Amikor a legnagyobb kapcsolódik a leggyengébbhez & Mi az a “chip”, amitől mások vagyunk?

2016 március 2. szerda  19:00

P. Matti

Volt-e okod ebben az évben, hogy ne gyere el az EUROCON-ra? Lehet, hogy több, mint egy jó okod is lett volna, hogy ne gyere el? Minden évben ugyanaz történik! Már nevetséges.

Pálra gondoltam, arra, ahogy folytatta a szolgálatban. Lisztrában megkövezték, ApCsel 14. Ha belegondolok, ez jó pillanat volt számára, hogy abbahagyja az egészet. Ha akkor azt mondta volna: Rendben, fiúk, én ezt nem folytatom tovább!; akkor mindenki támogatta volna. Azt mondták volna: Igen, igazad van. Ám nem így tett! Azt mondja az Írás, hogy visszament a városba. Ez lenyűgöző! Ez bizonyság Isten munkájáról rajtunk keresztül.

Egy olyan országban élek, ahol mindenfelé azt halljuk, hogy Isten nagy. Álladóan ezt hirdetik a városban: Isten nagy! Igen, Isten annyira nagy! Megértjük vajon, hogy milyen nagy? Én nem. Eljöttem azonban ide, és már látok valamit az Ő nagysága felől. Az Ő nagysága miatt nem vagyunk elveszve. Nagyon nehéz megmérni a nagyságot, de csodálatos az, ahogyan Isten nagy. A leggyengébbel is képes kapcsolatot teremteni, még akkor is, ha Ő a legnagyobb. Nem arról szól, hogy valaki nagyobb, erősebb vagy gyorsabb legyen, hanem a bizonyságról, hogy a legnagyobb kapcsolódhat a leggyengébbhez.

Nagyon stresszes világban élünk ma. Olyan sokoldalúnak kell lenni, több tehetség kell, hogy legyen, és hozzá szeretném tenni, arra is szükségünk van, hogy több kegyelmünk legyen, multi-kegyelem. Ahhoz, hogy sokoldalúak, sok tehetséggel bírók legyünk, sok követelmény nehezedik ránk.

Néhány hónappal ezelőtt az isztambuli repülőtéren elvesztettem a telefonomat. „Ó, elveszítettem a telefonomat!” – sajnálkoztam először. Aztán csak vállat vontam: Elveszítettem a telefonomat. Nem sokkal később már örömmel mondtam: „Elveszítettem a telefonomat! Ó, de sajnálom!” 🙂 Néhány hónapig élveztem ezt. Mert mindig annyira frusztrál, hogy mindenekelőtt meg kell találni a telefont, aztán megtalálni a szemüveget, feltenni a szemüveget, aztán emlékezni ezekre az ostoba gombokra, hogy melyiket kell nyomogatni. Úgyhogy volt néhány boldog hónapom. 🙂 Nagyszerű! Javaslom, hogy tegyétek ti is. Mert annyira különbözőek vagyunk!

Ez a konferencia nem része a világ programjának. Határozottan nem az! Itt vagyunk, és nagyon tetszik, hogy multi-kegyelmesek vagyunk. A bibliaiskolában tanultunk erről a szóról: poikilosz. Poikilosz kegyelem, ami sokszínű kegyelmet jelent, 1Pét 4:10. Legyünk jó sáfárai Isten sokszínű kegyelmének. Ez a különbözőségről szól. Egy másik fordítás szerint okos, nagyon tehetséges. Mert Isten kegyelmében mindig benne van a megoldás mindenegyes helyzetre, minden részletre.

Mert Sátán a részletekben lakozik. Tudod, ez mit jelent? Elmagyarázom. Az ördög (Sátán) a részletekben lakozik. Sátán szereti az apró betűs részt. Elad neked egy kis szúnyogot, aztán végig egy elefánt lakik a házadban. Nagyon csalárd. Sátán szereti eltorzítani a részleteket.

