Amik Krisztus testébe tartoznak és amik nem

2011 február 2. szerda  18:30

P. Kende

A gyülekezetünkben, mint minden más gyülekezetben is, nagyon sokszor előfordulnak MLM-ek, hálózatos cégek. Ezzel kapcsolatban lenne pár megjegyzésem. A Bibliában nincs szó róla. 🙂 Talán kicsit 2Ján-ban.

Igazán azért teszem ezt, mert szeretnélek bátorítani arra, hogy legyél bölcs ezekkel a dolgokkal. Nyílván nem hozhatjuk meg a döntéseidet. Nemrég P. Duló Attila beszélt a kölcsönadásról, kezességről, üzletről. (20110119 DU PDulo PKende Istent kovesd az elmenyek helyett) Utána hallottuk vissza, hogy valaki megint körbejárt a gyülekezetben, hogy kölcsönkérjen, és mindenki adott neki. Mindenki a maga döntését hozza meg. 🙂 Nincs kárhoztatás, ne aggódj ezen!

A gyülekezet az a hely, ahol szellemi kapcsolataink vannak. Hogyha ezt megváltoztatom valami mássá; ha valami más lép a helyébe – egy üzleti kapcsolat a gyülekezetben –, akkor elveszítettem valamit. Igazán ez nem cél. Ezért nem egy piactér ez a hely. Például kölcsönadok valakinek, és nem adja vissza, akkor utána nem tudok úgy bejönni a gyülekezetbe, hogy öröm van a szívemben. Ez szégyen teli, fájdalmas dolog lenne. Akkor veszítek valamit.

Fontos érteni, hogy nem vállalkozások ellen vagyunk, nyilván. Nincs bajunk ezzel. A megfelelő dolgokat tegyük előre megfelelő prioritással. A hitemnek, a gyülekezetnek van elsőbbsége.

Ha a hálózatépítő cégekre gondolunk, akkor sokan mondják, hogy az ördögtől van az egész. Én nem tartozom ezek közé. Ez egy másféle üzleti modell – ezt érteni kell –, más szabályokkal. Vannak emberek, akik egy nagy cégnél sohasem lehetnének sikeresek, és egy MLM-ben sikeresek lesznek. Az egy hazugság lenne, hogyha azt mondjuk, hogy ez mindenkinek jó. Kipróbálhatod magadnak, lehet, hogy jó vagy benne, de nem mindenkinek szól.

Néhány dolgot vegyél figyelembe:

1)      Akkor csináld, ha jó a termék, ha eladható, ha lelkes vagy felőle, és ha tényleg fizetnek. Ne azért csináld, mert a barátod is csinálja. Az egy rossz ok.

Ezt is hallottam már: „Csináld ezt! Ha csinálod, sok pénzt keresünk, és a gyülekezet nagyon gazdag lesz.” Ez egy nagyon hülye ok, mert ez nem ok egy üzletnek sem.

Egy üzletet azért csinálok, mert megéri. Ilyen egyszerű. Ez más. Ne keverd össze a kettőt.

2)      Kérlek, ne hidd el, hogy semmit nem kell csinálni és gyorsan gazdag leszel. Ha így működne, nem mondaná el neked.

3)      Ha új cégről van szó, akkor érdemes várni egy kicsit. Egy évet, vagy kicsit többet. Aztán megnézni, hogy még mindig működik-e. Ez fontos.

Volt egy szolgáltató cég nemrég, és már nincs a piacon. Nagy reklámja volt. Érdemes várni egy kicsit, és megnézni, hogy áll ez a dolog.

Nem cégek ellen beszélek, nem a modell ellen beszélek, csak azt mondom, hogy legyen eszed! Légy óvatos ezzel! Nézd meg, hogy mit csinálsz!

Van nagy ígéretek: olcsó, könnyen, gyorsan meggazdagszol. Ebből a háromból mindig csak kettő működik. Vagy könnyű és olcsó, de akkor nem gyors. Vagy olcsó és gyors, de akkor nem könnyű, akkor rettenetesen kell dolgoznod. Vagy könnyű és gyors, de akkor sok pénzbe kerül. A három együtt nem szokott működni. Általában ez nem így megy. Légy óvatos ezzel!

