Honnan jön a tanács, amire hallgatsz?

2015 augusztus 2. vasárnap  16:00

Mielőtt belevágnánk az üzenetbe, megemlíteném a menekülteket. Olyan nagy téma manapság az országunkban! Őszintén tűnődöm azon, hogy ez olyan, mint egy gumicsont, hogy legyen mit rágni. Mintha lenne mögötte más, ami fontosabb, „úgyhogy rágd ezt!”

Mindenki nagyon dühös ezzel kapcsolatban vagy így, vagy úgy, de csak hadd mondjak valamit! Két oldala van. Az egyik – lehet, hogy nem tetszik, de igaz – Róm 13:1 a kormánynak az a dolga, hogy bánjon ezzel a helyzettel. Lehet, hogy nem értünk egyet azzal, ahogy bánnak vele, de megválasztottuk őket, úgyhogy ők bánnak ezzel, ami az országot illeti. Az ő dolguk az, hogy biztonság legyen, és stabilitás. Lehet, hogy nem tetszik, de nem éri meg dühöngeni rajta, szerintem.

A másik oldal az, hogy mi keresztények vagyunk, és a Bibliánk tele van azzal, hogy tegyünk azokért, akiknek szükségük van segítségre. Ezt nem most a menekültekkel kezdtük. Mindig is csináltuk gyülekezetként. Ezt érteni kell, hogy nem azért csináljuk, hogy ellene mondjunk a kormánynak. Nem lázadásból csináljuk, hanem azért csináljuk, mert ezek az emberek számítanak, az ő életük számít. Ez Krisztusnak a szíve feléjük.

Nem vagyunk bolondok, nem küldjük a lányainkat, asszonyainkat egyedül, csoportokban megyünk, férfiakkal. Értjük ezt, nem vagyunk óvatlanok a betegségekkel, nyilván. Viszont segíteni akarunk, és terjeszteni az evangéliumot. Ez a célunk benne. Úgyhogy kedden megint megyünk, és teszünk egy picit, mert sokat nem tudunk tenni.

Ez csak meg akartam említeni, hogy segítsek. Érteni kell, hogy van mindkét oldal. Az egyik oldal a mi felelősségünk, a másik nem. Imádkozhatunk értük, de az az ő dolguk.

Van azért jobb hírem is! Van egy látásunk, tudtad ezt? Ami azt jelenti, hogy azért vagyunk itt… Szerinted miért vagyunk itt? Télen azért, mert meleg van, és kinn nincs meleg, de most miért? Légkondicionálás nincs! Miért vagyunk itt? Azért vagyunk itt, hogy képviseljük Jézus Krisztusnak a bevégzett munkáját ebben a nagyszerű városban, ebben a nagyszerű országban, e nagyszerű nép között. Itt vagyunk szeretettel, nincs ellenségeskedés a szívünkben emberek felé, hanem állunk a kegyelem evangéliumában, ApCsel 20:24. Tudtad, hogy ezért vagyunk itt? Ez a célunk, ezért vagyunk hívők ma ebben az országban.

Ézs 9:6 Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk, és az uralom az ő vállán lesz. Így nevezik: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!

Csodálatos vers! Azért, mert annyi mindent mond. Ha túlnézel a versen, akkor még többet láthatsz, mint amennyit most mond. Az egyik az, hogy gyermek születik nekünk, ami arról szól, hogy a mi Istenünk gyengéd Isten. Van Benne gyengédség, ezt tudjuk már az általános kijelentésből.

Zsolt 19-ban azt mondja, hogy Isten szól hozzánk a világegyetemben az Ő dicsőségéről, az Ő hatalmáról és az Ő rendezett elméjéről – hogyan rendszerezett az egész, és hogyan működnek a fizika törvényei, stb. –, és Ő hogyan várja azt, hogy meghallják az emberek, hogy a világegyetem beszél Isten dicsőségéről. Mi azonban dönthetünk úgy, hogy nem hallgatjuk meg. Ez Isten gyengédségéről beszél, hogy Ő kész arra, hogy elutasítsuk, ha úgy döntünk. Elképesztő, hogy Ő ilyen!