Egy nagyon személyes bizonyságot szeretnék megosztani veletek erről a konferenciáról. Tegnap este volt az első alkalom. Persze mindenki fáradt volt az utazás miatt. Annyira nagyszerű itt lenni az istentiszteleten! Ültem az egyik sorban, és szerettem nagyon, hogy itt vagyok. „Végre idejutottam! Újra eljöhettem!”

Aztán valaki bemutatta a színpadon p. Schallert, mint a budapesti gyülekezet alapítóját. Igazán fejbe csapott! 🙂 Hallgattam ezt, és: „Eddig azt hittem, hogy én voltam a budapesti gyülekezet alapítója. … Ezt el se hiszem! Még vége sincs az első alkalomnak, és már megsértődtem!” :-); és őszintén Istenhez kiáltottam: „Istenem, nem akarom, hogy ez legyen a szívemben! Kérlek, segíts! Uram, segíts!”

Mert Sátán ott volt, és azt mondta: Igen, át kell írnod a repülőjegyed, és holnap vissza kell menned Ománba. 🙂 Bele tudsz gondolni, mennyire nevetséges ez? Visszamennék a szállodába, megváltoztatom a repülőjegy foglalásomat, visszarepülök Ománba, aztán ott ülök, és csak azt kérdezem: Mi történt?! 🙂 Őszintén Istenhez kiáltottam, és mondtam: Uram, segíts!

Tudod, mi történt? Őszintén mondom, hallottam, hogy a Szent Szellem azt mondja: P. Rick a budapesti gyülekezet alapítója. „Micsoda?! Az az ember, akinek a nevét sosem hallottam?!” 🙂 A Szent Szellem azt mondta: P. Scibelli a budapesti gyülekezet alapítója. 🙂 „Nem, nem! Összekevered! Ő az afrikai gyülekezetek alapítója.” Tényleg való igaz, hogy ez történt.

Aztán a Szent Szellem tovább szolgált felém: „Nem érted? P. Satelite a budapesti gyülekezet alapítója.” Azután tudod, hogy mit mondott a Szent Szellem? „Paivi a budapesti gyülekezet alapítója!” :-)) Erre azt mondtam: „Renden! Értem már, hogy mire akarsz kilyukadni! Úgy érted, Ulla Larsson a budapesti gyülekezet alapítója, vagy Nuppu, a muszkati csapatunk tizenévese a budapesti gyülekezet alapítója.”

Aztán végül a Szent Szellem azt mondta: Ahmed a budapesti gyülekezet alapítója. 🙂 Valóban annyira szolgált ez felém! Megszabadultam. Hallottam, hogy a Szent Szellem szól hozzám, és azt mondja: Ki vagy te? Azt feleltem: Én vagyok a budapesti gyülekezet alapítója! :-)) Így mindenkire gondoltam, bárki mondhatja: XY vagyok, a budapesti gyülekezet alapítója. Mert ez biblikus.

1Kor 12:26 Ha szenved egy tag, mindegyik tag vele szenved, ha dicsőségben részesül egy tag, mindegyik tag vele örül.

Ti vagytok a budapesti gyülekezet alapítói! Ez nagyon erőteljes, mert megmutatja Isten nagyságát. Isten így végezte. A gyülekezet annyira szép!

Nagyon szokatlan hívők vagyunk a mai világban. Tudod, miért? Mert szeretjük a gyülekezetünket, nem? Szeretjük a gyülekezetünket. Annyira lehetséges, olyan könnyű abbahagyni az imádkozást! Annyira könnyű abbahagyni azt, hogy olvassuk a Bibliát. Annyira könnyű abbahagyni azt, hogy lelkeket nyerünk. Lehetsz akár pásztor, és egy-két héttel később rájössz, hogy nem is tanulmányoztad a Bibliát, nem is imádkoztál. Ha ez pásztorokkal előfordulhat, akkor mi van velünk, „halandókkal”? 🙂 Megtörténhet. Előfordul.