Vannak bizonyos hazugságok! Biztos vagyok benne, hogy ezt nem rosszindulattal mondják, csak ők is ezt hallották. Amikor azt mondják: „Két év múlva nyugdíjba mehetsz, és borzasztó gazdag leszel. Soha többé semmit nem kell csinálnod.” Akiktől ezt hallottam 15 éve, még mindig dolgoznak benne.

Még egy: „A gyülekezet támogatja.” Nyugodtan menj fel a honlapra, nézd meg hány ilyen üzletet támogatunk. Tudod-e, hogy miért nem vagyok benne egyik MLM-ben sem? Ezért. Még van is köztük olyan, amelyiket kedvelem, amelyik tetszik. Lehet, be is lépnék. Azért nem teszem, mert én vagyok a pásztor, és így az reklámértékkel bírna. Ezért nem csinálom igazából. Úgyhogy ha valaki odamegy hozzád, és azt mondja: „A pásztor az én cégemről beszélt, hogy belépne.” – ezt ne hidd el!

Lehet, neked szól, lehet, hogy nem, de figyelj oda! Légy körültekintő! Ne ugorj bele dolgokba könnyen! Gondold meg! Kérj tanácsot, ha kell, aztán nem fogsz veszíteni rajta.

P. Mark Knowles

Jón 1:3a  És felkele Jónás, hogy Tarsisba szaladna az Úr elől.

Jón 2:3a  … Nyomorúságomban az Úrhoz kiálték és meghallgata engem;

Jón 3. Itt kicsit más választ látunk Jónás részéről. Mi a különbség? Az első és a harmadik fejezet közötti nagy különbség egy nagy hal miatt van.

Jón 3:2  2Kelj fel, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd néki azt a beszédet, amit én parancsolok néked.3És felkele Jónás, és elméne Ninivébe az Úr szava szerint.

A nyomorúság rávesz minket arra, hogy figyeljünk, ugye? Jónás figyelme az Úrra összpontosult. A nyomorúság jó számunkra – az Ige ezt mondja –, mert alázatosságot munkál a szívünkben, és leveszi a szemünket saját magunkról. A nyomorúság képes arra, hogy a szemünket csak az Úr felé fordítsa.

Teljesen biztosak lehetünk abban ma este, hogy Isten ott van az életed részleteiben. Néha azt gondoljuk, hogy az életünk tele van mindenféle véletlenszerű eseménnyel, ami csak úgy megtörténik velünk, de ez nem így van.

Ha Jónás könyvét megnézed – én ezen teljesen elcsodálkoztam –, Jón 1:4 azt mondja, hogy Isten egy nagy szelet küldött. Az Úr küldte a vihart. Jón 2:1-ben az Úr elkészített egy halat. Jón 2:10 az Úr szólt a halhoz. Jón 4:6 az Úr egy növényt készített. Jón 4:8 Isten készített keleti szelet. Isten elrendelte, és vezetett minden egyes eseményt, minden egyes részletet. Most ugyanígy van ez velünk.

A nyomorúságunk nagyon jó nekünk. Az Úr felkészít minket. Azt mondja: Én, Aki örök szeretet vagyok, és örök szeretettel szerettelek téged, el akarok jönni hozzád és közösségben akarok lenni veled. Az örökkévalóságra készít fel minket.

Mivel fogunk foglalatoskodni a mennyben? „Én egy magas és szent helyen lakozom, de azzal is, aki alázatos és megtört szívű.” (Ézs 57:15) Isten arra vágyik, hogy most itt a Földön legyen egy része a mennynek, ahol Ő közösségben lehet velünk. A mi próbatételeink és nyomorúságunk nagyon hűséges tanítók, és az Úrhoz vezetnek minket. Ámen.

 

P. Kende

3Móz 12-ben van egy fura vers, ami a szülésről szól. Ebből párhuzamot vonnék valami szellemire.

3Móz 12:5  Ha pedig leányt szül, két hétig legyen tisztátalan, mint havi betegségekor, és hatvanhat napig maradjon otthon a vértől való tisztulása végett.

Fura vers egy istentiszteleten. Mi a baj a vérrel? Miért volt tisztátalan az asszony? A vérrel semmi baj nincs igazából. Az egyetlen baj, hogy a vér a testbe tartozik, nem kívülre.

Vannak bizonyos dolgok, amik Krisztus Testébe tartoznak és van dolgok, amik nem.

Eféz 5:30 Krisztus Testéről, a gyülekezetről szól:

Eféz 5:30a  Mert az Ő testének tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk a Krisztus Testének.