Azt is mondja itt, hogy Ő Tanácsadó. A Messiás, Akinek a neve Jézus, tanácsadó is lesz. Olyan, Aki tanácsol. Ez is gyengédségről és kedvességről szól. Van hajlandósága, kész arra, hogy segítsen, de megvan annak a lehetősége is, hogy elutasítjuk. Mert Ő egy tanácsadó, nem egy diktátor. Ő egy tanácsadó. Ez Jézus, Aki beszél hozzánk, és Aki beszél az egész világhoz. Ézs 42:1 Isten Szolgája lett, és az Úr Szelleme lesz Rajta.

Ézs 42:2 Nem kiált, nem lármázik, nem hallatja hangját az utcán.

Mát 12:19-ben az evangélium azt mondja, hogy ez be lett töltve Jézusban. Ő nem büszkeséggel emelte fel a hangját. Nem azért kiáltott, hogy Magát felemelje. Nem azt kiabálta: Szavazzatok Rám! „Jönnek a választások, és az kell, hogy Én legyek a következő uralkodó!” Nem kiáltozta ezt. Nem kereste, hogy király legyen, mert nem volt Benne büszkeség, és nem hírnevet, nem a jó hírét kereste. Nem érdekelte, hogy az emberek hogyan beszélnek Róla. Hanem képviselt valamit, és tanácsolt embereket.

Az Ő tanácsa – erről olvasunk az evangéliumokban. Ezért szeretjük az evangéliumokat, mert látjuk Jézust, ahogy tanácsol embereket. Látjuk Jézust, ahogy törődik az emberekkel, és ez csodálatos. Mert ilyen a mi Istenünk. Ez gyönyörű, hogy Ő törődik az emberekkel gyengéden, és szól hozzánk. Mivel tanácsolja az embereket?

(Ha el akarná vonni valami a figyelmedet, csak koncentrálj, mert ez nagyon fontos üzenet. Ezt tényleg hiszem, mert nagyon úgy tűnt, hogy ma nem fogok tudni prédikálni.)

Mivel tanácsolna Jézus, ha tudna beszélni hozzád?

1) Az első. Nem tudom, hogy hívő vagy-e. Ha nem, lehet, hogy vallásos vagy, lehet, olvastad a Bibliát, de Jézus azt mondja Ján 6:35-ben: Ha szomjas vagy, akkor gyere Énhozzám, igyál, és szerezz Velem új életet. Legyen új életed, gyere Énhozzám! Mindenki szomjazik, mindenki fél a haláltól, mindenkinek vannak szükségei, és mindenki magányos időnként. Mindannyian el vagyunk távolodva a célunktól.

Jézus azt mondja: Gyere Hozzám, és nem kell fizetned! Ez a csodás rész, hogy Jézus azt mondja: Gyere Énhozzám, ha szomjazol, és van egy apró betűs rész, ami azt mondja, hogy díjmentes. Lenyűgöző! Általában az apró betűs részben az szokott lenni, hogy egy kezet, egy lábat oda kell adnom, az egész családodat fel kell áldoznod ezért. Jézus viszont azt mondja: Nem kell fizetni!

Ézs 55:2 miért fizetnél azért, ami nem elégít meg? A világunk telve van ezzel: „Vehetsz fájdalomcsillapítót a gyógyszertárban! Vehetsz másféle fájdalomcsillapítót a kocsmában! Vehetsz még egy másik fajtát a sarkon, ahol egy nő a testét árulja!” Vehetsz ilyen fájdalomcsillapítókat, de azok nem elégítenek meg. Istennek viszont van egy válasza, ami megelégít, és az Jézusban van. „Gyere Énhozzám, ha szomjazol! Gyere Énhozzám, ha meg vagy terhelve!” – ez az Ő tanácsa.

A hívők számára. Amikor elveszítem az utamat, és megint le vagyok terhelve, akkor mindenkinek reagálok, csak visszavágok, mérges vagyok mindenkire, már a legkisebb szó is megbánt, és leordítom a másik fejét. Aztán tudom, hogy valami nem stimmel. Jézus azt mondja: Gyere Énhozzám! Mert ha így viselkedik, akkor tudsz valamit adni neki szeretetben? Ha Jézussal voltam, akkor igen.

