Krisztus válasza a kemény életre és a kemény szívre

2013 szeptember 29. vasárnap  10:30

Sok-sok hazugság van az emberek szívében. Főleg a férfiakéban… és a nőkében. Ezért vagyok olyan hálás P. Duló órájáért (Bibliaiskola: A nők szerepe a gyülekezetben). Az van a szívén, hogy eloszlasson hazugságokat, és hogy tanítsa a nőket a fontosságukról.

Mellesleg ezért olyan fontos közel húzódni pásztorokhoz, mert vannak idióta hazugságok a szívünkben. Kell, hogy halljam az igazságot meggyőződéssel ahhoz, hogy nemet mondjak a hazugságra.

Egyszer beszélgettem egy nőbarátommal, épp egy autóban ült. Azt mondtam neki: Nem arra a férfira van szükséged, akihez tartasz, hanem a férjedre, akit maga mögött akarsz hagyni éppen. „Tényleg?” Tényleg. Itt vagyunk húsz évvel később, boldog házasok, és minden rendben van. Annyira hálás vagyok azért, hogy kérdezett.

Tudod, miért nem húzódunk közel a pásztorokhoz? Félünk a törvénytől. Bátorítalak, nem a törvényt fogod kapni, hanem szeretetet, tanácsot és meggyőződéseket fogsz kapni. A meggyőződések nem a törvény. A törvény az a követelmény, ami nem ad erőt arra, hogy véghez vidd. A meggyőződés pedig a Szent Szellem által megtámogatott alkalmazása az igazságnak. Az igazságot alkalmazni az életre, és ezt megtámogatja a Szent Szellem.

Az egyik hazugság egyszerű dolog, de nagyon mélyre nyúlik. Erről szeretnék beszélni. Ez a mélyen meggyökerezett gondolat sokak szívében (előre elmondom üzenetet, hátha nem jönnél rá közben): a kemény idők azt követelik tőlünk, hogy kemények legyünk; egészen mélyen, egészen a velőnkig kemények legyünk. Miért akarok erről beszélni?

Azért, mert az egész Zsoltárok könyve ez ellen beszél. Ez a nagyszerű könyv benne van a Bibliánkban, és azt mondja nekünk ezen a százötven fejezeten keresztül, hogy van egy mélység, ahol nem vagyok kemény, hanem ahol én a teremtmény vagyok, az alázat helyén vagyok, az engedelmesség helyén vagyok, és járok Istennel, Aki tudja, hogy mit csinál, ellentétben velem. Ő tudja, hogy mit csinál, én pedig nem.

Az egész Zsoltárok könyve erről beszél, hogy milyen a valós kapcsolat Istennel nehéz helyzetekben. A Timóteushoz írt 2. levél ez ellen beszél. Pál készül a kivégzésére, és közben törődik, közben bátorít, közben segít, közben szeret. Kemény napok ezek? „Hamarosan visznek és lefejeznek” – szerintem azok kemény napok. Szerintem azok nem könnyű napok egy ember életében. Ha megnézed, amikor Pál írt a szívéből – 2Tim –, akkor ott mást látsz; nem acélkeménységet, hanem szeretetet és törődést és gondoskodást és bátorítást.

János 1., 2. és 3. levele ez ellen beszél.  János ott volt Patmosz szigetén, fogoly volt, gyakorlatilag egy elmegyógyintézetben. Nehéz helyen volt. Át kellett gondolnia az életét. Hosszú életet élt. „Követtem az Urat egész életemben, és úgy látom, hogy a nyugdíjtervem nem működik olyan jól. Egy odúban, egy barlangban élek. Itt vagyok az eszelősök között. Fogoly vagyok, nem úszhatok ki innen, mert akkor cápaeledel lennék. Ez van!” Ahogy ír, az 1-2-3. levelében, látod ezt a keménységet, nem? Én nem látom a keménységet. Én azt látom, hogy nagyon szelíd, nagyon szeretetteli.

A gyülekezetről, a közösségről, a bátorításról, a hitről, az igazságról beszél. Ez annyira fontos nekünk, mert szükségünk van erre. Kell az imádat a szívemben. Mát 6:6 legyen egy titkos szobád, valahol imádkozz magadban, ahol senki nem lát, ahol senki nem hall, ahol senki nem tudja, mi történik. Legyen meg az életedben ez! Legyen része az életednek, mert ha nem, akkor valami mássá válsz.