Róm 12:5  … sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai

Igazából mi hívők tagjai vagyunk egymásnak. Egy testhez tartozunk, a Krisztus Testéhez. A gyülekezet nem csak egy összegyűlés, hanem van egy természetfeletti és szellemi kapcsolat közöttünk. Ez több annál, hogy ismerjük egymást, vagy barátok vagyunk, vagy nem; hogy jobb- vagy baloldalon ülök – a gyülekezetben jobboldali, vagy baloldali vagyok :-). Ez több annál, hogy férfi vagyok, vagy nő; elvált, házas vagy egyedülálló; gyerekkel vagy gyerek nélkül; vagy hogy mi az érdekcsoportom. Hanem ez arról szól, hogy a Sz.Sz. mibennünk összeköt bennünket, és egyek vagyunk Krisztusban.

Tagok vagyunk. Van egy részünk. „egy test vagyunk … egymásnak tagjai”

Róm 12:4 egy testnek sok tagja van, de nem mindnek ugyanaz a feladata. Nem minden tagnak ugyanaz a feladata. Krisztus Testében mindenkinek van egy része. Neked van egy részed bátorításban, hitben, imában, szeretetben, az Igében, a szolgálatban van egy részed. A figyelemben, a kérdéseddel, a hozzászólásoddal, az adakozásoddal, igazából a jelenléteddel van egy részed Krisztus Testében a Sz.Sz. által. Ha nem jársz abban, akkor az hiányzik, mert része vagy ennek, és tagjai vagyunk egymásnak, és érezzük azt.

Eféz 4:25 szintén azt mondja, hogy tagjai vagyunk egymásnak. Ez egy fontos igazság. Úgy mondjuk ezt: Krisztus Teste a gyülekezet.

  • Vannak dolgok, amik Krisztus Testébe tartoznak, és máshova nem. Ugyanúgy, mint ahogy a vér a testbe tartozik, ugyanúgy Krisztus Testébe tartoznak bizonyos dolgok, és nem valahova máshova.

o   Egy példa. A legmélyebb meggyőződéseink a szívünkbe tartoznak. Azok nem arra vannak, hogy csak úgy dobáljuk őket összevissza. Ki tudja? Lehet, a másik embert még nem győzte meg a Sz.Sz. erről. Nem kell csak úgy dobálnom ezt mindenfelé.

Beszéltünk erről: kárhoztatás és meggyőzés közti különbség. Arról beszéltünk Ján 16:8-ban, hogy a Sz.Sz. meggyőzi a világot. (20100929 DU PKende tartos gyozelem) A meggyőzés képességet teremt, az megfordítja az embert. Ez a Sz.Sz. munkája egy emberben.

Nagyon könnyen megtörténhet, hogy Isten meggyőzött engem valamiről, és aztán ezt nyomom le a testvérem torkán függetlenül attól, hogy ő hol jár az Úrral. Aztán verem a fejét ezzel a dologgal, és egy idő múlva az élettől is elmegy a kedve.

Isten engem győzött meg arról. Elmondhatom a bizonyságomat. Nekem van egy meggyőződésem erről. Adhatok tanácsot, de Istennek kell elvégeznie benne ezt a munkát. Mát 7-ben Jézus azt mondta a tanítványainak:

Máté 7:6  Ne adjátok azt, ami szent, az ebeknek, se gyöngyeiteket ne hányjátok a disznók elé, hogy meg ne tapossák azokat lábaikkal, és néktek fordulván, meg ne szaggassanak titeket.

Arra gondolok, ha van egy meggyőződésed az elragadtatásról – olvastad 1Thess 4-et, várjuk az Úr eljövetelét, tudjuk, hogy eljön értünk, és egy nap elragad minket –, ez igaz. Ez bibliai, tudjuk, hogy így van. Van egy meggyőződésünk, van egy várakozásunk. Aztán beszélsz valakinek erről, aki nem ismeri az Urat, nincs meg neki a Szellem, ő mit fog ebből levenni? „Idióta vagy. Mi a bajod? Miket képzelsz te?” Tudod, miért? 1Kor 2:14 a természeti ember nem foghatja meg Isten Szellemének a dolgait, mert bolondságok neki. Nem értheti meg, mert ezek szellemileg ítéltetnek meg.