(Tudod, mit? Minden istentiszteleten tudnám ezt az üzenetet prédikálni, és még mindig szükségünk lenne rá. Még mindig ugyanúgy szükségünk lenne rá!)

2) Ján 14:1-ben azt mondja: Ne háborogjon a ti szívetek. Ez az Ő tanácsa nekünk. Ha tudna nekünk tanácsot adni, akkor azt mondaná: „Gyere Énhozzám! Legyél megelégedve az Én szeretetemmel, az Én gondoskodásommal, az Én közösségemmel, mert Én ezt soha nem fogom megvonni tőled, úgyhogy használd ezt.” Utána azt mondja: Ne aggodalmaskodjon a szíved! – amikor megbuksz a vizsgán, vagy amikor nem működik a jó kis terved, vagy amikor túlságosan is elkéstél, és a lehetőség már nincs meg. Elmész az állásinterjúra, de azt mondják, hogy már betöltötték az állást. Jézus azt mondja: „Ha hallgatnál Rám, akkor ez a tanácsom neked, hogy ne aggodalmaskodjon a szíved. Hiszel Istenben, higgy Bennem is! Bízz Bennem!” Ezt tesszük. A hit kulcsfontosságú számunkra.

3) Aztán még egy tanács Jézustól. Márk 1:17 „Gyere Én utánam! Kövess Engem! Járj Velem! Ne csak gyere Hozzám, ne csak a békességet találd meg, hanem járj is Velem! Gyere Velem végig, és Én emberhalásszá teszlek! Gyere Velem egészen végig!” Ez a mi elhívásunk. Ez az, amit említettem, hogy mi a látásunk.

A mi látásunk az, hogy Jézust magasra emeljük. Kol 1:28 ezért mondja: prédikálunk, és minden embert figyelmeztetünk, és tanítunk minden embert. Annyi ember mondja: Nekem nincs ajándékom arra, hogy megosszam az evangéliumot. Az a vers azonban mindnyájunknak szól, és nem az érzésem az, hogy ezt tennem kell. Nem az érzelmeim fogják vezetni az életem.

Kol 1:28 minden embert tanítunk, minden embert figyelmeztetünk. Jézust képviseljük minden ember felé, ez a mi elhívásunk. Ez a mi helyünk. Miért? Mert Jézussal járunk. És ahogy Jézussal járunk, olyan helyekre visz minket, ahol lelkeket nyerünk, és emberek halászai leszünk. Ez nem mesterkélt dolog, ez annyi, hogy Jézussal járunk. A léleknyerés az, ami számít. Ez az egyetlen, ami számít. Ez az, amit Jézus tanácsol nekünk.

Megéri hallgatni Őt? Ennek a Bölcsességnek van joga, hogy tanácsoljon. Péld 1:20 és Péld 8:1 a bölcsesség kiált az utcán. „Azt mondtad, hogy Jézus nem kiáltozott!” Nem! Nem azért kiáltott, hogy Magát felemelje, de felemelte a hangját miértünk. Ján 7:37-ben az emberekért kiáltott: „Gyertek Énhozzám, és igyatok! Ismerjétek meg az új életet. Ez az, amire szükségetek van.”

A mai nap a tragédia az, hogy nem hallják meg Őt. Nem is említik Őt. Emiatt beszél erről az Újszövetség, Zsid 12:25 Ne utasítsd el azt, Aki szól! Mert Isten szól. Isten szól hozzánk. Ha nem vagy hívő, Isten szól hozzád, ne utasítsd el Őt. Ő azt mondja neked: Gyere, és szabadulj meg a terheidtől, és telj be az új élettel!

