Beszélgetés (rap)

2016 november 6. vasárnap  18:30

Ez a beszélgetés a Szellemi élet A-tól Z-ig c. üzenethez kapcsolódik. (2016. november 6. vasárnap 16:30)

 

Bartha András: Nagyon alapvető dolgokat, tanokat hallottunk. Jó ezt átismételni, aztán folytatni. P. Bende beszélt a megváltásról, a kettős természetről, a régi és az új emberünkről.

Annyi hívővel találkozunk, és igazából azt látjuk, hogy van két dolog, ami akkora nagy feloldás lenne, ha az emberek értenék. Sokan küszödnek azzal, hogy hogyan lehet valaki hívő, és közben pedig bűnben él. „Valószínűleg meg sem vagy váltva!” Vizsgálják a megtérés látható jeleit az életedben, és amikor kezdenek kérdezgetni, annyira úgy érzed, hogy most meg kell felelned.

Nemrég mentem az utcán, beszélgetést kezdtem két idős emberrel. Igazából ők kezdtek evangelizálni engem. Olyan aranyosak voltak. Ritka az ilyen. Kosarakat árultak, és hirtelen odaszólt a nénike: Hogy tetszik állni Jézus Krisztussal? Kiderült, hogy ők is hívők, és én is az vagyok. Aztán néhány perc beszélgetés után kezdtek ellenőrizni: Hogy csinálom, miben hiszek? Nem győztem megfelelni a nagy elvárásoknak. 🙂

Néhány perc alatt meg is bélyegeztek, hogy hamis tanító vagyok :-), és nem is vagyok hívő. Mondtam is, hogy hogyan akarnak evangelizálni, ha még a hívőket sem ismerik fel. Igazából ez egy hatalmas kavalkád, katyvasz, hogy bizonygatnom kell, hogy hívő vagyok. És nem tudom bebizonyítani igazából, hogy hívő vagyok. 🙂

Ha ezt a két dolgot értenék a hívők, az egyik – amiről beszélt p. Bendegúz – a szellemi hívő és a testi hívő kategória, a másik a helyzeti és a tapasztalati igazság, ez akkora feloldása lenne ennek a feszültségnek! A Biblia nagyon nyíltan beszél újjászületett hívőkről, akik testiek. Ilyen volt Sámson, Lót, Saul király… Igazából Dávid királyról is olvastuk időnként, és mintha Nóé is lerészegedett volna. Úgyhogy elég hamar meglátjuk a Bibliában, hogy nem tökéletes, hanem bűnös emberek vannak benne.

A másik nagy „kedvenc” törvénykező megjegyzés: Ha elég hited lenne, akkor nem lennél beteg. Ismerjük az ilyesfajta törvénykező „kedvességeket”! Olyan jó tudni, hogy van testi hívő kategória, akik újjá vannak születve, Isten Szelleme bennük van, a menny az övék, Isten természete az övék, megvannak számukra Isten ígéretei, új teremtések, de nem mennek soha haza. Minthogy van egy öröksége, egy új háza, de nem megy haza. A tékozló fiú is végig családtag maradt, pedig elment. Helyzetileg ő fiú volt, de nem tapasztalta meg.

Fontos érteni a helyzeti és a tapasztalati igazságot. Minél inkább világosságban járunk Istennel, annál inkább megtapasztalom azt, amit Isten mond a Bibliában. Minél inkább a magam útját járom, és bűnben járok, annál nagyobb lesz a távolság és a feszültség tapasztalatom és a Biblia igazsága között.

Csak ez a kettő hatalmas feloldás.

Megjegyzés: Csak egy mondat ehhez. Világosan le van írva a Bibliában, aki Úrnak és Királynak mondja Jézust, az a Szent Szellemtől van. Ilyen könnyen meg lehet ismerni, ki a hívő, ki nem.

Kérdés: Hogyan lehet felismerni, hogy valaki éppen testi hívő, vagy éppen ezerrel fut Istennel?

