Élni, ma

2010 március 3. szerda  18:30

P. Borci

Van egy aranyos történetem. Amikor kissrác voltam apukám és anyukám elmentek Erdélybe. Hazahoztak egy olyan képet, ahol apukám ölelgetett egy ágaskodó, vicsorgó medvét. Most valamelyik nap eszembe jutott, hogy valószínű kitömött medve volt. Kezdenek megérni a dolgok bennem. 🙂 Ez az élet gyakran így néz ki. Ott van valami nagy vicsorgó, medve az életünkben, ránézünk és nem vagyunk elég érettek, hogy lássuk ez bizony ki van már tömve.

A másik lehetséges dolog, hogy lehet igazi medve, de van a pásztorról egy gyönyörű kép 1Sám 17-ben ezzel kapcsolatban: Saul mondja ott: nem vívhatsz meg Góliáttal. Ám Dávid azt feleli: juhász voltam, s ha jött az oroszlán vagy a medve akkor a te szolgád utána ment és kiragadta a bárányt a medve vagy az oroszlán szájából. Ha ellene fordult, akkor megragadta a szakállánál fogva és levágta. Ezen is gondolkoztam: hogy fogod meg egy medve szakállát? Valószínű előtte leverte parittyával.

A jó pásztorról ez a kép. Az életünk nem lehet nagyobb biztonságban mint most. Odamehetünk a medvéhez, megölelgethetjük a medvét – vigyázz ne öleljen vissza. Ez a felajánlás. A nagy pásztor valamit mondani akar nekünk: még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek az anyagi gondoktól, mert Te velem vagy. Itt vagyok én, az élő példa. Mindent elrontok amit lehet. Ám a pásztor jön és kiragad az oroszlán szájából és a medve szájából is.

P. Jim

Ha a hetet egy hegyként képzeljük el, akkor most vagyunk a tetején. Sőt úgy érezzük rakéták lőnek ki a völgy felé. Az életről gondolkoztam, az időről ami nekünk adatott. Az olimpiai játékokról gondolkodtam. Az USA két ezüstérmet nyert jégkorongban. Eszembe juttatja ez a vizipólóban kapott ezüstünket, mert a világ legjobbjai a magyarok. A férfi jégkorong döntőt hosszabbításban döntötték el, hirtelen halállal. Ez olyan, hogy az első gólig meg a játék. Az élet hirtelen halállal végződő játék. Élsz amíg meg nem halsz. Ha nem vigyázol, akkor inkább korábban halsz meg, mint utóbb.

1Sám 20-ban Dávid Jonatánnal beszél. Jonatán apja megpróbálja megölni Dávidot. Képzeld, hogy elmész a lakodalomba, és a szemed sarkából meglátod, hogy a király fog egy dárdát és feléd dobja – gyorsnak kell lenned. Jonatán nem akarja elhinni. „Te vagy Dávid, te vagy a sereg fővezére.” Dávid mondja: higgy nekem, úgy van ahogy mondom.

1 Sám 20:3  De bizonyára él az ùr és él a te lelked, hogy alig egy lépés van köztem és a halál között.

Gondolj bele – az életed nagyon drága dolog. Emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy minden lépés során kapcsolatban legyünk Istennel. Jób 7:7-ben ezt mondja Jób: az életem olyan mint egy lehellet. A lányaim arra tanítom hogy kell puszit küldeni. Ott van a fújás benne. Érezni lehet a levegőt ahogy fújjuk, de utána eltűnik. Mi itt vagyunk és megváltoztatjuk az emberek életét magunk körül. Érzik az életünket. Ahogy hatással vagyunk azáltal amit teszünk és azáltal amit nem teszünk. Amit mondunk és amit nem mondunk. Amin nevetünk.

Minden ami az életünkkel kapcsolatos, bizonyság. Akár az is, hogy a székünk üres. Dávidnak és Jonatánnak volt egy terve. Jonatán meg akarta tudni, hogy az apja valóban meg akarja-e ölni Dávidot. Aztán van a lakodalom és Dávid helye üres és a király észreveszi. A hiányát észrevették. Mi vagyunk a világ világossága. Akár véka alár rejtjük a világosságunkat, akár nem akkor is a világ világossága vagyunk. Azáltal, hogy élünk bizonyságot teszünk arról aki a tüzünket adja.

