Élj a legfelső, legcsodálatosabb szinten!

2015 január 25. vasárnap  18:00

A gyönyörű szóra gondoltam, ami igazán annyira nem meglepő, ahogy hallottuk ezeket a dalokat. Engem nagyon megáldanak, örömteliek és szépek, ha a hangokra, harmóniákra és a hangzásra gondolunk, és arra, ahogy összeállnak. Halljuk mindannyian, hogy ez szép. Igazából gyönyörű az egész!

Arra gondoltam, hogy az, hogy gyönyörű, ez könnyen lehet egy technikai ügy abban az értelemben, hogy jól össze van rakva, abban az értelemben, hogy jól meg van csinálva, jól megírt dalok, amiket jól adnak elő. Van-e valami több benne? Nemcsak hogy gyönyörködöm benne, nemcsak hogy nagyra értékelem a professzionalizmusát, azt, hogy jól meg van csinálva, hanem élvezem-e?

Lehet, hogy amikor egy gyönyörű nő lát közeledni egy másik gyönyörű nőt, látja, hogy szépen van felöltözve, jó a sminkje, szép az arca, és irigykedik rá. Lehet, hogy látja a szépségét, de attól még nem élvezi azt, mert beindul a verseny. Másik példa lehet egy fiatalember, aki rá van tapadva a kedvenc autója kereskedésének kirakatára, és nézi a csúcsmodellt, közben erősen áhítozik rá, de nem az övé. Szép, látja, de nem élvezi, hanem: Bárcsak az enyém lehetne!

Vagy van egy törvény, amit nagyon jól leírtak, körültekintően fogalmazták meg, egy jogtudós is azt mondja rá: Ez egy igen jól megalkotott törvény! Viszont, ha engem becsuknak hosszú évekre annak alapján, akkor nem élvezem, hogy az a törvény nagyon jól van megírva. Annak ellenére, hogy jól meg van írva, és még igaza is van. Csak éppen én nem élvezem annyira! 🙂

Ugyanígy mehetnénk tovább. Azt gondolom, hogy a tigrisek gyönyörűek. Van, aki ebben annyira egyetért velem, hogy hordani is akarja. 🙂 A tigris gyönyörű állat szerintem is, de kérlek, ne vegyél nekem egyet, mert amint velem egy helyiségben lenne, egyből nem élvezném annyira azt, hogy annyira gyönyörű! 🙂 Vagy: Milyen szép jobbhorog volt ez! – ha nem én voltam a ringben a másik, aki kapta. 🙂

Igazából ez a gondolat van a szívemen, hogy az, hogy gyönyörű, ez nagyszerű, csodálatos dolog, de lehet ez egy nagyon alacsony, egy technikai szinten: szépen meg van csinálva. Tényleg élvezzük-e azt, ami szép? Azt hiszem, hogy igen, élveztük és élvezzük. Van ennek azonban még egy szintje, amit meg akartam említeni, és ez a harmadik szint.

Van egy technikai szint, aztán van egy szint, ahol élvezem, ahol van élményem, ez jó nekem, ez felemelő. Aztán van egy harmadik szint, és lehet, hogy ezt nem annyira könnyű érteni elsőre. A gondolat az, hogy ezek a dalok még egy szinten gyönyörűek, mert van bennük imádat. Tele vannak imádattal. Van egy nagyon fontos oldala azon túl, hogy élvezem, az, hogy imádat van bennük. Van benne még egy szintje a szépségnek. Igazán ez azért érdekes, mert ezen múlik, hogy Isten élvezi-e azt, amit itt csinálunk.

Azt hiszem, sokszor megesik, hogy emberek elmennek egy gyülekezetbe istentiszteletre, és megmaradnak az első vagy a második szinten. Nézik a technikai dolgokat – minden össze van-e rakva jól, minden rendben van-e, a lelkipásztor helyes szavakat használ-e, „Hogy mert letegezni ez az ember éppen az előbb?!”, milyen hibákat követnek el, mi történik –, leragadnak ezen az egyes szinten. Nincsen meg azonban a második szint, az, hogy személyesen benne lenne ebben, hogy kapna valamit.