P. Jukka: Először is nem feladatom az, hogy bedobozoljam az embereket, hogy megállapítsam, ki testi és ki nem. Mert szerintem én is nagyon sokszor testi vagyok. Mint mindnyájan. Azért, mert bennünk van a bűnös természet. Viszont amiatt, hogy újjászülettünk, már mások vagyunk. Ez tesz minket szentté. Akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk azok. Isten Igéje bennünk van kegyelemből és irgalomból. Az, hogy az Ő Igéje bennünk lakozik, az tesz minket különbözővé.

Honnan tudták az emberek, hogy Péter Jézust követte? Más íze, más illata volt. Péter már nem volt halszagú, hanem Krisztus-illatú. Tudták, hogy Vele volt. Mondhatjuk, hogy néhányan testiek a gyümölcseik alapján, Gal 5:19-21. Itt látjuk a testi embert, de ugyanott azt is láthatjuk, amit Isten Igéje létrehoz, Gal 5:22-23. Ami ebben a két versben van, azokra a dolgokra kéne vadásznunk: szeretet, öröm, békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Ezek csodálatosak. Nem illenek egy testi emberhez.

Olyan ez, mint a víz és az olaj. Nem tudod őket összetenni. Megpróbálhatod. Én megpróbáltam, tudományos kísérletet hajtottam végre a GGCA-ban. Vettem olajt az autómból, és tettem hozzá vizet. A kínai diákoknak mutattam: „Ezt nézzétek meg! Ezt a kettőt nem tudod összekeverni.”; és ugyanerről a témáról beszéltem nekik. Érdekes volt. „Nézzük meg, hogy mi fog történni!”; de nem történt semmi.

Csak keresd az Isten szerint való dolgokat. Keresd az Isten szerint való helyeket, az Isten szerinti lehetőségeket. Menj gyülekezetbe, ahelyett, hogy kocsmába mennél! Az életben nagyon sok lehetőségünk van. Bartha Andris kaphatna nagyszerű munkahelyet, de pásztorolja az embereket Pécsett, és azt mondja, hogy ez a legjobb, amit csinálhat. Mondhatná azt is: Istenem, én nem akarlak Téged követni. Isten viszont annyira jó hozzá. Benne van az olaj, és ez az olaj teszi a különbséget. Ez Isten kenete. Nagyszerű!

Emiatt megyünk. Azokat az embereket keressük, akiknek olajra van szükségük. Mennyei olajra. Az Ő jelenlétére és az Ő kenetére. Szerinted miért jönnek az emberek nap nap után bibliaiskolába? Azért, mert éhesek az Igére. Legalábbis annak kéne lenniük. 🙂 Mert vannak, akik azért jönnek, mert kell jönniük. Az nagyszerű hely arra, hogy betöltsük a szívünket Isten Igéjével. Isten Igéje pedig munkát végez benned. Megteszi. Az a munka, amit Isten végez, nagyszerű.

Nagyon különleges kiváltság, hogy keresztények vagyunk. Különleges kiváltság pásztornak lenni. Különleges kiváltság zongoristának lenni. Különleges kiváltság tolmácsnak lenni. Az nagyon különleges, hogy használ téged Isten. Ne vedd ezt félvállról. Ha Istennek van elhívása számodra, akkor azt ne vedd félvállról. Mert kiváltság az, hogy Isten téged hív. Azért hív, mert fel akar kenni.

Ján 15:16 Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és arra rendeltelek titeket, hogy elmenjetek, és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon, …

Ott van Isten kenete. Ma néztünk egy filmet – A mennyet választom –, még mindig pereg a fejemben. Ha arra a férfira gondolok, az ő életén Isten kenete volt. Szerette a gyerekeket. Olyan gyerekekkel törődött, akik az utcán nőttek fel. Úgy is mondhatnám, hogy testi gyerekek felé szolgált. Ők megváltoztak, az életük radikálisan megváltozott. Isten használta ezt a férfit. Elég erőteljes volt ez a film, nagyon sok érzelemmel. Jófajta érzelmekkel. Könnyek, nevetés és Isten jelenléte. Nagyon jól lett megcsinálva.