1) Az első gondolatunk, hogy vannak társadalmak, amik megkeményítik az embereket. Milyen társadalmak? Érdekes egyébként, hogy ezek nem feltétlenül azok a társadalmak, ahol szegények az emberek, ahol nehezek a körülmények. Menj el Közép-Ázsiába, esetleg nagyon szegény országokba, és nagyon szeretetteli, vendégszerető, baráti emberek. Nem a szegénység miatt lesznek kemények az emberek.

a) A vallásos társadalmak teszik keménnyé az embereket. Ha megnézed Jézust, a Maga idejében Jeruzsálemben, Izraelben vallásos társadalom volt. Az emberek nagyon kemények voltak. Vallásos emberek és keménység. Elutasították Őt. Miért? Azért, mert a vallás keménnyé teszi az embert. Nem erre van szükségünk.

b) Vannak társadalmak, amikben túl sok a törvény, túl sok a szabály, amik túl vannak szabályozva. A túlszabályozott társadalmakban mindig figyelned kell: „Jaj, nem rontottam el valamit? Jaj, biztos rosszul csináltam már megint.” Mi történik? Megkeményedik az ember belül, mélyen a szívében.

c) Még egy. A nagyon üzleti beállítottságú társadalmak, akik semmi másra nem gondolnak: Hogyan húzhatok hasznot belőled? Minden mosoly, minden kézrázás mögött van egy szándék: Hogyan élhetek vissza veled? Igazán ez is keménnyé teszi az embert.

Érdekes, Magyarország nem nagyon vallásos társadalom igazán, de olyan társadalom, amiben rengeteg törvény, rengeteg szabály van. Vannak kulturális szabályok, amiket mindenkinek be kell tartani, és egyre több van, de a legtöbb szabályunk az adókhoz kapcsolódik, persze. Szabály: valamit elrontottál. Bemész az adóhivatalhoz, tudhatod, valamit úgyis elrontottál. Nincs ember, aki meg tudja csinálni rendesen, még ha akarná se. Innen kezdve az ember úgy érzi: Akkor teljesen mindegy! Érdekes az, hogy megkeményíti az embert.

Nem csak a kultúra – a neveltetésünk, az oktatásunk –, nem csak a törvények, amiket hoznak a fejünk fölött, hanem a média is folyton tanít minket szabályokra. Újságok, internetes portálok, filmek, sorozatok tanítanak bennünket, és szabályokat adnak. Mellesleg, szülők! Ezért nem jó ötlet, ha a gyermekedet a képernyő neveli fel. Mert tanítani fogja, és mindenféle szabályokat ad neki, amik lehet, hogy nem a te szabályaid.

Mi történik? Ha ilyen társadalomban élek, ahol valamelyik oldalról sok szabály, sok elvárás, sok követelmény van, akkor keménnyé válok. Hogyan? Beszivárog a szívembe. Először elkezdek úgy viselkedni, ahogy kell, de aztán el kezd beszivárogni a szívembe. Aztán mi történik? Egy nap Kol 3:21 provokálom a gyermekemet. Irritálom a gyerekemet. Bántom a gyerekemet. Miért provokálom őt? Azért, mert rengeteg szabály van bennem, és kijön.

Kol 3:19 ugyanezt fogom csinálni a feleségemmel. Miért? Azért, mert keményedem bent a szívemben, aztán bántom, aztán ártok neki. Péld 11:29 saját házára hoz romlást. Van olyan ember, aki hazamegy és bántja a háza népét, bántja az övéit. Miért? Azért, mert kemény vagyok a szívemben. Péld 15:27-ben is erről beszél, hogy bántom őket, és aztán valami rosszat fogok aratni.

Ez érdekes gondolat. Azt gondolom: Megkeményítem magam odabenn és akkor semmi nem fog megártani nekem. Nem! Nagyon is bántani fog engem. Nagyon is ártani fog nekem. Vigyázz, amit beengedsz, az ott szaporodni fog, aztán ki fog ömleni, aztán ártani fogsz.

Neked van választási szabadságod. Figyelj! Lehet, hogy nincs szabadságod megválasztani az eseményeket, amik történnek veled. Nem élünk tökéletes világban, az események, amik történnek veled, azokat nem te döntöd el. A balesetet, a lebetegedés, tragédia, ami történik, ezt nem te döntöd el. A környezetedet lehet, hogy nem te választod meg.