Vannak dolgok, meggyőződések, tanok, amiket egyszerűen csak nem kell dobálnom. Nem erről szól, nem ez a célja. Nem ez a célja, hanem az, hogy járjak benne, hogy éljek benne, hogy higgyek, és hogy menjek ezzel.

Egy meglepő vers. Mát 13:11-13 a tanítványok megkérdik Jézustól: „Miért beszélsz példázatokban hozzájuk? Miért nem mondod el nyilvánvalóan?” Jézus azt mondta: néktek adatott, hogy értsétek, őnekik nem adatott. Azt mondja: akinek van, annak adatik, akinek nincs, az egy másik kategória. Ez egy furcsa vers lehet, de fontos és értenünk kell.

Egy ember, aki nem ismeri az Urat, és elkezdek neki beszélni valamilyen legkisebb dologról a hitemben, neki nem erre van szüksége. Neki Jézusról kell hallania. Neki a Megváltóról kell hallania. Neki az életről kell hallania, Krisztusról. Őt kell felemelnem, és nem ezt kell nyomni.

o   Egy másik példa az imádatunk. Imádjuk az Urat elragadtatottan, örömmel, szabadon ezen a helyen. A közösségben együtt éneklünk. Ez valami olyan, ami közénk tartozik. Igazán ez a gyülekezetbe tartozik.

o   Amikor arról beszélsz valakinek, hogy Krisztus milyen nagyszerű, akkor nem olyan fontos bedobni egy ilyet: a dikaioszüné-nek a jelentése …; vagy hogy a „bevégzett munka” mennyire be van végezve. Érted? Nem szükséges. Rád néz: „Miről beszélsz? Miről van szó egyáltalán?”

o   Mi van a gondjaimmal, bajaimmal? Azt hiszem, attól félek, hogy sok hívő, ha bajba kerül, akkor nekiáll odakinn keresni egy választ. Nekiáll odakinn keresni egy megoldást. „A gyülekezet jó, jó vicceket mondanak, a gyülekezet jó a teológiára, … de most balhé van a gyerekemmel.”

Először is egy jó tanács mindannyiunknak, szülőknek: hozd el a gyerekedet a gyülekezetbe, vidd el a gyerekedet szolgálni, hogy lássa, hogyan működik az; járasd a gyerekedet vasárnapi iskolába, vagy szerdai iskolába; mondd meg a gyerekednek, hogy ott kell lenni a tizenéves találkozón; és lehet, hogy nem lesz annyi problémád.

Ha már baj van, akkor szeretném azt ajánlani, hogy ne rohanj egyből oda ki egy barátnőhöz, egy tanácsadóhoz, egy pszichológus, pszichiáterhez. Ne ez legyen az első, hanem fordulj Istenhez először! Merd Istent kérni. „Uram, adj nekem egy választ, kérlek!” Aztán utána szerezz keresztény tanácsot. Például olvass el egy jó keresztény könyvet. Az egy keresztény tanács. Vagy hallgass meg egy üzenetet az adott témában. Hisszük, hogy Isten Igéje szabadít. Olvasd az Igét abban a témában. Kommunikálj Istennel erről.

Vagy kérj tanácsot, és hála Istennek, vannak tanácsadóink. P. Atti, P. Zoli, P. Barry, P.Laci nagyszerű tanácsadóink. Lehet kérni segítséget, és lehet kérdezni. Ne félj, ha szükséges, azt fogjuk mondani: szerintem orvoshoz kéne fordulnod. 🙂 Ne félj! Nem vagyunk az orvosok ellen.

Félő, hogy amikor egy hívő bajba kerül, akkor elrohan az asztrológushoz, ne adj Isten! Amikor bajba kerül, elrohan a régi barátnőjéhez, aki két szót ismer: válj el! Ez az egyetlen tanácsa. „Minden megoldódik, nézd meg az én életem is milyen jó lett!” Szeretném azt mondani, hogy a tanács a gyülekezetbe tartozik, a Krisztus Testébe.

Pál egyenesen odáig megy 1Kor6:5-ben, hogy még ha viták vannak testvérek között, akkor is a gyülekezethez jöjjenek. Ez elég bátor dolog, de érdemes segítséget kérni.

  • Vannak dolgok, amiket nem viszünk ki, vannak dolgok, amiket nem érdemes odakinn keresni. Sok mindent keresünk odakint, úgy hiszem, ami nincs ott kinn. Például a megelégedettség. Néha hallok hívőket, akik keresik azt a munkát, ami végre megelégíti őket. Sok sikert!