Szerintem mindnyájunk életében vannak időszakok, amikor azon gondolkozunk, hogy annyira testi emberek vagyunk. Néha csak jön egy ilyen időszak. Úgy gondoljuk, hogy semmit sem tudunk megtenni. Nagyon üres olyankor a szívünk. Azt gondoljuk: „Senki nem szeret. Senki nem törődik velem. Annyira egyedül vagyok!” Azt szeretném mondani, hogy bár megvannak ezek az érzések, ezek nem igazak. Mert Isten mindig közel van hozzánk. Nagyon közel. Ott az Ő jelenléte, az Ő kenete. Ennek a kenetnek soha nincs vége az életünkben. Még akkor sem, ha így érzel.

Mert vannak napok, amikor sok érzésünk lehet. Végeztél már valaha tudományos kísérletet magadon? Csak tanulmányozd, hogy egy nap hányféle érzésen mész keresztül! Csak írd le. „Mérges voltam. Meg akartam ölni a szomszédomat…” Nagyon sok ehhez hasonló lesz. Szerintem nekünk keresztényként a kulcs nyugodni Őbenne, bízni Istenben, a lehetetlen helyzetekben is.

Csak gondolj Mózesre! Ott állt a tenger partján.

– Istenem, megőrültél? Millió ember van mögöttem. Az egyiptomiak jönnek. Komolyan, megőrültél? Mihez kezdek most?

– Csak emeld fel a botodat!

Isten a lehetetlen dolgok Istene. Ő szeret ilyen lenni. Direkt olyan helyzetekbe tesz minket, ahol azt kell mondanunk: Istenem, szükségem van Rád! Aztán jön a válasz. Tudom, hogy Bartha Andrásék is sok dolgon mennek keresztül Pécsett. Egy család a gyülekezetből külföldre költözött. Lehet, hogy úgy érezte: Ó, Istenem, miért? Isten azonban a lehetetlen dolgok Istene. Andris áldás a pécsi gyülekezetnek. Olyan, mint az olaj.

Kérdés: Gal 5:21 végén azt látjuk: Isten országának örökösei. Mit jelent Isten országa örökösének lenni?

Bartha András:

Gal 5:21 irigység, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, hogy akik ilyeneket cselekszenek, Isten országának örökösei nem lesznek.

Mit jelent, hogy Isten országának örökösei? Ki az örökös? Családtagok az örökösök, vagy az, akire ráhagy a tulajdonos valamit, és erről írott rendelkezés van. Mi Isten gyermekei vagyunk, bekerültünk a családba, és a Fiúval örököstársak vagyunk. Azt is mondta p. Bende, hogy ami Jézusnak megvan, nekünk is megvan. Valahol azt írja, hogy Isten országa nem szemmel láthatóan jön el, hanem bennetek van.

Van, amikor úgy ír erről az Írás, hogy Isten országa nem mint a mennyország. Hanem megtapasztalhatom a mennyet a Földön. Egy országban van uralkodó, és amikor Isten uralkodik az életemben, akkor Isten országát tapasztalom meg az életemben. Gal 5:19-21-ben van ez a negatív felsorolás, hogy ők nem öröklik Isten országát, ők nem tapasztalják meg itt a Földön ezt az életet.

Ez éppen egy olyan vers, amire azt lehetne mondani: Ha valaki ilyet cselekszik – aki irigy, aki iszik… –, az nem jut a mennybe. Olyan jó azonban, hogy amint meg lettünk váltva, a mi bűneink Jézusnak lettek tulajdonítva, s az Ő igazsága pedig nekünk lett tulajdonítva. Úgyhogy, ha egy nem hívő házasságtörést követ el, akkor ő házasságtörő, az az azonossága. Ha egy hívő – ne adj Isten! – házasságtörést követ el, ami nagyon súlyos dolog, és nem játszunk ezzel, de az azonossága ettől nem lesz az, hogy házasságtörő, hanem ugyanúgy Isten gyermeke.