Miért történik meg ilyen könnyen? Mert ez a világ körülöttünk egyáltalán nem támogat minket. Az imádatodat, a bibliaolvasásodat, az evangelizálásodat egyáltalán nem támogatja ez a világ, a legkisebb mértékben sem. Amikor a világ ránéz a bibliaolvasásunkra, az imádkozásunkra, a léleknyerésünkre, akkor a világ azt mondja: Micsoda pazarlás!

Az egyik csapattagom azt mondta: Ez egy soha véget nem érő hozzáfűzés. Soha véget nem érő kommentár a világtól és Sátántól, hogy a mi bensőséges kapcsolatunk Istennel, és az Istennel való járásunk csak hiábavalóság pazarlás. Nem az! Mert van itt valami, ami nagyszerű! Van itt valami, ami sokkal nagyobb nálunk. Annyira fantasztikus! Akkora kiváltság, hogy a részesei lehetünk ennek!

És szeretem azt, hogy p. Schaller a budapesti gyülekezet alapítója. 🙂 Efelől kérdés sincs. Ámen.

 

P. Schaller

Mennyire nagyszerű üzenetet hallottunk p. Mattitól! Szeretjük, amikor a szívéből oszt meg dolgokat velünk, mert halljuk a saját szívünket ebben, és megértjük milyen bűnösnek lenni. 🙂

El kell ismernem, hogy amikor meghallottam, hogy így mutattak be, hogy én alapítottam ezt a gyülekezetet, egyből arra gondoltam, hogy igazából p. Matti alapította, de őt úgysem fogja ez érdekelni 🙂 , mert ő egy szellemi óriás, és képes bánni ezzel. 🙂

Annyira hálás vagyok a szeretetért, a hitért, Isten jelenlétéért itt, a látásért és a misszióért!

A technológia világát éljük. Egy „chip”-ről szeretnék beszélni. Mostmár tudjuk, hogy p. Matti miért nem veszi fel a telefonját, és tudjuk, miért örül ennek ennyire. A telefonban van egy chip, ami miatt működik a telefon, és ezt használhatjuk most arra, hogy valamit illusztráljunk vele. Amikor Isten megalkotta az embert, mi volt az a chip, amit belehelyezett a lelkébe? Mi az a chip, amitől az ember ember? Mit keres Isten? Nem a külső megjelenést, hanem a valódi funkciót. Mi a férfi? Mi a nő? Miért vagyunk itt? Mi az a chip, amitől működünk?

Nagyon sok baltimore-i család elküldte ide a fiataljait. A baltimore-i gyülekezet szellemi közösség valóban, a szülők keményen dolgoznak, imádkozó gyülekezet is, és missziós gyülekezet is. Családi gyülekezet. Van egy látásunk Európára. Egyre többet beszélünk róla. Szeretnénk, ha ezen a nyáron néhány misszionárius Európába jönne.

Lehet, hogy jönnek néhányan és itt fognak élni Írországban, Hollandiában, Dániában, Horvátországban, Szerbiában, Luxemburgban… Ez az imánk. Néhány fiatal csatlakozhatna a franciaországi gyülekezethez, vagy Heidelbergben, vagy Berlinben, vagy Svájcban, és más helyeken. Nagyon sok fiatal eljött most az EUROCON-ra a Greater Grace Keresztény Akadémiáról, néhányan az NBCS-ből. Többen először vannak itt.

Nincs semmi nagyobb annál a chipnél, mint amit Isten belénk helyezett, ami tényleg működtet minket. Ez a kapcsolat hatalmas. Az embereknek az USA-ban és mindenhol a világban szükségük van erre. Így kell élnünk, elveszítve az életünket, és Isten új chipet ad nekünk. A régi chip olyan, mint p. Matti telefonja. 🙂

Komolyan, szeretünk benneteket, imádkozzatok egymásért. Kinn lenni az utcán, szolgálni. P. Chris Moore, p. Gary Groenewold, p. Thomas Bulicek, p. Tall és mások, mi kidolgozunk egy stratégiát a prédikálásra, a szolgálatra, az örvendezésre, az éneklésre az utcákon Európában Isten kegyelméből.

