Túlterhelve

2016 január 13. szerda  18:30

Indulásnak van egy darab versünk, de valószínűleg sok lesz belőle. Ezt a verset sokszor olvastuk már, de Isten ma nagyon különleges módon mutatott rá nekem. Szeretnék egy olyan dologról beszélni, ami mindnyájunkat érint.

Dán 7:25 Sokat beszél majd a Felséges ellen, és a Magasságos szentjeit pusztítja. …

Állandóan a Magasságos szentjeit piszkálja. – ez lenne az arám szó. Szekálja, elnyüvi… ehhez hasonló szavakat használhatnánk még.

Dán 7:25 … Úgy véli, hogy meg tudja változtatni az időket és a törvényt. Az ő kezébe adatnak ideig, időkig és egy fél időre.

Kiről szól ez? Ez az Antikrisztus. A vers végén van az, ami elárulja: ideig, időkig és egy fél időre. Egy év, két év és fél év, azaz három és fél év. Az Antikrisztusnak óriási hatalma lesz a Földön három és fél évig. Nagyon sok mindent megtehet majd abban az időben.

Ez az üzenet nem a végső időkről fog szólni. Az Antikrisztus uralkodni fog a Földön hét éven át. Az elején növekvő módon, növekvő hatása, növekvő ereje lesz, és aztán lesz három és fél év, amikor gyakorlatilag abszolút hatalma lesz. Ebben az időben Isten haragja lesz a Földön. Az lesz az az idő, amikor Isten elkezdi megmutatni a haragját ennek a világnak a gonoszságán.

Ma sokszor, amint emberek ránéznek a problémákra a világban, azt mondják, hogy Isten bünteti a világot, de nem tudják, hogy miről beszélnek. Valójában ez az idő, még a legnehezebb idő is – hurrikán Haitin, földrengés Kínában… – a nagy nyomorúsághoz képest olyan, mint a nyaralás egy álomszigeten a lappföldi téllel szemben. Ez az idő, ami most van, még nem az az idő.

Azt látjuk itt, hogy az Antikrisztusnak mi lesz a vágya, mi lesz az igyekezete, és hogyan igyekszik elérni azt. Ez az, ami érdekes nekünk. Mert ez megmutatja nekünk Sátánnak a szívét felénk. Ezt egy értelemben könnyen le lehet írni: gyűlöl minket; de min igyekszik, mit csinál, mivel próbálkozik? Ez a vers az Antikrisztusról szól, és megmutatja nekünk, hogy Sátán mivel próbálkozik. Ebben a versben látunk néhány kijelentést.

1) Az első, hogy nagy dolgokat fog mondani a Magasságos ellen. Van, hogy úgy fordítják, hogy büszkélkedik a Magasságos ellen, büszke szavakat szól Ő ellene, nagyképű szavakat szól Ő ellene, magabiztosan beszél Ő ellene.  Ezek a szavak kihívásról szólnak. Kihívja Istent. Van benne kihívás, magabiztosan mondja: „Hol van Isten most?! Na, ezt nézd meg!” Halljuk ezt a hangot ma is.

Ez a hang megvan a világunkban, halljuk ezt. Nagyon magabiztosan beszél nagy dolgokról, a világegyetemről, a világról, terólad, minden emberről, minek vagyunk itt, mi a célunk… Van nagyon sok hang odakinn, amelyik mind Isten nélkül igyekszik megmondani neked, hogy pontosan ki is vagy, mi is vagy, hova tartasz, miért vagy az, mi értelme ennek az egésznek; és ez a hang nagyon magabiztos.

Hadd mondjak példát! Ha olvasol tudományos anyagokat, akkor nagyon hamar rá kell jönnöd arra, hogy rengeteg dolog van, amit mi emberek nem tudunk. Ez a legnagyobb lecke az összes tudományos írásból. Rengeteg dolog van, amit nem tudunk. Igen, tanulunk, de az elméleteinket állandóan fel kell frissíteni, változtatni, módosítani kell, és nagyon sokszor egyszerűen csak ki kell dobni, és új elméletet csinálni.

Hadd említsek egy példát, ami p. Bendegúz BTT sorozatában is le van írva. A Plútót nemrég lefokozták bolygóból, hogy az egy halott kődarab. „Csak egy hideg kő.” Elment mellette egy űrszonda, lefotózta, visszaküldte: vannak rajta kitörések, vannak felszíni változások. Az elméleteket újra kell írni, mert nincs magyarázat rá.

