megelőzőek, egymást különbnek tartsátok. Isten elhívott minket, hogy szolgáljunk, de előbb arra, hogy szeressünk. Elhívott hogy prédikáljunk, de előbb arra, hogy hallgassunk. Isten elhívott ,hogy menjünk, de előbb, hogy leüljünk. Halljuk az Ő igéjét, szavát. Szeretek idejönni. Szeretem hallgatni Isten szavát. Tudom, hogy tanulok. Tudom, hogy növekszem. Nem azt nézem hogy növekszem közben. Hanem csak hallgatom hogy Isten szól hozzánk. És tanulok erről a szeretetről ami közöttünk van, mert Isten ezt tanítja nekünk.

P. Kende

Mát 3:10  A fejsze pedig immár a fák gyökerére vettetett. Azért minden fa, a mely jó gyümölcsöt nem terem, kivágattatik és tûzre vettetik.

Olvastam három emberről az interneten. Nagyon érdekes volt. Kettőnek a halálhíréről olvastam. Nem mondanám meg, hogy kik ezek. Szerintetek mi lehetett a foglalkozásuk? Az első halál oka túladagolás volt, kokain és herion. A második esetben kiderült, hogy szívrohamban halt meg az illető. Ráadásul túladagolta a kokaint és a morfiumot és előrehaladott depressziója volt ami jelentős tényezőnek bizonyult a halálában.

A harmadik aki még él, ugyanaz a munkája: a kései 70-es és a korai 80-as években kokain függő volt, most 2006-ban elismerte, hogy alkoholista. Nem tudom milyen tippjeitek vannak, hogy kik ezek az emberek? Ezek az emberek humoristák. Legalább az egyiket ismeritek biztos. Nem mondom a nevét, nem reklámozom.

Gondolj bele! Nincs valami baj ezzel a képpel? Drogozik, iszik, depressziós és közben humorista, nevetteti az embereket. Mennyire való és őszinte ez? Segít az embereknek elszakadni a mindennapi bajaiból? Közben lőnie kell magát, hogy elszakadjon a sajátjaitól. Nem hisz a boldogságban, nevetésben, de mindegyiknek ajánlja.

Mi az ami ugyanaz minden cigis dobozon: a dohányzás káros az egészségre. Az emberek mégis megveszik. Mekkora ostobaság ez már! Micsoda őrültség! Ez lenne az egy dolog ami ugyanaz mindegyiken. Ezt látjuk mindenütt a világban. A dolgok nem úgy működnek ahogy kellene.

Préd 10:7  Ha a vas megtompul, és annak élit meg nem köszörüli az ember, akkor erejét kell megfeszíteni; a bölcseség pedig minden dolognak eligazítására nagy elômenetel.

Ha a fejszének a feje nem éles, ha a feje tompa, akkor ütheted a fát napestig. Nem sok haszna lesz a dolognak. Miről szól ez? Arról, hogy a világ tele van ezzel. Ezért van annyi rejtegetés a világban, önvédelem. Mert a fejsze tompa. Szeretnék valamit csinálni, elvégezni valamit, de ugyanakkor nem biztos, hogy sikerül. Szeretnék valamit üzletelni, de nem biztos, hogy összejön. A legjobb szándékom ellenére sem. A szerződés ezért jó kell legyen. Ezt látjuk mindenütt. Az ember védi magát, mert tudja, hogy a fejsze életlen. Amit el akarok végezni az nem sikerül jól. Ezek a humoristák nevettetnek, de igaz rájuk Péld 13:13 nevetés közben is fájhat a szív. Ami belül van az nem felel meg a kinti képnek.

Mit látunk? Mi a baj? Miért van, hogy az életemben folyton elbukom, hibázok, gyengébbnek találom magam mint szeretném. Miért van, hogy amikor sikerül erősnek lennem, akkor sikerül bántanom valakit akit nem akartam. A világnak nincs válasza. Azt feleli: legközelebb menni fog. Ezt csinálja 6000 éve, élesítgeti ugyanazt a fejszét.