Őszintén: nem hiszem, hogy valaha egy munka megelégíthet. Nem hiszem, hogy valaha egy házasság megelégíthet. Nem hiszem, hogy valaha a siker megelégíthet. Nem hiszek ebben. Úgy hiszem, hogy szükségünk van egy mindenen túlnyúló és felül lévő célra. Egy mindenen túlnyúló és nagyobb Személyre. Isten az, Akiben megtalálom ezt. A Szellem által a Krisztus Testében találom meg ezeket.

Vannak dolgok, amik a Krisztus Testébe tartoznak, és nem máshová.

  • Aztán vannak dolgok, amik ki tartoznak. Hadd mondjak egyet: az evangélium. Az odaki való. Be is, persze, de odaki való igazából. Azért mondjuk el itt, mert szeretnénk, ha kijutna. Azért mondjuk el itt, mert hívunk embereket, hogy jöjjenek el, és hallják az evangéliumot, a jó hírt. Ez az utcákra való. Ez rádióadókba való. Ez egyetemekre való. Újságokba való. Istenem, adj nekünk lehetőségeket, kérünk!

Az evangélium odaki való, az emberek fülébe. Az evangélium nem valami poros könyvekbe való, valami bezárt szobákban hátul a sarokban. Olyan sokszor volt a történelem során, hogy emberek megpróbálták az evangéliumot bezárni valamilyen helyiségbe. Elnyomó kormányok nem szabad országokban ezt csinálják, ezen igyekeznek. Isten hűséges, kiviszi az evangéliumot az utcákra.

Egy nagyszerű hír. Vasárnap este missziós vacsoránk lesz. Támogassuk a misszionáriusainkat! Lesz még egy tízperces videónk egy olyan országból, ahol nem szabad hirdetni az evangéliumot. P. Mark meséli a történeteket.

Az evangéliumot Isten elviszi a zárt ajtók mögé is. Isten szeretné elvinni minden szívhez. Isten szeretné elvinni minden munkahelyre, minden iskolába. Hisszük. Ez a meggyőződésünk. Az evangélium nem szabad, hogy ide bezárt legyen, hanem hallani kell odakinn.

Hallani kell odakinn, hogy Jézus Krisztus meghalt, hogy harmadnapra feltámadt, megfizetett a bűneidért, legyőzte a bűnt és él ma! Ha hiszel Benne, ha Rá bízod magad, ha kéred, hogy mentsen meg, akkor örök életed van Őbenne. Ez az evangélium. Ezt kell hallaniuk az embereknek. Ez odaki való. Mindannyiunk szájába való. Ez valami, ami nem szabad, hogy ide bezárt legyen! Ámen.

  • Vannak dolgok, amik viszont nem valók a gyülekezetbe, amik rendszer-idegenek. 🙂 Ezek nem tartoznak a rendszerünkbe. Ezek nem részei a test normális működésének.

Olyanok, mint egy bacilus, egy vírus, nem valók a testbe. Egyszerűen csak nem részei.

o   Fil 4:2-ben és Gal 5:15-ben Pál azt mondja: vigyázzatok, ha marjátok egymást! „Ha egymást faljátok és marjátok, vigyázzatok!” A gyülekezet nem annak a helye, ahol támadom a másikat, ahol lejáratom a másikat, ahol kritizálom a másikat, ahol harcolok vele, igyekszem tönkretenni őt. Ez nem ennek a helye.

o   Fil 3:2 vannak mindenféle emberek, akik nem tartoznak ide. Egy darabig vannak, aztán elmennek, mert igazán nem idevalók. 2Tim 4:10 ír egy hitehagyott emberről Démásról.

o   Júd 1:12 ír eretnekekről.

Júd 1:12  Ezek szennyfoltok a ti szeretetvendégségeiteken, tartózkodás nélkül veletek lakmároznak, magokat hízlalják; víztelen, szelektől hányt-vetett fellegek; elhervadt, gyümölcstelen, kétszer meghalt és tőből kiszaggatott fák;

Ennél jobban nem lehet elmondani. Vannak emberek, akiknek nincs gyökerük Krisztusban, de eljönnek valamiért. Levesznek valamit. Sajnálatot, törődést. Talán Marxról hallottam, a nagy hősről, hogy egy időben, amikor a hatóságok elől bujkált, akkor a helyi gyülekezetben bújt el. Úgy tett, mintha tagja lenne. Nyílván tudjuk, hogy nem volt az.

