Az osztrákok már a spájzban vannak! & Életünk, és a benne termő gyümölcs

2014 június 8. vasárnap  10:30

Micah Stambowsky: Az osztrákok már a spájzban vannak!

Róm 7:14-17 Mert tudjuk, hogy a törvény szellemi, de én testi vagyok, kiszolgáltatva a bűnnek.Mert magam sem értem, mit teszek. Mert nem azt teszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök. Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor egyetértek a törvénnyel, hogy jó.Akkor tehát már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakozó bűn.

Isten arra indított, hogy most Sámsonról beszéljek. Ki tudja, miért? P. Barry házában jártam fel s alá ma reggel. Ő megdicsérte a frizurámat, úgyhogy most azt visszakapja :-), és Sámsonról fogok beszélni. Bír 16-ban van Sámson és Delila története. Nagyon híres történet a Bibliában. Olyan történet, amit még most sem értek, és lehet, hogy soha nem is fogom érteni igazán. Ám ahogy egyre idősebb leszek, egyedülálló férfiként egyre inkább kezdem megérteni.

Bír 16:4-5 Történt ezután, hogy a Szórék völgyében megszeretett egy asszonyt, akinek Delila volt a neve.A filiszteusok fejedelmei fölmentek ehhez, és azt mondták neki: Kérdezd ki őt, és tudd meg, miben áll a nagy ereje, és hogyan kerekedhetnénk fölé, hogy megkötözzük és megkínozzuk. Akkor mindegyikünk ad neked ezeregyszáz ezüstsékelt.

Ezeregyszáz ezüstsékel – sokkal kevesebbért is eladtam volna a testvéremet, főleg a bátyámat, aki mindig csak bajt okozott. (:-) Bocsi. Ez nem tartozott a felkent részhez.)

Bír 16:6 Delila ezt mondta Sámsonnak: Mondd meg nekem, miben van a te nagy erőd, és mivel kellene téged megkötözni, hogy megkínozhassanak.

Soha nem értettem ezt. „Te, Sámson, erős harcos, Istennel beszélsz, közvetlenül hallasz Tőle, tudod, hogy a filiszteusok az ügyeid között vannak, és rengeteg dolgot tettél már, amivel dühítetted őket, aztán jön ez az asszony.”

–          Óóóóó, Sámson…

–          Mi van? Igen, Sámson vagyok. Persze, hogy mindenki szeret engem, hisz’ ellenállhatatlan vagyok.

–          Ó, Sámson, csak mondd el nekem, hogyan kötözhetnénk meg, hogy megkínozhassunk!

Azon tűnődöm, hogy a csengő miért nem szólalt meg Sámson fejében. Miért nem gyulladt fel a lámpa? „Hé, Sámson, ébresztő! Ez nem jól hangzik. Tudod, Sámson, ezek a szavak – megkötözni, megkínozni – nem hangzanak túl jól.” Persze Sámson szellemi harcos is volt.

Bír 16:7 Sámson így felelt neki: Ha megkötöznek hét nyers ínnal, amelyek még nem száradtak ki, akkor elgyengülök, és olyan leszek, mint a többi ember.

Tudjuk, hogy ez hazugság, de azon gondolkodom sokszor, hogy minek hazudott neki. Aztán később, miután a filiszteusok tényleg megpróbálják elfogni őt, és kiszabadítja magát, ezt mondja neki Delila:

Bír 16:10 … Íme, rászedtél, és hamis dolgot mondtál nekem. Most igazán mondd meg, hogy mivel lehet megkötözni téged!

„Sámson, mit csinálsz? Mi történik itt? Mi történik veled? Hol vagy?” Igazából egyszerű a dolog. Nagyon egyszerű. A válasz a következő. Sámson meg lett mérgezve. Kicsi méreg – az elején olvassuk, hogy Sámson beleszeretett Delilába. Aztán, ahogy olvassuk történetet, azt látjuk, hogy ez mégsem szerelem. Ez valami egészen más.

Én nem vagyok nős, de feltételezem, ha a feleség odamegy a férjéhez, és azt mondja: „Kérlek, áruld el nekem a bankszámlaszámodat, és azt, hogy hol tartod a rejtett kincseidet! Arra az esetre, ha meghalnál.”; akkor lehet, hogy erre a férjnek fel kéne kapnia a fejét.