Gondolj bele ebbe: pszichológia, Freud-ra gondolj egy pillanatig – ne tovább. Népszerű volt az analízis, izgatottak voltak miatta. Végre egy tökéletes magyarázat! Aztán rájöttek, hogy éppoly tompa mint a többi. Vagy a filozófiák, így kell élni, úgy kell, légy önmegtartóztató, ne élj szabadon, légy erkölcsös, az embernek egyszer elege lesz belőle. Éljünk úgy ahogy akarunk, egyik a másik után. Aztán filozófiák sora. Ott van Nitsche – de jó amit mond, izgalmas. Lehet csak egy új ruhája a régi hazugságnak. De ugyanakkor annyira jól néz ki. Tudod mi történik? Ütöd a fát, a filozófiával. Mi történik? Semmi. Megfájdul a kezed, eleged van belőle, belefáradsz. Ütöd a problémád a filozófiáddal, a képzettségeddel, mindazzal amit kaptál, az okosságoddal, a manipulatív képességeddel. Ütöd a fát. Aztán ütöd 1 évig, 2 évig, 5 évig, 10 évig, 20 évig. Aztán azt mondod: annyira fáj, elegem van, miért nem történik semmi? Miért nem változik semmi? Aztán szorongatod a fejsze nyelét, de nincs feje. Erre töltöttem 20 évet az életemből? Akkor azt mondod mi ez? Ütöm a nagy dolgot az életemben ennyi ideje, izzadok mint egy ló és semmi nem történik. A házasságom nem az amit szeretnék. A gyerekem nem köszön udvariasan másoknak. Belül gyűlölködöm mindegy mit csinálok. Valaki adjon már egy másik fejszét! Aztán a vallás: itt egy fejsze, Hinduizmus, Buddhizmus, Iszlám. Tessék a tiéd! Ki fog dőlni a fa, minden problémád rendben lesz. 10 év múlva azt mondod: érdemes próbálkozni egyáltalán?

Isten azt mondja: figyelj, te nem tudod megváltoztatni magad. Bármi amit az ember hozott létre, mindig tompa lesz. Soha nem tudja megoldani az igazi problémád. Soha nem lesz válasz az igazi szükségedre. Egyértelmű, Isten azt mondja: nem történhet meg.

Valaki hátul azt gondolja egy nő lesz a megoldás. De megtörténhet, azt mondom: az a nő, vagy az a férfi lesz a megoldás. Isten azt mondja: semmi amit magadból hozol, ami az emberiségből jön nem lesz elég éles az igazi problémádra. Semmi nem oldhatja meg. Nem működik. Olyan fejszére van szükség ami fényévekkel élesebb minden emberi fejszénél. Valami ami nem ebből a bukott társaságból jön. Tudod milyen amikor megpróbálom megoldani a gondjaim? Mint amikor egy ember akinek bubópestise van megpróbál tiszta ételt csinálni. Azt mondja: adok egy tál ételt neked. Elfogadnád tőle?

Majd én megoldom a problémám, csak adj sok pénzt és figyelj. A fa ki fog dőlni, az életem rendbejön, minden rendben lesz. Add nekem azt az asszonyt. Valóban? Nem. Lehetetlen, semmi nem jön belőlünk, ami elég lenne nekünk. Hogyan is lehetne. De az ember azt mondja: én Isten vagyok. Szcientológia. Nyilvánvaló lesz egy idő múlva, hogy Isten vagyok 🙂 Vagy jó vagyok. Ez a humanizmus. Jó vagyok.

EZ mind szépen hangzik de hogy van a házasságod amikor baj van. Mennyi félelem lesz a halálos ágyadon? Mennyire képes vagy kedves „isten” hogy visszafordítsd a tragédiákat? Akkor azt mondják: nem nem nem. Ezeket el kell fogadni. AZ élet ilyen. Erre azt mondanám: nagyon szépen hangzott. Mennyit izzadsz, hogy ezt hazugságot meggyőzően mond, hogy el tudod fogadni a halált? Hogy nem gond a tragédia, nem gond a házassági problémád.