Még mi, hívők is 2Tim 4:4 elfordulunk a jó tanítástól, és a mesékhez, mítoszokhoz, összeesküvés elméletekhez fordulunk, világi értéktelen filozófiákhoz, mint a freudi és a hozzá hasonlók. Jézust miért nem hallják meg? Egy okról már beszéltem, hogy miért nem, azért, mert az Ő nevét nem említik meg. „Csak nem is említsük a nevét!” – ez egy ilyen légköri, kulturális dolog, tabu.

Amikor egy sztár hívő Krisztusban, és megemlíti az Ő nevét egy interjúban, akkor biztos lehetsz abban, hogy a kamera elfordul, vagy kivágják az adásból. Csak említsd meg a nevét, és akkor te leszel az, aki tönkreteszi a bulit. Csak említsd meg a nevét, és mindenki rögtön ledöbben: Most miért kellett ezt mondanod? Mondhatsz bármit, beszélhetsz a pornóról, a horrorról, beszélhetsz a világtörténelem legnagyobb népirtóiról, de ha azt mondod, hogy Jézus, akkor mindenki elhűl, mert ez a légkörből, a kultúrából jön, hogy ne említsd az Ő nevét. Ezért az Ő nevét nem említik, és a tanácsát nem emelik fel, és nem hallják meg Őt.

Van azonban egy másik ok is. Az, hogy van egy másik tanácsadó. Ez az utolsó része az üzenetünknek. 2Sám 15-ben volt egy összeesküvés Dávid ellen. Dávid fia, Absolon átvette a trónt, és egy tanácsadóért küld:

2Sám 15:12a Azonkívül Absolon elküldött Gílóba, és hívatta a gílói Ahitófelt, Dávid tanácsosát is,

2Sám 16:23 És Ahitófel tanácsát, melyet adott, abban az időben úgy tekintették, mintha Isten szavát kérdezték volna.

Ahitófel nagyon okos ember volt, nagy bölcsessége volt, jó tanácsadó volt, és tudta, hogyan érjék el a célt. Ha ő mondta, akkor olyan módon elérték a célt. Így működött. Ahitófelnek jó tanácsai voltak, és megállíthatatlan volt. Semmi sem tudta megállítani abban, hogy elérje a célját. Úgyhogy Absolon megkérdezte őt, hogy mit tegyen, és azt felelte:

2Sám 16:21 Ahitófel így felelt Absolonnak: Menj be apád másodfeleségeihez, akiket itthon hagyott, hogy őrizzék a házat, és egész Izráel megérti, hogy gyűlöltté tetted magadat apád előtt, …

Úgyhogy a lázadó az okos tanácsadót kérdezte, hogy mit tegyen azért, hogy megerősítse az ügyét, és a tanácsadó azt felelte: „Hát, el tudod választani az apádat, ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb módja, hogy elmész és elveszed a feleségeit. Ennyi! Aztán mindenki tudni fogja, hogy az apád soha nem fog visszafogadni téged. Vagy te, vagy ő – választaniuk kell, hogy melyik oldalon állnak.” Aztán láthatod, hogy megy ez. Ahitófelt semmi sem állíthatta meg, és ez lenyűgöző számunkra. Azért, mert látjuk, hogy Jézus más módon volt.

Márk 10:49 Jézus ment, és megállt. Megállította egy vak ember. Egy vak ember állította meg, aki egyébként nem számított, aki nem tudott az Ő ügyéhez hozzájárulni, aki nem tudott pénzt adni Neki, mert koldus volt. Ott volt ez a vak ember, és Jézus megállt miatta. Ez lenyűgöző. Ahitófelt semmi sem állította meg. Jézus azonban megállt. Ő megállt egy vak ember miatt. Ő megállt értünk, mindnyájunkért. Ez lenyűgöző, hogy Ő ezt tette.

Ment valahová, és aztán ott egy római százados, aki ellenség, és megáll miatta. Ez elképesztő! Ezt miért tenné? Azért, mert a mi Istenünk gyengéd Isten és Ő törődik. Lehetne adószedő is a fán! Ott ül a fán, mert kicsi ember és nem lát, és Jézus megáll miatta. Ez mennyire elképesztő!