Delila azt kérdezte Sámsontól: „Hogyan kötözhetnénk meg? Mondd el a titkodat!” Tudjuk, hogy az ő titka az Istennel való szövetsége volt. Igazából nem azt kéri: Mondd el a titkodat! Hanem azt mondja ezzel: „Fordulj el Istentől! Szegd meg az Istennel való szövetségedet. Csak mondd el, áruld el nekem, hogyan kínozhatnánk meg!”

Kicsi méreg van Sámsonban, és megvakul attól. „Ez az az asszony, akit szeretek. Soha nem tenne velem ilyet!”; és kezd eltávolodni Istentől. Itt látjuk, hogy hazudik neki, mert tudja, hogy nem helyes, amit csinál. Ahogy Róm 7-ben olvastuk, habár tudja, nem akarja megtenni, de szépen lassan, távolodik el Istentől, és hazudik neki. Aztán újra ez történik. Delila megint ugyanazt mondja:

Bír 16:13 … Meddig szedsz még rá, és mondasz hamis dolgot nekem? Mondd meg egyszer már, mivel lehet megkötözni?! Ő pedig ezt felelte neki: Ha összeszövöd a fejemnek hét hajfonatát a szövőszék fonalával.

Megint csak kiszabadítja magát. Minden alkalommal, ahogy ezt olvasom, kedvem lenne kiabálni: „Sámson! Nem veszed észre, hogy mit csinálsz?! Hányszor kellene még ennek megtörténnie? Mennyi lenne elég? Hányszor kell még a filiszteusokat a hálószobádban megtalálnod, mielőtt megérted ezt?” A méreg azonban benne van. Aztán megint:

Bír 16:15-16 Ekkor azt mondta neki Delila: Hogyan mondhatod: „Szeretlek téged”, ha a szíved nincs velem? Immár háromszor szedtél rá engem, és nem mondtad meg, hogy miben van a te nagy erőd. Mikor aztán mindennap zaklatta szavaival és gyötörte őt, halálosan belefáradt a lelke,

Tudjuk, hogy mi történik. Elmondja Delilának, aztán jönnek a filiszteusok és foglyul ejtik. Akármennyire is dühítő ez a történet – „Hogy lehet valaki ennyire…? Hogyan tehet valaki ilyet? Hogyan nem látja? Annyira nyilvánvaló az egész.” –, de ahogy olvasom, úgy érzem, Isten is így néz rám: „Szeretlek téged. Hogyan lehet az, hogy nem látod a mérget az életedben?” Lehet, hogy nem egy asszonyról van szó, lehet, hogy valamilyen munka, lehet ez egy iskola. Bármi legyen is az, mérgezi az életünket, és mi pedig szépen lassan távolodunk.

Elképzelem, ahogy Isten is bekiabál: „Várj! Állj meg! Az méreg! Hagyd abba! Sámson, hagyd abba! Az az asszony csak ki akar használni! Nem látod a jeleket?”

Hadd mondjak egy történetet Romániából! Azt hiszem, hogy nagyon biztonságos ott, és lett egy rossz szokásom – amit mostmár megváltoztattam –, hogy nem zártam be az ajtómat. Egy nap elaludtam a díványon – milyen jó nekem! – és hallom, hogy nyílik az ajtó. Hajnali 2-3 óra lehetett.

A házban valahol fölöttem lakik egy amerikai srác. Barátok vagyunk. Arra gondoltam: Minek jönne ilyenkor hozzám? A kanapén aludtam el, ezért égett a lámpa. Felébredtem, az ajtó felé néztem, és ott állt egy idegen, nézett rám, és azt kérdezte: A hostel az emeleten van? Arra gondoltam: ha ez az ember felmegy, akkor a férfi, aki fölöttem lakik a feleségével és a gyerekeivel, agyonveri. „Nincs itt hostel.”

Tett egy lépést felém. Ahogy közelebb ért, éreztem rajta az ital szagát, és azt mondtam: „Miért beszélsz angolul? Romániában vagyunk!” „Én osztrák vagyok.” „Te most nagyon rossz helyen jársz!” Úgyhogy kikísértem az utcára, és remélhetőleg a hostele felé küldtem el. Nem tudom, mi történt vele ezután, de azóta zárva tartom az ajtót.