Zsolt 39:5  Jelentsd meg Uram az én végemet és napjaim mértékét, mennyi az? Hadd tudjam, hogy milyen mulandó vagyok.

Zsolt 39:5  mé tenyérnyivé tetted napjaimat, és az én életem te elôtted, mint a semmi. Bizony merô hiábavalóság minden ember, akárhogyan áll is! Szela.

Ez az élet iránya. Mi nem a végére akarunk fókuszálni. Nem akarunk morbid gondolatokat ápolni, hogy meg fogok halni, meg fogok halni. Tudom, hogy van lehetőségem minden nap, kaptam még egy napot, hogy az Urat szolgáljam, hogy bizonyságot tegyek. Még egy konfrontációs lehetőséget, hogy megmutassam Isten szeretetét. Néha nem egyszerűek ezek a konfrontációk. Amikor Izrael kijött Egyiptomból meg lett próbálva. Nem volt vizük. Bár Isten sok csodát vitt véghez a szemük láttára, nem bíztak Istenben, hogy lesz vizük. De Isten akkor is adott nekik vizet. Aztán adott még egy esélyt, mert volt még egy vizes próba később.

Egy területen ahol elbukok Isten ad egy lehetőséget, hogy győzelmet arassak. Ha elbukok, akkor helyreállhatok a bukásomból és bízhatok Istenbne. Minden ember élete hiábavalóság, üresség. Mi az élet célja Krisztuson kívül? A teremtéselmélet központjában az áll, hogy létezik tervező. A teremtésben sok bizonyíték mutat arra, hogy van teremtő. Láttam videót különböző professzorokról, akiket kirúgtak az állásukból, mert hisznek egy tervezőben. Még csak nem is volt szó Istenről, hanem hogy annyira meg van tervezve ez az egész. A DNS a testünkben. Egy írott kód. Intelligencia van mindez mögött láthatólag. Nem egy véletlen eredménye.

Mondok egy kvíz kérdésbe illő adatot: ha kivennénk a testünkben lévő összes DNS-t, és láncba felfűznénk, akkor meddig érne el mondjuk Bombay-ből ez a lánc? Hetet mondott valaki? Hétszer körbeérné a világot? Tényleg? Valaki azt mondja csak egyszer. A valós válasz: innentől a napig elérne és vissza, hetvenszer. Mindez véletlen műve lenne?

Van lehetőségünk. Nem tudjuk mennyi lehetőségünk van még. Olyan mint amikor a hosszabbítást játsszuk. Szeretnénk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani, mert amint valaki lő egy gólt, vége. Egy nap megszólalnak majd a trombiták és itt sem leszünk. Nem megy el mindenki, de mi már nem leszünk itt. Ragadjuk meg a mai napon az alkalmat.

Zsolt 39:8 Most azért, mit reméljek, oh Uram!? Te benned van bizodalmam.

A remélni szó a héberben összecsavarást jelent. Istennel össze vagyunk fonva. Az életünk az Ő élete. A lehetőség amiket kapunk az Ő lehetőségei. Hogy mi egy üres edény lehessünk amit megtölt, amíg túlcsordulunk.

Mát 13-ban Jézus arról beszél, hogy miért szól példázatokban. Képzeld, hogy hallottál Jézusról, Ő egy nagy „sztár” volt. Tömegek követték mindenhol – ahogy látjuk az evangéliumokban. Korán fel kellett kelnie, hogy időt tölthessen egyedül. Hallottál Jézusról, lehet fél napot utazol, hogy odamenj ahol Ő van. Mert ezeket a hihetetlen dolgokat mondja. Fogalmad sincs mit mond, csak látni akartad Jézust, mert Ő a nagy esemény. Azok viszont, akik szellemiek voltak és Istent keresték megértették a példabeszédeket. 13:13 mondja, hogy vannak akik látnak de nem látnak, hallanak de nem hallanak. A tanítványoknak ezt mondja: de ti láttok és ti hallottok.

Nem lett volna fantasztikus látni Jézust személyesen? De a kihívás ez ma: nem látjátok? Nem halljátok? Dehogynem. Az egész napunk arról szól, hogy lássuk Jézust, a helyzetekben amik velünk történnek. Semmi nem történik véletlenül. Az életünk nem egy baleset. Isten használ minket ott ahol vagyunk, bárhol is legyen az. Mi vagyunk a világosság egy sötét világban. Az emberek nem szeretik a világosságot, mi zavarjuk őket. De mi vagyunk a világosság. Mi vagyunk a só.