Ha meg is van ez a második, van-e a harmadik szint? Mert igazából egy gyülekezetnek az lenne a funkciója, hogy imádatban járjunk, hogy van életünk, ami nagyobb ennél az életnél. Van-e az új életnek a kifejeződése a gyülekezetben? Van-e szolgálata a Szent Szellemnek? Van-e több, mint az első kettő? Van-e több, mint a technikai helyesség, és több, mint az, hogy jól éreztem magam? Van-e több? Van-e harmadik rész, ami Istenhez kapcsol?

Nyilván ez nem titok, hogy mi keresztények vagyunk, és ez egy keresztény koncert. Hála Istennek, hogy az országunkban ezt ki lehet mondani, és az ember nem kerül még bajba. Viszont az, hogy keresztények vagyunk, az nem azt jelenti: Magyarországon születtem, tehát keresztény vagyok. Azt sem jelenti: a szüleim bevittek a templomba kiskoromban, és kaptam némi vizet, és ettől keresztény lettem.

Hanem arról beszélek, hogy hoztunk személyes döntéseket arról, hogy követjük Istent. Amelyek közül a legfontosabb a legelső volt, az, hogy rábíztam magam Jézusra, hogy Ő intézze el a bűneimet, hogy Ő hozza el nekem azt, amiért meghalt azon a kereszten kétezer éve, amikor kifizette a bűneimet, hogy Ő adja meg nekem azt, amire szükségem van. Igazából ez az, amiről beszélünk, ez a harmadik szint.

Ezért nem élünk bűntudatban mi keresztények, mert Krisztus a kereszten kifizette az árat. Nem kell, hogy a bűnöm legyen a fókuszomban, és ez nagyszerű dolog az életünkben. Ez óriás szabadság. Nem kell félelemben élnem, mert tudom, hogy Isten velem van. Nem kell reménytelenségben élnem, mert van ígéretem Tőle. Nem kell igazából még a halálom napján sem reménytelenségben élnem. Nem egy testvéremmel, akik hívők voltak, ott voltam az utolsó napjukon, és volt örömük és reménységük. Miért? Azért, mert Jézus legyőzte a halált is. Igazán ez az, amiért ezek a dalok annyira erőteljesek lehetnek.

Azt gondolom, ha nem vagy hívő Jézusban, akkor is sok dologban egyet tudnánk érteni, valószínűleg az első szinten, a technikai dolgok, a tények szintjén. Azt gondolom, egyet tudnánk érteni az adókról, a gazdaságról, a devizaárfolyamok alakulásáról, egyet tudnánk érteni arról, hogy hány kromoszómája van az embernek, hogyan néz ki a Jupiter… Ilyen dolgokban könnyű egyetérteni. Nyilván, mert mindnyájan ebben a világban élünk.

A második szinten is lehetséges egyetértenünk: a reménységeinkben, tervezni a jövőre, szeretjük a családunkat, a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek. Azt gondolom, hogy ezekben a dolgokban is könnyű lenne egyetértenünk, vagy legalábbis értenünk, hogy a másik hol áll a szeretet, a gyűlölet, a reménység kérdéseiben.

Amiről beszélünk, az a harmadik. Ami lehet, hogy neked nem annyira egyértelmű, hogy miért fontos. Azért vagyunk itt. Úgy értem, hogy ezt a koncertet senki nem pénzért csinálja, aki részt vesz benne. Tulajdonképpen a gyülekezet is fizet ezért a fűtésen, a bérleti díjon keresztül. Azért vagyunk itt, mert szeretnénk elmondani neked, ha még nem ismered Jézust személyesen, hogy ez a harmadik annyira-annyira fontos az ember életében!

