Ami drága – Isten szemében

2017 szeptember 10. vasárnap  16:30

Amikor p. Dolgos Sándor hazament az Úrhoz, akkor adta nekem Isten ezt az üzenetet. Már beszéltem is róla valahol, és most szeretném megosztani mindnyájunkkal.

Ézs 43:4 Mivel drága vagy a szememben, becses vagy, és szeretlek, azért embereket adok helyetted és népeket az életedért.

Azt mondja: Mivel drága vagy… Mivel kedves vagy, mivel drága vagy, értékes vagy… A héber szót úgy is lehet érteni, hogy tiszteletreméltó. Arra gondolok, mennyire könnyű magamról úgy gondolkodni: „Én értékes lennék? Ugyan! Miről beszélsz? Hogyan lennék értékes? Nem tudok munkát találni, hogyan lennék értékes? / Megbuktam a vizsgáimon, hogyan lennék értékes? / Elvált tőlem a házastársam, hogyan lennék értékes? / A szüleim odaadtak engem valaki másnak, hogyan lennék értékes? / Akit szerettem elhagyott, hogyan lennék értékes?” Isten azt mondja nekünk: „Te drága vagy a szememben. Becses vagy, tiszteletreméltó vagy. Szeretlek téged.”

Aztán azt mondja: embereket adok helyetted. Ezt Izraelnek mondja Isten: Ti drágábbak vagytok Nekem bárki másnál! Azok, akik nem akarnak Istennel semmit, könnyen belemehetnek egy hamis vitába ilyenkor, hogy azt kérdezik: „Mit értesz azon, hogy helyetted ad valakit? Hol itt a szeretet? Egy szerető Isten nem tenne ilyet!” Mi azt kérdeznénk: „Viccelsz velem? Ha valaki betör a lakásodba, nem próbálod megvédeni a családodat? Ha szereted a hazádat, és megtámadják, te nem mész harcolni? Ha egy kutya megtámad egy gyereket, akkor nem véded meg a gyermeket?”

Ebben rengeteg szeretet van. Isten azt mondja Izraelnek, akit kiválasztott: „Ti drágábbak vagytok nekem. Én szeretlek benneteket. Ti becsesek, értékesek vagytok.” Ez azonban kicsit megijeszthet minket, ha magunkra gondolunk. Ha arra gondolsz, hogy ezt a verset Isten neked mondja – „Becses vagy Nekem, drága vagy Nekem, értékes vagy Nekem. Tiszteletre méltó vagy.” –, akkor ez megijeszt kicsit: „Mi van, ha nem vagyok tiszteletreméltó? Mi van, ha elrontom? Mennyire függ ez tőlem?”

2Móz 19:5-6 Most azért ha figyelmesen hallgattok a szavamra, és megtartjátok szövetségemet, ti lesztek az én népem valamennyi nép közül, bár enyém az egész föld.

Ez még ijesztőbb. Gondolj bele! Belegondolok én magamban: „Tegnap nem engedelmeskedtem az Ő hangjának. Úgy értem, hogy tegnap egész jó nap volt. Voltak nálunk evangélisták Angliából, és tegnap egész nap velük voltunk az utcán. Tulajdonképpen nagyon jó nap volt, de emlékszem, hogy volt valaki, akire Isten azt mondta: Menj utána, és beszélj vele!; és nem mentem. Úgyhogy itt a vége. Sajnálom, elrontottam, vétettem.” Nem mentem végig az úton.

Mennyire kell tökéletesnek lennem, hogy tiszteletreméltónak találtassam, hogy becsesnek találtassam, hogy értékesnek találtassam Isten előtt? Némileg ijesztő, ha erre gondolok: ha figyelmesen hallgattok a szavamra és megtartjátok a szövetségemet, azaz: „ha teljesen megtartjátok a beszédemet, ha teljesen követitek”.  Nem voltam tökéletes, akkor most melyik jön előbb? Értékes vagyok mindenekelőtt? Vagy először engedelmeskednem kell, és aztán vagyok értékes? Úgy értem, valaki azt mondhatná: A főnököm is kedvel engem, ha meg csinálom, amit mond. Sokaknak ez az elképzelése Istenről: mennyei nagyfőnök, Aki számon kér, és elvár: „Tedd meg! Viselkedj! Csináld úgy!”