Még tennék egy kiegészítést a megelőző kérdéshez, hogy hogyan ismerjük fel a testi és szellemi hívőt. Egy dologból biztos nem, vagyis nem fogsz helyesen ítélni, ha a tettek alapján próbálod megsaccolni. Merthogy ez sokkal kifinomultabb rendszer. Mert lehet két hívő, akik pontosan ugyanazt teszik, ugyanazokat a szavakat használják, ugyanúgy eljárnak szolgálni, ugyanúgy olvassák a Bibliát, járnak istentiszteletre, ugyanazok a szavaik és a tetteik, és nagyon könnyen lehet, hogy az egyik Szellemmel betöltött hívő, a másik pedig testi hívő, aki holt cselekedetből teszi ezt. Úgyhogy nem a tett számít, hanem a szív. Hitből teszem, vagy megfelelésből? Szeretetből vagy félelemből?

Lehet, hogy egy ember nagyon idegesítő dolgokat csinál, és én nem szólok. Miért? A szeretet miatt nem javítom ki, vagy pedig a félelem miatt nem javítom ki? Ha a szeretet miatt nem tettem meg, akkor az szellemi volt. Amikor viszont tudom, hogy kéne szólni, de félek szólni, az testi dolog. Vagy amikor kijavítok valakit, a szeretet miatt javítom ki, azért, hogy segítsek neki; vagy pedig az önigazságom miatt, hogy ez így nem helyes? Ugyanazt a dolgot teszem, de teljesen más a forrása az egésznek.

P. Jukka: Szerintem a felelősségem pásztorként és keresztényként az, hogy szeressem azt a személyt, hogy emeljem fel, hogy állandóan esélyt adjak a kegyelemnek. Akkor is, ha az az ember testi. Meg kell adnom az esélyt arra, hogy helyreállhasson.

Még nagyon régen az USA-ban egy alkoholista eljött a gyülekezetbe. Problémája volt az ivással. P. Stevens csak szerette őt. Azért, mert volt egy látása ezzel az emberrel kapcsolatban. Tudta, hogy Isten tud tenni valamit. Úgyhogy ő hozott egy döntést, hogy csak szeretni fogja ezt az embert, és nem ítéli meg. Azt mondta neki: „Csak gyere a gyülekezetbe. Csak gyere, és engedd, hogy az Ige megváltoztasson!”

A leggonoszabb dolog az, amikor az emberek megbélyegzik egymást. A 2. Korinthusi levélben azt mondja, hogy nem ismerünk senkit test szerint. Ez nagyon nehéz! 🙂 Azért, mert néhány ember test szerint ismerünk csak. Pál azonban azt mondja, hogy senkit nem ismerünk test szerint. Azt is mondja, hogy nem test ellen van tusakodásunk, hanem más erők ellen, a sötétség hercege ellen, aki csak folyamatosan hazudik. Úgyhogy az én felelősségem az, hogy mindig kegyelmet adjak.

Mint például a filmben, amit ma megnéztünk. Annak a férfinak is ilyesfajta szíve volt. Csak szerette volna szeretni a gyerekeket. És ez volt a válasz. Mert egy testi embernek a megbocsátás nehéz, de egy megtört embernek ez a hozzáállása. (Ha ez most bement a fejedbe, kérlek, rejtsd el a szívedbe!)

