“Szeretem” és “nem szeretem” időszakok

2020 október 18. vasárnap  16:30

Vannak “szeretem” és “nem szeretem” időszakok az életünkben.

A nehézségek, amelyeket most megélünk – nevezetesen az elmúlt hónapok és évek küzdelmei, nehézségei, fájdalmai a gyülekezetünkben, illetve a koronavírus járvány második hulláma és annak minden korlátozó hatása -, sokunk számára ilyen „nem szeretem” időszakká teszik ezeket a hónapokat. Legalábbis nálam így van.

Lehet, hogy te is hasonló módon érzed magad a személyes életedben vagy a munkádban, a pénzügyeidben, a munkahelyi bizonytalanságban, a házasságodban; akár a gyülekezeti életben frusztráltnak, talaj-vesztettnek érezheted magad.

Prédikátor könyve nekem sokat segít. Arról ír, hogy az egész élet hiábavalóság. Itt nem arról van szó, hogy semminek nincs értelme. A héber szó: hevel. Jelentése: pára, füst. Csakúgy, ahogy a füstöt nem tudjuk megfogni, megragadni, kontrollálni, uralni, az életet sem. Nem kiszámítható és leírható egyenletekből áll, természete illékony és kiszámíthatatlan.

Prédikátor 3. fejezete ugyanakkor leírja, hogy „Mindennek megvan a rendelt ideje és megvan az ideje az ég alatt minden eseménynek.”

2. Ideje van a születésnek, és ideje van a meghalásnak; ideje van az ültetésnek, ideje van az ültetvény kiszaggatásának.

3. Ideje van az ölésnek, és ideje van a gyógyításnak; ideje van a rombolásnak, és ideje van az építésnek.

4. Ideje van a sírásnak, és ideje van a nevetésnek; ideje van a jajgatásnak, és ideje van a táncolásnak.

Ha én írtam volna ezt a fejezetet, akkor csak a születésről, ültetésről, gyógyításról, építésről, nevetésről és táncolásról írtam volna. Az élet az ég alatt azonban jóval összetettebb. Ideje van a meghalásnak, az ölésnek, a rombolásnak, a sírásnak és a jajgatásnak is. Sőt, rendelt ideje. Istentől rendelt ideje.

Prédikátor 3:11 szerint: „Mindent szépen alkotott Isten a Maga idejében.”

Steve Saint, a dél amerikai auka indiánok közt mártír halált halt Nate Saint fia, később visszament az indián törzshöz. Rajta keresztül megtért apja gyilkosa, akit bemerített és gyermekei nagyapjává fogadott.

Steve Saint később ezt írta: „Miért van az, hogy azt akarjuk, hogy életünk minden fejezete jó legyen, miközben Isten azt ígérte, hogy csak az utolsó fejezet fényében fog értelmet nyerni az összes többi fejezet.”

Prédikátor könyve arra tanít bennünket, hogy életünk minden időszakát, fejezetét éljük úgy, hogy Isten kezéből vesszük ezeket.

Néhány tanács gyülekezetünk számára ebben a vírusos helyzetben.

1. Maradjunk meg az Úrban
Nem mindig van tavasz és nyár a személyes életünkben és közösségünkben. Megvan a helye az ősznek és a télnek. A gyümölcsfa sem mindig terem. A szőlőt is alaposan visszametszik. A váltakozó időszakok olyanok, mint az évszakok. Mindegyiknek van valamilyen célja.
Ha most nehezebb időszakban vagyunk is, csak maradjunk meg az Úrban. Legyen Jézus Krisztus a középpontban!

2. Lépjünk egymás felé szeretettel és keressük a felfrissítő közösséget
A felfrissítő testvéri közösség olyan, mint az oázisok a sivatagban. Ássunk ilyen kutakat. Hívjuk fel egymást, hívjuk át egymást, menjünk el kirándulni, legyünk közösségben élőben vagy online módon. Találjuk meg a kreatív módokat, kezdeményezzünk, lépjünk egymás felé. A labda a mi térfelünkön pattog.

3. Törekedjünk az egységre
Az elmúlt hónapokban és években sajnos ez volt a gyülekezetünk leggyengébb pontja. Most azonban új időszakot kezdtünk. Törekedjünk az egységre, igyekezzünk túllépni a múlton, keressük egymás építését, legyen Jézus Krisztus a fókuszban a kapcsolatainkban is.

4. Ne feledjük, hogy Isten velünk van ebben az időszakban is
Mindennek megvan a rendelt ideje. Lehet, hogy nem szeretjük a ködös novembert vagy a hideg telet. A tél után azonban jön a tavasz, utána a nyár.

Isten pedig velünk van mindezekben. Az utolsó fejezet fényében értelmet fog nyerni az összes többi fejezet is.

Kategória: Egyéb