Most komolyan dolgoznak azon, hogy új elméleteket írjanak. Ez állandóan történik majdnem minden tudományágban. Állandóan újra meg újra kell írni ezeket a legkisebb kérdésektől a legnagyobb kérdésekig. Viszont a legeslegnagyobb kérdésre „szerencsére az egész tudományos világ tudja” a választ: Nincs Isten, ilyen egyszerű! Tényleg?

Csak gondolj bele pillanatra! Annyira okosak vagyunk, hogy még mindig nem tudjuk megmondani, mitől csuklik valaki. Erre a kérdésre nincs válasz, csak elmélet. Ám azt, hogy Isten nincs, biztosan tudjuk. 0%, amit tudunk tenni a vírusos betegségek ellen, nincsen gyógyszerünk rá, de azt 100%-ra tudjuk, hogy nincs Isten. Hadd mondjak még egyet! A tudósok ma tudják, hogy a világegyetemnek 68%-a sötét energia, 27%-a sötét anyag. Miért így hívják? Mert fogalmuk sincs, hogy mi az. Semmit nem tudunk róla. Azt sem tudjuk, hogyan lehet megtalálni. Nem tudjuk, csak a hatását látjuk, és az elképesztően nagy!

Tudod, hogy ez így a világegyetemnek hány százaléka? 95%! Mennyi marad? Mennyi az, amit látunk, amit egyáltalán vizsgálni tudunk, amit egyáltalán megpróbálhatunk megérteni? 5%. Bizony csak ennyi! Ez mit jelent? „Biztosra tudjuk, hogy nincs Isten, mert mi ismerjük az egész világegyetemet, mert az 5% az nyilvánvalóan 100%.” Minden iskolában így működik. Így mentél át a vizsgán is, nem? Megírtad 5%-ra, és a tanár azt mondta rá, hogy 100%. Tényleg így volt? Na, persze!

Vagyunk itt most valahányan. Ha ismersz hét embert közülük, utána azt mondanád-e: Én itt mindenkit ismerek. Nyilván nem. Az előbbi a gondolatot mégis nagyon bátran kommunikálják. „Nincs Isten, ilyen egyszerű!” Miért? Ez az, amit Dán 7:25-ben olvastunk. Nagy szavakat szól a Magasságos ellen. Ez Sátánnak a szíve, így gondolkodik. Egyszerűen csak áradnak ki a nagy szavak nagy bizonyossággal. „Nincs Isten. Jézus nem Isten. A kereszténység hamis, valójában csak pénzlenyúlás, hatalom.” Miért? Miért ilyen nagyok ezek a szavak? Miért beszélnek ilyen magabiztosan? Azért, mert nincs más, csak a nagy szavak.

Mi a célja? Ahogy mondtam, az arám szó az, hogy elnyüvi a szenteket, és ez a kifejezés azt jelenti, hogy állandóan zaklat. Ha valakit piszkálok egyszer-kétszer, az semmi, ha megcsinálom vele többszázezerszer, valószínűleg komolyan reagálni fog. Jogosan. Mert nem lesz kapacitása elviselni semmit sem. Ez a célja Sátánnak, hogy túlterheljen. Ez az, amin igyekszik. Tudja, hogy vannak, akik ha elég magabiztosan hallják, azokat meggyőzi.

Ézs 37-ben ostrom zajlik Jeruzsálem ellen. Asszíria királya küldött egy hadsereget. Ezékiás a király, és ő imádkozott Istenhez, hogy szabadítsa meg az országát, a zsidókat ettől az ellenségtől. Isten válaszol.

Ézs 37:7 Íme, én olyan lelket adok beléje, hogy hírt hallva, visszatérjen országába, és saját országában kard által ejtem el őt.”

Úgyhogy mi történik? A tábornok, aki vezeti az ostromló sereget, hallja a hírt otthonról, hogy a királyát megtámadták, otthon háború van. Aztán azt hallja, hogy jön még valaki, aki harcolni fog. Figyelj, mit mond! A tábornok tudja, hogy nem bírja folytatni, hogy vége van ennek a hadjáratnak. Néhány nap alatt össze kell szedni az embereit, vissza kell mennie, és a saját országában kell harcolnia. Mit mond?

Ézs 37:10 Így szóljatok Ezékiáshoz, Júda királyához: „Meg ne csaljon Istened, akiben bízol, amikor ezt gondolod: nem adatik Jeruzsálem az asszíriai király kezébe!

