Azt a lehetőséget ragadd meg, amit Isten ad!

2013 május 26. vasárnap  18:30

Jel 3:7 A filadelfiai gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja a Szent, az igaz, akinél a Dávid kulcsa, és amit kinyit, senki be nem zárja, és ami bezár, senki ki nem nyitja:

Belegondoltam, hogy mi mindent csinál a gyülekezetünk:

–          Khárisz iskola,

–          GGIS,

–          a bibliaiskola,

–          Ezüst klub az időseknek,

–          Házról-házra bibliatanulmányok,

–          P. Zoli (P. Musztafa) és a High Five

–          kínai gyülekezet alapítása,

–          a gödöllői gyülekezetalapítás,

–          az ajkai gyülekezetalapítás,

–          a szolnoki gyülekezet alapítása,

–          a kecskeméti gyülekezet alapítása,

–          színdarab (Átváltozás címmel)

–          van imánk Debrecen felől, ahol van egy csoport hívő, akik neten nézik az istentiszteleteinket, és hívnak minket, hogy menjünk,

–          három istentisztelet hetente,

–          a héten volt egy apologetika előadás a Vissza a valósághoz Munkacsoport közreműködésével,

és még sok minden, amiről nem beszélünk. Arra gondoltam, hogy ha egy helyi gyülekezetnek egy ilyen volna, az is nagyszerű lenne. Mi mégis mindet csináljuk. Miért? Azért, mert ezek nekünk nem különböző irányokba mutatnak, hanem mind egy irányba mutat. Arra, hogy elérjük a világot az evangéliummal, hogy elérjünk embereket a kegyelem üzenetével.

A szívünkben van ez az irány, hogy elérni az embereket a kegyelem üzenetével. Ján 10:10-ben mondja Jézus: Én azért jöttem, hogy életük legyen, és hogy bővölködjenek. Ez a vágyunk emberek életére, hogy megtalálják Krisztust és Őbenne ezt a bővölködő életet. Ezért vannak misszióink, ezért vannak léleknyeréseink, ezért van tanítványozás, ezért van keresztény oktatásunk. Hálásak vagyunk a Khárisz iskoláért, annyira örömteli ezt az egész!

Jel 3:7 – Miért emlegettem ezt? Azért, mert itt látunk valamit. Jézus kezében vannak kulcsok. Amit Ő kinyit, azt senki be nem zárja. Amit Ő bezár, azt senki ki nem nyitja. Ez lehetőségekről szól. Jézus nyit lehetőségeket a számunkra. Jézus nyit ajtókat előttünk.

A hatásra gondoltam a mai napon. Arra, hogy hatásunk lehet emberek életére, házastársainkra. Vannak családjaink, vannak barátaink a gyülekezetben, vannak gyerekeink, vannak szüleink. Hatással lehetünk rájuk. Mekkora csoda ez, hogy lehet örökkévaló hatásunk emberek életében.

Jézus ajtót nyit, és bezár másokat. Ennek a gyülekezetnek azt mondja:

Jel 3:8 tudom a te dolgaidat, íme, egy nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki be nem zárhat, és bár kevés erőd van, mégis megtartottad beszédemet, és nem tagadtad meg az én nevemet.

Ennek a filadelfiai gyülekezetnek kicsi ereje volt. Egy értelemben mi is így érezzük magunkat: nem vagyunk gazdagok, nincs politikai hatásunk, nincs nagy erőnk. Sokszor a legkisebb dolgokért is könyörögnünk kell. Minden évben, amikor a fűtésrendszert beindítják az épületben, akkor imádkozunk, hogy beinduljon. Ami nem nagy dolog, de nekünk az.

Nincs nagy erőnk, de Isten adott elénk lehetőségeket. Isten adott elénk nyitott ajtókat emberekkel ebben az időben az evangéliummal, mindazzal, amit csinálunk. A csajos esten a minap én voltam az előadó. Nagyon jó közösségünk volt. Annyira megáldott együtt lenni ezzel a negyven lánnyal, beszélgetni és fontos dolgokat előhozni. Miről szól ez? Miért csinálunk annyi mindent? Azért, mert megragadjuk a lehetőségeket.

Préd 9:12 csináld most, ami a kezed ügyébe kerül, mert amikor meghalsz, nem fogod tudni. A lényeg az, hogy a te életednek most lehet üzenete, most lehet hatása. Persze írhatsz valami léleknyerő dolgot a sírkövedre, de az nem olyan hatékony :-), hidd el nekem! Ragadd meg a dolgot most! Azt mondja: most van itt az idő.