Mát 3:17 És íme, egy mennyei hang ezt mondta: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.

Miért szerette Isten Krisztust? Miért gyönyörködött Benne? Miért mondta azt: „Ez az Én Fiam, és Benne gyönyörködöm.”? Miért nem a mi nevünket helyezte oda, vagy Kajafás nevét, vagy Pilátus nevét? Miért mondta: „Ez a Személy…”? A válasz az, hogy Isten Krisztusban volt. Krisztusnak nem volt bűne, nem volt zűrzavar a szívében. Nem volt kétértelmű. Szerette az Atyát. Mindig, már azelőtt is, hogy megszületett volna Betlehemben, örvendezett az örökkévalóságban. Az Atyától örökké valóan született. Nem volt kezdete, nem volt teremtve, Ő örökké való. Mindig Istennel volt. Az Atya, a Fiú és a Szent Szellem.

Amikor ma ránézünk az emberekre, akkor igazából Isten képét látjuk az emberekben. Róm 2:14-15 az embereknek van lelkiismerete. Látjuk, hogy van valami belül bűnösként is, amitől az ember tudja, hogy mi helyes és mi helytelen. Érzékeli ezt. Bár téved, bár alapjában véve nincs igaza, mégis vágya van arra, hogy az övé legyen ez a bizonyos chip. Érzi, hogy valami nincs rendben. Ráébred, hogy nem az, aminek lennie kellene. Van egy vágya, de képtelen elérni azt. Néha látja. Szeretnék egy szót használni erre az üzenetben.

1Sám 22:1-2 Elment onnan Dávid, és az Adullámbarlangba menekült. Amikor meghallották ezt testvérei és apjának egész háza népe, odamentek hozzá. És hozzá gyülekezett mindenféle sanyargatott nép, mindazok, akiknek hitelezőik voltak, és minden elkeseredett ember, ő pedig a vezérük lett. Mintegy négyszázan voltak vele.

Miért jöttek Dávidhoz? Mije volt Dávidnak? Mi gyökerezett benne? Az Írás őt az Úr felkentjének nevezi. Tudjuk, hogy bölcs volt, bátor volt – P. Scibelli prédikált előző alkalommal erről – és megtört. Úgy gondolom, hogy ezekben a baltimore-i fiatalokban is megvan ez a képesség, rendelkeznek ezzel. Ebben növekszünk azáltal, hogy Dáviddal vagyunk. Dávid Krisztus előképe. Az emberek Krisztushoz jönnek Adullám barlangjába. Nem egy elit szállodába, hanem a barlangba, nem az okosak, hanem azok, akik nyomorúságban vannak. Miért szerették ők Dávidot? Mije volt Dávidnak?

Mi az, amire igazán vágyunk, amit keresünk? Mire akarunk rátalálni? Mire lettünk teremtve? Mire éhezünk?

Jób1. Az ördög Jób 1-ben szólt Istenhez.

Jób 1:8 Az ÚR azt mondta a Sátánnak: Észrevetted szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: …

Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm. Ez Jób, benne gyönyörködöm.” Mi a közös bennük? Mije van Jóbnak? „Nincs hozzá hasonló.” – ezt mondja Isten. Mi volt az a chip, amit Isten Krisztusba helyezett? Maga Isten tette. Mi volt az a chip, amit Jóbba helyezett? Az új szív? A Szent Szellem? Krisztus értelme? Isten azt mondta Sátánnak:

Jób 1:8 … feddhetetlen, igaz, istenfélő, és kerüli a rosszat.