Lehet, hogy azokat, akik körülvesznek téged, nem te választod meg. Van viszont döntésed a szívedben. Hozhatsz döntéseket. Például, hogy bemész a belső szobádba, és megvan az imádat helye, az imának a helye, a dicséretnek a helye. Azon a helyen Isten beszél a szívemhez valami másról. Szükségem van rá.

Ha nincs meg, akkor tudod, hogy mi leszek? Tudod, mit találtam? Elmúltam negyven éves, és azt találtam, hogy kezdek rigolyás vénemberesedni, és a kicsi dolgokra: „Annak úgy kell lennie! Asszony, vigyázz!” 🙂 Mi a baj? Az, hogy a kemény szívem kiömlik, és így kommunikálok, így kezelem a dolgokat. Ezt nem lehet! Nem erre vagyunk elhívva.

Társadalmak, az élet, az életkor, a történések keménnyé tehetnek embereket mélyen. A velejükig megkeményíthetnek embereket.

2) Másik gondolat. Vannak dolgok, amikkel tényleg keményen kell bánnom. Valaki lop a gyülekezetben a felajánlásból, azzal keményen kell bánnunk. Megtörtént néhányszor. Azzal keményen kell bánnunk. Ez ilyen helyzet nyílván. Van, hogy vannak ellenségeink, vannak helyzetek, amikkel keményen kell bánni. Nem azt mondom, hogy ez nem kell időnként.

Megemlíthetek valamit? Tudod, hol érdemes gyakorolni ezt a keménységet? A saját bűneidnél. Az nagyszerű gyakorlóterület erre. Bánni a bűneimmel. Keményen bánni a bűneimmel. Ez jó gyakorló terület, mert ebben van nagyon sok alázat is, miközben kemény vagyok, és ez fontos az életünkben. 1Ján 1:9 ha megvalljuk bűneinket, Ő hű és igaz, hogy megbocsásson. Ez jó hír, meg kell vallanom a bűneimet. Fontos. Az életemben rejtőzködik, és kihozni a napvilágra.

Az életemben rejtőzködik a bűn, és kitenni a napvilágra, Isten elé. Azon a helyen, odabenn azt mondani: „Utálom ezt, Uram. Gyenge vagyok. Elbukom. Elegem van belőle, de ott van az életemben, bocsáss meg nekem! Nem akarom, hogy ott legyen.” Ez fontos. Keménynek lenni ebben fontos.

Ha a keménységről beszélünk, hadd mondjak néhány dolgot, amiről beszéltünk az elmúlt hetekben többször:

a) Az emberek nem azonosak a bűneikkel. Mi történhet? Látom a testvérem bűnét, és ostorozni kezdem. Miért? Azért, mert a szememben ő egy a bűnével. Isten szemében azonban nem. Jézus Krisztusnak ez volt a munkája. Ő elválasztott minket a bűnünktől. Halleluja.

Isten meg tudta ítélni a bűneinket úgy, hogy minket nem ítélt meg. Nem kárhoztatott minket a pokolra. Ez a csoda Jézus Krisztusban. Ez az az áldás, amink van. Viszont megtörténhet, hogy kemény vagyok a testvéremmel, mert látom a bűnét, és azonosítom őt és a bűnét. Hála Istennek, hogy a pásztoraink nem ezt csinálják. Abban bátorítunk, hogy menj előre a hitedben, tedd Isten elé. Lépj túl rajta. Nem az az életed.

b) Az emberek nem problémák, amiket meg kell oldani. Ez fontos dolog.  A házasságodban, a barátaid, a munkahelyeden az emberek nagyon drágák. Nagyon fontosak Istennek, nem mellékesek. Ha úgy éled az életed: „Ezt az embert is megoldottam, azt az embert is megoldottam,… beszélgettem ezzel is egyet, utána leporolom a kezem: Na, ezt is megoldottam!”; akkor nagyon hamar nagyon egyedül leszel.

Miért? A kemény szív miatt. Nem a másik ember miatt, nem ő hibás, hanem a kemény szív a hibás. Az embereket Isten nem eldobhatónak teremtette. Nem egyszer használatosnak. Ez a bajom a szabad-szex elképzeléssel, hogy Isten nem erre teremtette az embert, hogy egyszer használják és utána eldobják.