Mostmár az ajtóm zárva van. Csak egy alkalom kellett. Nem is engedtem, hogy bejusson a szobámba. Azon gondolkodom: „Sámson! Hányszor kellett ott találnod a filiszteusokat? Nem csak egy osztrák turistát a konyhádban, hanem az ellenségedet. A filiszteusok különleges kiképzett harcosait hányszor kellett ott találnod ahhoz, hogy végre leessen a dolog?” Annyira eltávolodott a méreg miatt. Kész, vége volt. Nem látta.

Olyan gyakran ez történik velünk. Valami jó munkával kezdődik a dolog, szép lassan megmérgez, és elvisz engem Krisztus Testétől, és elveszi a tanulóidőmet. Bármi lehet ez. Lehet, hogy csak nagyon kicsi dolog. Lehet, hogy nincs hatalmas nagy tábla, ami azt mondaná: Hé, hagyd már ezt abba, ez rossz! Szépen lassan kivesz engem.

Ismerjük Sámson történetét, hogy Isten hogyan fordította meg ezt a helyzetet. Látjuk ezt a mérget mindenfelé a Bibliában. Látjuk Sámsont és Delilát, Dávidot és Betsabét, Júdást és a pénzt… A bibliaórán tanítottam valami hasonlót az iskolánkban. Azt mondták erre: Miért csak ezeket a nős példákat használod? Azt feleltem: „Jól van! Holnap hozok másik példát.” Egész éjjel próbáltam találni egyet.

Ádám és Éva? Nem, az megint nem jó. Dávid és Betsabé? Nem! Salamon és …? Nem! Júdás és a pénz? Végre! Úgy értem, ő Krisztust követi. Mi a Bibliában látjuk csak, de ő követi Isten Fiát, és ő nem is ezeregyszáz ezüstsékelt kapott. Az rengeteg pénz, amit Delila keresett ezzel. Júdás nem is kapott ennyit. A rómaiak jobban tudtak alkudni, mint a filiszteusok. Sokat tanultak tőlünk, zsidóktól. 🙂

Romániában, amikor viccelődöm, akkor senki nem nevet. Megkérdeztem: Miért van ez? Azt felelték: Egyszerűen csak nem vagy vicces. Gondoltam: „Rendben! Akkor majd utazgatok, és megnézem, hogy másfelé mi történik.” Hallottam, hogy itt az iskolában van valami állás. Igazából ezért vagyok itt. 🙂 Állásinterjúra jöttem, de a frizurával elrontottam a dolgot. Itt vagyok sortban, nyakkendő nélkül, hosszú hajjal. Három figyelmeztetés, és végem. Á, nem! Csak két napot vagyok itt. Ennek csak a fele volt vicc, de ki kell találnotok, hogy melyik fele.

A méreg gondolata – csak szép lassan beszivárog az életedbe, észre sem veszed, és lassan kibillent. Sámsonnak olyan nagy elhívása volt, Istennek olyan hatalmas embere volt! Vagy Dávid, a király; Júdás, Jézus Krisztus tanítvány, és néhány ezüstpénzért eladta Őt. Hatalmas elhívást tönkre tud tenni egy kicsiny méreg.

Milyen méreg van? Millióféle lehet. Nincs határa annak, amivel az ördög próbálkozik, hogy megmérgezzen minket. Az egész világ a rendelkezésére áll ebben. Sátán ennek a világnak fejedelme, a levegőbeli hatalmasságok fejedelme, és hajlandó bármit használni, csak hogy rávegyen minket arra, hogy elforduljunk, hogy kivegyen minket az elhívásunkból.

Viszont nem ezzel szeretném befejezni, hanem Isten él! És értünk van. Elfordulhatunk kicsit, de hallgatunk Őrá. Hallgatjuk az Igét, és az Igét helyezzük az életünk középpontjába. Ez az oltás a méreg ellen, és semlegesíti a mérget. Az igazság megszabadít engem minden mástól. Az Ige az életem középpontja. Ámen.

