Hatások

Úgy tűnik nekem, az egyik legnagyobb kiváltság, amit adhatunk egymásnak, az a hatás. Mármint jogot adni valakinek, hogy hatással legyen az életemre.

Sokszor anélkül osztogatjuk ezt a jogot hogy az illető érdemes volna arra, hogy hatást gyakorolhasson ránk. Mondjuk eszetlen módon megengedem, hogy valaki gonoszsága gyűlölködövé tegyen, vagy épp az elvakult szerelem miatt válok felelőtlenné, esetleg annyira ráakadok egy szappanoperára, hogy hazugságok tömkelege lel zsíros talajra óvatlan szívemben.
Hál’ Istennek, vannak azonban olyanok is, akiknek érdemes ezt a jogot megadni – léteznek tanítók, szolgálók, akik értéket képviselnek és közvetítenek – nekem például megvolt az az áldásom, hogy a lelkipásztoraim, sok vezetőm Isten szerinti hatással volt az életemre. Nem csak ők voltak aztán persze hatással rám, hanem könyveiken, gondolataikon keresztül sokan mások is. Itt olyan – sokféle forrású – írást osztok meg, amelyek az én életemre áldott hatással voltak.

Bízom benne, hogy rád is.

Az élet értelme

Dr. Ravi Zacharias az egyik olyan tanító, hitvédő manapság, akinek munkássága, szolgálata embere tízezreit befolyásolja. Főként egyetemeken tart előadásokat, és nyilvános vitákat, ahol többnyire ateistákkal csörtézik (már ha hajlandóak leülni vele – mert pl. Richard Dawkins nem mert).
Az rzim.org címen megismerhető szolgálatával többnyire a gondolkodó embereket célozza meg, előadásai erőteljesek, gondolatébresztőek. Tipikusan filozófiai szempontból magyarázza és cáfolja a keresztény hittel szemben felhozott érveket. Jellemző rá, hogy mindig igyekszik hidat építeni Krisztus és hallgatósága között.

„Az élet értelme” című előadása nagyszerű példa, ide kattintva megnézheted.

Mi köze a Bibliaiskolának a szeretethez?

A szeretet sosem lehet az igazságtól elkülönült. Ez nem az a se íze, se bűze “Szeretlek! Szeretlek! Szeretlek!” mondóka. A szeretet az igazsághoz kötődik, nem a langyos, hanyatt dőlős, passzív fajta. Forró, aktív, indulásra kész.

A szeretet nem gondol gonoszt

A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal; Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.”

Edények

Notórius rossz szokásom szerint megint szabályszerűen indexelek sávváltásnál, majd pontosan a felfestés szerinti helyen állok meg, hogy kivárjam sorom a kanyarodáshoz. A mai napon azonban ez mitsem számít.

Micsoda az ember...?

A kiflispultnál áll. Sűrű, tömött, ősz szakálla mellére terül, ahogy bevásárlókocsija rúdjára támaszkodva aprópénzét tologatja egyik tenyerében ide-oda. Láthatóan nehéz, jelentős döntést kell meghoznia.

Napóleon Jézusról

…(Napóleon) magához hívta Montholon grófot, és megkérdezte tőle: „Meg tudod mondani, ki volt Jézus Krisztus?” Mikor a gróf nem akart válaszolni a kérdésre, Napóleon így folytatta…

A mosoly

Nyiladozó elméjű kisfiammal sétálunk az utcán. Gondolataimba merülve baktatok mellette, amikor megszólal.
– Papa, miért nem mosolyognak az emberek?