Jézus hogyan bánt az emberekkel? Lenyűgöző. Luk 23:34 Bocsáss meg nekik, nem tudják, mit cselekszenek. Mi ez? Ez egy nagyon fontos görög szó: epieikész (Fil 4:5, 1Pét 2:18 szelídlelkű; szelíd, jóindulatú, méltányos, elnéző, engedékeny). P. Stevens használta sokat ezt a szót. Ránézett a gyülekezetre, és azt kérdezte: Epieikész-ben éltek? A gyülekezet fele csak nézett: Azt hittem, hogy Baltimore-ban élek. 🙂

Ez az engedékenység. Talán ez a legjobb szó rá, amink van. Jézus hihetetlen módon szelíd és kedves volt az emberekkel. Lenyűgözően. Még a kereszten is. Ott lehetett volna keménynek lenni. Lett volna jó oka keménynek lenni, nem? Három szöggel lóg és fuldoklik a kereszten, összeverték, gyötrelmes, minden oka meglenne, hogy kemény legyen, és azt mondja: Elég! Ő nem ezt mondta.

Hanem azt mondta: Atyám, bocsáss meg nekik. Miért? Mert Ő gyengéd volt, és törődő. Ján 21-ben amikor utánamegy Péternek, akkor milyen volt? Epieikész, azaz engedékeny. Pedig Péter elbukott. Jézusnak jogos lett volna azt mondania: „Elég, itt a vége! Péter le van húzva a listámról. Kész. El van intézve. Le van tudva. Pétert megoldottuk. Találunk másik vezetőt.” Nem! Utána ment.

A házasságtörő asszony Ján 8-ban, aki nyilvánvalóan ebben élt, mert a farizeusok tudták hova kell menni, amikor fogni akartak egy ilyet. Amikor Jézust be akarták mártani és kellett egy ilyen nő: „Menj le oda! Ott van, igen.” Jézus gyengéd volt és szelíd volt.

Ján 17:12 örvendezik az Atya előtt. Az mondja: Atyám, nem veszítettem el egyet sem. Ez nagyon fontos dolog volt Neki. Tudod, hogy vagyunk mi a szívünkben! Egy gonosz nagyúr mondhatja: „Néhányan talán meghaltok, néhányat talán a sárkány elpusztít közületek, de ilyen áldozatra hajlandó vagyok.” 🙂 Azért emlékszem erre olyan jól, mert ismerem ezt a gondolkodást a szívemben nagyon jól. „Egy barátot elveszitek? Ugyan! Van még néhány, nem gond. Ez nem ügy!”

Jézus azonban azt mondta: „Atyám! Egyet sem veszítettem el közülük. Egyet sem. Mindannyian számítanak. Mindannyian fontosak.” Itt a jó hír: Jézus egyet sem veszít el közülünk. Ez a nagyon jó hír. Miért beszél így? Azért, mert Mát 11:29 Én szelíd és alázatos szívű vagyok, úgyhogy Nálam a lelketek nyugalmat talál. Azért, mert Ő szelíd és alázatos szívű.

Itt van valaki a mai nap, aki évtizedek óta üzletember, és azt mondja: Ezt nem lehet alkalmazni ma! Azt felelem neked: „Figyelj! Elhiszem, hogy az üzlet megkeményített, elhiszem, hogy a vallás megkeményített, elhiszem, hogy az elvárások megkeményítettek. Elhiszem. Vigyázz azonban, mert ezen az úton nem lehet élni. Ezen az úton csak létezni lehet. Ezen az úton, amin jársz, nem lesznek kapcsolataid. Ezen nem lesznek barátságaid, nem lesz növekedésed, nem lesz meg bocsájtásod. Nem fogsz tudni megbocsájtani senkinek. Vigyázz, mert Péld 11:2 amikor jön a kevélység, akkor jön  a gyalázat, amikor jön a büszkeség, akkor jön  a bukás és a szégyen.” Úgyhogy, vigyázzunk ezzel!

Péld 11:17 Magával tesz jót a kegyes férfi, a kegyetlen pedig saját testének okoz fájdalmat.