 

P. Kende: Életünk, és a benne termő gyümölcs

Luk 8:4-8 Amikor pedig nagy sokaság gyűlt össze, és minden városból mentek hozzá, egy példázatot mondott nekik:Kiment a magvető, hogy elvesse a magot. Vetés közben némelyik az útfélre esett, és eltaposták, vagy az égi madarak megették.Némelyik kősziklára esett, és amikor kikelt, elszáradt, mert nem volt nedvessége.Némelyik a tövis közé esett, és a tövisek vele együtt felnövekedve megfojtották.Némelyik pedig a jó földbe esett, és amikor kikelt, százszoros termést hozott. Miután ezeket elmondta, így kiáltott: Akinek van füle a hallásra, hallja meg!

A 11. versben azt látjuk, hogy ez a példázat Isten Igéjéről szól. A gyülekezetnek ez annyira fontos. A hívőknek egyénenként ez annyira fontos. Ezért hirdetjük az Igét 2Tim 4:2 úton-útfélen, alkalmas és alkalmatlan időben. Mindenütt, ahol csak lehet, mert hallanunk kell az Igét. Mert csak az Ige, csak a jó mag teremhet jó gyümölcsöt. Rossz mag nem fog jó gyümölcsöt teremni. A tövisnek a magjából nem fogunk kukoricát szedni soha. Nyilvánvalóan nem történhet meg. Ahhoz jó mag kell.

Luk 8:11 Ez a példázat értelme: A mag az Isten beszéde.

Ez a példázat a gyümölcstermésről szól. Ez nem az üdvösségről, nem is annyira az emberekről, hanem arról, hogy hová tart a hívőnek az élete.

Hová tart a hívőnek az élete? 1Pét 1:23 Isten Igéje az a mag, amiből újjászülettünk. Ez fontos dolog. Hallanunk kellett az evangéliumot: Jézus értünk halt meg, fizetett a kereszten, megfizetett a bűneinkért, ha hiszünk Benne, akkor új életünk lehet.  Ő megment bennünket. Ez volt az üzenet. Itt azonban a gyümölcsről beszél, Isten Igéjéről és a gyümölcsről, amit teremhet egy hívő életében.

Gondoltál-e már erre: gyümölcsöző élet. Gyümölcsöző élet – Isten erre hívott minket. Mindnyájunkat hívőket. Sokszor gondolok erre. Amikor jövök a gyülekezetbe megosztani az Igét itt mindenkivel, akkor erre gondolok: „Uram, nem akarok semmit mondani, ami ne Tőled lenne, ami ne a Te szíved lenne. Mi a legfontosabb mondandód ezen az alkalmon mindnyájunknak?”

Meg vagyok győződve, hogy a mostani alkalomra ez: gyümölcsöző élet. Hogyan? A Szent Szellem által, az Ige által. Ez a módja, ahogy megtörténik. Gyümölcsöt teremni! Gondoltál erre, hogy gyümölcsöző életünk legyen? Nem csak néha, hanem állandóan. Gal 5:22 a Szellem gyümölcse szeretet. Egy gyümölcs a szeretet, de sokoldalú gyümölcs.

Néha azt mondják emberek: Beszéltek a szeretetről, de semmi gyakorlati nincs benne! Ha elolvasom ezt, mi lehetne gyakorlatibb ennél? Az örömnél mi lehet gyakorlatibb? Belső örömem lehet Isten munkája miatt.  Nem a körülmények miatt, hanem amiatt, amit Isten csinál a szívemben.

Békesség. Mi lehet gyakorlatiasabb a békességnél? Annál, hogy békém van egy idióta helyzetben? „Az osztrákok már a spájzban vannak!” – és nem kell megölni az illetőt, hanem békességem lehet. Hosszútűrés – képes vagyok megállni a nyomás alatt. Mi lehet ennél gyakorlatiasabb? Szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség – mi lehet ennél jobb egy ember életében? Mi lehet ennél gyakorlatiasabb?

Gondoltál már erre, hogy hívőként lehetsz olyan hívő, akinek az élete gyümölcsöző? Sokszor nézzük a gyümölcsöt úgy: „Mennyire megy jól az életem? Mennyire vagyok sikeres? Hány ember tért meg? Hány ember lett tanítvány?…” Tudom is én, mikkel mérjük! Gal 5:22-23-ban azt látjuk, hogy a gyümölcs valami más. Az valami, ami rajtad van, ami benned, és mások élvezhetik azt. Az, hogy mit csinálnak vele, az ő dolguk, de a gyümölcs megvan az életedben. Gondoltál már erre, hogy hívőként állandóan gyümölcsöző életünk lehet?