Akarsz egy éles fejszét? Krisztus. Dán 2:35 a világrendszerről beszél, és arról, ahogy Kr. véget vet neki. Arról ,hogyan történik meg. Azt gondolnám, hogy egy hosszú leírás következik amiben leírja, hogyan fog győzni egyes területeken, semmissé tenni a fájdalmat a pusztítást, építeni valami újat.

De egyetlen versben azt mondja:

Dán 2:35  Akkor egygyé zúzódék a vas, cserép, réz, ezüst és arany, és lônek, mint a nyári szérûn a polyva, és felkapá azokat a szél, és helyöket sem találák azoknak. Az a kô pedig, a mely leüté az állóképet, nagy hegygyé lôn, és betölté az egész földet.

A kő Krisztus és az Ő országa. Mennyi idegi tart rendet tenni Krisztusnak? Egy szempillantás töredékéig. Miért? Mert Ő Isten. Nincs kérdés. Az Ő megoldása nem az én tompa vasam, amivel próbálkozok kivágni a nagy fát. Dolgozok keményen és a feleségem azt mondja: nem szeretsz. És kiakadok. „Mióta próbállak, mit csináljak még?” A férjek egyetértően bólogatnak. Mi történik. Annyira nincs erőm, kifáradtam. Aztán Isten azt mondja: mit szólnál ehhez? Szeretet Szellem által. Mi? Lehet annyira el vagyok foglalva, hogy nem tudok odafigyelni, amikor Isten azt mondja: van egy jobb megoldásom. De nem veszem észre. Isten bökdös, hogy figyeljek rá. Küzdök lázasan. Ezért vagy azért. De Isten azt mondja: szelídség, türelem, törődés. ÉS sok minden amit Ő tud tenni az életünkben.

Azért mondom ezt, hogy vigyázz és figyelj:

Istennek van egy fejszéje. Tényleg. Ez egy komoly darab. Ő nem viccel, nem játszik. Mókásan beszélünk róla. Mát 3:10 komoly. Sof 2:11 Az ÚR rettenetes lesz ellenük. Ítéletről beszél. Zsolt50:2 értsétek meg ezt ti akik elfelejtitek Istent, hogy el ne ragadjalak titeket menthetetlenül.
Gondlj bele, hogy az ember abba, hogy Isten megengedi, hogy Isten hagyja, hogy elfáradjon, belefárad az életébe,  csak mert Isten megengedi, hogy egy tompa fejszéval dolgozzak, akkor mennyivel szörnyűbb lenne, ha ellenünk dolgoza. Ha nem vagy hívő, akkor vedd kolmolyan. Zsid 12:29 a mi Istenünk megemésztő tűz. Vedd komolyan. Zsolt 76:7 Isten rettenetes és ki állhat meg az orcája előtt ha haragszik? Ez komoly. Komolyan kell venni.

De ha ismered Krisztust, Ő nagyszerű, Préd 10:7 ha a fejszét nem köszörüli meg az ember, akkor több erőt kell kifejteni, de a bölcsesség minden dolog eligazítására nagy előmenetel. Minden szempontból. 1Kor 1:24 Krisztus ISTen bölcsessége. Ő az aki képes irányítani minket. Aki azt tudaj mondani: fordítva kell fogni a fejszét, vagy kell rá fej is. A fát kell vele ütni nem a másikat. Isten tud adni bölcsességet, hogy így élhessünk. Kr. azt mondja: az élet túl drága, nem érdemes eldobni. Ő az aki azt mondja: figyelj, az a gyerek nem csak egy darab valami, hanem egy élet. Az abortusz nem választás, egész életedre keserű leszel ha megteszed. Menj tovább magadon. Hogyan? Van egy válasza: a Sz.Sz. higgy Krisztusban és megkapod a Sz.Sz.-et. Kapsz egy olyan választ ami ledönti a problémákat, válaszokat ad, szeretettel, hittel törődéssel.