Szeretnénk elmondani, hogy elmulasztasz valamit – mert van még egy szint, ahova az élet kiterjedhet, ami sokkal nagyobb ezeknél, és annyira értékes –, azt, hogy Isten, Aki adta nekünk az érzelmeinket, Ő nagyobb az érzelmeinknél, hogy Isten, Aki adta nekünk ezt a világot, nagyobb ennél a világnál. Isten, Aki keres bennünket, Ő nagyobb életet kínál neked, ami a harmadik szintre is kiterjed, arra a szintre, ahol kapcsolatod lehet Istennel.

Igazából ez az, amit szeretnénk csak nagyon egyszerűen elmondani, hogy Ő nincs távol, hogy Ő nem érdektelen felőled, hanem Ő törődik veled, és keres téged. Ezek a dalok leginkább erről szóltak. Lehet, hogy ez vadonatúj neked, de csak gondolj bele a következőkbe egy pillanatra. Ugyanúgy, ahogy érted a különbséget az első és a második szint között – mi a különbség aközött, hogy valami gyönyörű az első szinten, hogy technikailag gyönyörű, és mi a különbség aközött, hogy valami gyönyörű úgy, hogy jó élményed van –, ugyanúgy ez csak még egy lépés igazából, ahol felismered azt, hogy van valami több, ahova lehet kapcsolódni. Van egy harmadik szint: az egész életedre kiterjedően Isten veled lehet. „Az egész életemben?” Az egész életedben lehet egy kapcsolat, ami nagyobb, egy kapcsolat, ami mindig veled van Istennel. Ez az, amire Ő hív téged.

Én itt nyilván a szépségről beszéltem, és arról, ami gyönyörű, de igazából az életről is el lehetne ugyanezt mondani. Az életet lehet úgy mérni, hogy dobog a szívem, és ez azt jelenti, hogy élek, vagy egy nap majd a sírkövemre rá lesz írva, hogy élet ettől eddig. Le lehet írni így is az életet, de ez csak a legalacsonyabb szint. Aztán van egy másik szintje, ami sokkal fontosabb nekünk: a szeretet, a gondolataink, ahogy kifejezzük magunkat, ahogy segítünk esetleg valakin, vagy egymás mellett állunk a bajban, ahogy győzünk dolgokban, vagy veszítünk dolgokban. Viszont ez is még csak a második szint.

Igazán ez az, amit szeretnénk elmondani ezzel a koncerttel, és ezért vagyunk itt, hogy elmondjuk, van ez a harmadik szint az életünkben, az, hogy járunk Istennel az egész életünkben. Neked is meglehet ez. Nem távoli dolog. Ez ugyanolyan közel van hozzád, mint az első kettő. Szeretnélek hívni, ha vágysz erre az életre, akkor gyere Istenhez a szívedben, fordulj Őhozzá, és hozz döntést, bízd Rá magad most.

Ha szeretnéd megismerni Őt, ha szeretnéd megtalálni azt az Istent, Akiről beszélünk, Akiről a dalok szólnak, Aki minket annyira szeret, akkor csak szólítsd meg a szíved csendességében, Ő hallja, Ő tudja, Ő válaszol, mondd azt Neki a szívedben: „Jézus, kérlek Téged, gyere az életembe, legyél az én Megváltóm, szeretnélek Téged megismerni. Jézus, ments meg engem, szükségem van Rád. Szükségem van arra az Istenre, Aki először keresett engem, Aki nem hagyott magamra. Kérlek, Jézus, adj nekem új életet, új kezdetet, bízom Benned, hiszek Benned.”

Ha életedben először megszólítottad Őt ilyen módon, akkor van egy ígéret a Bibliában, ahol Jézus azt mondja: Ha valaki Énhozzám jön, akkor Én azt bizton ki nem vetem.; és új élet kezdődik a mindennapjaidban. Bátorítalak, hogy járj ebben.

Ámen.

Kategória: Egyéb