Zsolt 1., Jer 17. gyümölcsöző fa – olyan ember, akinek az életében mindig van mély forrás. Gal 5-ben: a szeretet sokoldalú, a szeretet gyakorlatias, és mindig van valami, amit adni tud. Ezért van ennyiféle módon leírva a gyümölcs, mert minden helyzetre a szeretetnek van egy gyümölcse, és ez gyönyörű dolog. Gyümölcsöző élet hívőként – ez a tiéd és az enyém. Isten szeretete megvan az életünkben, amióta hittünk Krisztusban.

Luk 8-ról három dolgot fogok mondani.

1) Te vagy a mező. A te szíved a mező.

Ez kulcsfontosságú igazság. Ez olyasvalami, amit nem szabad lekicsinyelnünk. Te vagy a mező. Milyen a mező? A mező olyan, hogy ha vetsz bele valamit, akkor az felnő. A szívemnek van egy meglepő passzivitása. Amit bele vetek, azt fogja gondozni, és aztán abból fog gyümölcsöt teremni. Hogyha a szívembe gyűlöletet vetek, akkor minek lesz gyümölcse az életemben? Ha a szívembe rasszizmust vetek, akkor minek lesz gyümölcse? Ha a szívembe félelmet vetek…

A szívem a mező. Én vagyok a mező, te vagy a mező, és Isten veti a magot. Most is. Ám nem csak most, hanem sokszor nap közben szól hozzánk, és mond valamit az Igéjéből csendesen a szívünknek a Szellem által. Aztán mi lesz vele? Hós 10:12 szántsatok magatoknak új szántás, törjétek fel az ugart. Ez az üzenetünk, hogy a szívem, az életem a mező, és én döntök, hogy mit csinálok vele. Jeremiás is beszél róla:

Jer 4:3b-4a Szántsatok magatoknak új ugart, és ne vessetek tövisek közé! Metéljétek körül magatokat az ÚRnak,

Ami azt jelenti, hogy vessétek el a keménységet, törjétek fel a kemény talajt, mert Isten veti a magot, és az én szívem állapota az én felelősségem. Hogyha megszokott vagyok az Igével, ha megszokott vagyok az üzenettel, akkor nekem van ott felelősségem.

Néha úgy gondolom, hogy az imáim felelőtlen imák. Ami azt jelenti: „Uram, csinálj valamit velem! Na, gyerünk! Intézd el!” Isten azt feleli: „Van egy döntésed. Felnőtt gyermekem vagy, és dönts! Hozz döntéseket. Én sokat teszek érted, de azt akarom, hogy együtt járjunk ebben.” A szívem állapotában van felelősségem.

Kérhetek segítséget ebben. Amikor meglátom a szívemet, hogy mik vannak ott – amiről Micah beszélt –, ha van ott méreg: „Uram, kérlek, segíts! Én nem tudom megoldani.” Persze lehet felelőtlen hozzáállásom. Csak kényelembe helyezem magam, és: „Jól van, Isten, csináld meg, légy szíves! Te oldd meg a dolgot. Ma Te csinálsz valamit a szívemmel. Én csak tömöm szeméttel a szívem, Te meg pucold ki! Jó?” Isten azt feleli: „Én valaki más vagyok. Én vagyok a magvető. Kérlek, hozz döntéseket. Tegyél lépéseket!”

A kemény szívem az én felelősségem, Zsid 3:8. Ne legyen kemény a szívünk, arra int bennünket. Van részem ebben. Egy értelemben én töröm meg a keménységet a szívemben. Hogyan? Alázattal, szeretettel. 51. zsoltár – ha nem tudod, hogyan törjük fel a kemény szívünket. Miért? Mert Dávid felismerte: „Uram, annyira zavarba ejtő vagyok.  Annyira idióta tudok lenni! Annyira el tudom rontani! Uram, Istenem, annyira utálom, hogy ennyire könnyen elbukom! Annyira gyűlölöm ezt!”

Felismerem a gyengeségemet, felismerem a bűnösségem, és van megtörtség. Utána nem így mondom: Rendben, Uram, csinálj valamit! Hanem: Uram, kérlek, tégy valamit!; és megtörtség van a szívemben. „Uram, segíts!” – ez a keménységből feltört szív kiáltása Istenhez.