Ám ők nem szeretik ezt. Mégis mi vagyunk a só. Az életünk egy értelemben olyan, mint egy kirakósjáték. Vajon hogyan fog Isten használni a mai napon, hogy rakjam össze a darabokat , hogy Őt dicsőítsem? Hogy élhetem az életem miközben Ádám kiabál benne?! Jézus azt mondja az ő útja könnyű, de az én utam tényleg könnyű. Azt mondjuk Ádámnak: te meg fogsz halni a keresztnél. A túloldalon meg, a feltámadott élet vár rám. Nem a saját gondolataim gondolni, hanem Krisztus gondolataival akarok gondolkodni. Ha elbukom, akkor kegyelmet alkalmazok. Ugyanez a kihívás számnunkra, mint azok számára, akik nem gondolkodtak szellemi módon. Ugyanaz a kihívás, amin Ádámnak és Évának kellett átmennie. Mondjuk persze, hogy én soha nem ettem volna arról a fáról. Akkor bizonyítsd be: élj Istenért a mai nap!

Ez azonban mégsem cselekedetprogram. Csupán az, hogy kegyelem dicsőségében élünk, abban a győzelemben amit nekünk adtak. Ezért vagyunk többek mint hódítók. Már eleve győztesként kezdjük a futást, kérdés csak, hogy mennyit verünk rá az ördögre. 🙂

Jel 2-3 akinek van füle a hallásra hallja meg. Mikor? Most! Ma! Mert az életünk olyan mint a fuvallat. Meddig használ minket Isten? Mennyi lehetőséget kapunk még? „De hát milliónyi lehetőségem van.” Én iskolában dolgozok, a diákoknak milliónyi lehetőségük van a házi feladatot megcsinálni, ám amit megtanultam, hogy ma kell megcsinálni. Jézus is ezt mondja.

Mát 6:34 elég minden napnak a maga baja. Ma akarjunk élni! A mának a lehetőségeit szeretnénk megragadni. Ne aggódj, holnap lesznek új lehetőségek. Jel 22 az élet fájáról beszél. Tizenkét gyümölcsöt terem, mindegyiket a maga hónapjában. Csodálatos lesz látni és enni ebből a gyümölcsből. Zsolt 1-ben mi vagyunk ez a fa. Az igazság folyója mellé lettünk ültetve. Az életünk gyümölcsöt terem, a Szellem gyümölcse. A kilenc különféle gyümölcsöt különféle emberek eszik:
Gal 5:22-23  De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketûrés, szívesség, jóság, hûség, szelídség, mértékletesség.  23 Az ilyenek ellen nincs törvény.
Szeretet, öröm, békesség – ezek számomra hasznosak. Békesség, béketűrés, szívesség – ezekből a körülöttem lévők részesülnek. Jóság, hűség, szelídség, mértékletesség – Istent dicsőítik. Annyi lehetőséggel nézünk szembe, a kérdés, hogy mikor adunk másoknak enni? Nem mindig ugyanazt a gyümölcsöt adjuk. Mert a helyzetek nem ugyanolyanok. Isten Igéje hasznos az építésre, feddésre. Mert nem minden helyzet és nem minden személy kapja ugyanazt Istentől. Ahogy az élet fája hónapról, hónapra gyümölcsöt terem, Isten is lehetőséget teremt hónapról hónapra, hogy szolgáljunk mások felé ezekkel a gyümölcsökkel.

Isten képes arra, hogy ezeket a részleteket használja, hogy Ő dicsőüljön meg.

Pál arról beszél, hogy teljes jutalmat kapjunk. Minden lehetőség amit Istentől kapunk, egy jutalomhoz kapcsolódik. A munkánkat tűz próbálja meg. Ha nem Istent dicsőíti, és nem kegyelemből van, megég. Ha egy helyzetben engedelmeskedtünk Isten kegyelmének, az meg fog maradni. Sok lehetőség van, hogy megkapjuk a teljes jutalmat.

Préd 3:1 Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak.

Préd 3:8 Ideje van a szeretésnek és ideje a gyûlölésnek; ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek.