Mi történt? Tudja, hogy itt ő nem nyerhet, tudja, hogy neki itt nincs sikere, tudja, hogy ennek itt vége, de mit mond azoknak, akik ostrom alatt vannak? Nagy szavakat. Magabiztos szavakat. „Ez így van. Ezt mindenki tudja. Nézz körül! Mindenkit legyőztünk, ti is így végzitek. Ez nem kérdés, biztos lehetsz benne.” Ez az ellenség módszere.

Nincs semmije, de vannak nagy szavai. Nagyon magabiztosan beszél. Nagyon meggyőzően beszél, nagy hatalommal beszél. Azt mondja: „Nincs tovább neked! Isten nem tartogat semmit, látod! Sosem szabadulsz meg.” Az a nap előtt, hogy megszabadulnál, ezt fogod hallani: Soha nem szabadulsz meg! Az ellenség mindig ezt fogja mondani neked.

Másnap összepakoltak és elmentek. Vége volt. Soha nem jöttek vissza. Ő már nem jött vissza oda. Vége volt annak a hadjáratnak. Ám ha elhitték volna a városban, akkor megadták volna magukat, és kijöttek volna. „Csinálj velünk, amit akarsz.”; és az ellenség győzött volna. Ez az, amin igyekszik az Ellenség, hogy túlterheljen minket, hogy azt mondjuk: Elég! Azért csinálja, hogy azt mondjuk: Nem bírom tovább.

Lehet, hogy amit csinál velem, az kicsi dolog. A célja azonban az, hogy a végére vigyen a türelmemnek, hogy a végére vigyen a hitemnek, hogy a végére vigyen a bizalmamnak, hogy túlvigyen engem ezeken, és azt mondhassa nekem: „Félj! Vége van.” Nagy magabiztos szavak.

„A kereszténységről bebizonyították, hogy nem igaz.” Hányszor hallottuk már ezt az elmúlt kétezer évben? Rengetegszer, de azért csak itt vagyunk. Nem magunk miatt, hanem az Úr miatt. Azért, mert Ő nagyobb ennél a hazugságnál. „Lehetséges, hogy amikor olvasod a Bibliát, akkor nem ezeket a pökhendi, magabiztos, nagy szavakat látod, hanem látod benne Jézust, Aki szelíd, Aki szeretetteli, Aki törődik, Akit keresztre lehet feszíteni. Azt kérdezed erre: Hol van itt a hatalom? Azok, akik felfuvalkodottan mondják a nagy szavaikat, mindnyájan meghalnak, Jézus azonban örökké él, és Ő a válasz, és Ő az, Akire szükségünk van.

Lehetséges, hogy az, amivel Sátán dolgozik az életedben, az nem óriási dolog, de ez a célja, hogy túlterheljen, hogy megfosszon a kapacitásodtól. Ez a vágya, hogy olyan sok kételyed legyen, hogy ne tudjál bízni az Úrban.

Nekem vannak allergiáim. Mi a baj egy tüsszentéssel? Eggyel semmi. Amikor azonban egy egész napon át tüsszögök, a nap végére jobb, ha nem szól hozzám senki. Nincs türelmem, nincs kapacitásom semmire, és mindenkire dühös vagyok. Ha a kutya ugat, akkor kesztyű lesz belőle. 🙂 Ha az ajtó nem záródik be elsőre, akkor leszakad a zsanérról, mert olyan erőt adok bele.

Mi az, amit tennem kell? Márk 9:24 meg kell tanulnom azt mondani: „Istenem! Vannak kételyeim. Segíts a hitetlenségemen. Szeretnék a hitemben járni. Szeretnék járni abban, ami igaz. Szeretnélek Téged ismerni. Szeretnék Veled járni.”

Ó, igen, van gyengeségem. Ez olyas valami, ami bosszanthat, túlterhelhet. Van egy betegségem, van egy problémám – öreg vagyok, állandóan fáj valahol –, és ez kikészíthet. Ez nem vicc! Az ember meg kell, hogy tanulja azt mondani: „Uram, szeretnék bízni Benned a bizalmatlanságom ellenére. Szeretnék hinni Benned a hitetlenségem ellenére. Szeretnélek ismerni Téged, annak ellenére, hogy mennyire tompa vagyok. Szeretném ezt, Uram. Kérlek Téged!”