De szükségem van még valamire: Péld 27:17 ahogy egyik vassal a másikat élesítik, aképp az egyik ember a másik orcáját. Az ember orcája a barátja orcáját. Miről szól ez? Fájdalom, súrlódás. Két emberről akiben van valami ami ugyanaz, élesítik egymás jellemét, életét. Ez az amit Isten adott. Megkaptam Krisztust, Ő Isten bölcsessége, képes megtanítani ,hogy hogyan és hova kell ütni és hova nem. Hogyan éljem az életem. Képes megtanítani és azt mondja: szükséged van a Bibliára. Nem csak a polcon, a táskádban. Hanem a szívedben. Ez egy veszély. Van sok kütyünk és azt hisszük, hogy emiatt nem kell, hogy Isten igéje a szívembe legyen írva, úgyis megtalálom. Lehet sok elfoglaltságom, de egy veszély, hogy nem rakom Isten keresését előre. Akkor minden más kiürül. Isten azt mondja: én bölcsességet adok neked. Ezért kaptuk a gyülekezetet. Kr. testét. Megtaláltuk Krisztust, Ő a válasz. Ő a bölcsesség, aki segít a képmutatásommal, hazugságommal, tragédiával, a gyerekemmel, házasságommal kapcsolatban. Ráadásul ott van még a gyülekezet. Miért? Azért hogy megismertessék az egyház által Isten sokféle bölcsessége. Hogy ez látszódjon. Ez nagyon fontos. Szükségem van a gyülekezetre. Beszéltünk erről egyszer: amikor megtértem, a testvérem, közelebb volt hozzám mint bármi ami eddig történt az életemben. Itt kellett először megbocsátanom, mert valaki tényleg közel volt. Amíg távol van, addig megbocsátok könnyebben. De a testvérem közel volt és megtanultam megbocsátani, kommunikálni, szeretni.

Isten azt mondja: ez az, erre való a gyülekezet, része Isten munkájának. Ne csak csapkodjunk idióta módon. Hanem tanuljunk, hogy ahogy mélyre ásunk az Igében, olyan bölcsességet találjunk, ami hasznos az életem élésére. Ez az ahogy éljük az életünket. Nem képmutatásra, mint a humoristák, nem arról hogy játszunk. Hanem hogy képmutatás nélkül legyen a szeretet. Ezt kaptuk Istentől, Isten nekünk adta a szellemét, járhatunk az új emberban. Minden problémám nincs megoldva. De ettől mégjárok Istennel és egyszer csak látom, visszanézek és látok egy nagy fát ami ledőlt, nem is tudom mikor. A félelmem elmúlt, a hitetlenségem kisebb lett. A gyengeségem is. Sok minden más. Isten választ adott, el tudok engedni dolgokat, mert Isten csak azt akarja, hogy így legyen és kész és nyugodhatok benne az Ő akaratában.

Préd 12:1  És emlékezzél meg a te Teremtôdrôl a te ifjúságodnak idejében, míg a veszedelemnek napjai el nem jônek, és míg el nem jônek az esztendôk, melyekrôl azt mondod: nem szeretem ezeket!

Isten nem akarja, hogy végigcsapkodjunk az életünket haszontalanul. Amikor megtalálod Istent az életed hatékony lesz, egy más módon, egy örökkévaló módon. Nem kell a világ csapkodásában élnünk, nem kell azt csinálnunk amit ő mond, ahogy gondolja, hanem Istentől tanulhatunk a munkában, családban, gyereknevelésben, Istennel való kapcsolatunkban, ifjúságunkban, üzleti kapcsolatunkban, midnen időben.

Kategória: Egyéb