Megnézhetjük ezt a listát. De vegyük észre, hogy ahogy Jézus sokféle módon megmutatta Isten szeretetét, úgy mit is megtehetjük ezt.

Préd 3:11  Mindent szépen csinált az ô idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot, a mit az Isten cselekszik kezdettôl fogva mindvégig.

Az Újszövetségben látjuk, hogy minden a jóra munkálkodik. Nem azt mondja hogy minden jó, hanem hogy minden a jóra munkálkodik. Isten mindezeket szépen, a maga idejében teszi.

Préd 3:14  Tudom, hogy valamit Isten cselekszik, az lesz örökké, ahhoz nincs mit adni és abból nincs mit elvenni; és az Isten ezt a végre míveli, hogy az ô orczáját rettegjék.

Itt van nekünk a mai nap. Van nekünk ez a helyzet, ez a kapcsolat, a forrásunk az örökkévaló Istenben van. Ő nem helyzetről-helyzetre él. Ő örök. Ő a kezdetet és a véget együtt látja. A halk, szelíd hangján irányít minket, tudva a kezdetet és a véget. Jeremiásban azt mondja, hogy kívánatos véget adjon nekünk. Egy adott pillanatban lehet egy út ami számomra helyesnek tűnik, máskor úgy tűnik helyénvaló, hogy féljek. Mi a gyümölcs amit ezután eszek? A szeretet, mert a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet. Minden helyzetben Isten megadja számunkra amire szükségünk van. Dávid azt mondja: asztalt terít nekem az ellenségeim jelenlétében. Zsolt 39-ben látjuk, hogy a reményünk össze van fonva Istennel. Az Ő elméjével gondolkodhatunk. Az Ő szeretetével szerethetünk. Az Ő türelmével élhetünk. Hogy a megbocsátást amit kaptam továbbadhatom másnak. MA. Mert Ő megadja a képességet nekem most.

Zsid 11:6 hit nélkül lehetetlen tetszeni Istennek. Mikor akarok tetszeni Istennek? Most. Most van itt az ideje, hogy hitben éljek. Róm 1-ben a korszellemről beszél. Azt mondja: nem voltak hálásak. Egyszerű dolog. Hálásnak lenni. De Isten észrevette, hogy nem hálásak. Én hálás akarok lenni, most. Szeretnék olyan szemeket amik látnak, nem a körülöttem lévő sötét világot, hanem amik látják az örökkévalóságot.

Préd 3:11 Isten a világot adta az ember szívébe. A világ  szó azt jelenti, hogy örökkévalóság. A héber szó a horizont. Nem láthatom az örökkévalóságot. De amikor becsukom a szemem akkor látom. Hallani akarom Isten szelíd, halk hangját! Van egy ilyen dal is: beszélj kicsit halkabban, hogy jobban halljalak!
Mert a világ olyan hangos. Nem halljuk Isten hangját, de most hallom. Ha figyelek, akkor meghallhatom most. Egy pillanat alatt átbillentheti az érzelmeim. Ahelyett, hogy a világ ingereire válaszolnék, Istennek kezdek válaszolni. Ahelyett, hogy természetileg néznék a helyzetre, a természetfelettivel látok. Egy ember elment vetni. Vetett alkalmas és alkalmatlan időben.

Milyen lenne télen vetni? Sose tudni. A mi életünk mégis ilyen. Olyan életet élünk, ahol tápláljuk az embereket, mert sose lehet tudni. Bizonyságként éljük az életünket, mert nem lehet tudni. Nem arról beszélek, hogy kárhoztatjuk magunkat  hogy sok lehetőségünk van, de nem tudjuk melyikkel éljünk. Volt nálad egy traktátus, és ott van tizenhat ember. Kinek adod oda? Nem erről szól. Hanem szórjuk a magot. A világosság vagyunk.

Szeretek tizenévesekhez odamenni: “Beszélsz angolul? Van még egy papírom, de csak akkor adom oda ha nagyon akarod.”

Megnyitom a szám. Megnyitom a fülem most. Mert szeretnék tetszeni Istennek a hitemmel most. Mert nem tudom meddig tart még az életem. Egy lépés választ el a haláltól. Isten véd meg és Ő szeret. Ez lehetővé teszi számomra, hogy szeressek másokat. Most.

Kategória: Egyéb