Az egyik Dán 7:26-ban, hogy büszke szavakat szól a Magasságos ellen, és

2) igyekszik megváltoztatni az időket. Megváltoztatni az időket – ez Istennek a joga. Dán 2:21 Isten az, Aki megváltoztatja az időszakokat, Aki fordít egyet a történelmen, Aki levált egy királyt, vagy szétrobbant egy birodalmat, vagy helyet ad egy másiknak. Istennek a joga, ez az Ő kezében van. Ő az, Aki azt mondhatta: Ünnepeljétek a szombatot!; aztán azt mondhatta: „Ez már nem áll fenn, hanem most másként tegyétek. Új szövetség van.”

A francia forradalom valószínűleg az egyik legistentelenebb szakasz volt az emberiség történelmében. Nem tudom, hogy most mit tanítanak róla a történelemkönyvekben – nekem még a kommunisták tanították, úgyhogy akkor minden szép volt –, de ők megpróbálták ezt. Ez az ellenség szíve. Mit csináltak? A hét napos hét helyett tíz napos időszakot vezettek be. Megváltoztatták a hónapok neveit. Miért? Azért, hogy kivegyenek a képből mindent, ami Krisztusra, a kereszténységre, az egyházra, a pihenés napjára emlékeztet, amit Isten adott. Ez ma is így van.

Szoktuk mondani az évszámokat úgy, hogy Kr.u. (Krisztus után) valahányban, és ehelyett most megint azt akarják mondani, hogy i.sz. (időszámításunk szerint). Miért? Azért, hogy kivegyék Krisztust a képből, nyilván. Ennyi a célja. Ez annyira Krisztust gyűlölő dolog! Annyira arról szól, hogy céllal ki kell venni, ami emlékeztet Őrá.

Mindnyájunknak szükségünk van pihenésre, és jobban működünk, ha hetente legalább egy napot tudunk pihenni, viszont ez az, amit az ellenség szeretne elvenni, hogy ne legyen pihenés, hogy ne legyen nyugvás. Meg akarja változtatni az időket. Ez az, amiért szeretné felgyorsítani a dolgokat.

Úgy hiszem, hogy az információáramlás felgyorsulása is arról szól, hogy túlterhelje az embert. Túl sok minden történik! Túl sok információ jön be! Állandóan csak árad be az információ! Miért fontos ez? Azért, hogy ne tudjuk feldolgozni, hogy ne legyünk képesek azt mondani rá: „Mit is jelent ez? Gondoljuk meg! Mit jelent ez?” Erre nincs idő. Mert jön a következő információ, jön a következő hír, a következő terrortámadás, a következő tőzsdekrach, a következő botrány, a következő film, amit meg kell nézni… Elvenni a lehetőséget, hogy leülj, hogy pihenj, hogy átgondold, hogy megfontold.

Az oida görög szót az Újszövetségben nagyon sokszor használják, főleg Lukács. Arról szól, hogy behatóan bámulni, figyelni, tanulmányozni. Erről szól. Ez az, amit Sátán szeretne elvenni tőlünk. A képességünket a figyelemre, a képességünket a koncentrálásra, a képességünket a lecsendesedésre, hogy meghallgassunk valamit, hogy megfontoljuk.

Ne az legyen, hogy amikor csend van, zavarban vagyok: „Most mit kéne csinálni?”; hanem Istennek az a vágya, hogy ezt kihasználjam, hogy megtanuljam, hogy a csendben elmélkedhetek, hogy nem kell, mennie a TV-nek, szólnia a lejátszónak. Hanem tudok csendben lenni, és tudom forgatni a szívemben, elmélkedni.

Amikor a bölcsek jöttek Keletről Jézusnak a születéséhez, akkor Mát 2-ben azt olvassuk ezzel az oida szóval, hogy látták a csillagát. Tanulmányozták, vizsgálták, megnézték, próbálták megérteni. Sátánnak az a vágya, hogy túlterheljen minket, hogy még nekünk, hívőknek se legyen meg az a képességünk, hogy leüljünk, és végigolvassunk egy fejezetet, és megfontoljuk, és elmélkedjünk rajta, és forgassuk a szívünkben, hogy ilyen koncentrálással nézzük meg: „Meg akarom érteni a mélységét, szeretném átlátni. Uram, beszélj hozzám.”

Sátán azt akarja, hogy ne legyen meg ez a képességem. Túl akar terhelni információval, hogy nincsen pihenés, nincsen lenyugvás. Ez az, amit az Ellenség szeretne elvenni tőlünk, hogy ne tudjunk mélyen megfontolni dolgokat.