5Móz 7-ben kiderül. Itt megint Izraelről beszél:

5Móz 7:6-8 … Téged választott ki az ÚR, a te Istened, hogy saját népe légy neki minden nép közül e föld színén. Nem azért szeret az ÚR, és nem azért választott ki titeket, mintha minden népnél többen volnátok, hiszen minden népnél kevesebben vagytok, hanem azért hozott ki titeket az ÚR hatalmas kézzel, és azért szabadított meg a szolgaság házából, az egyiptomi fáraó kezéből, mert szeret titeket az ÚR, és megtartja az esküt, amelylyel megesküdött atyáitoknak.

Azt mondja: „Azért, mert szeret titeket… mert szeret titeket… mert szeret titeket. Nem az erőtök miatt, nem a nagyságotok miatt, nem a kiválóságotok miatt. Nem azért, mert tiszteletreméltó voltál, hanem egyszerűen csak azért, mert szeret téged.” Ez annyira nagyszerű! Az a vers, amit olvastunk – Ézs 43:4 Mivel drága vagy a szememben, Én becsesnek látlak téged, Én szeretlek téged. „Ezért becsesnek látlak, és tiszteletreméltónak, és szeretlek. Mindenre úgy nézek, hogy mennyire nagyszerű. Szeretlek téged. Örülök, hogy itt vagy.” –, mennyire jó! Ez nagyszerű hír mindnyájunknak.

Amikor hallgattuk a bizonyságokat az előbb, az a szó jutott eszembe: drága, értékes. Drága a szeretet miatt. Valaki drága nekem a szeretet miatt. Isten így van veled. Nem azért választott ki, mert szüksége volt rád. Isten nem azért választott ki téged, mert nem voltak elegen, és kellett még valaki: „Mindegy, ki az! Ő is jó lesz, te is jó leszel… Mindegy, csak kell még egy!” Nem így választott ki téged. Hanem azért, mert szeretett téged, mert drága vagy Neki. Értékel téged, kiválasztott téged, és elhívott téged.

Úgyhogy, mit mondunk? Drága vagy az Ő szemében. Figyelj! Az ok, amiért drága vagy, az Őbenne van. Könnyű azt mondani, ahogy mondtam az elején: „Ah, szerintem nem vagyok én olyan drága! Nem vagyok én olyan értékes! Nem tudok munkát találni jó pénzért. Nem tudok átmenni egy vizsgán. Nincs barátom se. Nem vagyok én olyan drága! Miért mondaná Isten, hogy drága vagyok?” A válaszunk az, hogy az ok Istenben van, nem benned. Ő szeret téged valamiért, ami Őbenne van. Ami nagyszerű hír!

Ez azt jelenti, hogy te meg én, mi nem tudjuk elrontani. Ő drágának tart minket, és ennek az oka Őbenne van, és nem fog megváltozni. Ha azt mondod: Dehogy vagyok én drága!; akkor azt felelem: Ne vitatkozz Istennel! Nem velem vitatkozol, hanem Isten Igéjével, Isten gondolataival. Ha nem érted, hogy miért lennél drága, akkor majd egy nap ott leszel Vele, és megkérdezheted Tőle. Ez a kiváló válasz a számodra, hogy miért vagy drága. Én sem gondolom, hogy drága lennék, de Ő ezt mondja nekem. Ezt mondja neked is. Egy nap majd megkérdezhetjük Tőle: Miért?; és majd mond valamit, amit remélem, hogy érteni fogunk.

Milyen szép dolog, hogy drága vagy Neki!

Zsolt 72:14 Megmenti lelküket az elnyomástól és az erőszaktól, mert vérük drága a szemében.

Ez arról szól, hogy Isten megvédi a hívőt. Van védelem. Amikor jönnek próbák és támadások, akkor Isten azt mondja: A te problémád drága Nekem. Én azt mondanám: Ezt nem értem annyira. Viszont Isten mondja itt, és a szó, amit használ a drágára, azt jelenti, hogy súlyos, nehéz, súllyal bíró. Ez súllyal bíró dolog – itt a drága ezt jelenti. Isten azt mondja: „A te szenvedésed, a te kihívásaid nem csak úgy történnek. Ezek nem véletlenszerűek, hanem akaratom van vele.”