Mit jelent ez? Az a hazugság, ami a fejemben van: „Kemény leszek, és akkor senki nem árthat nekem. Senki nem érinthet meg engem.” – ez tévedés. A kemény ember bántja magát, kárt tesz magának.  A saját lelkében kárt tesz, tönkreteszi magát, és képetlenné teszi magát. Azt mondja: ha a szívedben kemény vagy, akkor tönkreteszed magad. Úgyhogy, vigyázz ezzel!

Tehát a második gondolat ez, hogy valamivel keményen kell bánnunk, de nem engedhetjük meg, hogy mélyen ez legyen az életünk. Miért? Azért mert jézus szelíd volt.

2Kor 10:1a Krisztus szelídségével és engedékenységével fordulok hozzátok, én, Pál

Az engedékenység szó itt is a gr. epieikeia. Mit jelent ez a szó? Ez önkorlátozás. Azért, mert felismeri, hogy a törvénnyel együtt van egy lehetetlenség. Olyan irgalomról, olyan könyörületről beszél, ami túlmegy a törvény igazságtételén, és nyugalmat hoz, békességet hoz a szellembe.

Miért? Azért, mert Isten felismeri, hogy milyenek vagyunk, és tekintetbe veszi, hogy milyenek vagyunk. Nem bánik el velünk azért, mert képtelenek vagyunk. Tudja, hogy milyenek vagyunk, és ezért epieikész, engedékeny velünk. P. Stevens tanított minket erről, abból olvastam fel keveset. Fontos dolog, hogy a szívemben ez legyen.

Úgyhogy, a végkövetkeztetésünk:

3) Szükségem van egy szívbeli gyengédségre, egy szívbeli kedvességre. Hogyan lesz meg ez az életemben? Hogyan marad ez meg?

— Az ima és az imádat. Fil 4:8 ha van imádat. Nem tudom, hogy el mered-e engedni magad, amikor együtt éneklünk, de bátorítalak, hogy tedd. Ne törődj a többiekkel, hanem törődj az Úrral, légy szabad, és imád Őt. Zsid 2:12 a gyülekezetben dicséretet zengek Neked.

Zsid 13:15 folyton áldozzunk Istennek dicsérettel. Vigyünk Hozzá dicséretet és dicsérjük Őt. Azt mondja, hogy ez olyan, mint egy áldozat, Istennek örömet szerez. Félreteszek nehézségeket, félreteszek problémákat, félreteszem magamat, és azt mondom: „Dicsérlek, Uram. Dicsérlek Téged, Uram.” Jel 19:5 Őt fogjuk dicsérni mindig. Ez meglesz az életünkben örökkön örökké.

Nagyon fontos az ima és a dicséret az életünkben. Miért? Azért, mert bejárok a belső szobámba rendszeresen, itt vagyok benn, dicsérem Őt és áldom Őt, és egy ideig úgy tűnik, hogy talán semmit nem csinál velem, de egyszer kijövök onnan, és azt találom, hogy van oda kapcsolatom továbbra is. Pedig kijöttem onnan. Nem vagyok a kis belső szobámban, de van imádat a szívemben és öröm a szívemben. Lehetséges, hogy vannak helyek, ahova mennék, lépnék még egyet, és nem tudom, mi jönne, de nem megyek oda, mert nem enged tovább a kapcsolat.

Fontos dolog az életünkben az ima és az imádat. Nem úgy van, hogy élem az életet, csinálom a dolgaimat, aztán bemegyek és imádom Őt, aztán kijövök, és a kettőnek semmi köze egymáshoz. Van egy vicc. Hogy jön ki az ember a templomból? Mintha mise / mi se történt volna. 🙂 Ez a gondolat, hogy bemegyek és kijövök, és mintha semmi sem történt volna, nincs köze a kettőnek. Viszont a kettő össze van kapcsolva! Ha bemegyek oda, és ott a szívemet Isten puhítja, akkor kijövök és másként élek.

Igen, egy értelemben lehet, hogy ez korlátoz engem, lehet, hogy nem enged tovább, és vannak helyek, ahova nem enged, de hála Istennek azokért az ágyakért, ahova nem feküdtem be emiatt. Hála Istennek a nemi betegségekért, amiket nem szedtem össze emiatt. Hála Istennek, hogy kijöttem az alkoholizmusból emiatt. Hála Istennek, hogy Isten nem enged el bizonyos dolgokra. Hálás vagyok ezért. Kell, hogy ez meglegyen az életemben. Mert ha nincs, akkor tudod, mi történik? Kemény lesz a szívem, és elhiszem a hülyeséget, hogy ez a kemény szív fogja összetartani az életem. Nem! Ez csak széttöri az életem.