A szívem egy mező. Az életem egy mező. Péld 24:30-31-ben látjuk a lusta ember mezejét. Mit olvasunk róla, mi a jellegzetessége? Gyomos, és a kőfal le van dőlve körülötte. Ezért bármi bejöhet, és bármi kimehet, nincs védelme. Ezért mondja Péld 4:23, hogy őrizzük a szívünket. Mert ez egy mező. Van passzivitása.

Ha bármi bejöhet, ha bejöhet egy ellenség, akkor ki tudja, mi lesz? Reggel kifosztva találom a hűtőt, mert nem csuktam be az ajtót. Kifosztva találom reggel a pénzes borítékomat, mert nem csuktam be az ajtót, mert nincs kerítés. Hadd mondjak egy fontos dolgot! Látod Isten kegyelmét ebben, hogy egy mező vagy? Ez nagyszerű dolog! Isten úgy csinált meg minket, hogy legyen kapacitásunk Őrá, hogy válaszolni tudjunk Őrá. A szívünknek van egy képessége, talaj tud lenni a jó magnak, és gyümölcs teremhet. Ez kegyelem, ez ajándék. Ez különleges dolog.

Ef 4:7 mindnyájunknak Isten adott ajándékot, képességet, kapacitást. Mindnyájunknak. Neked ez Isten kegyelme Hozzá. Neked van kapacitásod, képességed válaszolni és gyümölcsöt teremni. Te teremhetsz gyümölcsöt Istennek! Ez a gondolat. Ez gyönyörű dolog. Ez Isten kegyelme, hogy mi teremhetünk gyümölcsöt Istennek.

Lehet, hogy nem azt a gyümölcsöt, amit én szeretnék. 1Kor 12:11 a Szent Szellem maga dönti el, hogy milyen gyümölcsöt fogsz teremni Istennek. Ez az Ő dolga, merj bízni Benne, de a gyümölcstermés képessége benned van. Azt szoktuk mondani: amikor átsétálsz egy szőlőn, egy gyümölcsösben, akkor mit nem hallasz? Azt, amint a fák sóhajtoznak, nyögdécselnek, erőlködnek. Miért? Mert egyik gyümölcsfának sem kell izzadnia azon, hogy teremjen. Csak úgy megtörténik.

Ez a bátorításunk. Te egy mező vagy, és megvan benned a kapacitás, hogy gyümölcsöt teremj. Ez nem izzadságról szól. Ez nem arról szól, hogy próbáld elérni a lehetetlent, hanem arról, hogy szántsunk fel – Luk 8:12 –, hogy ne legyek kemény, hogy ne hulljon kemény talajra az Ige, és legyen kerítésünk, legyen védelmünk, és aztán legyen jó mag az életünkben. Az üzenet, az Ige, a Biblia – a jó mag az életünkben.

2) Luk 8:13-ban van a második gondolat.

Luk 8:13 A kősziklára hullottak azok, akik amikor hallják, örömmel befogadják az igét, de nincs gyökerük: egy ideig hisznek, ám a kísértés idején elszakadnak.

Ez a korunk problémája: gyökértelen keresztények. Amikor a világban meg akarnak bántani, azt mondják: Olyan gyökér vagy! 🙂 Mi azt mondjuk: Ne legyél gyökértelen! Ne legyél gyökértelen keresztény!

Hogyan szerzek gyökereket? Figyelj! Ez nagyon hasznos mindnyájunknak, és nagyon egyszerű. Amikor Isten Igéje gyökeret ereszt az életemben, akkor én is meggyökerezem a szeretetben, Eféz 3:17. Amikor Isten Igéje meggyökerezik az életemben, akkor én is meggyökerezem a szeretetben. Miért? Azért, mert az Ige, a Biblia az maga Jézus. Az Krisztus, és Krisztus az Ige. Ján 1:1-5 Jézus Krisztus az Ige. (A Jehova Tanúival ne törődj, nem tudják, hogy mit beszélnek. :-))

Jézus Krisztus az Ige, és az Ige Jézus Krisztus. A Biblia az írott Jézus Krisztus. Amikor veszem ezt, és ez gyökeret ereszt az életemben, a szívemben, akkor én is gyökeret eresztek a szeretetben, mert Istent ismerem meg. Krisztust olvasom, Krisztust fogadom be. Nyilván, Ő az enyém, de én növekszem Benne, 2Pét 3:18. Növekszem Benne.