1Pét 4:19-ben azt olvassuk, hogy lehetséges egy hívő számára, hogy szenvedjen Isten akaratában. Nem mondom, hogy ez a kedvenc versem, de azért bátorító. Mert ez azt mondja, hogy van, hogy nem azért szenvedünk, mert valamit vétkeztünk, valamiben elbuktunk, valamit elrontottunk, vagy valami gonoszságot csináltunk, hanem van, hogy Őneki terve van ezzel, és Róma 8:28 minden a javára munkálkodik azoknak, akik Istent szeretik. Ha hívő vagy, akkor ez neked szól.

Tegnap arról beszéltünk az ebédnél, hogy ez a vers csak azért van a Bibliában, mert az életünk nem lesz tökéletes. Vannak veszteségek, vannak problémák, vannak konfliktusok, vannak kihívások, vannak nehézségek, és ez meglesz az életünkben. Isten azt mondta: Én tudom, hogy ez lesz, úgyhogy odateszem neked ígéretként, bátorításként, vigaszként, hogy Énnekem tervem van mindezzel, és hogy a javadra akarom használni.

Úgyhogy itt a kérdés: van védelem a hívő életében? Isten megvédi a hívőt? Itt azt olvassuk, hogy igen, és úgy gondoljuk, hogy ez többször történik, mint hinnénk, mint tudnánk: Isten megvéd minket dolgoktól, és nem is tudjuk, hogy mi minden van, amitől megvéd minket Isten. Isten nem feltétlenül köti mindig az orrunkra, de majd egy nap látni fogjuk. Egy értelemben azt mondhatnánk, hogy Istennek a kezében vagyunk. Ez nagyszerű.

Ha történik veled egy sérülés… Úgy értem, hogy itt azt mondja: a vérük súlyos, drága az Ő szemében, súlyos az Ő szemében. Valami, ami súllyal bír. Isten ezt komolyan veszi. Ez annyira bátorító!

Az életünk nem véletlenek sorozata. Hanem Istennek terve van, olyan szív van mögötte, amely mindent a javunkra akar munkálni. Isten így dolgozik, Isten így működik, Isten így szolgál. Ahogy éljük az életünket, olyan sok dolog van, amire azt mondanánk: Hát ez nem túl drága! Isten azt feleli: Figyelj, ezzel tervem van az életedben!

Olyan sokszor azt képzeljük, hogy az élet olyan, mint a pingpong: meg lehet tanulni. A pingpongot meg tudod tanulni, hogy hogyan csináljad: megtanulod a szabályokat, az asztal méretét, hogyan kell az ütőt fogni, nagyjából érted hozzá a fizikát, hogyan kell fogni, hogyan kell tartani, megtanulsz fogásokat és trükköket. Mi a hiba ebben? Miért nem ilyen az élet? Azért, mert az élet nem mechanikus.

Az élet nem mechanikus. A kapcsolatom emberekkel nem mechanikus. Nem tudom kiszámolni. Ez az, ami megőrjíti a férfiakat a házasságban – vagy lehet, hogy csak engem –, hogy nem lehet kiszámolni, hogyan működik jól. Nem tudok felállítani egy rendszert. Nem tudok összerakni képletet rá, pedig annyira szeretnék! Ehelyett kapcsolat van. „Tessék? Hol van ebben a rendszer?” „Nincs! Ez kapcsolat, ez más.”

Ezt kell megértenünk, hogy Isten azt mondja: „Figyelj! Én értéket adok ennek.” Nem mechanisztikus szinten, ahol tudom, hogy adom vissza a labdákat. Tudom, hogy hol pattan, látom, hogy megcsavarta, és többnyire működik, és értem, hogy hogyan megy. Az életünk azonban nem ilyen. Isten azt mondja nekünk: „Nem! Figyelj, te drága vagy Nekem. Ez nem mechanikus, hanem ez szeretetteli dolog. A te életednek a gondjait Én drágának tartom. Nekem tervem van vele, célom van vele, irányom van vele.” Van mögötte egyfajta szív.