Istenfélő – ez segíthet – és kerüli a gonoszt. Úgy gondolom, hogy ez gondot okozott Sátánnak, mert Sátán válaszolt: „Hah! Hiszen tudod, miért fél Téged. Mert mindig azt teszed, amit mond. Megvéded őt, megáldod őt. Ám ha megátkozod, akkor ő is megátkoz Téged.” Itt van! Ez az a dolog. Ez az, ami zavarja Sátánt. Ha hűséges vagy – másik szót szeretnék használni: lojális –, ha lehet benned bízni, ha Isten bízhat benned. Az a chip az, amitől más leszel. Isten azt mondja: Én bízhatok Krisztusban. Isten azt mondja: Én bízhatok Jóbban.

Kapcsolat. Minden megtört kapcsolat fájdalmas. Ezért van az, hogy amikor így együtt vagyunk, finnek, akik nagyon hűséges emberek, nagy lojálisak, a barátaink, vagy az emberek a különböző helyekről tíz-húsz-harmic éve látjuk egymást, azt mondjuk: „Ez az! A barátom örökre, és én az ő barátja vagyok örökre.”

Isten erre teremtette az embert, amikor megalkotta őt. Azt mondja: „Bízni akarok benned. Adok neked egy kertet. Szeretném, ha benépesítenéd a Földet, ha gyümölcsöznél. Szeretném, ha elneveznéd az állatokat. Amikor azt mondod, hogy elefánt, akkor Én is azt mondom: Ez lesz a neve, hogy elefánt. Miért? Mert te ezt mondtad. Erre alkottalak. Amikor azt mondod, hogy zsiráf, akkor ez lesz a neve. Te az Én kiterjesztésem vagy. Benned bízom. Szeretlek téged. Ismersz Engem. Ezért alkottalak.”

Nézd meg a világot, amiben élünk. Megtanulunk hazudni és csalni. Aztán újra csalunk. Aztán megszakad valakinek a szíve, vagy tönkremegy egy család, vagy megszakad a lelke valakinek. Teljesen összeomlunk, amikor a feje tetejére fordulnak a dolgok.

Figyelj! Lucifer ott volt a mennyben. Bár sok mindent mond róla, két dolog fontos felőle: ő volt a legszebb és a legbölcsebb. Nem értem, hogyan lehetséges, hogy valaki, aki annyira bölcs, és annyira gyönyörűséges, nem lehet benne mégsem bízni. Isten bízott Luciferben. Isten adott Lucifernek. Nem értem, Lucifer hogyan tette meg! Rejtélynek hívja ezt.

Emlékszem olvastam Istennek egy emberéről, aki nagyon hatékony volt. Isten embere volt, prédikátor. Aztán elbukott, és nagyon dühös lett, és önző. Nagyon sok gondja lett. Szomorú történet. Ez a lényeg. Ez egy katasztrófa. Hallasz a katasztrófáról. Néhány ember ezért nem akar másokkal lenni. Inkább a kutyájukkal vannak, bíznak a kutyájukban, de képtelenek benned vagy bennem bízni. Mi azonban erre a bizalomra vagyunk létrehozva.

Isten nagyon keményen dolgozott azért, hogy ez megtörténhessen, hogy új életünk lehessen, hogy ne csalók legyünk, hanem hűségesek, lojálisak, megbízhatóak. Ez van a középpontjában mindennek. Lucifer pedig körbejár, és azt mondja: „Mindannyian hazugok, nem bízhatsz bennük. Próbáld meg Jóbot, megátkoz Téged a szemedbe.” Az Úr mondhatta volna: „Igen, tudom. Tudom, hogy mi van az emberek szívében. Tudom, hogy amikor megbántod őket, akkor dühösek lesznek, érzelmiek, köpködnek és káromkodnak. Tudom, tisztában vagyok ezzel, de a szemeim fel-alá járnak a Földön keresve egy embert, akinek a szíve lojális.” Ez a héber szó.