Azt olvassuk a tékozló fiúról, hogy mindenfélével elfoglalta magát, barátokkal, bulival, szórakozással, evés-ivással… Aztán elfogyott a pénze, elfogyott a buli, elfogytak a barátok, és mi történt? Azt olvassuk, hogy magába szállt, Luk 15:17. Hirtelen lett ideje elgondolkodni, megfontolni. „Ezt akarom én magamnak? Ez az én helyem? Ide tartozom én? Lehetne másik helyem is esetleg?” Felismerte: „Igen! Van egy igazi helyem. Tartozom valahova.”

Ha túl tud terhelni minket, ha tele van az életem, ha meg van osztva a figyelmem millió felé, akkor nyert. Mert akkor nem tudok mélyen megfontolni dolgokat. Ez a vágya, hogy 1Pét 1:22 ne tudjak buzgó szeretni. Mert arra nincs kapacitásom. Ne tudjam türelmesen várni az Úr visszajöttét. Miért? „Ezért.. Azért… Amazért… Dolgom van. Tennem kell.”

Sokszor azt gondoljuk: Az, hogy így tele van rakva az életem, és nincs idő semmire, ez nem okoz semmilyen problémát. Hadd bátorítsalak, legyen elmélkedés az életedben! Úgy értem, legyen időd leülni a Bibliáddal, elolvasni egy részt, forgatni a szívedben, időt adni rá. Tanuld meg ezt! Nyilvánvaló, hogy ez a képesség csak csökkenni fog. A kultúránk olyan, hogy ez egyre rosszabb lesz. Emberek nem tudnak végigülni egy istentiszteletet úgy, hogy figyelnek. Nyilván ez probléma. Persze, tudom, most fáradtak vagyunk, mert hétköznap van. Ha viszont soha nem tudom megtenni, akkor baj van.

Luk 10:41-42a Jézus pedig azt válaszolta: Márta, Márta, sok mindenért aggódsz, és töröd magad, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre, és Mária a jó részt választotta,

Az mi volt? Mária leült, és hallgatta Jézust. Ezt meg kell tanulnunk időnként. Különben az Ellenség csak felpörgeti, megváltoztatja az időt az életünkben. Eltűnik az egész anélkül, hogy lenne benne valami mély: mély szeretet, mély türelem, mély szelídség, mély gondolatok, mély igazság.

3) Az utolsó Dán 7:25-ben, hogy igyekszik megváltoztatni a törvényeket. Tudod, nem vagyunk túl lelkesek az erkölcs felől, mert úgy érezzük, hogy a szellemiség sokkal jobb magyarázata az életnek. „Sokkal jobb úgy értenem az életet, hogy szellemi vagyok. Az erkölcs nem ad teljes választ.” Amikor az erkölcs kikerül a képből, mondjuk inkább így: amikor az erkölcs alapját kirántják alólam, amikor a Bibliát kihúzod az erkölcs alól, és az erkölcs szétesik, ez is olyan, ami túlterhel embereket, amikor nincs alap. Ézs 5:20 jaj azoknak, akik a jót rossznak mondják, és a rosszat jónak.

Ez a gondolat: A homoszexualitás a népszerű, te pedig homofób vagy, beteg vagy, vagy bűnöző. Mi történik? A jót rossznak mondani, és a rosszat jónak. „A prostitúció jogos az országunkban.” Mi történik? A jót rossznak mondani, és a rosszat jónak. Ennek hatása van az emberekre, és ezt olvassuk is Mát 24:12-ben, hogy a szeretet sokakban meghidegül azért, mert megsokasodik a gonoszság.

Ez Sátánnak a vágya, megváltoztatni a törvényeket, megváltoztatni az időket és nagyon magabiztosan beszélni. Azért, hogy túlterheljen, hogy ne legyen képességed elbánni a dolgokkal. Szeretném mondani, hogy annyira szükségünk van arra, hogy jöjjünk Istenhez, hogy tanuljuk ezt. Van-e elmélkedés az életedben? Személyes elmélkedés. Nem valaki más áhítatának az elolvasása. „Ó, én nem vagyok teológus, én nem vagyok lelkipásztor, én nem vagyok vezető. Nekem ezt nem kell tudni. Inkább írjon nekem valaki valamit, és azt elolvasom.”