„Van tervem vele. Ne add fel! Ne veszítsd el a reményedet! Ne add fel a hitedet! Gyere tovább Velem! Rám van szükséged ebben is. Mert Én teszem drágává, jelentőssé, súlyossá még azt is, amikor ott a kék folt rajtad. Még azt is Én teszem drágává! Még annak is én adok értéket.”

  1. Zsoltár: még egy dolog, ami drága, és én azt mondanám rá: Na, ez tényleg fura!

Zsolt 116:15 Az ÚR szeme előtt drága kegyeseinek halála.

Drága az Úr előtt kegyeseinek halála. Én azt kérdezném: „Tessék? Hogyan érted? Mi az, hogy drága az Úr előtt?! Hogyan érted ezt? Miért lenne drága?” Mi a halált veszteségnek éljük meg. Emlékszem, D.L. Moody mondta egy üzenetében: „Egy nap azt fogjátok olvasni a hírekben, hogy D.L. Moody meghalt. El ne higgyétek! Ne hagyjátok magatokat átverni! Nem leszek meghalva, dehogyis! Az Úrral leszek. Persze, hogy nem leszek halott! Ne hagyjátok magatokat becsapni, nem leszek halott!” Igaza van.

Miért mondja Isten, hogy ez drága? Azt gondolom, hogy azért, mert azon a napon 1Ján 3:2 Isten előtt fogunk állni, szemtől-szembe leszünk Jézussal, és amennyire mi vágyjuk azt, hogy lássuk Őt, Ő ugyanannyira vágyik erre a pillanatra. Az Neki is drága, Neki is értékes. Mert ez egy kapcsolat. Kapcsolatra lettünk kitalálva Istennel. Ezt tanuljuk a gyülekezetben, az imaéletünkben. Ezt tanuljuk, amint az Igéhez fordulunk. Egy nap viszont ez egészen más lesz. Amikor szemtől-szembe állok Vele, és Isten azt mondja: Na, ezt vártam, hogy végre itt legyél Velem, hogy közel legyünk egymáshoz.

Azt mondja itt, hogy drága az Úr szeme előtt a kegyeseinek halála. Itt a héber szó a drágára kicsit más. Nem nagyon különbözik, de kicsit más. Ez a szó inkább a ragyogóhoz, a világoshoz van közel. Ragyogó, világos! Isten azt mondja: „Figyelj, az a nap dicsőséges nap az életedben. Az a nap, amikor meghalsz, a győzelem napja lesz, mert aznap belépsz az Én jelenlétembe, mert aznap Velem leszel.”

Luk 16:22-ben azt olvassuk, hogy meghalt a koldus. Egy koldus, aki senkinek nem kellett, aki jelentéktelen volt, aki értéktelen volt. Ha mondtad volna neki Ézs 43:4-et, és azt mondtad volna: Figyelj, te drága vagy Istennek!; ő lett volna az első, aki azt feleli rá: „Nem, dehogyis vagyok drága! Csak egy koldus vagyok. Értéktelen vagyok.” Aztán azt olvassuk, hogy meghalt, és angyalok vitték Isten jelenlétébe. Mi ez, ha nem győzelmi menet?

Miért drága a hívőnek a halála? Azért, mert találkozni fogunk az Úrral. Mert ez egy győzelmi menet. Mert az a nap a győzelem napja az életemben. Amikor végleg búcsút mondok a régi bűnös természetemnek, az egy nagyszerű nap lesz. Amikor végleg búcsút mondok az összes kísértésemnek. Amikor végleg azt mondhatom Sátánnak: „Nem győztél. Hanem én győztem Jézus miatt.” Amikor végleg azt mondhatom az összes ellenségemnek: „Viszlát! Soha többé nem találkozunk, kedves démonjaim!” Kész! Vége lesz a dolognak, és az egy győzelmes nap lesz.

Ez drága nekünk. Azért is, mert Jel 1:18 Jézus is járt ezen az úton előttünk. Azt olvassuk, hogy Aki halott volt, és él. Jézus ment ezen az úton. Ahogy végigmegyek ezen az úton, tudom, hogy az Uramat követem ebben is. Ez nagyszerű, ez drága az életemben.