A házasságban például ez a legfontosabb, a megbocsátás. A megbocsátás, és az, hogy felemeld a másikat. Ne bélyegezd meg a másikat a házasságodban sem! Negatív módon ne tedd. Azért, mert a házastársadat Krisztusban kell látnod. Ennyi! Például a barátomat, amikor autót vezet, Krisztusban kell látnom. Minden testvéremet Krisztusban kell látnom. Nem pedig negatív módon megbélyegezni. Még akkor sem, ha a másik elbukik.

Saját magamat sem. Lehet, hogy elbukom. Igen, ez megesik. Nagyon sok szinten elbukhatunk. Elbukhatok a szavaimban, a cselekedeteimben. Néhányszor úgy érzem magam, mint elefánt a porcelánboltban. Ez eléggé borzasztó! Aztán jön a megbocsátás. Meg tudsz bocsátani magadnak is? Ne cipeld a terheket! Mert az csak időpazarlás. Néha terheket cipelünk.

Néhány szó olyan a számban, mint egy mérges kígyó, és kárt tud okozni a gondolataimban. Megbocsátás, irgalom, kegyelem, feltétel nélküli szeretet – ez Krisztus természete. Sátán utálja az embereket…

P. Bendegúz: Milyen érdekes! Valaki éppen ezt mondta rögtön az üzenet után, hogy erről még beszélhettem volna: Hogy lehet felismerni a testi keresztényt? Nyilván a testi hívőről szerettem volna a legkevesebbet beszélni.

Kérdés: Mondanál még valamit a következőről? Elbukom, és utána helyreállok – mi az, amire szükségem van ehhez? Mi az, amit tennem kell, hogy helyreálljak, és menjek tovább lendülettel?

P. Bendegúz: Elbuktam, vagyis nem Isten Szellemében jártam. Annak, hogy testben járok, a természetes következménye az, hogy a test cselekedeteit hajtom végre. Nyilvánvalóan, amire szükségem van, az az elmém megújulása, és megvallom a bűnömet. És alázat!

Egyébként az alázat egy olyan pont, amiről nem beszéltem – gondolkodtam rajta, de aztán nem fért bele –, hogy a hitnél alázat van. Helyre fogja állítani az életemet csak az, hogy megvallom a bűnömet? Nyilván nem! Hanem megnyílok Isten felé, és felismerem azt, hogy testben járok, aztán pedig megyek Istenhez, hogy bemehessek Hozzá, és kegyelmet fogadjak el, hogy aztán járhassak az Ő jellemében.

Azt gondolom, hogy a helyreállás rövid. Szerintem éppen az érettségünkkel ezt megtanuljuk, hogy azonnal helyreálljunk. Nem gondolom, hogy a megvallásomnak hosszú dolognak kéne lennie. Nem is biztos, hogy szavakba kell öntenem. Sokkal inkább az, hogy a szívemben van egy hozzáállás azzal kapcsolatban: én ezt elvetem, hogy másom legyen. Ez itt a lényeg, hogy el akarom vetni, hogy Istennel lehessek közösségben.

Ez itt alázat. Mert alázat nélkül… Olyan érdekes, mert azt gondolom, ha Isten jelenlétében járok, akkor az alázat természetes része ennek. Mivelhogy Maga Krisztus is szelíd és alázatos. Tehát nyilván az Ő természete bennem is ugyanilyen. Amikor viszont testben járok, akkor automatikusan megerősödik bennem a büszkeség. Ami nagyon érdekes. Mert a büszkeségem mondja azt, hogy jogom van valamihez.  A büszkeségem mondja azt, hogy elégséges vagyok magamnak, hogy a magam életét éljem. Nyilvánvaló, hogy el kell, hogy hagyjam ezt a büszkeséget ahhoz, hogy tapadjak Krisztushoz.

P. Jukka: Ez egy nagyon jó téma, amiről lehet beszélgetni. Befejezésképpen, miről gondolkozunk? Mi jut be az elménkbe? Elrejtjük az Igét a szívünkbe, és Isten gondolatait? És ami a legfontosabb, őrizzük a nyelvünket? A nyelvünk a legveszélyesebb testrészünk. Ámulatos ébredést tudunk életre hívni vele, de akár háborút is. Csak nézd meg p. Stevenst, p. Schallert, p. Scibellit! Ezek a férfiak Isten Igéjét szólják. Ez mindannak az eredménye, amiről gondolkodnak.

