Keresd az Urat ifjúságod idején! – KETA Diplomaosztó

2012 május 27. vasárnap  18:00

Zsolt 139:13-14  Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.  Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem.

A zsoltáros leírja azt a csodát, amit emberi fejlődésnek hívunk az anyaméhben. Ez csodálatos folyamat, ahogy kettő sejt találkozik, és hihetetlen sebességű fejlődés kezdődik el. Néha belegondolunk, és azt mondjuk: ez bizony Istennek a munkája. Rohamos fejlődés történik, ami csoda. Igazából nem ismerjük, de tudunk néhány dolgot, és használjuk ezeket a szavakat: zigóta, embrió, magzat.

Gondolj bele: a megfogantatás után négy héttel van egy embrió, akinek szíve van. Az idegsejtek hihetetlen módon kezdenek el termelődni, a termelődés sebessége félmillió sejt / perc. A négyhetes gyermeknek már gerincoszlopa van.

Néhány megdöbbentő adat még a fizikai fejlődéshez: a 8. héten megjelennek a szívbillentyűk, a 24. héten a pupilla reagál a fényre, a 32. héten a magzat érzékeli a hangokat és reagál, és a 36. héten a központi idegrendszer teljesen átveszi a szerveknek a működtetését. A fizikai fejlődés csodás dolog, és mindannyian így fejlődtünk ki.

A Biblia viszont tanít az újonnan születésről. Jézus azt mondta Ján 3-ban: szükséges nektek újonnan születnetek. Újonnan születés: még egyszer születés a Szellemtől vagy felülről való születés.

Amikor a gyerek járni kezd, akkor fényképezzük. Első szülinapi torta, vagy amikor oviba megy, vagy leérettségizik, nagy alkalmak ezek a fejlődés során. Ma a végzős diákok szellemi fejlődését ünnepeljük. Ők újonnan születtek. Testtől születtek és Szent Szellemtől is születtek.

Jézus azt mondta: aki a Szellemtől született, nem mindig értjük, hogy milyen döntéseket hoz, vagy hogyan gondolkodik, mert nem természeti, hanem szellemi módon gondolkodik. A fizikai fejlődést leírhatjuk hetekben és megfigyelhetjük, de még mindig rejtély számunkra. El van rejtve a szemünk elől. Viszont nincs rejtve Isten elől.

Zsolt 139:15 Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, mintegy a föld mélyében.

Jézus jobban ismer mindannyinkat, mint bárki más ezen a világon, és Ő minket céllal teremtett.

Zsolt 139:16  Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, amelyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülük.

Jézus azért teremtett minket, hogy egy természetfeletti életet éljünk. Legyen földi atyánk, akiért hálásak vagyunk, és legyen mennyei Atyánk, hogy Szellemben legyünk betöltve.

Préd 12:8 Minekelőtte elszakadna az ezüst kötél és megromolna az arany palackocska, és a veder eltörnék a forrásnál, és beletörnék a kerék a kútba

Miről szól ez az ezüst madzag? Miről szól ez az arany palackocska, ami igazából egy mély tál? Az ezüst madzag és az arany mélytányér egy közel-keleti szokásról szól, egy berendezési tárgyról. Ez egy lámpa, egy világítótest, amit ezüstszínű kötélre erősítenek fel. Ezüstre festették, hogy szép legyen, mivel a házban van. A tál alakot általában aranyra festették és általában törékenyanyagból készült. Néha sajnos elszakadt az ezüstkötél és összetört az arany tál.

A második kép: a veder eltörnék a forrásnál, és beletörnék a kerék a kútba. Ez szintén egy ázsiai típusú kútról szól, amit forrás mellé építettek. A forrás táplál egy víztárolót és van egy nagy kerék, amire korsókat vagy kancsókat, vagy poharakat erősítettek, és így emelték ki a vizet a kerékkel.

Ez a két szimbólum az emberi testet jelképezi. Az ezüst kötél a gerincvelő képe, a szürke színe és a fiziológiai értéke miatt. Az idegrendszer innen működik. Az arany mélytányér az agyi koponyát szimbolizálja, szintén a fiziológiai értéke miatt.

A forrás, a kerék, a korsók pedig a keringési rendszert írják le. A korsó, ami a vizet hozza, az a véna, ami hozza a szívbe a vért. A jobboldali szívkamra a víztároló. A vér felpumpálódik a jobboldali szívkamrába. Ez a forrás. Aztán a vér átmegy a baloldalra, és aztán a keringés indul a szív összehúzódása és elernyedése miatt. Az artéria lesz a kerék.

Amikor a központi idegrendszerünk megáll, akkor a keringésünk is megáll. Mindezt egy szóval el lehet mondani: meghalunk. Ez a fizikai halál. A zsoltáros azt mondja, hogy emlékezzünk meg Istenről, mielőtt meghalunk. A megfogantatás és a halál között van a mi földi életünk. A Biblia azt tanítja, hogy ez az időszak nagyon rövid. A zsoltáros azt mondja, hogy ez 70-80-90 év olyan, mint a pára.

Az elhívásunk nagyon-nagyon fontos. A bibliaiskolában az életre készítjük fel a diákjainkat. Nem azt tanítjuk, hogyan keressenek pénzt, hanem azt, hogyan éljenek ebben az életben. P. Thomas Schaller, ennek a bibliaiskolának a megalapítója azt mondta: az élet túl jó, túl fontos ahhoz, hogy rosszul éljük. A végzősöket azért ünnepeljük, mert a szellemi növekedésükben ez nagyon nagy esemény. Hasonló, mint a fizikai fejlődésünkben.

A világban gyakran azt mondják a hívőknek: „Ne kövesd Jézust. Legyél felelősségteljes!” Számunkra ez ellentmondás. Számunkra felelősségteljes döntés az, hogy követjük azt, Aki megteremtett minket, mert Isten teremtett minket céllal. Örökkévalóságra lettünk teremtve. Örökkévaló okra lettünk teremtve.

Egy angol misszionárius Kínába ment. Hudson Taylornak hívták. Mindenki azt mondta: „Te bolond döntést hoztál. Rendben, hiszel Istenben, de ne legyél olyan radikális.” Ő azt mondta: én hiszek Istenben, és felelősségteljes ember vagyok. Orvos volt. Elment a missziós mezőre, ahol nagy problémák voltak: polgárháború, nemzetközi háborúk, éhség, politikai instabilitás. Folyamatosan szegénységben élt és meghalt a kislánya. A bejegyzéseiben azt írta: felelősségteljes döntést hoztam, amikor úgy döntöttem, hogy eljövök Kínába, mert Krisztust követtem.

Ez az élet pára. A bibliaiskola felkészít téged az életre, az elhívásra. Ez egy magas elhívás. Ez szent elhívás. Azért ünnepeljük a végzős diákokat, mert ők döntéseket hoztak arra, hogy Istent kövessék. Gratulálunk nekik, őket ünnepeljük, és Jézus Krisztus munkáját bennük.

Szülők, hozzátartozók virágokkal, bonbonnal érkeztek. Biztos, hogy nagyon örülnek a diákok ezeknek, de én azt gondolom, hogy a legnagyobb ajándék az lenne nekik a hozzátartozóktól, barátoktól, ha elfogadnák Jézus Krisztust a személyes Megváltójuknak. A diákok már válaszoltak a hívásra. Ámen.

Kategória: Egyéb