Van egy meghatározás ehhez a szóhoz. A lojalitás, a hűség egy nagyon nemes, megingathatatlan elkötelezettség, amely a hitben és a szeretetben gyökerezik, és összeköti a szíveket egy közös célban. Ezért házasodunk meg, nem igaz? Egy férfi a barátnőjének mondhatja: „Miért házasodnánk meg? Hiszen lefekhetek veled, élhetek veled. Aztán amikor vége, mindketten mehetünk saját utunkon. Aztán újra megtehetem ugyanezt. Lehet sok ilyen kapcsolatom. Ez a legjobb. Igen!” Ha nincs benne a chip. Ha viszont benned van, akkor azt akarod mondani: „Olyan ember vagyok, akiben megbízhatsz. Te vagy a feleségem. Egy nő a feleségem. Én ezt akarom. Szeretném, ha bíznál bennem.” Ez az a dolog?

Hadd mondjam így: Jézus Krisztus eljött, és az Atya az mondja: „Te vagy a Fiam. Te egyenlő vagy Velem. Fizikai testet adtam Neked Dávid magvából. Ez a tervem, és bízom Benned. Bár szenvedsz, ismerlek. Bízom Benned. Gyönyörködöm Benned. Te vagy az Én értelmem, az Én szívem, az Én kapcsolatom.”

A mennyben Istennek kapcsolata volt Luciferrel. Isten megpróbál minden kapcsolatot. Mindenegyes kapcsolat próba elé kerül. Itt van Lucifer. „Lucifer, bízol Bennem?” „Nem. Nem bízom Benned. Nem!” Isten azt mondja: Szépséget adtam neked, bölcsességet adtam, és nem ismersz. Nem beszél az Írás a próbáról, de meg lett próbálva. Krisztus is próba elé került. Ádám és Éva is. Ábrahám is próba elé került. „Add Nekem a fiadat! Igen, azt, aki csoda által született. Ajánld fel őt áldozatként!” Ábrahámnak ilyen természete volt, és Jóbnak is.

Figyelj! Neked is, és nekem is! Ezért negyven éven át barátok vagyunk. Próbák elé kerültünk. Nem mindig könnyű, de inkább lennék veled és Istenben, és Isten népével, inkább kapcsolatban vagyok, nem pedig külsőleg. Nem annyi: Ó, hogy néz ki telefonod!; hanem a telefon legapróbb részleteiben.

Mi a lényeg? Mi az élet lényege? Az Atya, a Fiú és a Szent Szellem, Akik bíznak egymásban, Ők hűségesek, Ők egyek, és ez a szeretet eljött hozzánk. Megtettük a másikat is, csaltunk, hazudtunk, becsaptunk, éltük ezt az olcsó, borzasztó, hazug, rohadt életet, és elárultuk a barátunkat, vagy eladtuk az anyánkat egy forintért, vagy hazudtunk egy testvérnek, vagy csalárdak voltunk. Tudod, miről beszélek! Péter megtagadta az Urat. „Uram, megtagadott Téged!” „Igen, tudom.” Ez egy példa a gyülekezetnek.

Isten azt mondja: „Nagyon keményen dolgoztam azért, hogy meglehessen neked ez egész életedben. Bár elbuksz, Én soha nem hagylak el téged. Bár te csalsz, Én soha nem fogok csalni. Bár te hazudsz, Én soha nem fogok hazudni neked. Bár te elhagysz Engem, Én soha nem foglak elhagyni. Te nem olyan vagy, mint Lucifer. Mert ő már eltűnt, már nem is része a képnek. Mostmár itt vagytok ti, a Gyülekezetem, a mennyasszonyom, a népem, a felkentjeim. Ígéreteket adok nektek, odaadtam a Fiam azért, hogy örökre Velem legyetek.” Amikor megtanuljuk ezt, és élvezzük, ez az ételünk. Szeretjük. Örvendezünk ebben.

Amikor csalódást okozok neked, akkor sajnálom, és azt mondom: „Csalódást okoztam. Csodálatos kapcsolatunk volt, és ide jutottunk.” Ez nem tetszik nekem, és: Lehetek hűséges, Uram? „Igen. Beléd helyeztem a chipet. Figyelj Rám, hozzád szólok! Igen, hűséges vagy.” Amikor a Bibliában azt olvasom: Jól van, jó és hű szolgám, lépj be Velem a királyságba!; erről úgy gondolom, hogy akkor azt ott mindenegyes szolgájának mondta az Úr.