Mellesleg, milyen lesz ez a nyár neked? Te döntöd el. Ha Krisztust veszed, ha Őt olvasod, ha Benne növekszel, akkor ez csodálatos nyár lesz. Akkor ez gyümölcsöző nyár lesz. „Vegyük be” az Igét! Adjunk otthont az Igének a szívünkben Zsid 4:2 hit által!

Hogyan lesznek gyökereim? Néhány dolog. Van-e titkos életed Istennel? Mát 6:6 van-e belső szobánk, ahova bemegyünk és lecsendesedünk? Lehet, hogy reggel az ágyban némi kávé segítségével; lehet, hogy napközben, amikor mások ebédelnek, te ezzel foglalkozol; lehet, hogy amikor a tömegközlekedésben utazol. Legyen csendes idő, titkos élet Istennel. Nagyon elfoglaltak tudunk lenni. Azzal nincs baj, de ha nincs egyensúly, ha nincs másik oldal, ha nincs titkos idő, elrejtett élet Istennel, akkor a sok tevékenység nem fogja kipótolni.

A másik dolog az, hogy ennek van ára. Isten azt mondja: „Gyere Énhozzám. Add Nekem a szívedet!” Péld 23:26 Fiam, add Nekem a szívedet! Isten nem azt kéri tőlünk, ami a miénk, hanem minket, a szívünket akarja. Ennek egy értelemben van ára. Azt mondja: Add Nekem a szíved! Igazán így is, úgy is adom az életem. Vagy a világnak, Sátánnak; vagy Istennek – én döntöm el.

Isten azt mondja: Add Nekem a szívedet. Nem csak a füledet, hanem a szívedet. Mert ha szívedet nem adod, akkor a füleidet feleslegesen adod. Mert úgysem fogod soha tenni, amit hallasz. Isten azt mondja: „Gyere Énhozzám. Add Nekem az életed.” Így eresztek gyökeret, hogy van egy új élet, amiben járok. Van egy halál és egy új élet, Gal 2:19-20. Annyira hálás vagyok ezért, hogy olyan sokan jártok új életben. Nem csak halljátok, hanem a szívetekben elfogadjátok és jártok ebben. Annyira szükségünk van erre!

Jönni fog a kísértés. Mindenkinek az életében jönni fog. 1Pét 4:12-ben Péter azt mondja nekik: „Miért vagytok meglepve? Azt hiszitek, hogy ez ritka dolog, hogy ez furcsa dolog? A megpróbáltatás jön mindenkihez.” Egy vagy más. Egy pénztelen időszak, egy betegség, egy nehéz munkahely, egy rossz főnök… Hadd mondjak valamit a főnökökről!Tudod, hogy ki a jó főnök? Aki a hó végén odaadja a pénzedet, ami jár, és kész. Ez jó főnök, legyél hálás érte! Egyébként könnyű kritizálni.

Szeretnélek bátortani, a próbatétel mindenkihez jön. A kísértés mindenkihez jön, nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy vannak-e gyökereim? Ez nem az, hogy hozok egy döntést: én ide tartozom, és nem megyek innen sehova. Ez is fontos. Én a Bibliámhoz tartozom, és nem megyek innen sehova – ez fontos elkötelezettség. Ez az én gyülekezetem – ez fontos döntés.

Én viszont többről, mélyebbről beszélek: elfogadom az Igét, és gondozom Isten kegyelmének a beszédét a szívemben, Kol 3:16, és gyökereket eresztek, mélyebb gyökereket, és azok megtartanak.

3) Az utolsó gondolat Luk 8-ban:

Luk 8:15 Amelyik pedig a jó földbe esett, ezek azok, akik a hallott igét tiszta és jó szívvel megtartják, és kitartással gyümölcsöt teremnek.

A megtartják szó a görögben katekhó, és azt jelenti, hogy lefogni, nem engedni, hogy elvigyék. Valaki el akarja venni. Volt-e testvéred, és nagyon akarta a játékot, ami nálad van? Akkor mit csinál a gyerek? Fogja, szorítja, magához öleli. „Nem viszed sehova!” Rángatja, de „Ezt nem adom oda!” Nekem volt testvérem, fiatalabb volt. Játszottuk ezt, ő is, én is. A görögben ez a szó azt jelenti: lenn tartani valamit, „ezt nem kapod meg, ez az enyém, ezt nem adom oda”. Egy értelemben így van.