Azt mondja a filadelfiai gyülekezetnek: „Nincsen sok erőtök, de ragaszkodtok az Én nevemhez. Ragaszkodtatok az Én beszédemhez.” Ragaszkodjatok hozzá, és aztán hatásotok van ebben a világban. Ha már hatásról beszélünk:

Eféz 5:14b Ébredj fel, aki alszol, és támadj fel a halálból, és felragyog neked Krisztus.

Az első dolog, ha nem ismered Jézust, akkor ébredj fel! Ismerd meg Jézust! Gyere Őhozzá a szívedben, hívd Őt az életedbe. Ő valós és személyes. Ő keres téged, Ő kopogtat a szívednél és azt mondja: Engedj be! Hozz döntést Őmellette.

Ha hívő vagy. Hogyan éljük az életünket? Hogyan számolunk? Mi a fontos? Melyik lehetőségeket ragadjuk meg? Mert a világ is tesz elénk lehetőségeket. Emberek is tesznek elénk lehetőségeket. Hiszem, hogy Sátán is tesz elénk lehetőségeket. Melyiket fogom megragadni? Isten azt mondja: „Ragadd meg azt a lehetőséget, amit Én teszek eléd. Ragadd meg azt, amit Én nyitottam meg előtted.”

Eféz 5:17 Azért ne legyél esztelen, hanem értsd meg, hogy mi az Úr akarata.

Értsd meg, hogy mi Isten akarata. Tanuld meg megragadni a lehetőséget. Reggel azt az öt percet a csendes időre, hogy Istennel tölts egy kis időt, megragadni. Amikor munkatársaddal valami szörnyűség történik, akkor ott a lehetőség, hogy beszélj a reményről, ami neked megvan és neki is meglehet. Ragadd meg a lehetőségeket, amiket Isten ad. Tanuld meg elkapni, tanuld meg megragadni ezeket.

Eféz 5:16 Áron is megvegyétek az alkalmat, mert a napok gonoszok.

Ez a vers úgy mondja, mintha árral szemben úsznánk: a napok gonoszak, de nekünk megvan a lehetőségünk, hogy kihasználjuk azt az időt, amink van. Azért, hogy megragadjuk ezt a pillanatot, ezt a napot, ezt az órát, ezt a barátságot, ezt az ismeretséget, ezt a néhány forintot. A felajánlásban megragadom azt a néhány forintot: rendben, Isten munkájára odaadom. Elkapni és megragadni a lehetőségeket.

Itt azt mondja: Áron is megvegyétek. Áron is! Akár, ha ára van, megvenni. Attól, hogy Isten akaratában van valami, attól, hogy Isten kinyitott nekem egy ajtót, az nem jelenti azt, hogy nincs költsége a dolognak. Nem jelenti azt, hogy nincs ára a dolognak, nem jelenti azt, hogy nem kell fizetnem érte. Nem jelenti azt, hogy nem kell áldozatot hoznom érte. Ez ne ijesszen meg, hanem merj előre menni.

Merd azt mondani: rendben, leteszek valamit, hogy megragadhassam azt, ami Isten akaratában van. Például, eljössz istentiszteletre, és kihagyod a kedvenc sorozatodat. 🙂  Rendszeresen elmenni szolgálni szombatonként, szerdánként, ez áldozattal jár, de miről szól? Arról, hogy megvásárolom az alkalmat.

Eféz 5:15 Jól gondoljátok meg azért, hogyan járjatok: nem mint esztelenek, hanem mint bölcsek.

Tanuljuk meg megragadni a lehetőséget. Van egy szörnyű vers:

Jer 8:20 Elmúlt az aratás, véget ért a nyár, de mi nem szabadultunk meg!

„A lehetőség elmúlt, és mi nem szabadultunk meg.” Isten ments, hogy egy nap úgy legyünk, hogy azt mondjuk: elment az életem, és nem ragadtam meg a lehetőségeket, amiket Isten tett elém. Hanem merjük megragadni azokat, merjünk tenni értük valamit, merjünk járni ezekben. Mert az életünk elmegy. Aki idősebb, az többet tud már erről, hogy az életünk elmegy gyorsan. Ez rendben van. Ez így működik, nem baj.