Aztán látunk olyan embereket is, akik a világ szellemének befolyása alatt vannak. Hallhatod az ő üzenetüket is. Háborút szítanak, mint pl. Hitler, Sztálin… politikai óriások, akik gonosz szavakat szólnak, rossz szavakat. Aztán ott van Dávid, neki a jó szavak voltak meg. Nagyon tetszik nekem a 27. zsoltár.

Zsolt 27:4 Egyet kérek az ÚRtól, azért esedezem: hogy az ÚR házában lakhassam életem minden napján; hogy nézhessem az ÚR szépségét, és gyönyörködhessem templomában.

Ez az egyetlen hely, ahol lenni szeretnék. Amikor elmegyek a bibliaiskolába, akkor ott látom Isten gyönyörűségét. Amikor ma néztem azt a filmet, annak a férfinek a szívében láttam Isten szépségét. Csak a Te gyönyörűségedet szeretném szemlélni, Istenem! Látom ezt a szépséget benned is. Benned, aki Krisztusban vagy. Csak gondolj bele ebbe! „Bennem?” Igen, benned. Abban, aki te ma vagy Krisztusban.

Kérdés: Szó esett a Galáciai levélben a gyümölcsökről. Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen gyümölcsöket hoz a Szent Szellem. Még Ján 15-ben beszél Jézus a gyümölcsökről, Ján 15:2,16. A lényeg az, hogy ha a szőlőtőn maradunk, akkor gyümölcsöt termünk. Azt hiszem, azt is mondja: Én azt akarom, hogy gyümölcsöt teremjetek. Sok ilyen kép élt bennem, hogy mik ezek a gyümölcsök. Aztán rájöttem, hogy minden gyümölcs, ami Isten természetéből való.

Lehet, hogy ilyen módon meg is válaszoltam a saját kérdésem, de szeretnék hallani ezekről a gyümölcsökről, amiről Ján 15-ben beszél Jézus. Mit gondoltok?

P. Jukka: Ahogy én gondolom, a gyümölcsök egy folyamatból jönnek. Nem jön létre úgy, hogy próbálkozol, hogy erőlteted. Ahogy Ján 15-ben is látjuk, Jézus mondja, hogy az Atya körbejár a szőlőskertben, és lemetszi azokat a szőlővesszőket, amik nem teremnek gyümölcsöt. Nagyon sok ilyesfajta tisztítás történik az életedben, és mindenkinek az életében. Isten Igéje a szívemben és a lelkemben munkálkodik bennem.

Használtam már ezt a kifejezést, hogy Krisztus Teste olyan Istennek, mint egy edzőtábor, ahol Ő nap mint nap tanít téged. Tulajdonképpen megtör. Megtör minket. Emlékszel p. Matti üzenetére? Amikor odaadod Istennek a szívedet, készülj fel arra, hogy Ő meg fogja törni. Legyél biztos abban, hogy Ő össze fogja törni. Tudod, hogy ebből milyen gyümölcs lesz? Isten szeretete. Az Ő szeretete jön ki ebből. Ilyen egyszerű. Ha önző életet élünk, akkor Ádám cselekedeteit hozzuk létre, de ha a Szellemben élünk, akkor szellemi gyümölcsöket termünk, pl. a szeretetet.

Ez a kereszténység, hogy Isten minden nap megtör bennünket. Ez a szeretete miatt van. Lehet, hogy nem tetszik neked, ahogy Isten tanít vagy fenyít téged, de később megérted, hogy miért tette. Azért, mert meg kellett tanulnod, hogy mi a helyes irány az életedben. Ez csak Isten kegyelme.

Kategória: Egyéb