Ima és imádat – ez az egyik mód, ahogyan lágyan tartjuk a szívünket.

— Másik dolog. Történnek helyzetek, vannak helyzetek, gondok. Izrael odaért az Ígéret földjéhez. Bementek? Nem. Nem mentek be. Miért nem mentek be? Hitetlenség miatt. Szembenéztek egy helyzettel, ránéztek Isten ígéretei, ránéztek a helyzetre: ígéretek, helyzet, ígéretek, helyzet… „Hagyjuk az ígéreteket!” Megkeményítették a szívüket Istennel szemben. Ez történt velük. A Zsidókhoz írt levél négyszer beszél a megkeményedésről, a szívünk megkeményedéséről. Azt mondja nekünk:

Zsid 3:15 e mondás szerint: Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket, mint az elkeseredéskor.

Ne keményítsd meg a szíved! Amikor belefutsz egy helyzetbe, ránézel az ígéretre, ránézel a helyzetre… „Hagyjuk!”; akkor Ő azt mondja: Lehet, hogy a helyzettel keményen kell bánnod, lehet, hogy van egy harcod, amit meg kell harcolnod, de a szívedet ne keményítsd meg, hanem ragaszkodj az ígéretekhez. Ragaszkodj ahhoz, amit Isten mondott! Ez annyira szükséges. Van egy választásunk, és az a választás a miénk. Zsid 3:8 és 4:7 döntés, döntésed van. Nem vagy a körülményeidnek a játékszere, hanem dönthetsz.

Még egy döntés itt: a bűnöm ellen dönteni. (Ezt már említettem.) Zsid 3:13 a bűnöm megkeményíti a szívemet. A titkos bűnöm az életemben, a titkos kritikusság, a titkos gyűlölet, a titkos irigység, a titkos pornográfia, a titkos… megkeményíti a szívemet. Isten azt mondja: hozz egy döntést, mert különben a szíved gonosszá válik, keménnyé válik – Zsid 3:12 – és lepattan róla a hit.

— Az utolsó gondolat ahhoz, ahogy gyengéd maradhat a szívünk. 2Kor 10:5 vannak bizonyos gondolatok, amiket csak le kell dobnom. Miért nem vagyok féltékeny a feleségemre, akármilyen gyönyörű is, akárhány fickó is van körülötte a munkahelyén? Azért, mert hoztam egy döntést, ledobtam. Nem érdekel. Ha vissza akar jönni, nem vagyok rá kíváncsi. A féltékenység megöli a kapcsolatokat. Az nem kapcsolat. Úgyhogy nem engedem be, ez nem része az életemnek.

Isten azt mondja nekünk: „A szívedben hozz döntéseket a gondolataiddal! Bízz az ígéreteimben! Menj be imádkozni, és amikor kijössz, akkor azt találod, hogy van egy kapcsolatunk.” Úgy látszik, hogy kijöttem, de nem jöttem ki soha, még mindig odabenn vagyok. Ez a nagyszerű a hívő életben. Ez a csodálatos benne, hogy megvan ez nekünk.

Isten azt mondja: áldottak a szelídek, Mát 5:5. Lesz áldásod, ha szívednek nem engeded, hogy megkeményedjen. Pál azt mondja a korinthusiaknak 1Kor 4:21 „Mit akartok? Bottal jöjjek hozzátok, vagy gyengédséggel? Nyilvánvalóan én szelídséggel szeretnék jönni.” Miért? Pedig a korinthusiak kemények voltak, elutasították: „Nem, Pál!  Ki az?”Ő pedig: „Nem! Én gyengéd akarok lenni veletek.” Miért? Epieikész, azaz engedékenység, gyengédség, szívbeli törődés, és nem hagyni, hogy odabenn kemény legyek. Ámen.

Menyei Atyánk! Köszönjük Neked a Te Fiad áldozatát, azt, hogy adtad Őt. Köszönjük, Jézus, hogy eljöttél, hogy fizettél azon a szörnyű kereszten. Köszönjük, Szent Szellem, hogy beszélsz nekünk erről az igazságról.

Ámen.

Kategória: Egyéb