Ez olyasvalami, ami nem tartozik ide. Szeretettel látunk mindenkit, örömmel veszünk mindenkit. Hálásak vagyunk mindenkiért, de ugyanakkor tudjuk, hogy Isten hoz embereket, és aztán van, hogy emberek nemet mondanak. Ha nem fordul Krisztushoz a szívében, akkor hiába van itt, valahogy sosem találja meg a helyét.

Ha új vagy itt, hozz egy döntést Krisztus mellett, mert akkor helyed lesz itt. Akkor valóban rátalálsz arra, hogy Isten adott egy helyet a megszenteltek között, hogy tagja vagy a Krisztus Testének. Nem lógsz ki.

o   Ef 5:3-4  3Paráznaság pedig és akármely tisztátalanság vagy fösvénység ne is neveztessék ti közöttetek, amint szentekhez illik; 4Sem undokság, vagy bolond beszéd, vagy trágárság, melyek nem illenek: hanem inkább hálaadás.

Vannak hívők, akik valamiért élvezik, hogy parádéztatják a bűneiket. „Én olyan bűnös vagyok. Tegnap is ezt meg azt csináltam, de Krisztus megbocsájtott.” OK. Tudjuk, hogy Krisztus a bűneidből mentett meg. Mi is ott voltunk veled, csak nem ugyanabban a kocsmában. Ennyi a különbség. Viszont nem erről beszélgetünk, nem ez a közösségünk. Nem ez az, amit felemelünk itt.

Azt találtuk, hogy Krisztus munkájának nincs szüksége az én mocskos kontrasztomra ahhoz, hogy nagy legyen. Ez jó hír, nem? Hogy Krisztus munkája úgyis nagy. Nem kell hangsúlyoznom a bűnt. Tudjuk, hogy van. Persze. Nincsenek illúzióink. Tudjuk, hogy bűnösök vagyunk, de ugyanakkor nem ezt emeljük föl. Krisztust emeljük föl. A közösségünk másról szól, nem erről. Nem kritikáról, nem támadásról, nem hazugságról, hanem az Urat emeljük föl. Őróla beszélünk. Ez illik közénk.

Vannak dolgok az életünkben – szerintem tudod ezt, remélem, tudod ezt –, amiket Isten elvégez bennünk, és olyan mélyek, hogy még csak nem is tudom elmagyarázni. Nem tudom azt mondani, hogy ez a bizonyságom, és elmagyarázom, hogy történt. Nem tudom elmondani, mert annyira mély az életemben. Csak annyit tudok mondani, mint Zsolt 13:6 az Úr jót tett velem. Lehet, hogy nem tudok mást mondani, csak annyit, hogy az Úr jót tett velem. „Hogyan? Mikor? Hol?” Nem tudom elmagyarázni, az Úr jót tett velem. Mély munkát végzett az életemben. Vannak dolgok, amiket nem tudok kitenni – és nem is az a dolgom –, amik nekem szólnak, az Úrtól való személyes bátorításaim.

Aztán vannak dolgok – 2Kor 4:15 –, amiket nem szabad magamba zárni, hanem Isten azért adta, hogy elmondjam. Azért adta, hogy beszéljek róla, hogy bizonyságot tegyek róla a nagy gyülekezetben, bizonyságot tegyek róla Isten közösségében. Arra kaptam, hogy itt bátorítsak vele. Az ajándékom, a te ajándékod, a te részed Krisztus testében ilyen. Arra kaptad, hogy megoszd, arra kaptad, hogy szolgálj vele, ne fogd vissza, ne zárd be, ne ásd el a földbe, hanem oszd meg a Krisztus Testében. Nem odaki való, nem a világnak való, de a testvéreknek hasznos, nekik ez fontos. Miért? Azért, hogy a kegyelem sokasodjék, és a hálaadás növekedjen az Isten dicsőségére, 2Kor 4:15. Vannak dolgok, amik erre valók.

Aztán vannak dolgok – Róm 10:18 –, ami arra való, hogy az egész világ hallja; hogy mindenki lássa; hogy mindenki tudja; hogy mindenkinek beszéljünk róla.

Mindegyiknek megvan a helye. Legyünk bölcsek! Legyünk bátrak! Legyünk hívők ezekben a dolgokban. Ámen.

Kategória: Egyéb