Jó barát, hűséges szolga, lojalitás – ez az új chipünk, amitől működünk. Ez nagyszerű közösséget ad nekünk. Mi vagyunk az elsők, akik elmondják: „Én képtelen vagyok erre. Nem ilyen ember vagyok, de Krisztus bejött az életembe.” Megvan nekünk ez. Mi vagyunk Krisztus Teste, az ő népe. Megvan a képességünk, megvan a vágyunk. Akarod ezt? Után jársz? Mindnyájunknak rendelkezésére áll. Nem csak néhányaknak, nem csak egy kis csoportnak. Nem! Hanem mindnyájunknak, akik újjászülettünk.

Képzeld el, hogy lojalitásra, hűségre lettünk teremtve. Amikor az emberek Dávidot megtalálják a barlangban, akkor az ő erős embereivé lettek. Akik Jézusnak tanítványai voltak, ők lettek az egyház oszlopai. Amikor Jób próba elé került, azután egy nagyon különleges személy lett belőle. Ez lenyűgöző!

Úr Jézus! Uram, soha nem bízhatnál bennünk. Ján 2:24, soha nem bízhattál bennünk a munkában, a kapcsolatunkban. Soha nem bízhattál bennünk. Nem, Uram. Ám azt is érezzük a szívünkben, hogy van ennél több. Tudni akarjuk, hogy mi az. Mutasd meg nekünk! Belénk helyezted a Szent Szellemet, új szívet adtál nekünk, és érezzük ezt itt.

Érezzük, hogy valóban szeretjük egymást, hogy valóban őszinték vagyunk, valóban nyitottak, valóban kapcsolatban vagyunk. A szívünk éhezi ezt az elkötelezettséget, megegyezést, hűséget, amely évtizedeken át kitart, a megpróbáltatásokon, a gyanakváson, a negativitáson, a vádaskodáson, a híresztelésen, a pletykálkodáson keresztül, amelyek elválasztják a testvéreket egymástól.

Szeretnék még egy verset megmutatni. Ef 1. – a mély dolgok; Ef 2. – a gyülekezet; Ef 3. – Krisztus benned. Mondhatjuk azt, hogy ez az a chip, ami belénk lett helyezve, és ezért…

Ef 4:1 Kérlek azért titeket … hogy járjatok elhívatásotokhoz méltón,

Ne éljetek úgy, mint a kutya, vagy mint egy férfi, vagy mint egy nő. Éljetek úgy, mint Krisztus! Alázattal, szelídséggel, Istenben bízva, hosszútűréssel, elszenvedvén egymást.

Néhányan most Oroszországból vannak itt, mások Ukrajnából, vannak Finnországból és az USA-ból. Vannak, akiknek nem tetszik a politika az Egyesült Államokban, vannak, akiknek ez vagy az nem tetszik. Értem ezt, tudom, hogy miről szól ez, de gondolj inkább a következőre. Van ennél mélyebb. Nem az én véleményem, nem a természeti emberem, nem a nagy szám, nem a kicsavarodott szívem, nem a pletyka, nem a híresztelés, nem a vádaskodás, hanem elszenvedjük egymást, Ef 4:2. Ez azt jelenti, hogy kibírjuk. Toleráljuk ezt a tökéletlen világot, mert Ef 4:3 igyekszünk. Tényleg munkálkodunk azon, hogy megtartsuk a Szellem egységét a békesség kötelékében.

Szeretnénk elérni a szír menekülteket. Isten ideküldte őket. Küldetésünk van. Keresünk, imádkozunk, szeretünk, prédikálunk, törődünk. P. Izmo minden héten prédikál nekik Finnországban. Imádkozunk stratégiáért, hogy hogyan segítsünk nekik, hogyan érjük el őket, hogy osszuk meg velük az üzenetet. Az utolsó időkben élünk. Ef 4:3 meg kell tartanunk az egységet.