És mennyire helytelen a másik tanács! A másik tanács nagyon céltudatos, van egy kifejezett cél, amit követ, és semmi sem állíthatja meg. Mindig el fogja érni azt a célt, ez biztos. Ha sikeres akarsz lenni az üzletben, akkor Ahitófel tanácsait fogadd meg. Mert tudod, hogy akkor sikeres leszel. Ez csodálatos, tényleg, látom a lényeget. Értem, hogy ez miért értékes, de itt a kérdés: Mi lesz ennek a vége? Ez hova vezet? Jézus nem ilyen volt. Ő megállt értünk. Ő megállt értem, és ezért annyira hálás vagyok! Lenyűgöz engem, és hálás vagyok érte!

Úgyhogy van egy másik ember, Ahitófel, a nagyon céltudatos tanácsadó, aki tudja, hogy merre megy, tudja, hogyan tegye. Dávidnak van egy tanácsadója, aki nem annyira híres, mint Ahitófel, nem olyan nagy tanácsadó, mint Ahitófel, az ő neve Húsaj. Dávid őt visszaküldi Absolon udvarába, hogy úgy tegyen, hogy ő Absolon új legjobb barátja, és hogy tanácsot adjon. Az ő célja az, hogy Absolon elbukjon. Az, hogy a gonosz király megbukjon, és az igaz király visszatérhessen.

Ez megtörténik naponta az életünkben hívőkként, hogy van egy tanácsadónk, ami a régi bűnös természet, van egy tanács, ami a világtól, Sátántól jön. Ez bölcsesség. Figyelj, senki nem mondta, hogy nincs bölcsesség a világban! Azt senki nem mondta, hogy nincs bölcsessége Sátánnak. Senki nem mondta, hogy a régi bűnös természetünkben nincs meg bizonyos fajta bölcsesség; mert van! Viszont Jak 3:15 ez ördögi és pusztító.

Mert mi a baj Ahitófel tanácsával? Az, hogy őt nem érdeklik azok a nők, ők csak tárgyak, a királyság csak egy cél, nincs semmi értéke. Ő nem látja azt, hogy Izrael Isten népe. Ő nem látja, hogy ez szent, Ő nem látja, hogy ez drága és különleges. Ő az a tanácsadó, aki azt fogja mondani neked: Igen, lusta szörnyű ember, válj el tőle. Mert nem látja, hogy az házasság az csodálatos, és azért vagy benne, hogy növekedj. Ilyen tanácsadó.

Ha tinédzser vagy, akkor ne tegyél másik tizenévest a tanácsadóddá. Tudom, hogy az lenne a legegyszerűbb, de ne tedd. Mert ilyen tanácsot fogsz kapni: Ha úgy érzed, akkor feküdj le vele! Na, persze, ez nagyszerű tanács! Van ezzel azonban valami baj. Az, hogy nem értékeli azt, aki te vagy. Nem értékeli az életed és a jövőd. Ez rossz fajta tanács. Ez gonosz, de el fogja érni a célját.

Úgyhogy csábítva vagyunk arra, hogy kövessük, mert elérjük vele a célunkat. „Gyönyörű!” És mi lesz a vége? Húsaj nyer elképesztő módon. Tanácsol Ahitófel tanácsa ellen, mert Ahitófel tanácsa elpusztítaná Dávidot, a jogos királyt, de Húsaj másfajta tanácsot ad, és rá hallgatnak, nem Ahitófelre. Úgyhogy mi lesz a vége? Itt van az, hogy miért ne hallgassunk arra a tanácsra:

2Sám 17:23 Amikor látta Ahitófel, hogy tanácsát nem hajtották végre, megnyergelte szamarát, fölkelt, és hazament a városába. … azután fölakasztotta magát. …

Nagyon okos volt és bölcs. Annyira ünnepelt volt! Olyan nagy népszerűsége volt! Ha Ahitófel azt mondta: Jobb, ha átfested a házadat!; akkor jól jártál, ha megtetted. Igaza volt minden felől, de bolond volt. Bámulatosan bolond, mert büszke volt a szívében. Az ő okos tanácsát a büszkesége beszennyezte, és emiatt a tanácsa pusztított. Ilyenek lehetünk mi is.