Figyelj, ez része Isten tervének! Róma 11:25-ben azt olvassuk: ameddig a pogányok teljes számban be nem jutnak. Tudjuk, hogy nem vagyunk zsidók, legtöbben. Mi vagyunk a pogányok, amennyire tudjuk. Isten azt mondja: „Nekem van tervem arra, hogy a gyülekezet mennyi emberből fog állni. Nekem van tervem arra, hogy kik lesznek benne. Nekem van tervem arra, hogy ez hogyan lesz teljes.” Az, hogy te bemész a dicsőségbe, az, hogy te bemész a mennybe, az része ennek a tervnek. Valójában, amikor én meghalok Isten akaratában, akkor ezzel Isten terve megy előre, és ez drága igazából.

Ha belegondolunk ezekbe, amik drágák – ahogy Isten elmondja, hogy te drága vagy, a te próbáid drágák, és a te halálod drága –, az annyira nagyszerű! Mert ez a drága azt jelenti, hogy van értéke, van fontossága, és van jelentősége. Azt mondja: Figyelj, te nem vagy véletlenül! Te nem vagy véletlen. Istennek drága vagy. Jelentősége van az életednek. Mondd magadnak: Amin most keresztülmegyek, annak célja és jelentősége van.  Ezt könnyebb lenne másnak mondani, mint magamnak. Viszont ez az igazság.

Ez miért annyira értékes nekünk? Figyelj, nem véletlen. Nem vicc! Nem másnak a hibája. Istennek terve van vele. Neki terve van mindazzal, amin keresztül mész, beleértve a halált is. Róma 8:35 Mi választhat el minket Isten szeretetétől? Ha te drága vagy Neki, ha a próbáid drágák, ha az életed, a halálod, és minden közötte drága Neki, akkor mi választhatna el az Ő szeretetétől? A válasz az, hogy semmi.

Ez az ok a bátorságunkra. Ez az oka, amiért egy keresztény bátor lehet a hitében. Ez az, amiért azt mondhatjuk: Ha Isten annyira drágának tart engem, akkor nekem van jelentőségem, van értékem, van súlyom az Ő akaratában, és a mai nap, Uram, járni akarok ebben! Ez a miénk. Ámen.

Mennyei Atyánk! Ez a nap Nélküled éppen olyan lenne, mint a többi nap, de Veled nincsenek ugyanolyan napok. Veled nincs az, hogy mindig minden csak ugyanaz. Köszönjük, Istenünk, hogy mást adsz nekünk, frisset adsz nekünk, élőt adsz nekünk, vezeted a szívünk gondolatait. Köszönjük, Istenünk! Benned bízunk, Rád számítunk, és bízunk a Te Igédben, amely elmondja nekünk, hogy Te mit látsz drágának. Köszönjük, Istenünk, hogy így élhetjük az életünket, hogy tudhatjuk, hogy a halálunk, az életünk és minden a kettő között drága, értékes, súllyal, dicsőséggel bír. Hálásak vagyunk Neked ezért, és áldunk Téged, hogy ezt adtad nekünk.

Köszönjük P. Dolgos Sándornak az életét, és köszönjük, hogy az a nap, amit mi úgy számolunk, hogy meghalt, az az ő győzelmének a napja volt, az a nap, amikor belépett a Te jelenlétedbe, amikor végre szemtől-szemben állt Veled. Annyira hálásak vagyunk, hogy ismerhettük őt!

Ha még nem ismered Jézust, szólítsd meg Őt most, mondd azt a szívedben Neki: „Jézus, én Istenem, kérlek Téged, ments meg engem! Szabadíts meg engem, adj nekem új életet! Kérlek, Istenem! Bocsásd meg a bűneimet, minden hibámat, minden tökéletlenségemet! Istenem, moss meg engem, tisztíts meg! Adj nekem egy új életet, új szívet! Kérlek, gyere az én életembe, legyél az én Megváltóm, Jézus! Kérlek, ments meg engem! Legyél az én Istenem, vezess engem. Igen, Jézus, meg akarlak ismerni Téged!” Ha életedben először imádkoztál így, akkor küldj nekünk egy e-mail-t (iroda@nullbibliaszol.hu), hadd örüljünk veled!

Istenünk, áldunk Téged, magasztalunk Téged. Ámen.

Kategória: Egyéb