Mondhatjuk egymásnak: „Bízom benned. Bízom Krisztusban benned.” Lehet, hogy nem értünk egyet, de van szeretet bennünk. Bízhatunk. Nem vagyunk ugyanolyanok, de van itt valami, amit Isten keres. Isten azt mondja: „Bízhatok benned. Ezért alkottalak.” Megtanulunk hallgatni Istenre. Ez az, amit P. Matti mondott. Meghallgatunk hallgatni Istenre, mert bennünk van ez az új chip. Csendben akarunk lenni, hallgatni és elfogadni. Mert Isten velünk van, és mi szeretetben élünk a békesség kötelékében.

Ef 4:4 Egy a test, és egy a Szellem, mint ahogy egy reménységre szól elhívásotok is.

Hiszem, hogy az ördög azt akarja mondani: „Nem bízhatsz a másikban. Nem bízhatsz egyikükben sem. Nem bízhatsz a pásztorokban. Nem bízhatsz a Bibliában. Nem bízhatsz Istenben. Nem bízhatsz a gyülekezetedben.” Igen, tudom, ez az, amit mond. Megtanultunk azonban odafigyelni, és nézd meg, most hol vagyunk. Nézd meg, hogy mi folyik itt.

A Szellem azt mondja: „Szeretlek. Utat készítettem. Veled vagyok. Szeressétek egymást. Győzzétek le a különbözőségeiteket szeretettel. Bízom benneteket. Bocsássatok meg sokat. Szolgáljátok egymást. Higgyetek Nekem. Legyen látásotok arra nézve, amit tartogatok az életetekre. Lesztek bajban, de Én szólni fogok hozzátok, és vezetlek titeket, mert bízhattok Bennem.” Mi azt feleljük: „Köszönöm, Jézus. Egy bizonyos módon talán Te is bízhatsz bennem. Amikor elnevezek egy állatot, akkor azt mondod: Bízom benned, veled vagyok.”

„Bízom benned. Menjetek el széles e világra! Szeressétek a felebarátjaitokat. Imádkozzatok szüntelenül. Bocsássatok meg az ellenségeiteknek. Én veletek vagyok. Megáldom a gyermekeiteket és az unokáitokat. Megáldom az országaitokat. Megáldom a tevéiteket. Megáldom a helyzeteteket.” 5Móz-ben van egy vers, ahol azt mondja: Az Én szemem a Földön van az év elejétől az év végéig.

Jézus a Földön pedig azt mondaná a kis nyájnak: „Ne féljetek! Az Atya keres benneteket. Ad nektek. Az Atya mellettetek van.” A legnagyobb kincsünk a mi kapcsolatunk Istennel. Figyelj! Nem a másikkal van a gond. Nem a pásztorral van gond. Nem p. Mattival, p. Schallerrel, a feleségeddel, az országoddal, az elnökkel, politikusokkal, a hadsereggel, a nukleáris fegyverekkel, a temetővel, a kórházzal, az orvossal, a börtönnel, a bíróval van a gond. Ez mind lényegtelen.

A lényeg az, hogy miből vagyunk. A valódi dolog az, hogy Isten velünk van. Ez a lényeg. Ez a legdrágább. Az angyalok féltékenyek lennének ránk, ha lenne ilyen a mennyben. Ámen.

Uram! A legnagyszerűbb szavak talán, amiket valaha is hallhatunk, az lesz: Jól van, jó és hű szolgám… Ez lenne a csúcs! Köszönjük, Uram. Erre törekszünk. Ebben hiszünk. Ezt érezzük. Ezért szeretjük egymást ennyire. Azok, akik kudarcot vallottak, őket is nagyon szeretjük, mert szenvednek egy hazugság miatt. Ám Isten a mi dicsőségünk, és a fejünk felemelője. Köszönjük, Uram.

Ámen.

Kategória: Egyéb