Viszont nem az a kérdés, hogy lejár-e az életem, nem az a kérdés, hogy elröpül-e, hanem az a kérdés, hogy megragadtam-e a lehetőségeket, amiket Isten elém tett. Amikor előttem volt egy ember, akkor felismertem-e a lehetőséget, és utánakaptam-e két kézzel annak az alkalomnak. „Uram, most! Most! Ezt az alkalmat szeretném megragadni, és használni Te érted, és megosztani az evangéliumot.” Vagy csak bátorítani szeretetben, vigasztalni valamivel, amit én is Istentől kaptam. Vagy elmondani neki egy Példabeszédet, ami oda illik, és bátorítani őket. Megragadni a lehetőséget.

1Kor 16:9 a lehetőségek ajtajával együtt van ellenállás is, van támadás is. Furcsa lenne, ha Isten munkájának nem állna ellene az ellenség. Persze, hogy ellene áll. És akkor mi van? A Khárisz Isten munkája, tudjuk. Ellene áll Sátán? Persze. Ez nem lep meg minket, de merjünk imádkozni érte.

Gal 6:10 Azért amíg időnk van, …

Erről beszélek. Az időnk nem végtelen. A lehetőségeink nem örökkévalóak. Nincs mindig nyitva az ajtó. Hanem amíg időnk van.

Gal 6:10 … tegyünk jót mindenkivel, kiváltképpen pedig azokkal, akik hozzátartozóink a hitben.

Testvéreim a hitben, és azon túl is, persze. Szolgálni feléjük, megragadni az alkalmat. Ez nagyon egyszerű, de nagyon fontos üzenet. Mert tudod, hogyan történik: elúszik egy nap, aztán még egy, aztán egy hét, aztán egy hónap, aztán egy évszak, aztán egy év. Visszanézek, és azt kérdezem: Mi történt ebben az évben Istennel?

Én személyesen tudom – és tudom, hogy te sem nem lennél itt jelen, ha te nem így lennél –, szóval, én nem akarom azt mondani ennek az évnek a végén: „Ami történt ebben az évben, az az volt, hogy én szabin voltam Istentől. Isten nyitogatta az ajtókat, én pedig csak megköszöntem a tárlatvezetést, megnéztem mindet, köszönöm, hogy megmutatta, hálás vagyok, igazán drága, hogy ilyen lehetőségeket ad nekem, de mikor ér már véget?” Aztán vége lett. Isten ments, hogy így legyen!

Van egy lehetőségünk most arra, hogy összpontosítsunk az Igére, hogy figyeljünk Istenre. Amikor végzünk ezzel az Istentisztelettel, akkor arra, hogy forgassuk a szívünkben az igazságot, amit hallottunk, és megkérdezzük Istentől a Szellem által: Uram, mit jelent ez nekem? Amikor lefekszem este, akkor lesz egy lehetőségem imádkozni a gyerekekért, azokért, akikkel találkoztam, a szükségekért, amikről hallottam. Másnap reggel kávéval a kezemben látom a szórólapot: „Ja! A Khárisz! … Uram,… kérlek…!” – megragadni a lehetőséget. Nem bonyolult, amit mondok. 🙂

Kérlek, ne vesztegessük el a napjainkat, ne vesztegessük el az életünket, ne vesztegessük el a lehetőségeinket! Mert ez az a nap, amikor tehetünk valamit, amikor járhatunk, amikor beléphetünk azon az ajtón, amikor hitben élhetünk, amikor bízhatunk, amikor messzebb mehetünk, mint ameddig magunkban mennénk. Istennel messzebb mehetünk. A mai nap van az a nap, hogy tehetünk valamit, a mai nap van az a nap, hogy az örökkévalóságot kijelenthetjük itt a Földön. Ámen.

Mennyei Atyánk! Köszönjük, Neked, hogy adtál nekünk lehetőséget. Annyira hálásak vagyunk a Te valóságodért az életünkben. Köszönjük, hogy nyitsz előttünk ajtókat, és az a bizalmunk, hogy azok az ajtók végső soron Hozzád vezetnek minket. Urunk, Veled akarunk járni kicsi és nagy dolgokban. Urunk, szeretnénk megtanulni két kézzel megragadni a Tőled kapott lehetőségeket a szolgálatra, a szeretetre, a bátorításra, az örömre, az életre, a hitre. Köszönjük, Urunk! Ámen.

Kategória: Egyéb