Amikor a szívünk talajában benne van, amikor gyökeret eresztett, akkor nem könnyű onnan kirángatni. Ef 4:14 mindig jönni fognak a szelek, mindenféle tanítások. Mindig fogsz hallani más tanításokat, amik azt mondják: ez itt az olcsó kegyelem. Amivel nem értünk egyet, mert a kereszten semmi olcsó nem volt ebben az egészben. Azt fogják mondani: ez itt szabadosság! Valaki más nem erre próbál fújni, hanem fordítva, és azt mondja: Ez törvénykezés!

Mindig fog jönni egy szél, de mit fogunk csinálni? Ha hagyom, hogy az a szél elvigyen, akkor az egy új módon megmagyarázza nekem a gyülekezetet. „Ez itt mind a pénzről szól. Ez itt mind hatalomról szól. Ez itt mind manipuláció.” Biztos hallottad már ezeket a hangokat. Luk 8:15 azt mondja: „Én ezt lefogom, és ezt nem adom. Én ezt nem engedem. Ez az enyém. Ez az Ige az enyém. A kegyelemnek a beszéde az enyém.”

A 14. versben olvasunk aggodalomról, gazdagságról és élvezetekről. Ez három dolog, amiből kettő jó: a gazdagság és az élvezetek. Mi a baj azzal? Egy értelemben semmi, de amikor elburjánzanak, és kiszorítják az Igét az életemből, akkor baj van. Akkor baj van! Semmi baj nincs a jó munkával, de amikor kiszorítja az életemből az Istennel járást, akkor baj van vele. Semmi baj nincs a családdal, de amikor kiszorítja… Semmi baj nincs a képzéssel, az egyetemmel – hála Istennek érte –, de ha kiszorítja az életemből az Istennel járást, akkor baj van vele.  Jó dolgok, amik kiszorítják Őt az életemből…

Ezért mondta Jézus nagyon sokszor később ebben a fejezetben is: Ne félj! Újra és újra: Ne félj! Mert félünk és aggódunk, és az kiszorítja az Igét. Ugyanakkor a jó dolgokban lehet csalárdság. Kiszoríthatja a gazdagság, a jó dolgok, Luk 12:19. „Hé! Megy ez nekem. Én meg tudom ezt csinálni. Én rendben vagyok.” Aztán nem alázatos, nem töri fel a szíve talaját, és nem fogadja el frissen az Igét.

Ez kihívó üzenet, de annyira fontos nekünk. Mert Isten megadta ezt a kegyelmet, hogy gyümölcsöt teremhetünk Neki. A szívünk képes talaj lenni az Igének, és gyümölcsöt teremni. Viszont ebben van nagyon sok döntésem, és kell hozzá türelem, Luk 8:15. Kell hozzá türelem! Ha türelmes vagyok, akkor lesz gyönyörű gyümölcs. Szeretnélek bátorítani ebben, hogy menjünk előre ezzel. Ahogy Micah mondta: csak az Ige pucolja ki a mérget a szívemből, és erre van szükségünk mindnyájunknak.

Mennyei Atyánk! Köszönjük Neked a Te Igédet. Azt, hogy adtál nekünk kapacitást elfogadni, és járni benne, gyümölcsöt teremni. Köszönjük a kegyelmedet, a szeretetedet. Köszönjük Jézus, hogy láthattuk Nálad, hogy milyen ez, amikor valaki szelíden veszi a beoltott Igét, és csodálatos gyümölcsöt terem. Köszönjük Jézus, hogy bemutattad ezt nekünk, és a szívünk vágya az, hogy járjunk ebben.

Urunk, taníts minket feltörni a szívünk kemény talaját, nem engedni a töviseknek, hogy megfojtsák, nem engedni a jó és a rossz dolgoknak, hogy kiszorítsák a Veled járásunkat. Istenünk, köszönjük az intést, a bátorítást, a szeretetet, a törődést. Jézus, áldunk Téged!

Ámen.

Kategória: Egyéb