Gal 5:16-17 két tanácsadónk van, a régi bűnös természet és az új természet. Krisztus az új természetben tanácsol minket. Én döntöm el, hogy melyiket választom. Ha a régit választod, akkor az el fog pusztítani. Ez biztos. Biztos, hogy el fogja pusztítani, amit te nagyra értékelsz: a házasságodat, a gyerekeidet. Hosszú távon el fogja pusztítani ezeket azért, mert az büszkeségből van. Nagyon jól hangzik, és elérsz vele célokat, de Ahitófel felakasztotta magát. Mert ez oda vezet.

Szeretnélek bátorítani, hogy ne büszkeségben élj. Mert amikor egy internetes prédikátort választasz a saját gyülekezeted pulpitusa helyett, akkor honnan ismerheted annak az embernek az életét? Zsid 13:7. Honnan tudhatod, hogy milyen az ő élete? Ahhoz képest itt pedig láthatod a pásztoraidat, hogy hogyan élik az életüket, és mit képviselnek, hogyan vezetik a családjukat, hogyan dolgoznak, és szolgálnak alázatban és szeretetben. Ezt nem tudod egy internetes prédikátorról. Lehet, hogy jó, lehet, hogy nem, de ne élj büszkeségben. Mert nagyon könnyű, hogy valaki olyat válassz, aki nem tud beleavatkozni az életedbe, és aztán úgy tenni, mintha valamiféle tanítás alatt lennél. Szeretnélek bátorítani, hogy figyelj, hallgasd Krisztus szívét.

Emlékszel, miről beszéltünk az elején? „Ha szomjazol, gyere, és igyál. Ne aggodalmaskodjék a szíved, hanem élj hitben, és járj Velem, és emberek halászává teszlek.” „Igen, Jézus, de hol az üzleti terv?” Hát jó, legyen üzleti terved. Semmi probléma azzal, de tedd ezeket a dolgokat. Járj Krisztussal, és legyen meg ez az életed.

„Igen, de mikor fogok megházasodni?” Persze, házasodj meg, az nagyon jó. Ezen a héten beszélgettem egy barátommal, aki azt mondta, hogy a gyülekezetünkben van egyfajta kritikus légkör a kapcsolatok ellen. Azt feleltem, hogy én nem ezen a véleményen vagyok. Kinek a tanácsát hallgatod? Hallgasd Krisztust. Ez nem Tőle van. Ez annyira gyakran problémánk, hogy meghallgatunk olyan tanácsot, ami egy sebből vagy büszkeségből jön.

Jézus, Ő a Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme! És gyengéd, ami azt jelenti, hogy van választási lehetőséged. Ha nem vagy hívő, van választási lehetőséged, továbbra is elutasíthatod Őt. Ha hívő vagy, akkor van választási lehetőséged, a te döntésed, hogy kinek a tanácsát hallgatod meg. Én azt tanácsolnám, hogy ne kövesd azt a tanácsot, ami olyan fához vezet, amin kötél lóg. Ámen.

Ha még nem ismered Jézust, akkor gyere Őhozzá a szívedben. Hozz egy döntést, és kérd Őt, hogy jöjjön be az életedbe, Ő be fog jönni az életedbe, és új életet fog adni neked. Ez lenyűgöző! Sokunkkal megtörtént ez, és annyira valós. Sokan itt vagyunk évtizedekkel később, mert ez ennyire valós. Mondd Jézusnak a szívedben egyszerű szavakkal: „Istenem, szeretnélek megismerni. Jézus, gyere az életembe, és legyél az én Megváltóm. Bízom Benned, és köszönöm, hogy meghaltál értem a kereszten. Köszönöm, hogy kifizetted a bűneimet. Nem értek mindent, de jövök, és meg akarlak ismerni. Jézus, bízom Benned, hiszek Benned, ments meg engem!”

Ha ezt az imát elmondtad most életedben először, küldj nekünk egy e-mailt (iroda@nullbibliaszol.hu), hogy veled örülhessünk!

Kategória: Egyéb