Nem! Hívő vagy, legyen személyes tanulmányozásod! Szükséged van rá, mert ez fog segíteni épelméjűnek megmaradni, amikor már a nagyon sokadik alkalommal bökdös oldalba valamivel az ellenség. Akkor tudsz szeretetteli maradni, ha van egy hely, ahova visszamehetsz. Ha van egy otthonod Istennel, ha a szívedben tudod, hogy neked van közösséged Ővele, hogy Ő szeret téged. Mert az Ige igaz, és kész. Akkor majd tudsz bánni a depresszióval, a mániáddal, a csalódásoddal, a félelmeddel… bármivel – nem tudom, hogy mivel küzdesz –, akkor van képességed bánni, ha ismered ezt a helyet.

E világ istene mindig azon igyekszik, hogy olyan dolgokat mutasson nekünk, amire nem vagyunk készen. Miért van olyan nagy nyomás egy tinédzser lányon vagy fiún, hogy feküdjön le valakivel? Azért, mert még nincs kész rá, hogy bánjon ezzel. Minél hamarabb találkozik ezzel, annál nagyobb a sérülés. Mit próbálok mondani? Valami olyat akar mutatni nekem, amire nem vagyok kész. Arra akar rávenni, hogy az érzelmeimből éljek, hogy arra reagáljak. Mert ha abból reagálok, akkor az nem szeretetből lesz, az nem kegyelemből lesz, az nem hitből lesz.

Én úgy hiszem, hogy ezért szeretné Sátán, hogy megtudjunk dolgokat egymásról. Vannak dolgok, amiket nem kéne tudnia másnak. Erre van kitalálva a pletyka, elmondani olyan dolgokat, amit nem kell tudni másnak. Miért? Azért, hogy aki elbukott, ne tudjon elbánni vele, hogy túlterhelje. Ez a cél.

Végezetül hadd mutassak egy mindezek felett való utat!

Péld 10:12 A gyűlölet versengést szerez, de minden vétket elfedez a szeretet.

Péld 17:9a Elfedezi a vétket az, aki a szeretetet keresi,

Ez a gondolat nagyon fontos. Lehetséges, hogy tudok valamit egyikünkről, amivel ő nem tudna elbánni. Elbukott, és van, aki ezért egy életre meggyűlölné, vagy elmenne a gyülekezetből, vagy elhagyná a hitet. Ez a vers azt mondja, hogy ha én betakarom ezt a dolgot, ha segítek neki helyreállni, Gal 6:1-2, és nem hirdetem, azzal szeretetet keresek.

Nem azt mondja, hogy nekem nagy szeretetem van, hanem azt mondja, hogy azt keresem. Lehet, hogy nem érzem a nagy szeretetet, lehet, hogy engem is kiakaszt a bukása, de mit keresek? Egyetértek az ellenséggel, és túlterhelem a testvéremet; vagy keresem a szeretetet, és azt mondom: „Rendben, nem kell hirdetnem sehol azt, hogy ő elbukott. Miért tartozna ez másra?”

Ez az, amiért nem beszélünk emberek bűneiről a gyülekezetben. Volt már olyan, hogy valakit ki kellett tennünk a gyülekezetből, mert lopott vagy szoknyapecér volt, de nem tudsz róla. Miért? Mert szeretnénk helyet adni neki, hogy ha egyszer helyreáll, ha egyszer megtér belőle, akkor esetleg visszajöhessen. Mert a szeretetet keressük. Ez az, amire szükségünk van, nem?

Zsolt 32:2 áldott ember az, akinek a bűnei elfedeztettek. Ez az, amit Isten tett értünk Jézus Krisztusban, betakarta a bűneinket. Azt mondta: „Figyelj! Ez túl nagy neked. Nem tudsz elbánni vele. Nem vagy képes kezelni, ez túlterhel téged. Ezt te nem tudod megcsinálni. Hadd vegyem le rólad!” Aztán levette rólunk, és eltakarta. Elintézte.

Igazán ez a válaszunk. A szívünkben keresni Őt. A szívünkben megtalálni az elcsendesedésnek a helyét, és egymás között – 1Pét 4:8 – szeretetben lenni, és az Ellenség le van győzve. Az Ellenség le lett győzve a keresztnél, de tapasztalatilag is. Ha így élek, ha keresem az Úr arcát, ha megtanulok elcsendesedni, hitben Hozzá fordulni, ha megtanulom az igazságot szeretetben kommunikálni, akkor a tapasztalatomban is az Ellenség le van győzve.

Ámen.

Kategória: Egyéb